Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Nicméně mam dobrou zprávu pro "Jiraka"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Když je problém s výběrem inrunneru, tak proč nesáhnout po oběžce. A když po oběžce, tak po Scorpionu!
S 3026-10 bude ta správná volba pro Rytmuse:
http://www.satria.cz/catalog/product_in ... 312236f8e5 191g živé váhy Rytmus uveze. Vrtuli A.C.c. 12/9 a bude to lítat jako šlak. Aku, motor, regl v pohodě. Cena víc než příznivá. Pokud tam byl původně TR 35, tak by výměna za Scorpiona neměla být problém. Motůrek by mohl vysypat z rukávu cca 450W při solidní eff.
Zaktualizoval som na 3.32. S napatim sa Rd meni, ale mnou vlozeny motor som musel znova sejvnut a vztah Rm/Rd sa zrazu zmenil. Zjavne zmenili "odhadovaciu" formulku pre Rd a ta je asi ulozena v databaze predspocitana.
Downloadni si 3.32. Tych 32mOhm Rm, co vychadza v tom novsom, je realnejsich ako tych 19mOhm, co davala 3.201. Aspon tu vidno, ako je ta kalkulacia s I0/Ri/kV nepresna a aka ducharina to je.
Jednoducho motory, ktore nemaju zmerane udaje, je najlepsie ignorovat. Zakliknut si "Measured Only" a ostatne motory akoby tam ani neboli, lebo to produkuje take blbiny, az rozum zostava stat.
K účinnosti: Já sem názoru, že je úplně jedno jestli motor vrčí v "houbě" nebo v hotlineru. Rozdíl 20% v eff bude znát všude.
Já sem ve snaze poradit pohon vycházel z "Jirákova" vybavení (regl 60A aku 4S A123). Pokud budu chtít využít (smysluplně) potenciál této výbavy, tak ho rozhodně nevyužiju s 5ti závitovým inrunnerem o hmotnosti 155g! Já osobně raději obětuji 75g hmotnosti navíc, než trápit motor pod úrovní eff 60%. Pokud bych mněl volit motor s ohledem na hmotnost, tak bude určitě lepší volba pro odběr 40A třeba Medusa MR-028-056-1400 (160g) s vrtulí Gr.9/6.
Jinak ten Rytmus zase až takovej drobeček neni 1,6m. Pokud tu Medusu 36-50-1000 spřátelím s vrtulí 11/8, tak dostanu na hřídeli asi 400W. To Rytmuse určitě neroztrhá. A že má motor lehkou nadváhu? No a co! Ještě nedávno by se tam strkal Speed 600 (220g), později Mega mini 7E (230g) a aku 8čl. 1,7 (460g). Kdo se může pochlubit, že mu hotliner stoupá s motorem napřímo s eff nad 80%? Je to jenom prostě otázka priorit. Neni problém omotorovat poletuchu Speedem kterej poběží na hranici eff 70%. Tak proč v době stříďáků vyhazovat 40% energie z okna!
P.S.:Navíc v Meduse 36-50-1000 se skrývá potenciál pro použití vrtulí 11/10 a nebo 12/8. To už by nebyl Mini Rytmus, ale Mazec Rytmus . Regl a aku na to mají taky. A to vše stále asi s eff nad 80% při odevzdaném výkonu do 500W.
Jinak "Markův" pohon do Ocelota jsme řešili jako cca 400W s hmotností modelu 800-900g.
Hihi..žabaři.. Tady se probírá (poněkud) omotorovanější Ocelot. http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... ght=Ocelot Yuri...to je správný magor..1400W do Ocelota..hm to už začíná být zajímavé.Já čekám každým dnem Neu-1107/1.5Y/6.7 a na 3 čl to pošlu na 60A.Sice to bude takový čajíček,ale určení modelu je jiné..než hotliner. PS....kluci už si konečně uvědomte,že oběžka není to pravé do hotlinerů.Pro fofr je potřeba vrtule která má i pořádné stoupání.Navíc motor to musí utáhnout a to chce zase účinnost a velký měrný výkon. Pa..Dalibor.
