Větron na svah

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Surgical

#16 Příspěvek od Surgical »

Mně se stále strašně líbí Fakir 5 ze 70-let,

http://photos01.allegro.pl/photos/orygi ... /452557728

Z dnešního hlediska "primitivní" navrhován na neproporcionální soupravu, bez křidélek, ale ten světový rekord ze Zlatého návrší v Krkonoších platil hodně dlouho.
A ve vzduchu by i dnes vypadal dost majestátně.
tomashr

#17 Příspěvek od tomashr »

Jen naokraj - tady je v aukci mnou zmíněný Tau - http://aukce.volny.cz/item452607355_pla ... s_tau.html .
Podle popisu se to neprodalo, takže by asi stálo za pokus inzerenta kontaktovat...
volmar
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od volmar »

ten tau je taky dobrej taky znam ale ja porste budu prosazovat demona (teda odlehcenyho demona) jinak ten planek mam a muzu okopirovat kdyby si chtel (jinak nebrte to jako narazku spis vtip) :lol: ale s tim plankem to vtip nebyl :D:D:D
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=312_________________www.rcplanes.estranky.czvolmar
ciki62
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ciki62 »

:?: akú pluchu má ten staručký démon? Aké vychádza plošné žaťaženie. ?
Ja teraz pripravujem na kopec starého albatrosa a má cca 60g dm2. Tiež dosť tehla, ale myslím že na poriadny vietor akurát. :D
woro
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od woro »

V USA mají dost v oblibě cihličky 1,5-2m modrá pěna + 1,5mm balza + fólie kvůli hladkému povrchu, trup laminátový. Lichoběžníkový půdorys křídla, křidélka jsou po celém rozpětí (od trupu a od konců jsou odsazena asi o 5cm), lomení do V, bez samostatného nosníku, spoj polovin křídla je proveden jen slepením epoxy a přelaminováním tlustou skelnou tkaninou. Náběžná lišta je poměrně často lipová. Serva křidélek jsou zapuštěná tak, aby se přesně vešla mezi dolní povrch křídla a vnitřní stranu horního balzového potahu, serva ocasních ploch běžně v trupu pod křídlem nebo v kabince, přední část trupu bývá dimenzovaná na pětičlánek tužek - čtyřčlánek s pátým článkem ve špici. Trupy bývají téměř nerozbitné, a také patřičně těžké. Profily se používají podle váhy různě tlusté a pro různé rychlosti, většinou se používají S6062, HN354, RG15, RG14, MH30, menší modely SD7080 a HN1033, někde jsem viděl i zmínku o SD7012, ale to byla asi dvoumetrovka na DS.
Teď zkouším jen tak jednoduše něco takového navrhnout, zatím řeším jaký profil použít, jinak na tom není nic těžkého - vždyť to ani nemá nosník... :wink:
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
bezmozek
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od bezmozek »

Nemá na toho Démona někdo plánek, docela bych se na to podíval, nicméně jsem zvědav co navrhne woro, pokud to bude pořádnej fofrník, tak to zkusim 8)
Radši v hospodě bez peněz, než na svahu bez olova
volmar
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od volmar »

no jo woro zas bude delat ty svi profily ale ten demon lita rychle i s tim starym a je to fofrnik ale woro bude mit zas vyhradu urcite D:D:D :lol: :D :lol:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=312_________________www.rcplanes.estranky.czvolmar
venry

#23 Příspěvek od venry »

Petr100 píše:
volmar píše:jinak jak sem ti koukal na modely tak ta inspira musi bejt na svah dobra ne ?? akorat pristani na nejakym horsim svahu bude nic moc no

inspira není odskoušená a asi to letos nedopadne (planek na demona stačí na A4 a profil by nebyl ?)

Máš ho v poště
woro
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od woro »

Pár profilů na svah už mám, základní proporce by byly, jenom nemám tušení jak to vyřešit s trupem - každopádně skutečně tvořím něco jednoduššího na svah, mělo by to zvládat i celkem slušné rychlosti - profil bude mít asi 1,5 - 1,7% prohnutí a tloušťku pod 9% (nevím který nakonec vyberu), při rozpětí 1,7m by neměl být problém s neděleným křídlem (kvůli pevnosti a abych mohl použít co nejdelší křidélka), takže jestli to nějak dopadne, dám vědět a nejspíš i někam hodím plánek :wink:
Petr100
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Petr100 »

to zní celkem zajímavě
moje modely: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=105
Chybovat je lidské. A nic lidského nám není cizí.
woro
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od woro »

