RC školka pro začátečníky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od BOSS8 »

Spíš by to chtělo víc rozumných lidí, který nechtěj svůj první model rozložit na atomy za pár vteřin. :lol:

Jinak díky všem za podporu týhle myšlenky.
MaXa
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od MaXa »

RadimHnilica píše:moje osobní zkušenost je taková že po několika hodinách na simu je člověk,který to před tím nedržell v ruce,schopný odlétat s 2m letadlem(a odlétat nemyslím honit to pobloze ale létat tam kam chci a kde chci).

PRAVDA. Začínal jsem o modelařině přemýšlet na jaře a do vzduchu se dostal na podzim. Nejdříve jsem den co den četl příspěvky zde na rcmanii.cz . Po dvou měsících jsem se rozhodl pro letadlo (naštěstí jsem vzdal heliny :!: ), stavba mi trvala asi 3 týdny. V té době jsem začal trénovat na simu a než jsem se odhodlal k prvnímu odlepení od země, uplynul další měsíc. Samozřejně by mi začátky usnadnil nějaký zkušený kolega (bohužel nebyl), ale roztřesené palce na kniplech by uklidnil těžko. PRAVDA je , že bez simu už by můj Ultimate nebyl a já s modelařinou asi zkončil...
Přeji ti pevné nervy se "žáčky".
[size=75]Zatím se víc rozhlížím, než modelařím...ikdyž už létám.[/size]
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Hoki »

BOSS8 píše:Spíš by to chtělo víc rozumných lidí, který nechtěj svůj první model rozložit na atomy za pár vteřin. :lol:

Jinak díky všem za podporu týhle myšlenky.

Nechceš zi založit stránky o své výuce? Třeba by to bylo pěkný počteníčko. Někdy bývá se žáky na place sranda (i nervy), tak proč si to nechávat jen pro sebe. :P Hlavně bys mohl popisovat pokroky a možné rady do začátku jinším, kteří se musí obejít bez Tvé pomoci. :?
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od BOSS8 »

Hoki píše:
BOSS8 píše:Nechceš zi založit stránky o své výuce? Třeba by to bylo pěkný počteníčko. Někdy bývá se žáky na place sranda (i nervy), tak proč si to nechávat jen pro sebe. :P Hlavně bys mohl popisovat pokroky a možné rady do začátku jinším, kteří se musí obejít bez Tvé pomoci. :?

Je velký rozdíl mezi osmi letým klukem který nemá ani tušení o fyzice a ani čemkoliv jiném, a mezi dvacetiletým který už jezdí rc auta a tudíž je pro něj letadlo "jen přechod do dalšího rozměru" modelařiny. Napsat stránky z nichž by oba načerpali potřebné informace a to podotýkám nějakou zábavnou formou, je pro mě zatím nadčlověčí výkon. Stránky s vysokou informační hodnotou má třeba pan Kolman, ale komplikované hledání konkrétní informace hodně lidí odradí. Že bych vytvořil něco co se informačně alespoň vyrovná p. Kolmanovi a k tomu ještě přehledněji a zábavněji uspořádal informace - tak na to fakt nemám :lol:
Pokud dojde k nějaké veselé historce, rád se o ní podělím třeba zde na manii.
Při učení preferuji individuální přístup - všeobecné podávání informací mě přijde nudné a navíc něco jako nošení dřeva do lesa. Napsáno o létání je už tuny článků, ale praxe s instruktorem za zády, dodá mnohem více jistoty. Vědět že v momentě krize to "někdo" zachrání, je lepší než rychle přemýšlet ..... kua padá to co teď ...... bum , jdeme domu , zkusím to zas za dva měsíce až bude na nové éro.
Takže stránky zatím asi ne.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Hoki »

BOSS8 píše: Napsáno o létání je už tuny článků, ale praxe s instruktorem za zády, dodá mnohem více jistoty. Vědět že v momentě krize to "někdo" zachrání, je lepší než rychle přemýšlet ..... kua padá to co teď ...... bum ,

Tak, tak. Moje řeč, ale když se někdo mailem zeptá, tak odepisuju. S Nakadahem jsme se seznámili, když se tady ptal, jak se správně letí výkruty a že mu to v praxi moc nejde. A dnes lítá jako ostřílený pilot (svou vlastní pílí). A to mě těší. 8)
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od BOSS8 »

