Větron na svah
Mně se stále strašně líbí Fakir 5 ze 70-let,
http://photos01.allegro.pl/photos/orygi ... /452557728
Z dnešního hlediska "primitivní" navrhován na neproporcionální soupravu, bez křidélek, ale ten světový rekord ze Zlatého návrší v Krkonoších platil hodně dlouho.
A ve vzduchu by i dnes vypadal dost majestátně.
http://photos01.allegro.pl/photos/orygi ... /452557728
Z dnešního hlediska "primitivní" navrhován na neproporcionální soupravu, bez křidélek, ale ten světový rekord ze Zlatého návrší v Krkonoších platil hodně dlouho.
A ve vzduchu by i dnes vypadal dost majestátně.
Jen naokraj - tady je v aukci mnou zmíněný Tau - http://aukce.volny.cz/item452607355_pla ... s_tau.html .
Podle popisu se to neprodalo, takže by asi stálo za pokus inzerenta kontaktovat...
Podle popisu se to neprodalo, takže by asi stálo za pokus inzerenta kontaktovat...
ten tau je taky dobrej taky znam ale ja porste budu prosazovat demona (teda odlehcenyho demona) jinak ten planek mam a muzu okopirovat kdyby si chtel (jinak nebrte to jako narazku spis vtip)
ale s tim plankem to vtip nebyl
:D:D
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=312_________________www.rcplanes.estranky.czvolmar
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
V USA mají dost v oblibě cihličky 1,5-2m modrá pěna + 1,5mm balza + fólie kvůli hladkému povrchu, trup laminátový. Lichoběžníkový půdorys křídla, křidélka jsou po celém rozpětí (od trupu a od konců jsou odsazena asi o 5cm), lomení do V, bez samostatného nosníku, spoj polovin křídla je proveden jen slepením epoxy a přelaminováním tlustou skelnou tkaninou. Náběžná lišta je poměrně často lipová. Serva křidélek jsou zapuštěná tak, aby se přesně vešla mezi dolní povrch křídla a vnitřní stranu horního balzového potahu, serva ocasních ploch běžně v trupu pod křídlem nebo v kabince, přední část trupu bývá dimenzovaná na pětičlánek tužek - čtyřčlánek s pátým článkem ve špici. Trupy bývají téměř nerozbitné, a také patřičně těžké. Profily se používají podle váhy různě tlusté a pro různé rychlosti, většinou se používají S6062, HN354, RG15, RG14, MH30, menší modely SD7080 a HN1033, někde jsem viděl i zmínku o SD7012, ale to byla asi dvoumetrovka na DS.
Teď zkouším jen tak jednoduše něco takového navrhnout, zatím řeším jaký profil použít, jinak na tom není nic těžkého - vždyť to ani nemá nosník...
Teď zkouším jen tak jednoduše něco takového navrhnout, zatím řeším jaký profil použít, jinak na tom není nic těžkého - vždyť to ani nemá nosník...
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Pár profilů na svah už mám, základní proporce by byly, jenom nemám tušení jak to vyřešit s trupem - každopádně skutečně tvořím něco jednoduššího na svah, mělo by to zvládat i celkem slušné rychlosti - profil bude mít asi 1,5 - 1,7% prohnutí a tloušťku pod 9% (nevím který nakonec vyberu), při rozpětí 1,7m by neměl být problém s neděleným křídlem (kvůli pevnosti a abych mohl použít co nejdelší křidélka), takže jestli to nějak dopadne, dám vědět a nejspíš i někam hodím plánek 
to zní celkem zajímavě
moje modely: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=105
Chybovat je lidské. A nic lidského nám není cizí.
Chybovat je lidské. A nic lidského nám není cizí.