Tak profil jsem během dneška tak nějak dokončil, takže až se dostanu k tomu, abych aktualizoval svoje webovky, bude tam pod názvem JV22 a JV23 (různé tloušťky), kdyby ho někdo chtěl zkusit. Měl by být o něco rychlejší než RG15 a oproti S6061 by měl mít nepatrně větší klouzavost - a hlavně má plynulejší tvar, takže bude snadnější vyrobit křídlo s potřebnou přesností. Kdyby někdo chtěl stavět to samé (já se k tomu stejně hned nedostanu, ale časem si to snad postavím, když už jsem do toho vložil tolik práce), pošlu mu nákres a souřadnice profilů. Rozpětí to bude mít 1,7m, křídlo nedělené. Někdy to můžeme porovnat s Démonem :wink:
woro
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od woro »

Kdyby někoho zajímalo jaký profil použít na svah a nejít přitom pod 8%, zjistil jsem, že mnou vyvíjený profil se po mnoha úpravách kvůli jednoduchosti stavby (původně měl dost tenkou odtokovou část pro menší odpor a nižší hmotnost křídla - vymýšlel jsem ho pro vakuované křídlo) začíná podobat čtyřčíselné NACA řadě. Po porovnávání s upraveným NACA 2409 jsem zjistil, že nemá smysl JV23 dále upravovat směrem k tlustší odtokovce a jednoduchému tvaru náběžky, protože, světe div se, je podstatně jednodušší upravit NACA 2409! Po úpravě spočívající ve snížení prohnutí na 1,4% a posunutí maximální tloušťky do pozice 26-27% vznikne profil velmi podobný mému JV23 s téměř stejnými výkony. Citlivost na nepřesnosti výroby je dostatečně nízká, takže si myslím, že bude mít předpokládané vlastnosti i v praxi. Je například rychlejší než MH 30 i HN-354E, i když trochu zaostává v klouzavosti na nižších rychlostech a v ostrých zatáčkách může nepatrně ztrácet. Pokud by někoho napadl nějaký profil vhodný na 1,7m svaháka, prosím napište, ať můžu porovnávat.
bezmozek
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od bezmozek »

Návrh na profil nemám, ale když už to budeš navrhovat, chtělo by to asi rovnou udělat i tak aby se to dalo za slušný peníze nastrojit.
Laminátovej trup se dycky někde sežene a kdyby to křídlo chodilo třeba se čtyřma HXT 900 bylo by to bájo, ale ty se asi nevejdou do profilu :roll:
Nebo ještě větší variantu cca 2,2m a křídlo napůl?
woro
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od woro »

bezmozek píše:Návrh na profil nemám, ale když už to budeš navrhovat, chtělo by to asi rovnou udělat i tak aby se to dalo za slušný peníze nastrojit.
Laminátovej trup se dycky někde sežene a kdyby to křídlo chodilo třeba se čtyřma HXT 900 bylo by to bájo, ale ty se asi nevejdou do profilu :roll:
Nebo ještě větší variantu cca 2,2m a křídlo napůl?
Právě na HXT 900 jsem myslel - vzhledem k tomu, že to bude tvrdá pěna potažená 1,5mm balzou, dá se snadno najít jehlou nejužší místo kam se ještě vejdou. Jsem pevně přesvědčen že to místo existuje :wink: Křidélka sice budou skoro po celém rozpětí (od kořene a od konce odsazená o 5cm), ale hextronik by to utáhnout mohl. Spíš bych se trošku bál kmitání - HXT 900 mají na můj vkus trochu nepřesné převody. Ale DS se s křídlem bez nosníku stejně létat nedá a kdo by chtěl přidat uhlík, dá určitě i lepší serva, tak co... Dělené křídlo by se udělat dalo, ale bylo by potřeba pořádně pevně ukotvit pouzdra spojky a spojovala by to hodně tlustá uhlíková roura - aby to nezatleskalo. Větší varianta by nebyla problém, ale to už bych viděl na třídílné křídlo s klasickým nosníkem (I-beam type), ne jen s nosným potahem (stressed skin type). Nejspíš uhlík + stojina z balzy, něco jako má třeba Aegea. Docela by mě zajímalo jak vypadají zevnitř křídla od Leoše Svobody...
bezmozek
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od bezmozek »

woro píše:...Ale DS se s křídlem bez nosníku stejně létat nedá a kdo by chtěl přidat uhlík, dá určitě i lepší serva, tak co...

DS? Aha, takže až tak? OK, no tak mi rovnou napiš seznam co mám nakoupit :lol:

Jinak k těm servům, kdyby se HXT 900 nevešly, dá se i jinak:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... Thin_Servo protože dělat kompromis na profilu je asi nesmysl-
Jestli z toho teda vypadne takový babyF3F tak to bude asi hodně zajímavý protože by to bylo na divoký polítání na menších svazích.
K tomu dělení křídla, čekal jsem něco jako PS/balza, takže kdyby se u středu do polyše vložily 2-3 žebra z překližky a do nich chytla trubka, tak by to snad šlo, no na to seš expert ty, spíš mi šlo o transport, těch 1,7m v kuse je u mě tak tak a zase když už dělený křídlo, tak aspoň ty 2m
Odpovědět

Zpět na „Větroně“