Opět se potvrzuje, že je kolikrát lepší raději vědět méně...
Poraďte s vrtulí na SIESTU
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
>Abu
Já bych právě pro kombinaci výkonu 60W a letadla o hmotnosti 700g raději volil vrtuli která potáhne na vyšší rychlosti. Ta 10/8 bude fungovat asi na 50km/h. Což mně jako něco extra rychlého nepřijde. Ten pohon podle mně nemá na to, aby to táh nahoru po vrtuli. Já bych to nechal spíš rozjet na "rychlosti" a stoupal za pomoci i vztlaku na křídle. Pokud se použije vrtule 11", tak budou otáčky na motoru asi 5000. To mně příde málo na to použít vrtuli se stoupáním 7". Ta vrtule potáhne někde pod 40km/h. A vzhledem k tomu, že to nebude mít výkon na to, aby to za tou vrtulí šlo, tak si myslim, že konečná stoupavost bude nižší jak s 10/8 na vyšší rychlosti. To sou jenom moje úvahy, které sem vydedukoval z mých zkušeností s větroněm tř.600. Na stejný pohon a při cca stejném odběru to lépe stoupalo s vrtulí 11/10 než s 12/8. Já bych tu samotnou rychlost tedy moc nepodceňoval. Ale přít se stebou nebudu, neb budeš mít víc zkušeností jak já. Navíc použitím vrtule s vyšším stoupáním se zvyšuje účinnost celé pohonné sestavy.
Já bych právě pro kombinaci výkonu 60W a letadla o hmotnosti 700g raději volil vrtuli která potáhne na vyšší rychlosti. Ta 10/8 bude fungovat asi na 50km/h. Což mně jako něco extra rychlého nepřijde. Ten pohon podle mně nemá na to, aby to táh nahoru po vrtuli. Já bych to nechal spíš rozjet na "rychlosti" a stoupal za pomoci i vztlaku na křídle. Pokud se použije vrtule 11", tak budou otáčky na motoru asi 5000. To mně příde málo na to použít vrtuli se stoupáním 7". Ta vrtule potáhne někde pod 40km/h. A vzhledem k tomu, že to nebude mít výkon na to, aby to za tou vrtulí šlo, tak si myslim, že konečná stoupavost bude nižší jak s 10/8 na vyšší rychlosti. To sou jenom moje úvahy, které sem vydedukoval z mých zkušeností s větroněm tř.600. Na stejný pohon a při cca stejném odběru to lépe stoupalo s vrtulí 11/10 než s 12/8. Já bych tu samotnou rychlost tedy moc nepodceňoval. Ale přít se stebou nebudu, neb budeš mít víc zkušeností jak já. Navíc použitím vrtule s vyšším stoupáním se zvyšuje účinnost celé pohonné sestavy.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
No dobre, mozna to je jak pises Doktore...
Problem je v tom, ze udaje od toho motoru jsou znacne neduveryhodne a blaboly co pisou uzivatele ze namerili jsou uz uplne mimo (pripada mi, ze nktere prispevky se tykaji uplne jineho motoru). Ale pokud to ma opravdu tak velky vnitrni odpor a male kv, tak je to podle me motor dost nevhodny.
Lital jsem nejaky cas v modelu podobnem jako Siesta, jen asi o 100g tezsim, motor Dualsky 28-26 (tzn. stejna velikost) s kv 900 a s vrtuli 11x7 to litalo velice slusne, stoupani 8m/s pri odberu kolem 15A. Tenhle pohon by urcite slusel Sieste mnohem vic.
Zkusenosti moc nemam, ale tvarim se ze vim vsechno, vetsinou to funguje vyborne

Problem je v tom, ze udaje od toho motoru jsou znacne neduveryhodne a blaboly co pisou uzivatele ze namerili jsou uz uplne mimo (pripada mi, ze nktere prispevky se tykaji uplne jineho motoru). Ale pokud to ma opravdu tak velky vnitrni odpor a male kv, tak je to podle me motor dost nevhodny.
Lital jsem nejaky cas v modelu podobnem jako Siesta, jen asi o 100g tezsim, motor Dualsky 28-26 (tzn. stejna velikost) s kv 900 a s vrtuli 11x7 to litalo velice slusne, stoupani 8m/s pri odberu kolem 15A. Tenhle pohon by urcite slusel Sieste mnohem vic.
Zkusenosti moc nemam, ale tvarim se ze vim vsechno, vetsinou to funguje vyborne
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
-
MaXa
- Kontaktovat uživatele:
Abu píše:10x8skoro ctvercova vrtule (tzn s hodne velkym stoupanim), do pomaleho lehkeho "papiraka" jako je Siesta? Proc??
