Jinak díky všem za podporu týhle myšlenky.
RC školka pro začátečníky
-
MaXa
- Kontaktovat uživatele:
RadimHnilica píše:moje osobní zkušenost je taková že po několika hodinách na simu je člověk,který to před tím nedržell v ruce,schopný odlétat s 2m letadlem(a odlétat nemyslím honit to pobloze ale létat tam kam chci a kde chci).
PRAVDA. Začínal jsem o modelařině přemýšlet na jaře a do vzduchu se dostal na podzim. Nejdříve jsem den co den četl příspěvky zde na rcmanii.cz . Po dvou měsících jsem se rozhodl pro letadlo (naštěstí jsem vzdal heliny
Přeji ti pevné nervy se "žáčky".
[size=75]Zatím se víc rozhlížím, než modelařím...ikdyž už létám.[/size]
BOSS8 píše:Spíš by to chtělo víc rozumných lidí, který nechtěj svůj první model rozložit na atomy za pár vteřin.![]()
Jinak díky všem za podporu týhle myšlenky.
Nechceš zi založit stránky o své výuce? Třeba by to bylo pěkný počteníčko. Někdy bývá se žáky na place sranda (i nervy), tak proč si to nechávat jen pro sebe.
Hoki píše:BOSS8 píše:Nechceš zi založit stránky o své výuce? Třeba by to bylo pěkný počteníčko. Někdy bývá se žáky na place sranda (i nervy), tak proč si to nechávat jen pro sebe.Hlavně bys mohl popisovat pokroky a možné rady do začátku jinším, kteří se musí obejít bez Tvé pomoci.
Je velký rozdíl mezi osmi letým klukem který nemá ani tušení o fyzice a ani čemkoliv jiném, a mezi dvacetiletým který už jezdí rc auta a tudíž je pro něj letadlo "jen přechod do dalšího rozměru" modelařiny. Napsat stránky z nichž by oba načerpali potřebné informace a to podotýkám nějakou zábavnou formou, je pro mě zatím nadčlověčí výkon. Stránky s vysokou informační hodnotou má třeba pan Kolman, ale komplikované hledání konkrétní informace hodně lidí odradí. Že bych vytvořil něco co se informačně alespoň vyrovná p. Kolmanovi a k tomu ještě přehledněji a zábavněji uspořádal informace - tak na to fakt nemám
Pokud dojde k nějaké veselé historce, rád se o ní podělím třeba zde na manii.
Při učení preferuji individuální přístup - všeobecné podávání informací mě přijde nudné a navíc něco jako nošení dřeva do lesa. Napsáno o létání je už tuny článků, ale praxe s instruktorem za zády, dodá mnohem více jistoty. Vědět že v momentě krize to "někdo" zachrání, je lepší než rychle přemýšlet ..... kua padá to co teď ...... bum , jdeme domu , zkusím to zas za dva měsíce až bude na nové éro.
Takže stránky zatím asi ne.
BOSS8 píše: Napsáno o létání je už tuny článků, ale praxe s instruktorem za zády, dodá mnohem více jistoty. Vědět že v momentě krize to "někdo" zachrání, je lepší než rychle přemýšlet ..... kua padá to co teď ...... bum ,
Tak, tak. Moje řeč, ale když se někdo mailem zeptá, tak odepisuju. S Nakadahem jsme se seznámili, když se tady ptal, jak se správně letí výkruty a že mu to v praxi moc nejde. A dnes lítá jako ostřílený pilot (svou vlastní pílí). A to mě těší.
Tak řekněmež že člověk se stává pilotem v okamžiku kdy sám připraví éro k letu, odstartuje, bezpečně a kontrolovaně letí, a bezpečně přivede letadlo zpět na finále a po vypnutí přijímače je éro celé a bez šrámů.
Pokud je tato definice pravdivá - pak tu mezi námi vítám nového pilota jímž se včera stal uživatel Jelelen
.
Po získání základních návyků ve vzduchu si včera odbyl své první samostatné starty a přistání- podotýkám že obvzlášť přistání byla přímo ukázková.
