Starsi typ serva

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
RCDedek
Kontaktovat uživatele:

Starsi typ serva

#1 Příspěvek od RCDedek »

Dobrý den
chci se zeptat na to, jestli a jak, mohu použít starší typy serv s dnešními HiTech přijímači.

Během odpoledna a podvečera dodám další upřesňující info teď jenom textově - konektor ma 4 po delce serazene noze a nejsem si jist jestli jsou vsechny ctyri zapojeny.
Každopadně se jedna serva cca 10let a více stará.

Během odpoledne dam někam na WEB fotku a sem dodám lepší popis.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od DAF »

Ahoy, chodit by to mělo, mám takhle jednoho starého Robbáka (25let) a po výměně konektoru chodí. Je ovšem otázkou, zda při dnešní ceně serv se to vyplatí. Je to otázka bezpečnosti (pokud se nejedná o pomalou lodičku).
Hitec Aurora 9X
RCDedek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od RCDedek »

DAF píše:Ahoy, chodit by to mělo, mám takhle jednoho starého Robbáka (25let) a po výměně konektoru chodí. Je ovšem otázkou, zda při dnešní ceně serv se to vyplatí. Je to otázka bezpečnosti (pokud se nejedná o pomalou lodičku).

Diky za odpoveď

Je to tak ze jsem ziskal cele (nastrojene) letadlo ve kterem chybi pouze prijimač.

Všechny 3 serva maji oznacení SERVO ST-1 a vyrobila to strara TESLA (podle znaku)

Skutečně, konektor ma 4 nože ale ale mezi konektorem a servem vidim 3 dráty černej, červenej a bílej

Takže ptam se barvy dratu

červenej +5V
černej 0V
bilej signal

a utahne to ten HiTech prijimač ???

dik za odpověď
jirka_d

#4 Příspěvek od jirka_d »

Jsou to první česká serva. Trochu těžší než jsme nes zvyklí. Zapojení je jak píšeš.
- červený plus
- černý mínus
- bílý, nebo i jiná barva data.
Vzhledem k tomu, že je to servo už za svým horizontem, moc bych neriskoval a schoval si je do šuplíku. Byly hodně poruchové i jako nové. Škoda rozbít éro. Já měl čtyři a do 14 dnů jsem je vyřadil z provozu a raději zakoupil v Tuzexu Acomse. Taky nic moc ale tehdy bomba a vydrželi 10 let.
Ty ST 1 byly na pořadník. Při koupi vysílače Modela jsi musel ještě 1 až 2 měsíce čekat na dodání serv. Važ si jich. Budou historicky cenné :D
Voodoo-cz

#5 Příspěvek od Voodoo-cz »

Tesla ST1 aktualne litam na VOP a SOP v QB-20h2, koupeny byly v roce 1984, letos v lete poprve pouzity, jen jsem je po radach zde na foru prestrojil na dnesni konektory a fungujou. Ale jsou dost tezky a po-ma-ly. Po sezone misto nich do letadla pujdou HS-311. Vyhodu ale ta pomalost ma, nepotrebujes na vysilacce exponencialy :)
Live smart, die happy...
woro
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od woro »

Taky je mám, ale momentálně v šuplíku (na loďku momentálně nemám rádio - dlouhodobě zapůjčeno člověkovi, kterému nefunguje mobil a na icq se hlásí jednou za půl roku). Zatím fungují, ovšem ten rachot... Jsou na dnešní poměru trochu hlučnější, větší a pomalejší - ale mělo by to stačit. Ty konektory - že by Modela? Ty si schovej, hodí se třeba mezi vypínač a baterky u větroně. Mají dostatečnou dosedací plochu a přitom jdou víceméně pohodlně rozpojit i mastnýma rukama - ty, co se teď používají všude, se nedají pořádně chytit. Jinak kdybys chtěl tato serva vyměnit za něco novějšího, přetáhne je snad i HS-81.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
RCDedek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od RCDedek »

Díky všem

Takže je to na mně cca. půlka odpovědí říka lítej s nima druha nelítej - tak to cítím.

Existuje nejakej domáckej způsob jak je zpolehlivě otestovat??
ztnext

#8 Příspěvek od ztnext »

Na ty serva pozor! Je tam feritový kroužek, který je jen vmáčknutý do molitanu. Časem molitan zestárne a rozpadne se, kroužek se i s navinutými drátky pohyhuje volně v servu. Je jen otázkou času kdy se drátky zlomí a servo je nefunkční. Pokud je chceš používat, doporučuji kroužek pevně zajistit proti pohybu..... :!: :!: :!: Dnes by se dali použít snad jen do větroně. Leží mi jich tu šest...... :wink:
Kovboj

#9 Příspěvek od Kovboj »

RCDedek píše:Takže je to na mně cca. půlka odpovědí říka lítej s nima druha nelítej - tak to cítím.

No, názory 50/50 při otázce, která může způsobit totální zničení letadla jsou podle mě dostatečnej důvod ty serva vyměnit... Mě osobně se 50% riziko havárie zdá jako celkem velký :wink:
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“