TEPLOTA ELE. MOTORU
TEPLOTA ELE. MOTORU
Neví někdo, při jak vysoké teplotě dochází k odmagnetovaní střídavého motoru s rotačním pláštěm? Moje sestava elektropohonu se pohybuje na hranici zatížení. Ze zvědavosti jsem změřil povrch motoru, který dosahoval 60oC
. Je to moc? Samozřejmě zkoušky probíhali staticky na zemi, takže při letu je chlazen turbokuželem atd.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Pokud mas pri zkouskach na zemi teplotu plaste 60 st, tak myslim ze za letu to bude vpohode. K odmagnetovani dochazi mam pocit pri teplotach az pres 100st, zalezi samozrejme na kvalite magnetu (ruzne materialy maji ruznou mezni teplotu), ale jestli je vyrobce aspon trochu solidni, tak dal neco, co snese aspon 120.
Navic na zemi je vetsinou motor chlazenej opravdu mizerne (pokud nema vlastni zabudovanej vetracek), za letu to byva mnohem lepsi (pozor, nezapomenout na dostatecne velke vetraci odtory pro odvod tepleho vzduchu, at to ve trupu trochu proudi, on i regl z toho bude mit radost)
Navic na zemi je vetsinou motor chlazenej opravdu mizerne (pokud nema vlastni zabudovanej vetracek), za letu to byva mnohem lepsi (pozor, nezapomenout na dostatecne velke vetraci odtory pro odvod tepleho vzduchu, at to ve trupu trochu proudi, on i regl z toho bude mit radost)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Jedna vec je totalne odmagnetovanie (Curieho teplota neodymovych magnetov je 310-320oC), druha je ciastocna strata magnetickych vlastnosti uz pri nizsej teplote a tretia to, ze ked k tomu dojde, stupne kV motora, cim sa este viac zvysi prud, zvysi teplota ... a proces destrukcie je obvykle lavinovity. Ono te este bohuzial cele zavisi aj od vonkajsieho pola, ktore generuju cievky motora - teply magnet je nachylnejsi na demagnetizaciu vonkajsim mag. polom, ale naco to robit zlozite. Takze:
Magnety maju svoju speifikaciu - jednak "silu magnetu" a potom maximalnu pracovnu teplotu (tusim to je teplota pri ktorej koercitivna sila klesne na 90%). Cele to oznacenie vyzera ako napr. N45SH kde N znamena neodym, "45" je "magneticka sila pripona znamena pracovnu teplotu:
080oC - bez pripony
100oC - M
120oC - H
150oC - SH
180oC - UH
200oC - EH
Ked si kupis motor, vyrobca Ti povie (alebo aj nie), ze napriklad u Scorpionu su pouzite magnety N50EH a izolacia motora je urobena do 180oC a vies, kde si. Turnigy SK maju magnety N45SH, takze do 150oC, ale o izolacii vinutia neviem nic.
Osobne prekracujem 100oC na plasti u motorov MVVS aj Roton bez zmeny elektro-mechanickych vlastnosti motorov.
Ale!!!
Pri tychto teplotach motora je uz ucinnost xakru nizka a bud velmi dobre viem, preco to tam zeniem alebo sa jedna o chybny navrh pohonu!!!
60oC je - ako sam vidis - uplne v pohode.
Magnety maju svoju speifikaciu - jednak "silu magnetu" a potom maximalnu pracovnu teplotu (tusim to je teplota pri ktorej koercitivna sila klesne na 90%). Cele to oznacenie vyzera ako napr. N45SH kde N znamena neodym, "45" je "magneticka sila pripona znamena pracovnu teplotu:
080oC - bez pripony
100oC - M
120oC - H
150oC - SH
180oC - UH
200oC - EH
Ked si kupis motor, vyrobca Ti povie (alebo aj nie), ze napriklad u Scorpionu su pouzite magnety N50EH a izolacia motora je urobena do 180oC a vies, kde si. Turnigy SK maju magnety N45SH, takze do 150oC, ale o izolacii vinutia neviem nic.
Osobne prekracujem 100oC na plasti u motorov MVVS aj Roton bez zmeny elektro-mechanickych vlastnosti motorov.
Ale!!!
Pri tychto teplotach motora je uz ucinnost xakru nizka a bud velmi dobre viem, preco to tam zeniem alebo sa jedna o chybny navrh pohonu!!!
60oC je - ako sam vidis - uplne v pohode.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
TEPLOTA MOTORU
MOTOR JE TURNIGY TR 35-36A 1450kV Brushless Outrunner (Eq:AXI 2814)
JE OSAZEN V EASY GLIDER PRO SE SKLOPKOU GRAUPNER 11"x6".PROUD JSEM NAMĚŘIL 43 A.REGULÁTOR MÁM MGM TMM4416-3 S PROUDOVU ZATIŽITELNOSTÍ 44A.EG JE ZA 30 sec. DOST VYSOKO A MOTOROVÝ ČAS MAM 5min.BATERKY 2čl. KOKAM 3600 mAh.
JE OSAZEN V EASY GLIDER PRO SE SKLOPKOU GRAUPNER 11"x6".PROUD JSEM NAMĚŘIL 43 A.REGULÁTOR MÁM MGM TMM4416-3 S PROUDOVU ZATIŽITELNOSTÍ 44A.EG JE ZA 30 sec. DOST VYSOKO A MOTOROVÝ ČAS MAM 5min.BATERKY 2čl. KOKAM 3600 mAh.