Dokonce se odvážil dát v letu loping a výkrut ( úmyslný a řízený).
Tímto považuji svůj cíl za splněný
, máme tu dalšího pilota který se naučil bezbolestně a bezpečně létat.
Pokud je tu další zájemce - je nařadě.
Pokud je tato definice pravdivá - pak tu mezi námi vítám nového pilota jímž se včera stal uživatel Jelelen
Po získání základních návyků ve vzduchu si včera odbyl své první samostatné starty a přistání- podotýkám že obvzlášť přistání byla přímo ukázková.
Tímto považuji svůj cíl za splněný
Pokud je tu další zájemce - je nařadě.
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
Dělám to pro lidi co to chtějí dostat do vzduchu a nevědí jak na to
Když vidím ty neštastníky na letišti jak tlučou modely o zem , je mi jich líto (sám jsem tím musel projít - těžce
Co se týká rychlosti kurzu -recept je jednoduchý - trochu teorie (jen ty životně důležité informace) a hurá do vzduchu v pařičné výšce předám model a leť, pak už jen komentuju co je špatně a hlídám abych zavčasu vyřešil případnou krizovku. Když už umí bezpečně dovést model kam chce, přijdou na řadu starty a přistání , když zvládá i tohle je kurz u konce.
Je to popsaný velice stručně
Ps: pokud to vyjde dám sem nějaký video, aby jste věřili že to prostě umí
Naposledy upravil(a) BOSS8 dne stř 22.10.2008 11:32, celkem upraveno 1 x.
to:Boss8
Do školky se nehlásím, ale držím palce. Přečetl jsem si i článek "Učení
létání" od jelelena a o tom to je.
Člověk i po tolika letech, tím myslím sebe, se musí neustále něco učit a okoukat, prodiskutovat a pak jde všechno lépe.Ale hlavně pro začátečníky je každá podaná ruka veliké +. Tak ať těch modelářů, kteří vzlétnou a přistanou a model bude celý je co nejvíce. Bohužel ale někdy se může stát, že model nějaký šrám utrží. Ale s tím určitě každý tak trochu počítá. S přestávkami modelařím tak od 12 ti let to je 40 let hlavně rekreačně, závodně asi 5 let V2 a F3j.
Do školky se nehlásím, ale držím palce. Přečetl jsem si i článek "Učení
létání" od jelelena a o tom to je.
Člověk i po tolika letech, tím myslím sebe, se musí neustále něco učit a okoukat, prodiskutovat a pak jde všechno lépe.Ale hlavně pro začátečníky je každá podaná ruka veliké +. Tak ať těch modelářů, kteří vzlétnou a přistanou a model bude celý je co nejvíce. Bohužel ale někdy se může stát, že model nějaký šrám utrží. Ale s tím určitě každý tak trochu počítá. S přestávkami modelařím tak od 12 ti let to je 40 let hlavně rekreačně, závodně asi 5 let V2 a F3j.
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
PH píše: Bohužel ale někdy se může stát, že model nějaký šrám utrží. Ale s tím určitě každý tak trochu počítá.
Bohužel, havárky se nevyhýbají nikomu a je třeba to tak brát. Já sám jsem teď rozbil éro, neboť přijímač se rozhodl být nefunkční chvíli po odhozu modelu. Ale to si každý musí vychutnat.
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
super tak to má být:0) musíme si pomáhatBOSS8 píše::lol: účel je aby, ten člověk mohl lítat. Kam bude směrovat své pilotní umění to už záleží na něm. Teď už to letadlo řídí a vodí kam chce a to je účel mý školky. Pokud bude chtít pokračovat můžu ho ještě ledacos přiučit, ale to už bude jaksi nad plán![]()
Dělám to pro lidi co to chtějí dostat do vzduchu a nevědí jak na tonemám v plánu vychovávat reprezentanty- od toho jsou tu jiní.
