Letečtí stíhači v boji

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
JENDA01

#31 Příspěvek od JENDA01 »

No samozdřejmě. Já to beru jako historickej fakt. A opravdu nejsem kovanej. Mám opačné zkušenosti a dost zásadniho významu co se týká
profesní existence.Jenom si nechci nechat sr---t na hlavu výše jmenovaným seriálem ala HOLIVUD.A nefandím ani jednomu.Válka stojí za hovno ve všech jejich podobách.CHodil jsem do hospody kde jsme se
slejzaly s pilotama RAF Když je pustily z kriminálu. Nevim jestly ti například říká něco jméno František Altman.( lítal noční stíhače pak osobní pilot královské rodiny a vozil i Čerčila).Tak že jsme si s nima
docela dost popovídaly.A neslyšel jsem od nich podobný divadelní vystoupení jako v tom seriálu.Můžu ti říct že si svých protivníků vážily
a respektovaly je.A jak jsem od nich slyšel tak německý piloti byly vostrý jako břitva.Na rozdíl propagacím v reálném soc. kde z nich dělaly
podobný krocany jako se to snaží dělat tenhle seriál zase v opačným gardu.Zdá se mi to poněkuď jednostrané bez ohledu na skore sestřelů.

s pozdravem Jenda
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

JENDA01 píše:Nazdar,
našel jsem docela zajímavé čtení o působení a leteckých soubojích čs .stíhačů ve Větnamu s Amíkama na Migech.

http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=255&p=584018

Jenda

Doufám, že všem je jasné, že se jedná o mystifikaci. Stejně jako další články na http://www.modelforum.cz/viewforum.php? ... bc78d497fe

Dobře se to čte, ale fakta v tom nejsou.
JENDA01

#33 Příspěvek od JENDA01 »

zdzd píše:
JENDA01 píše:Nazdar,
našel jsem docela zajímavé čtení o působení a leteckých soubojích čs .stíhačů ve Větnamu s Amíkama na Migech.

http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=255&p=584018

Jenda

Doufám, že všem je jasné, že se jedná o mystifikaci. Stejně jako další články na http://www.modelforum.cz/viewforum.php? ... bc78d497fe

Dobře se to čte, ale fakta v tom nejsou.

Nazdar,
to bylo asi nepochopení.Pokud jsem psal- historický fakt- tak v kontextu co jsem již napsal.Kecaj na obouch stranách o tak zvaných historických skutečnostech. Docela by mě zajímala statistika přímých sestřelů v boji
klasickým sestřelem( kulomet ,kanon) verzus rakety.Nebo například statistika sestřelů Phantom verzus MIG 21(myslím verze PFM ale nechci se hádat ) který již byl vybaven střelou vzduch-vzduch.MIG 17 proti Phantomu byl asi jako škodovka proti mercedesu.Tím nechci řict že škodovka je špatná ale rozhodně jiná kategorie. Nechci tady vyvolávat nějakou hádku.Opravdu by mě ta statistika zajímala a mnohé by osvětlila co se týká skutečných kvalit pilotů.

s pozdravem
Jenda
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od RiMr »

Mig17 byl v některých parametrech lepší než Phantom. Šlo o to, která strana znala svůj stroj líp a která dokázala využít předností svého stroje, minimalizovat nevýhody svého stroje a vnutit soupeři takový typ souboje, ve kterém vynikly výhody svého a nevýhody soupeřova éra... O ničem jiném skoro ten seriál (a letecký boj jako takový) vlastně není :-)
Takže myslím že to srovnání s autama není nejšťastnější, protože jakých výhod by mohla nějaká "stopětka" využít oproti "baujerišemotorvágen" :-) ?
Vylétanost amerických pilotů oproti vietnamským byla obrovská, tím pádem i zkušenost a schopnost dosáhnout výše uvedeného. Svou roli hrálo i vrozené fanfarónství "požíračů hamburgrů" :-) Takkže bezpochyby vietnamčíky mydlili pěkně. Na druhé straně se celou historií táhnou "velké" oči amerických stíhačů (ale i palubních střelců bombardérů), kteří dosahovali neuvěřitelného množství sestřelů. V několika případech bylo množství takové, že po skončení konfliktu a studiu (německých a důkladných) dokumentů, bylo sestřeleno letounů víc než vzlétlo... :-)
Ale to se týká západní fronty. V Tichomoří byly ta jatka skutečně neuvěřitelné (Střílení krocanů na Marianách...) a piloti dosahovali takových "kilů", jaké je problém nasekat v počítačové hře :-)
No a němčouři na východě (Nowotny, Hartmann...) taky nebyli žádné ořezávátka :-)
Sekáči to byli, o tom žádná. Mě osobně nejvíc z poválečného období imponují izraelští piloti...

EDIT: teda Mercédes, né BMW... :-)
JENDA01

#35 Příspěvek od JENDA01 »

Nazdar,
já jsem v žádném případě nechtěl podceňovat již zmíněné MIGI. Ale je rozdíl pokud zase vezmu ten příměr tak rozhodně se lépe manévruje s autákem který má kotoučové brzdy s keramickým obložením než který má klasický bubny.
Hydraulika má v mezních situacích při manévrování navrch to se nedá obejít.Spousta pilotů se na MIG 17 nechaly vlákat do střemhlavého letu a a pak to na kniplu prostě nedokázaly urvat.
pokud má někdo chut nahlédnout do této problematiky obšírněji
může vstupit do jámy lvové:

https://www.palba.cz/viewtopic.php?t=72 ... c&start=60

s pozdravem
Jenda
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od RiMr »

Dyť jo :-)
Myslím že to bylo hodně o zkušenostech, výcviku a sebevědomí...
Vietnamský pilot kkterý při výcviku při přistání poškodil příďák byl přísně kkázeňsky potrestán (už si nevzpomínám jak, ale bylo to "natvrdo"). Amík který při výcviku rozsekal Sabre dostal důtku, zničený letoun mu sráželi z platu (nevzpomínám si po kolika USD, ale byla to úsměvná částka), sednul do druhé mašiny a pokračoval co nejdřív ve výcviku, aby "nezatvrdnul"... Jestli to tak skutečně bylo (vyčteno z knížky), tak není divu že svoje mašiny a jejich meze znali mnohem líp :-)
volente
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od volente »

Jj, člověka můžeš donutit aby dělal co chceš ty jen dvojím spůsobem.
Buď po dobrým anebo po zlým
A co je správně?
Na válku nas..t
V jakékoliv podobě.
F 104 je můj sen
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“