Zdravim
Včera a dneska u nás svítilo uplně suprově slunce, tak jsem vyrazil s easystarem na pole. Pole posekané obilí cca 20cm strniště, při pohledu u země bylo vidět tetelení horkého vzduchu. Říkám si, dneska by lítaly i dveře od stodoly. Ale dost velkej vítr (tipoval jsem tak 5m/s). Easystara jsem vytáhnul tak do 50m, vypnul motor a lítám , zkoušel jsem ten tzv. čuchací let, jeslti najdu stoupák (defacto osmičky proti větru), sice jsem stoupák nenašel, ale jak jsem po 3 minutách zjistil, letadlo bylo o cca 50 metrů výše. Snažím se pokračovat, ale nic. Prostě padám dolů jak šutr. Chvíli se mi dařilo traverzovat na hraně pole (je na náhorní plošině, tak se tam dalo malinko svahovat), ale ten vítr byl hroznej. Nakonec jsem to zapíchl do 2 metrového křoví když mě to při zatáčve na přistání nechutně sfouklo. Zkusil jsem ještě jedno pole, které je schované na závětrné straně kopce, ale to se nedalo, byl jsem rád když jsem letadlo udržel v horizontu na půl motoru. Natož nějaké plachtění :O
Co vás napadá? Tenhle vítr je vždycky přes den (létáno v 13,00 local). Můžu zkusit lítat později, ale nevim, jestli třeba v 5 ještě bude dostatečné slunce aby se to pole rozpálilo. Nebo létat navzdory tomuto větru? Easystar asi není moc vhodnej k větru, proti větru stojí, po větru se to dneska ani otočit nedalo, to bych šel 20 metrů dolu. Navíc se mi nikdy nepovedlo najít stoupák tak abych věděl že tam je, občas mi to s letadlem ve vzduchu hodí (jakobych měl křídlo ve stoupáku), ale než to stihnu otočit tak tam nic neni. Dá se vůbec termika lítat s easystarem bez křidýlek?
A co rychlost? Je lepší to držet na hraně pádovky s cca na 1/3 nataženou vejškovkou, nebo spíš vyšší rychlostí? Vím, měl bych mít takovou rychlost, aby to s vejškovkou na 0 klouzalo dolu, ale to je docela problém, protože v tomhle větru pro udržení rychlosti to chce tlačit a hodně
Co motor? Dá se termika hledat při letu na motor?
Dík za rady,
Pavel