Chces aby to hodne stoupalo, nebo aby to letelo rychle ve vodorovnem letu ? Ta 10x8 bude pri pomalem letu uz "utrzena"
Určitě SIESTA není nějaký "brus", takže pomalu nahoru. Takže stoupání má vliv na rychlost? (ukrajuje více vzduchu?!). Doktor si s tím dal práci, tak by ta 10x8 měla sedět. Nevím zda je 50km/h moc nebo málo. Je pravda, že na HC i u toho AXIka byla 10x7 (větroň).
Siesta je již téměř dokončena (tento víkend to doklepnu, snad
Opravdu priorita je to dostat slušně do vzduchu a nezničit za měsíc motor.
[size=75]Zatím se víc rozhlížím, než modelařím...ikdyž už létám.[/size]
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
>Abu
Souhlasim s tebou.
Jenom koukni na tenhle motor od Axi. Je to skoro to samé. Chtít po něm aby bral 15-20A je zoufalství.
http://www.modelmotors.cz/index.php?pag ... &line=GOLD
Buď je třeba se smířit že cca 60W bude asi maximum, nebo pro Siestu zvolit pohon vhodnější.
Souhlasim s tebou.
Jenom koukni na tenhle motor od Axi. Je to skoro to samé. Chtít po něm aby bral 15-20A je zoufalství.
http://www.modelmotors.cz/index.php?pag ... &line=GOLD
Buď je třeba se smířit že cca 60W bude asi maximum, nebo pro Siestu zvolit pohon vhodnější.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
MaXa - To ti bohuzel takhle od stolu nikdo nerekne. Mozna jedine nekdo, kdo ma stejnej motor odzkousenej na podobnym modelu. Jinak to znamena bohuzel zkouset a merit. A zrovna u sklopek tyhle pokusy vyjdou vzhledem k cene listu docela draho
Tady jsou ve velke vyhode modelari fungujici v nejake komunite, na zmereni a zkusebni let si mohou od kamaradu pujcit listy ruznych rozmeru a pak koupit "ty spravne".
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
>MaXa
Mé doporučení znáš. 10/8 a pokud vrtuli 11", tak 11/8.
Mně už se doma začíná plnit krabička s listama. Pokud si dobře vzpomenu, tak se mi vní zatim bez užitku válí listy 6/6; 7/6; 7,5/4; 8/4,5; 8/5; 9/7; 10/7; 10/8; 11/8; 12/6; 12/8; 13/11 a ještě nějaká ta vrtule pevná. Takže "MaXo" neměj strach, ono se ti to časem taky rozroste.
Mé doporučení znáš. 10/8 a pokud vrtuli 11", tak 11/8.
Mně už se doma začíná plnit krabička s listama. Pokud si dobře vzpomenu, tak se mi vní zatim bez užitku válí listy 6/6; 7/6; 7,5/4; 8/4,5; 8/5; 9/7; 10/7; 10/8; 11/8; 12/6; 12/8; 13/11 a ještě nějaká ta vrtule pevná. Takže "MaXo" neměj strach, ono se ti to časem taky rozroste.
-
MaXa
- Kontaktovat uživatele:
Do výměny motoru se mi moc nechce. Asi to chce vyzkoušet a potom si vynadat.
Při výběru tohoto motoru jsem vycházel z toho, že je dost chválili a doporučovali spíše menší kv než 1000. Tks má TGY 28-30B a tento je výkonější.
Zkusím úvahu: Počty mi říkají, že když mám 1000kv na 2S =>7400ot. Pokud mám 750kv na 3S =>8325ot. Jelikož ty oběžkové náhrady za "400" motory běžně používají na 2S, tak jsem chtěl menší kv kvůli 3S.
OK, NEKDO SBÍRÁ BROUKY A JÁ ZAČNU SVOU SBÍRKU LISTŮ S 10X7 A 11X7? (Ještě zvážím to 11x8, bude mít asi optimálnější ůhel náběhu).
Pokud jdete na oběd, jako já, tak dobrou chuť. Potom jdu na SIESTU (tu balzovou
)
Při výběru tohoto motoru jsem vycházel z toho, že je dost chválili a doporučovali spíše menší kv než 1000. Tks má TGY 28-30B a tento je výkonější.
Zkusím úvahu: Počty mi říkají, že když mám 1000kv na 2S =>7400ot. Pokud mám 750kv na 3S =>8325ot. Jelikož ty oběžkové náhrady za "400" motory běžně používají na 2S, tak jsem chtěl menší kv kvůli 3S.
OK, NEKDO SBÍRÁ BROUKY A JÁ ZAČNU SVOU SBÍRKU LISTŮ S 10X7 A 11X7? (Ještě zvážím to 11x8, bude mít asi optimálnější ůhel náběhu).
Pokud jdete na oběd, jako já, tak dobrou chuť. Potom jdu na SIESTU (tu balzovou
Abu píše:No dobre, mozna to je jak pises Doktore...
