V první řadě jsi nenapsal, jestli to bude překryté po žebrech, nebo napříč (po rozpětí), tipuji že "b" je správně. Běžně se to potáhne celé "spodní" fólií, kterou před další prací vypneš. Pak se přižehlí druhá vrstva. Pokud to jen trochu jde, tak vrstvy klaď "po vodě", tedy po proudu vzduchu. Při pokládání druhé vrstvy si dej pozor na bubliny, špatné se jich pak zbavuje. Teploty si samozřejmě musíš vyzkoušet.CalebIII píše: sob 15.02.2025 11:13 přeji hezkou sobotu,
prosím o radu,
potahuji výškovku z folie IronOnFilm a výškovka je dvoubarevná.
Prosím,jak spojit mezi sebou ty dvě folie,když na kostře není podélný nosník a první vrstva je mezi žebry navolno a potřebuji tu druhou vrstvu s překrytím nějak spojit bez toho,aníž bych to nespálil a nezkroutil.
Máte někdo na to nějaký fígl?
Děkuji Boban
Potahování folií
Re: Potahování folií
Hitec Aurora 9X
Ano,je to podélně v rozpětí
Teď podle toho jak to čtu a přemýšlím,tak bych to asi taky udělal tak ze potáhnu jednou barvou celou plochu a ten pruh bych nažehlil.
No,už,jsem to napůlil a docela to drži,ale při teplotě se jedna barva trochu smrskla a už to nedělá pěknou linku.
Zítra nafotim.
Teď podle toho jak to čtu a přemýšlím,tak bych to asi taky udělal tak ze potáhnu jednou barvou celou plochu a ten pruh bych nažehlil.
No,už,jsem to napůlil a docela to drži,ale při teplotě se jedna barva trochu smrskla a už to nedělá pěknou linku.
Zítra nafotim.
Nedalo mi to a foto je zde.
Zajímá mě ,jestli ty nespoje ve vnitř budou mit nějaké fatální problémy.
Z venku to je přižehlené.
Děkuji za postřehy.
Boban
Zajímá mě ,jestli ty nespoje ve vnitř budou mit nějaké fatální problémy.
Z venku to je přižehlené.
Děkuji za postřehy.
Boban
Můžeš to seźehlit i mimo a pak teprve protáhnout. Ale musíš si to vyzkoušet, aby se to spojilo, ale aby se to moc nesmrštilo.
Hitec Aurora 9X
● Trochu OT. Zkoušel jste někdo na povrch potahu z (polyesterové) fólie aplikovat ochranný lak? Zejména pokud jsem na povrch přižehlil z odlišné fólie vyřezávané nápisy nebo obrazce? Jaký lak?
● Např.: Artmagico Akrylový lak lesklý /-/ FOLIATEC bezbarvý lak na povrchy lakované fólií ve spreji - lesklý /-/ https://www.barvyvespreji.cz/art-work/m ... sy-400-ml/
● Např.: Artmagico Akrylový lak lesklý /-/ FOLIATEC bezbarvý lak na povrchy lakované fólií ve spreji - lesklý /-/ https://www.barvyvespreji.cz/art-work/m ... sy-400-ml/
Celkem bez následků jsem přestříkával foliové potahy matným lakem ve spreji z drogerie - Motip dupli. Žádnou specialitu.
jyrry.webnode.cz
Dost bude záležet na druhu pohonu modelu. Jyrryho model je, pokud vím, na baterky. Pokud by to bylo na čuďáka, bude dost záležet na volbě laku. Palivo, resp. očista od jeho zbytků, může lak narušit.
Hitec Aurora 9X
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
tak od doby založení dotazu jsem potahoval několik modelů. Vliesem, folií a Ceconitem. Každý má svoje pro a proti.
Mě nakonec nejvíc vyhovuje "tradiční" Vlies, klasicky přilakovaný. Ten budu dál používat na menší modely.
Po loňské zkušenosti s Ceconitem, kdy jsem s ním potahoval 3 metrový větroň ho budu používat na větší modely.
Folie mi nějak nesedla.
Pavel
tak od doby založení dotazu jsem potahoval několik modelů. Vliesem, folií a Ceconitem. Každý má svoje pro a proti.
Mě nakonec nejvíc vyhovuje "tradiční" Vlies, klasicky přilakovaný. Ten budu dál používat na menší modely.
Po loňské zkušenosti s Ceconitem, kdy jsem s ním potahoval 3 metrový větroň ho budu používat na větší modely.
Folie mi nějak nesedla.
Pavel
Guchar příspěvěk 36:
máš ověřený nějaký lak na folii ?
Mám na polyesterovou potahovací folii nalepeny nápisy vytištěné na laserové tiskárně na průhlednou samolepící folii a potřebuju přelakovat aby se neodírali.
Potřebuji tedy přelakovat, aby lak neleptal nápis a držel na obou foliích.
máš ověřený nějaký lak na folii ?
Mám na polyesterovou potahovací folii nalepeny nápisy vytištěné na laserové tiskárně na průhlednou samolepící folii a potřebuju přelakovat aby se neodírali.
Potřebuji tedy přelakovat, aby lak neleptal nápis a držel na obou foliích.
Ahoj
Zelena a bíla vypadá, že je pěkně přižehlená
jen se zvlnilo napojení.
Osobně bych na spoj přilepil po celé délce rozpětí černý proužek z samolepící černé reklamní folie - bude to super!
Zelena a bíla vypadá, že je pěkně přižehlená
Osobně bych na spoj přilepil po celé délce rozpětí černý proužek z samolepící černé reklamní folie - bude to super!
„#40 Nový příspěvek od miran50 » pon 06.04.2026 19:02:: Guchar příspěvěk 36: máš ověřený nějaký lak na folii ?“ Používám: 1) Tuzemský LIholak Colorlak V 21. století silně podražil 2) Fixační ochranné vrstvy pro snímky z Polaroidu či jiných „Instantních foťáků“ Tisk přímo na papír Různé spreje - chránící před UV a povětrností Např. Lihový fixativ Koh-i-noor
Na kousku balsy s nažehlenou potahovací folií a nalepeným nápisem z laserové tiskárny (samolepící folie) jsem testoval FIXATIVE ART Koh-i-noor a akrylový lak FLY Color (obsahuje aceton).
FIXATIVE ART - doporučuje se stříkat více vrstev, další vrstvy po nastříkání dělají bílé fleky které se po zaschnutí ztratí. Výsledkem je, že se na povrchu utvoří film z nějakého vosku, který není moc odolný proti otěru. Písmo s tiskárny nenaleptá.
Fly Color - použil jsem lesklý transparentní lak. Po zaschnutí je povrch odolný proti otěru (i v jedné vrstvě) a písmo z tiskárny nenaleptává.
Za mně tedy na ochranu nápisů použiji akrylový lak. Doporučuji však všem aby si konkrétní aplikaci vždy otestovali
FIXATIVE ART - doporučuje se stříkat více vrstev, další vrstvy po nastříkání dělají bílé fleky které se po zaschnutí ztratí. Výsledkem je, že se na povrchu utvoří film z nějakého vosku, který není moc odolný proti otěru. Písmo s tiskárny nenaleptá.
Fly Color - použil jsem lesklý transparentní lak. Po zaschnutí je povrch odolný proti otěru (i v jedné vrstvě) a písmo z tiskárny nenaleptává.
Za mně tedy na ochranu nápisů použiji akrylový lak. Doporučuji však všem aby si konkrétní aplikaci vždy otestovali