Rozdíl ELRS a "klasika"

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomashr

Re: Rozdíl ELRS a "klasika"

#61 Příspěvek od tomashr »

Já ale pořád nechápu, v čem je ten “obrovský” rozdíl podle polohy displeje… Menší kompaktní rádio s displejem nahoře, styl FrSky X18 nebo Jeti DS12 do toho batohu taky klidně hodíš, reálně budeš řešit spíš ochranu knyplů a spínačů, displej je pohoda (zejména když na něj hodíš ochrannou fólii či sklo).

Naokraj, nejdokonalejší existující rádio z hlediska přepravy bylo Turnigy Evolution - velký displej nahoře, ale k tomu geniální kryt na transport (ještě někde mám, létal jsem s tím Tiny Whoopy). Viz https://hobbyking.com/en_us/turnigy-evo ... white.html :D :D
pepin

#62 Příspěvek od pepin »

tomashr píše: ned 19.04.2026 20:29 Já ale pořád nechápu, v čem je ten “obrovský” rozdíl podle polohy displeje…
V pohodě, oni ty vysílače všichni neztak tahaj v kufrech co přežijou i jadernej výbuch tak lámat si hlavu s tim co je problèm pokud chce pepin jen prdnout vysílač do batohu fakt zbytečný tady řešit.
pepin

#63 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: ned 19.04.2026 19:27 Nojo, ale pepin vozí rc u chladiče v motoru auta..
Se jukni do rcpara vlakna...neuvěříš😀
Jooo joo, začinám být optimista že tak do roka dvou to fakt dám že vyrazím po evropě s modýlkama plus serfem a vrátím se teprve až mi to přestane ba.

Hodně moc bych se chtěl ještě nekdy dostat na saiser alm a tam je právě dole autokemp , u mě to tehdy umřelo jak jsem pořídil karavan na ranou tak už mi to přestalo táhnout někam ven.

Po saiseru se mi ale fakt stýská

https://youtu.be/XUpwuz_BqgY?si=dwkPqqXcVc7JYrHG
pepin

#64 Příspěvek od pepin »

tomashr píše: ned 19.04.2026 20:29 Já ale pořád nechápu, v čem je ten “obrovský” rozdíl podle polohy displeje… Menší kompaktní rádio s displejem nahoře, styl FrSky X18 nebo Jeti DS12 do toho batohu taky klidně hodíš, https://hobbyking.com/en_us/turnigy-evo ... white.html :D :D
V tom batohu musíš mít prioritně lepení a nářadí na kolo, koloběžku, pak mikinu, šustákovku, pokud né svačinu tak alespon tatranku, zkus si pak do toho cyklo batohu ještě přidat jeti vysílač , to prostě nejde, jako že fakt nejde.

Reálný s odřenýma ušima je max cosi velikosti flysky i 6, radiomaster 12 ale ideálně cosi typu gamepade, já zatim nejančím, zatim na to mám tu flysky i 6 a teoreticky je možný že by se mi vešla do brašny na nosič i přímo s paraglidem což by bylo uplně nejideálnější abych to mohl mit komplet v jedný brašně a jen řesit má smysl to brát nebo nemá.
pepin

#65 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: ned 19.04.2026 19:27 Nojo, ale pepin vozí rc u chladiče v motoru auta..
Se jukni do rcpara vlakna...neuvěříš😀
Když bych u toho motoru našel mistečko i pro tvuj hadr, jel bys na saiser? On je dole pod kopcem nějaký kemp a s hadrem by se dalo nahoru asi v poho dostal lanovkou.
tomashr