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Tak profil jsem během dneška tak nějak dokončil, takže až se dostanu k tomu, abych aktualizoval svoje webovky, bude tam pod názvem JV22 a JV23 (různé tloušťky), kdyby ho někdo chtěl zkusit. Měl by být o něco rychlejší než RG15 a oproti S6061 by měl mít nepatrně větší klouzavost - a hlavně má plynulejší tvar, takže bude snadnější vyrobit křídlo s potřebnou přesností. Kdyby někdo chtěl stavět to samé (já se k tomu stejně hned nedostanu, ale časem si to snad postavím, když už jsem do toho vložil tolik práce), pošlu mu nákres a souřadnice profilů. Rozpětí to bude mít 1,7m, křídlo nedělené. Někdy to můžeme porovnat s Démonem 
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby někoho zajímalo jaký profil použít na svah a nejít přitom pod 8%, zjistil jsem, že mnou vyvíjený profil se po mnoha úpravách kvůli jednoduchosti stavby (původně měl dost tenkou odtokovou část pro menší odpor a nižší hmotnost křídla - vymýšlel jsem ho pro vakuované křídlo) začíná podobat čtyřčíselné NACA řadě. Po porovnávání s upraveným NACA 2409 jsem zjistil, že nemá smysl JV23 dále upravovat směrem k tlustší odtokovce a jednoduchému tvaru náběžky, protože, světe div se, je podstatně jednodušší upravit NACA 2409! Po úpravě spočívající ve snížení prohnutí na 1,4% a posunutí maximální tloušťky do pozice 26-27% vznikne profil velmi podobný mému JV23 s téměř stejnými výkony. Citlivost na nepřesnosti výroby je dostatečně nízká, takže si myslím, že bude mít předpokládané vlastnosti i v praxi. Je například rychlejší než MH 30 i HN-354E, i když trochu zaostává v klouzavosti na nižších rychlostech a v ostrých zatáčkách může nepatrně ztrácet. Pokud by někoho napadl nějaký profil vhodný na 1,7m svaháka, prosím napište, ať můžu porovnávat.
Návrh na profil nemám, ale když už to budeš navrhovat, chtělo by to asi rovnou udělat i tak aby se to dalo za slušný peníze nastrojit.
Laminátovej trup se dycky někde sežene a kdyby to křídlo chodilo třeba se čtyřma HXT 900 bylo by to bájo, ale ty se asi nevejdou do profilu
Nebo ještě větší variantu cca 2,2m a křídlo napůl?
Laminátovej trup se dycky někde sežene a kdyby to křídlo chodilo třeba se čtyřma HXT 900 bylo by to bájo, ale ty se asi nevejdou do profilu
Radši v hospodě bez peněz, než na svahu bez olova
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Právě na HXT 900 jsem myslel - vzhledem k tomu, že to bude tvrdá pěna potažená 1,5mm balzou, dá se snadno najít jehlou nejužší místo kam se ještě vejdou. Jsem pevně přesvědčen že to místo existujebezmozek píše:Návrh na profil nemám, ale když už to budeš navrhovat, chtělo by to asi rovnou udělat i tak aby se to dalo za slušný peníze nastrojit.
Laminátovej trup se dycky někde sežene a kdyby to křídlo chodilo třeba se čtyřma HXT 900 bylo by to bájo, ale ty se asi nevejdou do profilu![]()
woro píše:...Ale DS se s křídlem bez nosníku stejně létat nedá a kdo by chtěl přidat uhlík, dá určitě i lepší serva, tak co...
DS? Aha, takže až tak? OK, no tak mi rovnou napiš seznam co mám nakoupit
Jinak k těm servům, kdyby se HXT 900 nevešly, dá se i jinak:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... Thin_Servo protože dělat kompromis na profilu je asi nesmysl-
Jestli z toho teda vypadne takový babyF3F tak to bude asi hodně zajímavý protože by to bylo na divoký polítání na menších svazích.
K tomu dělení křídla, čekal jsem něco jako PS/balza, takže kdyby se u středu do polyše vložily 2-3 žebra z překližky a do nich chytla trubka, tak by to snad šlo, no na to seš expert ty, spíš mi šlo o transport, těch 1,7m v kuse je u mě tak tak a zase když už dělený křídlo, tak aspoň ty 2m
Radši v hospodě bez peněz, než na svahu bez olova