Easystar - čím lepit?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
petrbok

Easystar - čím lepit?

#1 Příspěvek od petrbok »

Chystám se jako začátečník na slepení svého prvního Easystara. Procházením internetu jsem si přivodil trochu zmatek v tom, jaké lepidlo použít. Našel jsem, že lze použít:

Vteř.lepidlo POWER FIX + aktivátor
Purex rapid
Styrolep
UHUpor
LA tmel

Které z lepidel by bylo pro začátečníka (na estetických nárocích výsledku jsem klidně ochoten slevit) nejvhodnější?

Díky za rady.
Sniper
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Sniper »

na přesné spoje mezi kterejma nebude žádná mezírka tak UHUpor, stačí i styrolep, a na spoje který do sebe přesně nezapadaj purex- hezky to vypění, já používám purex rapid, ten pění rychleji, LA tmel je téměř to samý co styrolep, vteřiňák na rychlý opravy na letišti jinak nebrat.
Space scooter
Safari cr (easy copter v6 od scorpia)
mini-z Overland
mini buggy 1:16 na spalovak
X-twin Acrobat, X-twin sport
Sniper
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Sniper »

jinak si teď nejsem jistej jestli ten klasickej vteřiňák neleptá tu hmotu z čeho je easy star, myslim že to je Elapor, protože pelikán má i lepidlo přimo na EPP ale je o kilo dražší, kámoš lepil s tim klasickym kombata z klasickyho EPP a v pohodě 8)
Space scooter
mini-z Overland
LEXA

#4 Příspěvek od LEXA »

Na Easystara stačí Styrolep -pohoda,klídek,tabáček
Sniper
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Sniper »

stačí, ale UHU je lepší 8)
Space scooter
mini-z Overland
coro

#6 Příspěvek od coro »

UHU Por má nejaké vlastnosti pre ktoré je vhodný na mnoho vecí, ale na niektoré nie. Ako hlavná nevýhoda je, že po priložení už nie je možné polohu opravovať, proste to chytí a už nepustí. Druhá nevýhoda je, že v podstate asi nikdy úplne nevytvrdne, a ak by bolo treba lepiť spoj ktorý je trvale namáhaný jedným smerom, zrejme by to po čase pustil.
Purex má dve nevýhody tiež, možno aj tri. Hlavne, na slnku sa vplyvom UV žiadenia rozpadá.!. Rovnako na pružných materiáloch ktoré sa prehýbajú, po čase keď vytvrdne nie je ochotný pružiť či prehýbať sa spolu s nejakým EPP a drolí sa. No a je ťažký, aj keď sa to nezdá.
Sekunďák je fajn, ale bez aktivátoru na EPP neztuhne a bežný sekunďák žerie polystyrém (aj Styro sekunďák od pelikána sa mi prežral 10mm doskou polystyrénu po čase až na stôl!!! ale vraj to tak nemalo byť ? http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1. ... om=1014248 )
EPP neleptá ale pozor zase niektoré aktivátory zase leptali aj EPP.

Takže ťažko radiť - každým z uvedených sa to zlepiť dá, ale každé uvedené má nejaké nevýhody. Ja mám najradšej 5 min epoxid, ale s tým je zase piplačka, samozrejme čo spoj to zamiešať novú dávku.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od JirkaA »

U elaporu (era od multiplexu) se mi na trup osvedcila kombinace purex rapid a stredne husty vterinak. Purexem potru plochy ale na okraji necham par milimetru volnych, ty objedu sekundakem, srovnam to k sobe a sparu okolo ofouknu aktivatorem. Ma to vyhodu v tom, ze purex ze spary nevypeni a letadlo neni nehezky flekaty. Ale pri trose sikovnosti se to da slepit jen vterinakem, jeden dil pocakat aktivatorem, druhy napatlat sekundakem a na rovne plose to slepit - dolu si dam dil s lepidlem a dil s aktivatorem srovnavam od spicky, mirne se da prohnout a tak se tim postupne presne trefit. Pokud nekde zbude trosku spara, vyplnim ji potom strednim vterinakem. Mam letadla lepena obema zpusoby a nebyl sebemensi problem s pevnosti spoje.
OK2WY
powder
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od powder »

Konkrétně u EasyStara není moc co s lepidly řešit... Vše lícuje tak perfektně, že to drží při sobě i silou vůle :lol:

Když jsem EasyStara lepil, tak jen středním sekundovým lepidlem; po sesazení a "dorovnání" zvenku přestříkl aktivátorem. I po 4 letech drží a létá - i když už u jiného majitele...