Zkusenosti moc nemam, ale tvarim se ze vim vsechno, vetsinou to funguje vyborne![]()
.......Takže konečne dorazil nový motor Dualsky 28/34/10 ku ktorému išla vrtuľa Aeronaut 11/6,5 odber na zemi cca 15A. Regler Scorpion 4S 25A zo Satrie. Zatiaľ som nemal čas to testnúť, ale bude to na rekreačné polietanie viac ako dostačujúce.
Edit 28/08/08 Dnes večer som to zalietol. Stúpanie spľahlivo do 50-60 st.,takže som dosiahol predpokladaný výkon pohonu........
http://galerie.rcserver.cz/index.php?ac ... e=&id=1145
Pohon je viac ako dostatočný na "polietanie"
Naposledy upravil(a) lubo1 dne pát 05.12.2008 11:54, celkem upraveno 1 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
lubo1 píše:http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&amode=&id=1145
No to ti verim, vzdyt mam rozmerove podobny model s prakticky stejnym pohonem (jen baterka je 3s1300 a vrtule 11x7) - http://www.rcalbum.com/index.php?action ... de=&id=886
Masti to nahoru 10m/s coz je tak akorat na prijemne politani, 20s motoru staci...
Abu píše:lubo1 píše:http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&amode=&id=1145
No to ti verim, vzdyt mam rozmerove podobny model s prakticky stejnym pohonem (jen baterka je 3s1300 a vrtule 11x7) - http://www.rcalbum.com/index.php?action ... de=&id=886
Masti to nahoru 10m/s coz je tak akorat na prijemne politani, 20s motoru staci...
Kužeľ mám Pohoda 36 mm. Pôvodne som mal vrtuľu 11/7, ale tá 11/6,5 sa mi osvedčila viac... Tiež mám na výber množstvo listov, takže môžem laborovať...
MaXa píše:Zkusím úvahu: Počty mi říkají, že když mám 1000kv na 2S =>7400ot. Pokud mám 750kv na 3S =>8325ot. Jelikož ty oběžkové náhrady za "400" motory běžně používají na 2S, tak jsem chtěl menší kv kvůli 3S.
Pri behu bez záťaže by to približne platilo. Ak sa pozrieš na web u Hořejšího pro motoroch Dualsky nájdeš aj kalkulátor, kde ti prepočíta všetky podstatné parametre podľa motora, článkov, reglu, vrtule. Podobný soft, ale online je na stránkach AXI.. Výpočet a realita so mierne môžu odlišovať, ale +- tie výpočty vychádzajú. Mal by si pohon navrhnúť tak, aby si sa nedostal pod 70% účinnosti motora, inak to neuchladíš a motor upečieš, resp. miesto pohonu dostaneš el. kúrenie. V softe môžeš virtualne porovnávať rôzne vrtule a motory a nakoniec si vyberieš neakú kombináciu a testneš. Ušteríš za material.
Modelár je trošku ako rybár, každému to super stúpa a super plachtí, ale to super je pre každého niečo iné. U mňa je super, keď model dynamicky stúpa pod uhlom 30-60 st a do 30-40 sek vypínam motor...
Pre iného by to bolo hodnotenie - sotva sa to vlečie...
-
MaXa
- Kontaktovat uživatele:
Takže motor, kužel a listy jsou na Siestě. Provedl jsem měření s listy 10x7 a 11x7. Měřil jsem metodou "ala" MAREK71 (30 vt. plný výkon a spotřebu x 120). Vím, že to není moc přesné, ale nic jiného není.
vrtule 10x7 ... 8,16A
vrtule 11x7 ... 9,00A
Takže Vaše odhady byly správné a uvidím, jak to poletí.
Na druhou stranu mám dva problémy. Již podruhé (prvně na Dualsky) jsem musel na Tx dát revers na 3.kanál. Jinak regulátor jen pípal a motor se nerozběhl. Po této úpravě je vše OK. Dělám něco špatně nebo to je normální?
Za druhé jde motor více "přes magnety" a za osu s ním téměř neotočím. Do 30% plynu někdy jakoby zarachtá a poněkud píská, ale nad 30-40% je vše OK.
vrtule 10x7 ... 8,16A
vrtule 11x7 ... 9,00A
Takže Vaše odhady byly správné a uvidím, jak to poletí.
Na druhou stranu mám dva problémy. Již podruhé (prvně na Dualsky) jsem musel na Tx dát revers na 3.kanál. Jinak regulátor jen pípal a motor se nerozběhl. Po této úpravě je vše OK. Dělám něco špatně nebo to je normální?
Za druhé jde motor více "přes magnety" a za osu s ním téměř neotočím. Do 30% plynu někdy jakoby zarachtá a poněkud píská, ale nad 30-40% je vše OK.