Když vidím ty neštastníky na letišti jak tlučou modely o zem , je mi jich líto (sám jsem tím musel projít - těžce) a nebýt toho že mi to jeden z pilotů zalétl tak bych se k tomu asi taky otočil zády. To jen potvrzuje že i když umíš řídit dospělý letadlo, neznamená to že uřídíš model.
Co se týká rychlosti kurzu -recept je jednoduchý - trochu teorie (jen ty životně důležité informace) a hurá do vzduchu v pařičné výšce předám model a leť, pak už jen komentuju co je špatně a hlídám abych zavčasu vyřešil případnou krizovku. Když už umí bezpečně dovést model kam chce, přijdou na řadu starty a přistání , když zvládá i tohle je kurz u konce.
Je to popsaný velice stručněv reálu má ten pilot hlavu jako pátrací balon, ale vždy mu dám dost času na vstřebání informací. A hlavně lítat a lítat. Pilot je lepší když odlítá víc hodin ,než když přečte víc knížek.
Ps: pokud to vyjde dám sem nějaký video, aby jste věřili že to prostě umí
Radim
Dneska si Jelelen zabojoval s větrem, foukalo to dost a nárazově a ještě ze severu což na naší ploše znamená - hnusné přízemní turbulence, protože plocha se svažuje na jižní stranu a na severní straně se staví nové domy. Ale Jelelen bojoval statečně až do finále, tak to má být
Přikládám slíbené kraťoučké video jako důkaz že to jde
i za relativně krátkou dobu http://www.stream.cz/video/165412-zacek
A model po přistání - je celý a bez újmy, to je oč tu běží
Stále je co zlepšovat , ale teď už to bude přímo úměrné počtu nalétaných hodin, myslím že ho brzy vytáhnu na svah (i když ho svahování "třeba nechytí
", ta zkušenost a zážitek za to stojí).
Přikládám slíbené kraťoučké video jako důkaz že to jde
A model po přistání - je celý a bez újmy, to je oč tu běží
Stále je co zlepšovat , ale teď už to bude přímo úměrné počtu nalétaných hodin, myslím že ho brzy vytáhnu na svah (i když ho svahování "třeba nechytí
Svahy víceméně tyto http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=14428 Jsou na seznámení s kopcem ideální. Na Rané je většinou dost provoz, což by začátečnika zbytečně znervoznilo.
Ahoj, tak jsem tu zahlédl obrázek svého Glidera. Dnešní počasí mě vytáhlo ven samotného. BOSS něměl čas ve stejnou dobu co já a tak jsem se rozhodl na první úplěn samostatný start. /alce na kniplech se třásly trochuvíc, ale jakmile jsem ho hodil byl klid. Nádherně svítilo sluníčko a sem tam se mi povedlo vletět i do stoupáku a užít si slabou termiku. Výsledek dnešního létání 45minut ve vzduchu na jedno vytažení motorem. Lítal tam i jeden čistej větroňář takže jsem věděl kam letět pro stoupák.
Pak jsem raději přistál trochu odpočinul a řekl si,že zkusím první trochu jiné věci než jen kroužení s nějakým obratem a hned při prvním pokusu o let na zádech se zadařilo,jenže nějak se mi pak zamotali knyply a uhnul jsem jinak než jsem chtěl a už byl ve vrtuly a šel k zemi. Naštestí jsem měl ještě minimálně 150-200metrů k zemi takže na radu instruktora stáhnout plyn všechno pustit. Počkat chvilinku až se srovná a pak jemně příhnout a vše bylo OK. Rezerva byla ještě dost veliká. Větroňář mě pochválil za hezký začátky akrobacie a mě se tak třásly palce, že jsem byl schopnej jenom kroužit. Užil jsem si parádní slunečýn den a pár přistání a startů a šel jsem domů s letadlem ve stejném stavu jako před létáním. Takže super úspěch a to díky BOSSovi. Jeho škola fakt stojí za to. Doufám, že pomůže až se trochu rozlítám a se základní a lehkou akrobacií. Tož tak.
Ještě jednou tímto děkuji
Ještě jednou tímto děkuji