#66 Příspěvek od tomashr »

pepin píše: ned 19.04.2026 23:10 V tom batohu musíš mít prioritně lepení a nářadí na kolo, koloběžku, pak mikinu, šustákovku, pokud né svačinu tak alespon tatranku, zkus si pak do toho cyklo batohu ještě přidat jeti vysílač , to prostě nejde, jako že fakt nejde.
Pepine, ty nechápeš, co se mi nezdálo. Velikost je jasná, že nechceš velikost X20 chápu bez problému :-) Mně ale zarazilo, jak jsi to spojil s háklivostí displeje a jak je to složitý návrh, to je to, co mi hlava nebrala, podle mne rozdíl v odolnosti nestojí za řeč. Příklad malého vysílače s řešením nahoře je třeba Radiomaster Zorro…
A jinak pokud hledáš koncept do batohu a necháme plavat pozici displeje, tak se koukej po něčem jako už nevyráběné FrSky X-Lite (ale podobné řešení jsem viděl i jinde, tuším i s ELRS). To má displej pro změnu uprostřed a dá se na to udělat 3D tiskem krytka, která jde přes knyply (tím je chrání) a zároveň zakryje displej a případně i tlačítka. Něco jako https://www.thingiverse.com/thing:2935860 , ale já na to měl kryt o dost estetičtější, teď ho narychlo nemůžu najít, princip ale sedí. Tohle je právě vyloženě míněno na ten batoh, x-lite má i docela malé spínače nahoře, které se tak moc nelámou…

EDIT: Na tohle nově představené Helloradio by se dala udělat krytka na knyply i displej naprosto dokonale - https://www.helloradiosky.com/V12CNCMAX-White-Red.html . To mi přijde, že by na tvé extrémní požadavky bylo o dost lepší než TX15…
prikrylm

#67 Příspěvek od prikrylm »

Nevím jak Zorro, ale RM Pocket, FlySky PA01, možná i to linkované HelloRadio má ty páčky kniplů odmotovatelné a v těle rádia jsou pro ty odmontovné páčky "dokovací" místečka. Navíc přepínače nemají páčkové, ale kolíbkové a "mačkací", takže když moc, tak nějakou fólii na displej a můžeš to rádio hodit do batohu "jen tak". Pocket takhle (v originál pytlíku, takže objem navíc je "0") vozím přes dva roky v batohu s ostatním "nepořádkem" a furt dobrý. PA01 nemá orig ani ten pytlík, tak jej vozím v ponožce. A taky dobrý. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#68 Příspěvek od pepin »

Ok, časem uvidím, mam z toho ale trochu strach.

Já mám 3 ty malý nabiječky a už u dvou jsem měnil prasklý display. Nakonec jsem na všechny raději fiknul přez display plexisklo.

Jinak toho radiomastera mám 12 ku, ale zatím jsem si s tím edge na menšim displey hrál jen chvilku a ted musím počkat až na to budu mít zase náladu se s tim trápit což bude nejspíš až v zimě.

Dokud se nepopasuji s edge na té 12 ce nemá smysl si pořizovat to samé pouze menší.

Ale až pojedu ve středu k hnizdilovi on tam něco takového má tak si to alespon vezmu do ruky.

On je třeba ten radiomaster 12 sice trochu menší než flysky i6 ale je takovej bachratější.

Ted si ale prvně musim vytkoušet jestli ten hadr budu opravdu na tý koloběžce vozit bo se trochu obávám že ve chvíli kdy vlezu na koloběžku tak mi jako vždy zase hlava přepne na koloběžku a nějaký lítáni mi pustí.

Už dva roky vozim v autě cestovní letadlo ale litat jsem s nim byl jen jednou ve mšeně pěšmo za plotem kempu 😩
Přílohy
3B64DAA3-FD2C-4752-A661-3B2AC00307F2.jpeg
pepin

#69 Příspěvek od pepin »

tomashr píše: pon 20.04.2026 7:00

EDIT: Na tohle nově představené Helloradio by se dala udělat krytka na knyply i displej naprosto dokonale - https://www.helloradiosky.com/V12CNCMAX-White-Red.html . To mi přijde, že by na tvé extrémní požadavky bylo o dost lepší než TX15…
Ono se to sice tváří jako malej gamepad, ale ve výsledku je to širší o pár mm a tlustší o 1,5 cm než flysky i6

