Kanagom za 3 kačky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
MPml

Re: Kanagom za 3 kačky

#46 Příspěvek od MPml »

igorb píše: úte 31.03.2026 14:03 Trochu to tu ozivim, nieco som potreboval nalakovat, tak som zabehol do bauhornxxx a nenasiel ziadny nitrolak a mila pani mi povedala, ved to uz nepredavame, tak som siel k svojmu dvornemu farbylakystovi a ten s usmevom prezradil ze Chemolak uz ziadne nitrolaky priehladne ani farebne nevyraba, nahradil to vodnou bazou. Este sa da kupit c6000 ale laky uz nie. Z ceska ich z nejakeho obskurneho dovodu nevie doviest kvoli nejakym regulaciam a ked sa mu to aj podari, pixla bude stat do 20euro za 0,75l. Tak som bol nuteny vytiahnut ten zatracovany kanagom a lakovat tym ... no ja som uz ticho, len som vam to chcel napisat, idem k doktorovi, necham si odhadnut dlzku mojho zostavajuceho biedneho zivota a nakupim prislusne mnozstvo c6000 kym je a ked sa dostanem niekde za zapadnu hranicu tak dokupim k tomu este c1038 alebo niecoho podobneho ... tak ja teda idem :mrgreen:
No, jestli nutně potřebuješ vylepšit :lol: náladu, tak situace se dramaticky změnila a my vesničané radši nebudeme ani naznačovat (kolik že tu bylo výrobců toho produktu).
https://www.argusmedia.com/en/news-and- ... -in-poland
Nitro (pokud vím už dávno) široooko daleko dělá akorát Old City (teda zatím :lol: :roll: )
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od jyrry »

MPml píše: úte 31.03.2026 14:47 No, jestli nutně potřebuješ vylepšit :lol: náladu, tak ...
V podobných případech nasazuji antidepresiva a sedativa (bez lékařského předpisu).
Akutně se léčím ze zjištění kolem zástavby podvozku do éra. Někdo mi tam udělal úplně jiný díry než potřebuju :mrgreen:
.
03-31-2026, 15-04-29.png
jyrry.webnode.cz
varok

#48 Příspěvek od varok »

Igorb: To myslíte u vás na Slovensku že už neprodávají bezbarvé laky? U nás v ČR ještě mají v OBI i Hornbachu, alespoň co jsem byl asi před měsícem. No jo, pojebaná EU neustále zkouší a nařizuje, přitom na nesprávném místě.
igorb

#49 Příspěvek od igorb »

U nas, Chemolak je slovensky vyrobca. Prestali to (vsetky nitrolaky) vyrabat, cesky vyrobca Colorlak funguje, ale nejde to (napriklad C1038) z nejakeho dovodu dovazat do farby laky predajni, aspon to mi povedal majitel, cena mu po dovoze vychadza na 20e ... ak sa mu to podari. POvedal ze to skusi nacierno, mimo oficialneho dovozu, proste to kupi ako normalny spotrebitel u kolegov v Cechach a da to u seba do obchodu. Neviem v com je presne problem. Vkazdom pripade je treba brat do uvahy ze nitrolaky su uz na ceste do hrobu.

... proste som musel lakovat kanagomom, odladit riedidlo aby to nebelalo a uvidime co bude dalej :-P ... asi fakt nakupim ten aceton do zasoby, nekupime celu cisternu? :mrgreen:
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od warhawk »

Jak dlouho dokáže neotevřená a otevřená plechovka nitrolaku vydržet? (doufám že déle, než uňije :lol: )
igorb

#51 Příspěvek od igorb »

Urcite dlhsie ako je treba na vydanie nejakeho noveho zeleneho rulesu :-P

... ale to ma privadza na dalsiu perlicku, volakedy sme kupovali akrylove autolaky a po namiesani nam ich dali do tych standardnych plechovych pixliciek ako sa predavaju nitrolaky, farby atd. teraz sme zase kupovali glasurit a chlapik to dal do plastovej pixlicky. A ja ze co sa deje, sak tie plechove pixle to uchovali aj 5 alebo aj viac rokov bez viditelneho schnutia. A chlapik ze nejake nove predpisy a ze to kvoli nim nejde kupovat alebo kdesi cosi, tak ze museli prejst na plastove a ze ano treba to spotrebovat co najskor lebo to v nich vyschne :mrgreen:

... mne leze na nervy aj to plastove hrdielko na plechovej pixli od riedidla, sak to vobec netesni, takze tu zasobu by som si aj tak musel kamsi preliat aby to nevyschlo ... asi kupim cely sud acetonu a riedidlo si budem miesat sam s toluenom a izopropylom, tie by mozno mohli byt dostupne dlhsie :mrgreen:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Celeron »

V lednu jsem kupoval u nás v chemický drogérii nitrobarvy Celox. Skladem měl asi 6 odstínů, na objednávku jich umí asi 20 odstínů. Cena za 0,75 pixlu je podle odstínu 400-700 kaček. Lesklej, matnej a pololesk bezbarvej nitrolak měl taky.
Boro

#53 Příspěvek od Boro »

Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od warhawk »

Když vás tu chlapi mám. Používáte lesk nebo mat na povrchovou úpravu? Případně kdy a proč?

Celeron píše: stř 01.04.2026 0:59 V lednu jsem kupoval u nás v chemický drogérii nitrobarvy Celox. Skladem měl asi 6 odstínů, na objednávku jich umí asi 20 odstínů. Cena za 0,75 pixlu je podle odstínu 400-700 kaček. Lesklej, matnej a pololesk bezbarvej nitrolak měl taky.
Používáš to jako finální nátěr na modely?
igorb

#55 Příspěvek od igorb »

Ak to puzivas na papier, pridavas puder a brusis, tak mat, je v tom nejaka tuha praskova zlozka a ide to dobre brusit, a vyzera ze to nechava hrubsi film (ktory ide zrusit) potom mozes farbit, striekat atd.

Ak to ma byt finalna vrstva tak lesk, v tom su nejake povrchovonapetove neviem co aby sa to lesklo.

Inac ak sa to otestuje na dreve alebo papieri bez pripravy (ze ma moznost vsiakat), tak mam pocit ze ten mat vdaka hrubsej vrstve vyjde lesklejsi :mrgreen:

Mozno by som este nasiel niekde testovaci papierik s 1037 (lesk) 1038 (mat) kanagom a zapon
igorb

#56 Příspěvek od igorb »

Treba kupit kym su na sklade.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od warhawk »

igorb píše: stř 01.04.2026 15:35 Ak to puzivas na papier, pridavas puder a brusis, tak mat, je v tom nejaka tuha praskova zlozka a ide to dobre brusit, a vyzera ze to nechava hrubsi film (ktory ide zrusit) potom mozes farbit, striekat atd.

Ak to ma byt finalna vrstva tak lesk, v tom su nejake povrchovonapetove neviem co aby sa to lesklo.

Inac ak sa to otestuje na dreve alebo papieri bez pripravy (ze ma moznost vsiakat), tak mam pocit ze ten mat vdaka hrubsej vrstve vyjde lesklejsi :mrgreen:

Mozno by som este nasiel niekde testovaci papierik s 1037 (lesk) 1038 (mat) kanagom a zapon
Díky za vysvětlení! Něco si nechám koupit v ČR. Jinak je reálné pracovat i se štětcem, nebo je to záležitost výhradně na pistoli?
igorb

#58 Příspěvek od igorb »

Zalezi co presne mas na mysli, ak papier a prelakovat ho pod farbu, tak prve dve vrstvy ides stetcom, ides pomaly riedkym (voda) lakom tak pomaly aby sa stihalo co najviac vsiakat, ususis, prebrusis a ides znova, tretia vrstva obycajne uz zacina mat suvisly povrch, takze stetec uz zacina robit lyzance ktorych sa uz nezbavis, takze tam pouzivam molitanovy valcek, ale nevalcekujem, pouzivam tu plochu bocnu stranu ako molitanovy stetec (niekedy sa taky stetec da kupit na temu). Nikdy som to nestriekal, neviem ci by to slo dobre, to stetcovanie ma trik v tom ze zaplna pory lakom zatial co na suvislom laku to necha len minimum. Niekde v uputanych som to pisal v nejakom vlakne.