Tak řekněmež že člověk se stává pilotem v okamžiku kdy sám připraví éro k letu, odstartuje, bezpečně a kontrolovaně letí, a bezpečně přivede letadlo zpět na finále a po vypnutí přijímače je éro celé a bez šrámů.
Pokud je tato definice pravdivá - pak tu mezi námi vítám nového pilota jímž se včera stal uživatel Jelelen :wink: .
Po získání základních návyků ve vzduchu si včera odbyl své první samostatné starty a přistání- podotýkám že obvzlášť přistání byla přímo ukázková. 8) Dokonce se odvážil dát v letu loping a výkrut ( úmyslný a řízený).
Tímto považuji svůj cíl za splněný :!: , máme tu dalšího pilota který se naučil bezbolestně a bezpečně létat. :wink:

Pokud je tu další zájemce - je nařadě. :wink:
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od RadimHnilica »

tak to máš nějakou rychloškolu:0)
Radim
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od BOSS8 »

:lol: účel je aby, ten člověk mohl lítat. Kam bude směrovat své pilotní umění to už záleží na něm. Teď už to letadlo řídí a vodí kam chce a to je účel mý školky. Pokud bude chtít pokračovat můžu ho ještě ledacos přiučit, ale to už bude jaksi nad plán :lol:

Dělám to pro lidi co to chtějí dostat do vzduchu a nevědí jak na to :wink: nemám v plánu vychovávat reprezentanty- od toho jsou tu jiní.
Když vidím ty neštastníky na letišti jak tlučou modely o zem , je mi jich líto (sám jsem tím musel projít - těžce :lol: ) a nebýt toho že mi to jeden z pilotů zalétl tak bych se k tomu asi taky otočil zády. To jen potvrzuje že i když umíš řídit dospělý letadlo, neznamená to že uřídíš model.
Co se týká rychlosti kurzu -recept je jednoduchý - trochu teorie (jen ty životně důležité informace) a hurá do vzduchu v pařičné výšce předám model a leť, pak už jen komentuju co je špatně a hlídám abych zavčasu vyřešil případnou krizovku. Když už umí bezpečně dovést model kam chce, přijdou na řadu starty a přistání , když zvládá i tohle je kurz u konce.
Je to popsaný velice stručně :lol: v reálu má ten pilot hlavu jako pátrací balon, ale vždy mu dám dost času na vstřebání informací. A hlavně lítat a lítat. Pilot je lepší když odlítá víc hodin ,než když přečte víc knížek. :D

Ps: pokud to vyjde dám sem nějaký video, aby jste věřili že to prostě umí :lol:
Naposledy upravil(a) BOSS8 dne stř 22.10.2008 11:32, celkem upraveno 1 x.
PH

#54 Příspěvek od PH »

to:Boss8

Do školky se nehlásím, ale držím palce. Přečetl jsem si i článek "Učení
létání" od jelelena a o tom to je.
Člověk i po tolika letech, tím myslím sebe, se musí neustále něco učit a okoukat, prodiskutovat a pak jde všechno lépe.Ale hlavně pro začátečníky je každá podaná ruka veliké +. Tak ať těch modelářů, kteří vzlétnou a přistanou a model bude celý je co nejvíce. Bohužel ale někdy se může stát, že model nějaký šrám utrží. Ale s tím určitě každý tak trochu počítá. S přestávkami modelařím tak od 12 ti let to je 40 let hlavně rekreačně, závodně asi 5 let V2 a F3j.:D
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Hoki »

PH píše: Bohužel ale někdy se může stát, že model nějaký šrám utrží. Ale s tím určitě každý tak trochu počítá.

Bohužel, havárky se nevyhýbají nikomu a je třeba to tak brát. Já sám jsem teď rozbil éro, neboť přijímač se rozhodl být nefunkční chvíli po odhozu modelu. Ale to si každý musí vychutnat. :( Ale ta školka je dobrý počin a mohlo by být víc takových učitelů co o sobě dají vědět. Hodně by to v začátcích pomohlo nastupujícím modelářům. Je dost lidí co jsou schopni naučit a třeba kousek od něj je začátečník a neví si rady. Protože o sobě neví, tak z toho nic nevzejde.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od RadimHnilica »

BOSS8 píše::lol: účel je aby, ten člověk mohl lítat. Kam bude směrovat své pilotní umění to už záleží na něm. Teď už to letadlo řídí a vodí kam chce a to je účel mý školky. Pokud bude chtít pokračovat můžu ho ještě ledacos přiučit, ale to už bude jaksi nad plán :lol:

Dělám to pro lidi co to chtějí dostat do vzduchu a nevědí jak na to :wink: nemám v plánu vychovávat reprezentanty- od toho jsou tu jiní.
Když vidím ty neštastníky na letišti jak tlučou modely o zem , je mi jich líto (sám jsem tím musel projít - těžce :lol: ) a nebýt toho že mi to jeden z pilotů zalétl tak bych se k tomu asi taky otočil zády. To jen potvrzuje že i když umíš řídit dospělý letadlo, neznamená to že uřídíš model.
Co se týká rychlosti kurzu -recept je jednoduchý - trochu teorie (jen ty životně důležité informace) a hurá do vzduchu v pařičné výšce předám model a leť, pak už jen komentuju co je špatně a hlídám abych zavčasu vyřešil případnou krizovku. Když už umí bezpečně dovést model kam chce, přijdou na řadu starty a přistání , když zvládá i tohle je kurz u konce.
Je to popsaný velice stručně :lol: v reálu má ten pilot hlavu jako pátrací balon, ale vždy mu dám dost času na vstřebání informací. A hlavně lítat a lítat. Pilot je lepší když odlítá víc hodin ,než když přečte víc knížek. :D

Ps: pokud to vyjde dám sem nějaký video, aby jste věřili že to prostě umí :lol:
super tak to má být:0) musíme si pomáhat :wink:
Radim
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od BOSS8 »

Dneska si Jelelen zabojoval s větrem, foukalo to dost a nárazově a ještě ze severu což na naší ploše znamená - hnusné přízemní turbulence, protože plocha se svažuje na jižní stranu a na severní straně se staví nové domy. Ale Jelelen bojoval statečně až do finále, tak to má být 8)
Přikládám slíbené kraťoučké video jako důkaz že to jde :!: i za relativně krátkou dobu http://www.stream.cz/video/165412-zacek

A model po přistání - je celý a bez újmy, to je oč tu běží :wink:

Obrázek

Stále je co zlepšovat , ale teď už to bude přímo úměrné počtu nalétaných hodin, myslím že ho brzy vytáhnu na svah (i když ho svahování "třeba nechytí :wink: ", ta zkušenost a zážitek za to stojí).
PH

#58 Příspěvek od PH »

Svah chytne podle mě každého větroňáře (i když termika je termika), ale
obojí má svoje nezaměnitelné kouzlo. Na svahu se pak projeví i pilotní
umění. Tak ať se Tvému žákovi zadaří. Držím palce. Na svahu (záleží na jakém) je důležité zejména přistání. :wink: .
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od BOSS8 »

Svahy víceméně tyto http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=14428 Jsou na seznámení s kopcem ideální. Na Rané je většinou dost provoz, což by začátečnika zbytečně znervoznilo.
jelelen

#60 Příspěvek od jelelen »

Ahoj, tak jsem tu zahlédl obrázek svého Glidera. Dnešní počasí mě vytáhlo ven samotného. BOSS něměl čas ve stejnou dobu co já a tak jsem se rozhodl na první úplěn samostatný start. /alce na kniplech se třásly trochuvíc, ale jakmile jsem ho hodil byl klid. Nádherně svítilo sluníčko a sem tam se mi povedlo vletět i do stoupáku a užít si slabou termiku. Výsledek dnešního létání 45minut ve vzduchu na jedno vytažení motorem. Lítal tam i jeden čistej větroňář takže jsem věděl kam letět pro stoupák. :) Pak jsem raději přistál trochu odpočinul a řekl si,že zkusím první trochu jiné věci než jen kroužení s nějakým obratem a hned při prvním pokusu o let na zádech se zadařilo,jenže nějak se mi pak zamotali knyply a uhnul jsem jinak než jsem chtěl a už byl ve vrtuly a šel k zemi. Naštestí jsem měl ještě minimálně 150-200metrů k zemi takže na radu instruktora stáhnout plyn všechno pustit. Počkat chvilinku až se srovná a pak jemně příhnout a vše bylo OK. Rezerva byla ještě dost veliká. Větroňář mě pochválil za hezký začátky akrobacie a mě se tak třásly palce, že jsem byl schopnej jenom kroužit. Užil jsem si parádní slunečýn den a pár přistání a startů a šel jsem domů s letadlem ve stejném stavu jako před létáním. Takže super úspěch a to díky BOSSovi. Jeho škola fakt stojí za to. Doufám, že pomůže až se trochu rozlítám a se základní a lehkou akrobacií. Tož tak.

Ještě jednou tímto děkuji
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“