Jen je to kratší, jako kdyby to bylo zadarmo mohu v poho vyzkoušet všechny pidivysílače světa jenze ono to zadarmo bohužel není. 😀
graup15

#70 Příspěvek od graup15 »

pepin píše: ned 19.04.2026 23:59 Když bych u toho motoru našel mistečko i pro tvuj hadr, jel bys na saiser? On je dole pod kopcem nějaký kemp a s hadrem by se dalo nahoru asi v poho dostal lanovkou.
Pepine...tenhle rok to nevyjde, jezdím po horách s manželkou..., ale rezervuj si 2027. Vezmu Caddy ..
a) dovoz zadara
b) místa tři prd....
c) domluvíme v prosinci 2026 který hotel ...
d) Červen 2027 jedeme....
e) tvoje auto necháme doma..radši :-) :-)
pepin

#71 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: pon 20.04.2026 14:00 Pepine...tenhle rok to nevyjde, jezdím po horách s manželkou..., ale rezervuj si 2027. Vezmu Caddy ..
a) dovoz zadara
b) místa tři prd....
c) domluvíme v prosinci 2026 který hotel ...
d) Červen 2027 jedeme....
e) tvoje auto necháme doma..radši :-) :-)
Ok,já zjistim od kluku kam ted jezděj, ted někdy by zase měli jet, nejjednodušší by to asi bylo když už tak jet s nima, prostě se zeptám. Co jsem měl bydlík na raný tak mi to ven netáhlo, ale nějak jsem se co ted létám jen na těch berounskejch boulích zase začal zvažovat že alespon ještě jednou bych asi jet měl.
pepin

#72 Příspěvek od pepin »

tomashr píše: ned 19.04.2026 20:29).

Naokraj, nejdokonalejší existující rádio z hlediska přepravy bylo Turnigy Evolution - velký displej nahoře, ale k tomu geniální kryt na transport (ještě někde mám, létal jsem s tím Tiny Whoopy). Viz https://hobbyking.com/en_us/turnigy-evo ... white.html :D :D
Tady to rádio mám pocit jsem u hnízdila viděl, že má pamět jen pro 5 modelu to by bylo v pohodě, jenže ono nebude umět vário, to je na prd i u toho turnigy flysky i 6, tam to mám ale dořešený externě přez jeti. Ale bastlit jeti na další a další rádio už opravdu nechci.

Podle mě jestli něco jinýho místo těch mojich flysky tak nejspíš přez elrs kdy součástí přijimače bude rovnou jak vário tak i vstup pro měření napětí pohonný baterie, to mám ten radiomaster 12, sice elrs externě přez jr šachtu ale druhý elrs modul mám k druhýmu záložnímu radiomasteru 16 ale musim hold počkat až budu mit náladu se babrat s tim edge na tý pidiobrazovce a co je trochu blbý, že ten 8 kanál přijímač elrs je do těch mojich rc paragondol nešikovně dlouhej.

Prostě zatim mi to přijde že cokoli jiného místo turnigy i6 je výsledkem z louže do bláta.

Já se ted v sobotu co jsem byl s manželkou na kolobězkách náhodou potkal cestou s kolegou taky elektrobastlokoloběžkářem který je schodou okolností taky modelář a poslední dobou létá hlavně rc hadr plus historiky, vlastně jsem ho potkal když jel domu z lipenců kde byl jen na čumendu a pokec. Libil se mi ten jeho skořepinový ale lehký kufřík tak jsem podobný taky objednal, ale on prý ten rc paragliding plus vysílač vozí v batohu na zádech a záložní teplejší oblečení cpe právě do toho kufru na kolobrndě. Možná je to tak asi i lepší bo na koloběžce by byl hlavně vysílač nejspíš pěkně vydrncanej.

