Vysílač DX7

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
ËWRYBADY
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ËWRYBADY »

Li-fečka se ti tam asi nevejdou :lol:
Chopso 7EW , MSH PROTOS 500 , Torsion SOLID Blades
Futaba 8FG
scarabeus

#17 Příspěvek od scarabeus »

kubajs píše:Zvýšeného napětí bych se bál (u NiMH máš při plném nabití maximálně cca 11.6V, většinou to ale relativně rychle slítne pod na 10.X zatímco u S3 LiPol 12.6. Plně s tebou ale souhlasím, že v případě obav stačí nabíjet na nižší napětí.

Ja ale mluvim o obycejnych tuzkovkach, ne NiMH. A 8 klasickych tuzkovek rozhodne 12V ma. Tedy pokud jsou plne nabite. Ale donutils me, ze zitra nejaky tuzkovky koupim a doma je premerim, pro jistotu :-) K tomu nabijeni na 12V u LiPol se klonim spis, nez experimentovat s 12.6. Nicmene sam mam ozkouseno, ze 12.6 nic neprovedlo, dal jsem na rady uzivatelu na zahranicnich forech, at se toho nebojim. A meli pravdu, zatim nevim o NIKOM, kdo by s LiPol ve vysilacce pohorel nebo vyhorel :-D

kubajs píše:Co se týká výdrže článku, je mi to tak nějak jedno, DX7 na NiMH 1,5Ah vydrží dost hodin létání. Komfort je ale v tom rychlém nabíjení LiPolky, nemusíš čekat nějakých 16 hodin na nabití NiMh článku.
Osobně to budu řešit spíš nákupem druhého NiMh článku, přijde mi to jako praktičtější a levnější řešení, než kupovat dražší LiPol.
Jeden NiMh aku pak necháš dojet na doraz, dáš ho pak hned nabíjet (12V olovo na letišti, ne autobaterie v autě, abys nemusel nocovat na letišti, ;) nebo přerušovat nabíjecí proces), druhý nabitý aku pack hodíš do vysílače a lítáš dál. To, že se ti ten první bude nabíjet 16 hodin nebo víc, nemusíš vůbec řešit. Ten den si ještě zalítáš, až tě bude bolet za krkem a druhý den máš opět nabito. Originální NiMh Spektrum 1,5Ah aku pack stojí cca 900Kč.

Tady se nezlob ty na me, ale je to presne naopak :-) Na NiMH jsem letal nejakou dobu a uprimne, cekal jsem delsi vydrz. Ne ze bych byl nejaky strasne zkuseny a zdatny letec, ale nabijel jsem docela casto. Pravda, chroustalo to treba i pri simulatoru... Nejde totiz vubec o nejake nabijeni, ale prave o to, jak dlouho aku ve vysilaci vydrzi. NiMH se s LiPol nedaji rovnat, vazne ne. S NiMH jsem lital tak 12 hodin, s LiPol me mereni pri asi 35 hodinach prestalo bavit, tj. letal jsem jeste dyl.

Zatimco s NiMH jsem po urcite dobe klesnul na 10.5V, LiPol mi ukazuje vesele 11.8V a ani se nehne. Drazsi LiPol - to beres kde? :-) Tady je tva uvaha podle me spatna. Do vysilacky se nedavaji zadne kvalitni Kokamy, ani cokoliv jineho, co dava velke proudy. Jsou to spesl 3clanky, ktere davaji proudy nula nula nic. Z HC te takovy pack vyjde na 20 dolaru. Pricti postovne 5 dolaru. 25 dolaru pri kurzu 20 Kc/dolar je petistovka. To ti prijde moc? ;-) Oproti originalu od Spektra mas za tuhle cenu skoro dalsi dve LiPolky.

Puvodne jsem uvazoval jako ty. Byl jsem na NiMH a chtel jsem koupit druhy pack (NiMH), ale pak se mi to v hlave rozlezelo a rekl jsem si, ze do toho to petikilo vrazim, zkusim LiPol a uvidim. A nelituju. Jsou tu dalsi lidi na foru, kteri jsou z toho uplne stejne vykuleni jako ja, ta vydrz je proste fenomenalni, kdo to nezkusil, nepochopi. Puvodni pack jsem davno rozpajel a provozuju ho v souprave pro Mini-Z :-)

Rozhodne te tu nikdo nechce na LiPol prebouravat, jen bych to byt tebou aspon zkusil, je to krok vpred.

