Štír
Re: Štír
Co si ho pamatuji, tak nemá uzavřenou torzní skříň (už jsem tu o tom psal). Vlies je pružný podobně jako fólie, nevěřil bych mu, že to křídlo v krutu dostatečně podrží.
jyrry.webnode.cz
Dík, chci mu to vymluvit, proto sháním argumenty. Plán jsem zatím neměl možnost detailně prostudovat.
Hitec Aurora 9X
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak upřímně přidat na 2,5 metrový větroň křidélka je dobrý nápad. Bude to čistěji točit zatáčky. Při mixu zvedání křidélek může brzdit při přistání a tím lépe přistávat.
Za mě bych mu doporučil, ať udělá trup, VOP, SOP a středy křídla a pak nechť se rozhodne. Když bude opravdu šikovný a dobře mu to půjde, tak dodělá křidélka za dva večery.
Pokud by se rozhodl dát křidélka, tak ať předělá/zmenší vzepětí. Poletí to lépe.
Za mě bych mu doporučil, ať udělá trup, VOP, SOP a středy křídla a pak nechť se rozhodne. Když bude opravdu šikovný a dobře mu to půjde, tak dodělá křidélka za dva večery.
Pokud by se rozhodl dát křidélka, tak ať předělá/zmenší vzepětí. Poletí to lépe.
Jak jsem psal, má to nějak rozestavěné, někde to "výhrabal". Ještě jsem to sám neviděl, jen asi dvě fotky v mobilu. Ono bude dost záležet, jak to vůbec celé vypadá.
Nápadů na úpravy má hromadu, chce třeba předělávat spojky křídla (zdají se mu slabé), sa samozřejmě tam chce motor (když už s tím někdo začal) a jak ho znám, určitě si ještě něco vymyslí. Šikovný je, ale musím ho občas krotit
.
Nápadů na úpravy má hromadu, chce třeba předělávat spojky křídla (zdají se mu slabé), sa samozřejmě tam chce motor (když už s tím někdo začal) a jak ho znám, určitě si ještě něco vymyslí. Šikovný je, ale musím ho občas krotit
Hitec Aurora 9X
-
Jirka Schifi Zatec
Ahoj piloti,Stira neboli RC-V2 z dob hodne dozadu jsem stavel dvakrat ne pro sebe ale pro kolegy modelare,tehdy to byla hodne letana kategorie tedy RC-V2 a dost modelu si byly podobne jako treba Admiralove,jiz zminovany Stir a dalsi a dalsi.V podstate ihned jsem uvazoval o tuhe torzni skrini po celem rozpeti kridla samozrejme doplneno stojinou-tuhy potah od nabezky az pres hl.nosnik jak nahore tak dole z balsy tl.2 m\m a stojina s balsy 4 m\m.s lety svisle,spojka kridla ocel.drat prumer 5 nebo 6 m\m ted nevim uz presne ale dulezite bylo zalepit spojku mezi vrchni a spodni hl.nosnik-respektive zalepit pouzdra tohoto dratu.Zadni spoj.drat byl prumer 4 m\m.Cele kridlo bylo potazene Vliesem a bylo hooodne tuhe prave diky te torzce,model letal jako vetron na gumicuku i na svahu-ale na tom svahu je treba brat v uvahu vicero veci urcite Stir neni tzv.svahak o tom zadna,ale letat se da pri rozumnem vetru cca do 4.m\sec,rizen vop a sop na svahu nebude moc obratny a kor kdyz ma dvojite vzepeti,zkratka tohle ero bylo staveno na termiku a celkem pomaly let i diky pouzitemu profilu se mu na svahu nebude chtit moc dopredu.Spise to bude takovy tlaceny dopredny let a jeden kruh a zase dopredu ,i kdyz se ero nalozi zatezi do teziste tak to o moc valne nebude,no zkratka pri rozumnem vetru se letat na kopci da.Kdyz ero kolega postavi s kridlem jen do V tak ano jak pise Tomas udelat mensi vzepeti a doplnit kridelky a razem ero na svahu ozije ale bude jen obratnejsi ale porad bude pomale.Myslim ze pokud pouzije ero v motorove verzi tj.elektrolet a to pri oboji variante kridel tak udela nejlepe.Takovy Stir na 3.cl. Lipo a obyc.stridakem bude asi nejlepsi,neni to tak dlouho co jsem si postavil Admirala 2,Amigo 2,Olimpic 2, taky vse v el.verzi a pohanene str.motorem se skl.vrtuli a mohu rici ze za 30.vt.chodu motoru je to nadherna vyska a skoro vzdy se da chytit pekny stoupak a nadherne si poletam.
Díky za obsáhlý rozbor. Řeknu mladému, aby donesl co má a mohl jsem to prohlédnout. Něco možná půjde ještě dodatečně upravit. Štír je určitě do termiky, na tom se shodneme. Tomu bude celkově podřízena konstrukce. Svahák by měl být bytelnější. V termice se nelétají zatáčky na uchu, spíše plošší. I proto si myslím, že křidélka nebudou až tak nutná. Ale můžeme to vyzkoušet, samozřejmě s příslušnými úpravami zpevňující konstrukci.