Zatim to prubnu s tim co mám a časem uvidím, ono pokud nastane situace že ve výsledku v rámci polétání cestou na koloběžce s rc hadrem budu muset pro ten hadr lézt někde v prdelákově na strom tak mi to možná nakonec velice rychle taková zábava přejde 😀
Přílohy
D43095D2-B088-4098-B049-886163FD14B2.png
HONZIK 22

#73 Příspěvek od HONZIK 22 »

tomashr: Smeruji svuj prispevek k Tobe. Neb jsi uvadel v textech ,ze letas na X20.
Vybral jsem si nastupni system za Graupikovsky.
Studuji Radiomastery uz vic nez mesic mam i skvelou nabidku na JETI 12 Carbon nacpanou uplne vsim s dodatkovymi priplatky ,ktere snad staly to co zaklad.
Ale system je nejen vysilac a jeho privetivost a spolehlivost. Ale i prijimace ,telemetrie ,gyra varia a cena.
No a vyslo mi to na Frsky x20 Rs.
Moje pani by rekla :,,Jeti je peknejsi,Radiolik levnejsi ,Frsky tak nejak ve stredu se vsim,,.
Dnes jsem oslovil i umelou:,,A kupodivu neni az tak umela. :mrgreen:
Pak jsem oslovil kolegu predsedu mistniho modelarskeho klubu. Leta jety na JETI.
Pomohl by mi s JETI. Nicmene o Radiomasteru rekl jen toto ,zase na nej budes sam jako na Graupnera.
Nemame ho nikdo.
Takze bude to takto:

Proč zvolit FrSky (Řada Tandem X20 / X18)
Pro maketáře a plachtaře je to v roce 2026 pravděpodobně lepší volba z těchto důvodů:
Duální frekvence (TD): Vysílačky Tandem vysílají současně na 2.4 GHz i 900 MHz. Pokud u velkého větroně dojde k zastínění jedné antény uhlíkovým trupem, druhá frekvence vás zachrání.
Systém ETHOS: Na rozdíl od EdgeTX (RadioMaster) je ETHOS navržen přímo pro letadla. Nastavení 4-klapkového křídla, butterfly (crow) mixu nebo zatahovacího podvozku je otázkou minut díky vestavěným průvodcům.Neni treba specialnich Lua skripty.
Kvalitní telemetrie: FrSky má špičkové sensory pro výšku a vario (stoupání), které jsou pro větroně kritické.Radiomasteru se nedari spolupracovat s externimi cidly.
Fyzické ovládání: Rádia jako X20 mají ergonomicky rozmístěné slidery na bocích a zadní straně, což je ideální pro plynulé ovládání klapek nebo brzd.
🛠️ Proč zvolit RadioMaster (TX16S Mark III)
RadioMaster je volbou pro ty, kteří chtějí maximální flexibilitu za méně peněz:
Univerzálnost (4-v-1): Pokud máte starší makety s přijímači různých značek (Spektrum, starý FrSky, Futaba), RadioMaster je všechny "přelouská".
No ja mam HOTT a ty neprelouska .
EdgeTX / Lua Skripty: Existují propracované skripty pro větroně (např. SoarOTX), které dokáží neuvěřitelné věci, ale jejich nastavení vyžaduje čas a technickou zdatnost.
Cena přijímačů: Přijímače pro ExpressLRS (ELRS) jsou extrémně levné, ale u drahé makety většina pilotů raději vsadí na robustnější systém jako Tandem nebo Twin od FrSky.

No a tady je vysledek ,Frsky X20RS.
Na Jeti nemam financne. Na Radiomastera mentalne. :mrgreen:
No a je to . Hned je mi lip.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od jyrry »

graup15 píše: ned 19.04.2026 17:51 ... Na větší dálky je to vidět uplně nahovno ...
No však :mrgreen:
04-20-2026, 16-49-40.png
jyrry.webnode.cz
ellet

#75 Příspěvek od ellet »

pepin píše: pon 20.04.2026 15:35 ...a co je trochu blbý, že ten 8 kanál přijímač elrs je do těch mojich rc paragondol nešikovně dlouhej. ...
A musíš tam mít 8-mi kanál? Třeba
Radiomaster ER6GV ELRS PWM + Vario (6ch), ale jsou i další řešení.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“