Shrnu to asi takhle - dokud jsem mel NiMH, pred kazdym odchodem na pole jsem se dival, jak mam nabitou vysilajdu. Ted se koukam jen nekdy a nerikam si "radsi to dobiju, ono to uz brzo spadne na 9V", ale "hergot, furt 11.7V, to neni mozny".
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od JirkaA »

Ja si chlapci myslim, ze tak trosku delate z komara velblouda. Ve vysilacce je v podstate vsechno krome koncoveho stupne vysilace napajeno pres stabilizator napetim obvykle 5V (mozna u novejsich 3,3V). Spotreba ridici casti je nekolik malo mA. Stabilizatory jsou na vstupu dimenzovany na slusna napeti (i pres 30V), pri takovem proudovem odberu ktery tam je nehrozi ani tepelne pretizeni.
Jediny obvod napajeny primo z baterie je koncovy stupen. Uprimne pochybuji o tom, ze by vyrobce pouzil tranzistor dimenzovany presne na pouzite napeti a riskoval cetne reklamace, tyto polovodicove prvky maji rezervu obvykle minimalne 50%. Jestli ma baterka 12V nebo 14V je uplne jedno, pri 16V bych se zacal trochu bat...
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od JirkaA »

BTW do Optica Sporta se mi misto 6clanku NiMH presne na sirku vejde Lipol 2s1p Rhino 1750mA a je tam spousta mista na konektory. Takze tam mam udelany prechod z puvodniho konektoru Tx aku na konektory co pouzivam na pohonny baterky a kdyby nahodou v poli dosla stava v TXu, mam jeste v kufriku dalsi dva stejny packy se kteryma lita Toro900 ;).
Na lipolce po docela dost hodinach kleslo napeti o 0,2V ;) a litam a litam...
Jumbo747

#20 Příspěvek od Jumbo747 »

tak sem nalezl odkaz jak se dostat do servisniho menu

http://www.brum.cz/view.php?cisloclanku=2008060001

jo a funguje to, krasne se prohodi mode a vse fakt snadne
T-Rex 700, Wolf SE, Dx7, JR Dsx 9
Jumbo747

#21 Příspěvek od Jumbo747 »

milaro

#22 Příspěvek od milaro »

Připojím se do této diskuze s trochu jinou otázkou (ale myslím, že k věci), neví náhodou někdo, kde koupit ten "pidi" konektor, kterým se napájecí aku připojuje do DX7?
Jumbo747

#23 Příspěvek od Jumbo747 »

to sem take jednou shanel a bez uspechu, ale nakonec sem koupil lipol baterku i s konektorem a je o hodne lepsi
milaro

#24 Příspěvek od milaro »

Tak si sám odpovím (info pro ostatní) :P Přiznám se, včera na webu jsem ten konektor hledal cca 2.5 hodiny. Dnes cca 20 minut po položení dotazu jsem jej našel.... Dle mého názoru je to ten, co je na napájecí baterii v DX7. Jen jak dostat tuto haléřovou položku přes celou republiku :?: Doufám, že budou vstřícní na sypnou mi je jen tak do obálky.... s poštovným za pár korun.
Tady odkaz: http://www.seapraha.cz/index.php?action ... _71_73_348
scarabeus

#25 Příspěvek od scarabeus »

milaro píše:Tak si sám odpovím (info pro ostatní) :P Přiznám se, včera na webu jsem ten konektor hledal cca 2.5 hodiny. Dnes cca 20 minut po položení dotazu jsem jej našel.... Dle mého názoru je to ten, co je na napájecí baterii v DX7. Jen jak dostat tuto haléřovou položku přes celou republiku :?: Doufám, že budou vstřícní na sypnou mi je jen tak do obálky.... s poštovným za pár korun.
Tady odkaz: http://www.seapraha.cz/index.php?action ... _71_73_348

A co takhle uplne obycejny servokonektor? ;-) Staci seriznout treti zilu a trosku si pohrat s druhou stranou, pasuje to bez problemu.
Jumbo747

#26 Příspěvek od Jumbo747 »

us ste nekdo testoval to servisni menu? Ja zatim jen zmenu modu, ale pak je tam nastaveni a kalibrace, ale z toho nejsem moudrej
scarabeus

#27 Příspěvek od scarabeus »

Jumbo747 píše:us ste nekdo testoval to servisni menu? Ja zatim jen zmenu modu, ale pak je tam nastaveni a kalibrace, ale z toho nejsem moudrej

Jo, menil jsem varovaci napeti u baterky, protoze tam mam LiPo.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Pucmeloud »

Scarabeus: Tak to by mě zajímalo, jak jsi měnil to "varovací " napětí. Taky totiž používám LiPolku. Díky.
scarabeus

#29 Příspěvek od scarabeus »

Pucmeloud píše:Scarabeus: Tak to by mě zajímalo, jak jsi měnil to "varovací " napětí. Taky totiž používám LiPolku. Díky.

Vlezes do toho "tajneho" menu :-) a vylistujes si polozkus napetim, je tam 9.0V tak ja to zvysil na 9.9V. Pak listujes menu zase dal az najdes polozku, kde ti to rika, co mas zmacknout pro ulozeni zmen. Tot vse :-)
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Pucmeloud »

scarabeus píše:
Pucmeloud píše:Scarabeus: Tak to by mě zajímalo, jak jsi měnil to "varovací " napětí. Taky totiž používám LiPolku. Díky.

Vlezes do toho "tajneho" menu :-) a vylistujes si polozkus napetim, je tam 9.0V tak ja to zvysil na 9.9V. Pak listujes menu zase dal az najdes polozku, kde ti to rika, co mas zmacknout pro ulozeni zmen. Tot vse :-)

Díky, snad jsem to zvládl a nastavil správně... :lol:
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“