Jo a abych nezapoměl...psal jsem že Yuri cpe do Ocelota 1400W....O oběžce jsem se nebavil...navíc něco jiného je piloňák a něco jiného hotliner..
(Tu story s world rekord oběžkou znám..,nějak se nepotvrdilo,že je to celé pravda)..
K účinnosti: Já sem názoru, že je úplně jedno jestli motor vrčí v "houbě" nebo v hotlineru. Rozdíl 20% v eff bude znát všude.
Já sem ve snaze poradit pohon vycházel z "Jirákova" vybavení (regl 60A aku 4S A123). Pokud budu chtít využít (smysluplně) potenciál této výbavy, tak ho rozhodně nevyužiju s 5ti závitovým inrunnerem o hmotnosti 155g! Já osobně raději obětuji 75g hmotnosti navíc, než trápit motor pod úrovní eff 60%. Pokud bych mněl volit motor s ohledem na hmotnost, tak bude určitě lepší volba pro odběr 40A třeba Medusa MR-028-056-1400 (160g) s vrtulí Gr.9/6.
Jinak ten Rytmus zase až takovej drobeček neni 1,6m. Pokud tu Medusu 36-50-1000 spřátelím s vrtulí 11/8, tak dostanu na hřídeli asi 400W. To Rytmuse určitě neroztrhá. A že má motor lehkou nadváhu? No a co! Ještě nedávno by se tam strkal Speed 600 (220g), později Mega mini 7E (230g) a aku 8čl. 1,7 (460g). Kdo se může pochlubit, že mu hotliner stoupá s motorem napřímo s eff nad 80%? Je to jenom prostě otázka priorit. Neni problém omotorovat poletuchu Speedem kterej poběží na hranici eff 70%. Tak proč v době stříďáků vyhazovat 40% energie z okna!
P.S.:Navíc v Meduse 36-50-1000 se skrývá potenciál pro použití vrtulí 11/10 a nebo 12/8. To už by nebyl Mini Rytmus, ale Mazec Rytmus . Regl a aku na to mají taky. A to vše stále asi s eff nad 80% při odevzdaném výkonu do 500W.
Jinak "Markův" pohon do Ocelota jsme řešili jako cca 400W s hmotností modelu 800-900g.
Hihi..žabaři.. Tady se probírá (poněkud) omotorovanější Ocelot. http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... ght=Ocelot Yuri...to je správný magor..1400W do Ocelota..hm to už začíná být zajímavé.Já čekám každým dnem Neu-1107/1.5Y/6.7 a na 3 čl to pošlu na 60A.Sice to bude takový čajíček,ale určení modelu je jiné..než hotliner. PS....kluci už si konečně uvědomte,že oběžka není to pravé do hotlinerů.Pro fofr je potřeba vrtule která má i pořádné stoupání.Navíc motor to musí utáhnout a to chce zase účinnost a velký měrný výkon. Pa..Dalibor.
graup15 píše:Jo a abych nezapoměl...psal jsem že Yuri cpe do Ocelota 1400W....O oběžce jsem se nebavil...navíc něco jiného je piloňák a něco jiného hotliner.. (Tu story s world rekord oběžkou znám..,nějak se nepotvrdilo,že je to celé pravda)..
Marek71 píše:Tak Medúza je doima ! Poslané to bolo minulú stredu večer, celkom fofr... Tak teraz budem čakať na baterku, vrtulu a kužel, než to testnem.
Nezmeral by si prosim Rm? Vezmes dva stare nabite tuzkove clanky a napriamo ich pripojis k motoru iba cez ampermeter s rozsahom do 10A. Sucasne milivoltmetrom budes merat napatie na svorkach motora, ktore si pripojil do okruhu. Potom Rm = U/I. Mozes ocakavat prud v okruhu okolo 3A a svorkove napatie okolo 100mV.
Zaujimave by bolo aj I0 / s akoukolvek pohonnou baterkou cez akykolvek regler s casovanim 5 az 10 stupnov na plny plyn bez vrtule odmerias napatie baterky a prud naprazdno. Ale to nie je take podstatne.
Aj nejaky "prvy dojem" z dielenskeho spracovania by ma zaujimal