UHUpory, LAtmely, Purexy na Elapor nepatří . Ostatně i v návodu je zmiňované jen CA lepidlo.
cernos
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od cernos »

Jak píše Jirka, na letadla od MPX z EPP je vteřiňák s aktivátorem skvělá volba. Já osobně lepil ES taky vteřiňákem od Pelikána (aktivátor taky od pelikána) a nemůžu si stěžovat. Pravda, než jsem se s tím spřátelil chvilinku trvalo. Ale opravdu je nejlepší (ostatně tak se píše i v návodu) na jednu půlku nanést aktivátor, nechat ho uschnout, na druhou půlku nanést vteřiňák (moc se nad to nenaklánět, smrdí a pěkně pálí na sliznici :D ) pak srovnat špičku, ocas držet ve vzduchu (EPP je poddajný matroš) a postupně přilepovat od špičky k ocasu. Pokud jsem měl někde vzduch (špatně přimáčknutý půlky k sobě (ne moje půlky ale půlky letadla :) )) postačilo toto vymáznout vteřiňákem a přestříknout aktovátorem pro vytvrdnutí. Ocas mi trochu ujel (zbrklost, asi tak o půl mm) tak postačil skalpel, plochy jsem od sebe oddělil, zdrsnil a znovu slepil.
JMalik

Re: Easystar - čím lepit?

#10 Příspěvek od JMalik »

petrbok píše:Chystám se jako začátečník na slepení svého prvního Easystara. Procházením internetu jsem si přivodil trochu zmatek v tom, jaké lepidlo použít. Našel jsem, že lze použít:

Vteř.lepidlo POWER FIX + aktivátor
Purex rapid
Styrolep
UHUpor
LA tmel

Které z lepidel by bylo pro začátečníka (na estetických nárocích výsledku jsem klidně ochoten slevit) nejvhodnější?

Díky za rady.

Tohle konkrétní letadlo bych v Tvém případě (začátečník), slepil UHU porem. Stejnoměrně nanes lepidlo na obě lepené plochy, nech to zaschnout klidně chvíli déle (cca půl hodiny), když to budete lepit ve dvou, tak si to jenom usnadníš. Jak to budeš dávat k sobě, tak už s tím nepohneš. Mysli na to, aby to lícovalo na sebe a trup si neohnul do banánu.
powder
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od powder »

Proč tomu nebožákovi pořád radíte tak smrtelný postupy? :roll:

Elapor lepit CA lepidlem (vteřiňák) BEZ aktivátoru = Je čas plochy pěkně sesadit a ustavit. Když je vše OK, tak aktivátor stříknout na spojené díly - vytvrdí se velice rychle do manipulační pevnosti...
Čtyři roky mi to drží jako Helvetská víra...

Tím samozřejmě nesnižuji kvalitu lepeného spoje Epoxidem, UHUporem nebo Purexem... Jen je práce s nimi vždy o něco komplikovanější nebo nákladnější...
Wasek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Wasek »

Tak já jsme svého Easy Stara lepil asi tak dva dny zpátky a dneska jsem ho byl poprvé zaletět. Pro lepení jsem používal Purex a střední vteřinový lepidlo Flash. Aktivátor od RCM Pelikán. Nebyl s tím jedinej problém, ten Purex mi naprosto vyhovoval, byl to můj první pokus o sestavení modelu, bylo to bez problémů. Jelikož Purex tvrdne pomalu, tak i když to člověk blbě sesadí, může s tím hýbat. Na lepení motoru a VOP a SOP jsem použil vteřiňák, na přilepení serv do těla tavnou pistoli. Ale volba je na tobě. Takhle to držií a jak jsem sem před cca půl hodinou přesvědčil, tak to i lítá :-)
Multiplex Easy Star
Multiplex Mentor - neustále opravován... :-(
Spektrum DX7
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

to PETRBOK,
tak vidíš, jde to lepit vším.
Wasek
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Wasek »

Jojo, je to jen o tom, jestli si troufneš na vteřiňák, chce to rychlý pracky :-D
Multiplex Easy Star
Multiplex Mentor - neustále opravován... :-(
Spektrum DX7
powder
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od powder »

Wasek píše:Jojo, je to jen o tom, jestli si troufneš na vteřiňák, chce to rychlý pracky :-D

CA lepidlo (vteřiňák) vytvrzuje poměrně pomalu - bez použití aktivátoru, takže "pracky" až tak rychlé být nemusí - rozhodně ne tak jako s UHU a jinými kontaktními lepidly...
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“