Hitec Aurora 9X
-
Jirka Schifi Zatec
Ano tak tak souhlasim.Lecos by jeste slo na eru doupravit ,jen pro porovnani kdyz vedle sebe polozim dva eroplany z i z doby rekneme okolo 80.let a jeden bude termicky a druhy svahovy model tak ihned uvidi clovek znatelne rozdily-
svahovy eroplan bude tzv.ucelovy,rychlejsi a tenci profil,samozrejme bytelnejsi na prvni pohled,robustnejsi trup,brzdici padacek,kontrukcne reseny na vetsi pevnost,ero bude takove uhlazene aby rezalo vzduch,samozrejme rizena kridelky,vop,i sop.Kdezto druhe ero na rovinu bude mit pomalejsi profil treba E-387,bude urcite usate i kdyz Vecka letala taky napr,Horava,Dvorakove,Chalupnicek,a dalsi,ero nebude prehnane robustni na prvni pohled i kdyz i tady je pozadovana jaka-si pevnost,vahove bude urcite lehci.No dalo by se psat dale,dnesni kompozity jsou taky ucelova era a jsou si hodne podobna jak F3B,F3J,F3F ale ano jsou tam rozdily . 
Právě se trochu obávám, že mladej bude možná zkoušet nějaké akroobraty. Přeci jen ten mladistvý elán žádá své a já to musím usměrňovat
.
Hitec Aurora 9X
Křidélka dobrý nápad být mohou, ale jak tu už správně padlo, znamená to úpravu modelu. Minimálně to chce zmenšit vzepětí, na modelu navrženém pro řízení jen SOP/VOP je odezva na křidélka dost "divná".
Ale pak jak tu padlo má své mouchy i samotný Štír, není to zrovna nejlepší letadlo z té doby a osobně bych nechal spíš v té původní "ušaté" podobě jako retro.
Jinak si trochu rýpnu do té okamžité reakce na podobný dotaz "křidélka určitě" - jako ano, ale přijeďte se někdy podívat na moderní RESky či RCVS. Ony ty modely bez křidélek mají obratnosti až dost, točí na fleku atd. Spíš je to o vhodném návrhu a fakt je, že některé starší modely jsou prostě blbě, viz to vlákno vedle o Brolga. Tam je na první pohled vidět, že směrovka je malá a navíc jí blbě řešený výřez ve výškovce neumožní větší výchylku, k tomu ani vzepětí nic moc.
Co si vybavuji, tak Štír měl vzepětí celkem dobře (alespoň u W verze), ale pohyblivou část směrovky bych si o něco větší uměl představit (ale nebyl to určitě takový malér jako Brolga).
Ale pak jak tu padlo má své mouchy i samotný Štír, není to zrovna nejlepší letadlo z té doby a osobně bych nechal spíš v té původní "ušaté" podobě jako retro.
Jinak si trochu rýpnu do té okamžité reakce na podobný dotaz "křidélka určitě" - jako ano, ale přijeďte se někdy podívat na moderní RESky či RCVS. Ony ty modely bez křidélek mají obratnosti až dost, točí na fleku atd. Spíš je to o vhodném návrhu a fakt je, že některé starší modely jsou prostě blbě, viz to vlákno vedle o Brolga. Tam je na první pohled vidět, že směrovka je malá a navíc jí blbě řešený výřez ve výškovce neumožní větší výchylku, k tomu ani vzepětí nic moc.
Co si vybavuji, tak Štír měl vzepětí celkem dobře (alespoň u W verze), ale pohyblivou část směrovky bych si o něco větší uměl představit (ale nebyl to určitě takový malér jako Brolga).
Mladej už docela létá a jak jsem už psal, chce to mít prostě full, kdyby tam bylo v originále otvírání poklopce, tak to namontuje. Tvrdí, že bez křidélek neumí létat, je to podle mě kravinismus. I s jednokanálem Marskou se dal udělat sudový výkrut. Jde jen o zvyk a hlavně ať už to jmenuje V2, nebo prostě je to jen na V a S, termické větroně nikdy nevynikaly nějakou superobratností, nejsou to akrobaty. Kdyby to byla polomaketa, svahák, nebo akrobat, neřeknu ani slovo. Věřím, že i na Štíra by šly naroubovat, ale s úpravami bych počítal, něco jsem zde už načetl. Ale je otázkou, co to všechno přinese a jestli by nebylo lepší udělat něco modernějšího. Pro Štíra hovoří skutečnost, že někde vyštrachal rozestavěný kus. Jenže o to horší budou úpravy, když se bude muset třeba kuchat křídlo atd.
V každém případě dík všem za názor.
V každém případě dík všem za názor.
Hitec Aurora 9X
Tady se ho nepatrně zastanu - já mám na všech RESkách směrovku mixem na oba knyply, taky jsem zvyklý na křidélka a mám tendenci řídit na obě ruce. Tohle zdvojení prvků směrovky v tom dost pomůže, nejsem zdaleka jediný, kdo to takto dělá...
Zatím má několik motoráků, některé schopné akrobatění, tam jsou křidélka samozřejmě na místě. Z větráků má myslí Betu (nebo něco tomu podobného). Ta křidélka má, ale prvotní verze (ještě od Multiplexu) měly jen S a V, k tomu motor (plechovku). Samozřejmě se všemi kormidly se model řídí lépe, ale tak jako většina větroňů, na něž jsem našel nějaký plánek a které byly spíše termické, nemá křidélka, tak zase třeba combaty nemají směrovku a jak to létá! Uvidím, až donese ty věci.
Osobně třeba větroně při pohodovém létání řídím je výškovkou a směrovkou, a to i na modelu, který křidélka má. Ale na definitivní rozhodnutí je ještě čas.
Osobně třeba větroně při pohodovém létání řídím je výškovkou a směrovkou, a to i na modelu, který křidélka má. Ale na definitivní rozhodnutí je ještě čas.
Hitec Aurora 9X