Ak chces dosiahnut psogulovy povrch lakom, tak tam bude treba urobit relativne hrubu vrstvu a v konecnom dosledku sa striekaniu naopak vyhnut asi neda. Jedine ze by si tam toho namlatil fakt hrubu vrstvu, tu brusil a lestil. Toto by som ale nerobil nitrolakom, ale niecim 2k a samozrejme striekat.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Celeron »

warhawk píše: stř 01.04.2026 9:15 Používáš to jako finální nátěr na modely?
Jo, mám s Celoxem nastříkaných několik Vliesem potažených elektrik. Ale převážně to je ze 40 let starejch zásob. Jedinná, která byla po těch 40 letech nepoužitelná byla bílá, nešla rozmíchat, vypadala jak sražený mlíko. Třeba taková Jawácká červená, to snad ani dnes neuměj namíchat. :)
MPml

#60 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: stř 01.04.2026 9:15 Když vás tu chlapi mám. Používáte lesk nebo mat na povrchovou úpravu? Případně kdy a proč?
Používáš to jako finální nátěr na modely?
otázkou (přesně jak píše Igor) je co máš na mysli, co chceš dělat a jak to pak má vypadat.
Jinak mě těší, že někdo v současné době je ochoten (chce) zkusit používat (oživit) klasické technologie z bývalé funkční modelařiny.
Kdysi dávno, celox (obecně nitro) bylo jediné použitelné řešení - protože prostě nic jiného nebylo. Teda bylo, ale hmotnostně to pak byla čistá katastrofa.
Používalo se to na všechno, na malé modely spíš ne, protože to prostě proti samotnýmu papíru vychází těžší. Já konkrétně tak měl dělanýho malýho Bolkova a Cessnu od Graupnera a taky Turbo Beavera od Rašky - první dva celý, TB jenom trup, sop a vop. Všechny tři byly těžký, ale vypadaly skvěle. Tu a tam se prostě musí zkusit, kudy cesta skoro :lol: nevede. U větších modelů to vycházelo hmotnostně dobře, vzhledově skvěle, ovšem pracnost....mazec.
Používalo se to třeba i u F3B - první, kde to bylo použitý, pokud si pamatuju byla Lilie Honzy Hořavy - předtím byly modely papíráky, tu a tam folie (Solarfilm nebo MonoKote).
Postup byl jednoduchý - popíšu to na té lilií - potah křídla byl z plátů bsy 1.6, pečlivě obroušené do "plachet", hotový křídlo se pak potahlo klasicky papírem (přesně jak píše igor) a pak kytovalo a brousilo Sypsi, ale tak, aby se zásadně neprošlo do papíru, ale vrstva byla co nejmenší - ideálně "nic" . Sypsi kvůli hmotnosti (bylo lehčí než cokoli jiného v té době), a brousitelnosti. Když to bylo správně, tak to bylo takové skoro průhledné, ale furt tam byla nepatrná souvislá vrstva sypsi nad papírem - nikde nesmíš projít skrz, protože to pak je vidět. Pak se to pečlivě utřelo (kvůli prachu) a stříkalo Celoxem - a brousilo a stříkalo a brousilo a stříkalo......dokud to nebylo skvělý. Nakonec se to rozleštilo pastou do zrcadla a když si to uměl jako Honza (nepamatuju nikoho, kdo by to tehdy zvládl lépe) tak to bylo jak klavír a zrcadlo - a s nízkou hmotností. A podstatně odolnější než folie. Ovšem za cenu nepředstavitelné práce. U motoráku se to pak ještě nakonec stříklo epolexem (opět práce obtížná), přebrousilo (pod vodou) a udělal finál epolexem skoro jako voda. Epolex samozřejmě žloutnul (bílý modely pak byly hnusný) takže se používal (kdo dokázal sehnat) polský Chemosil (Chemolak ?) - ten nežloutnul a šel stříkat daleko lépe a byl i lehčí.
Někteří to tehdy dokázali dotáhnout (ovšem za cenu extrémního úsilí a spotřeby času) do absolutní dokonalosti - třeba právě Honza Hořava. Já těch křídel na F3B tehdy obrousil a nastříkal docela dost (nejenom pro tátu), ale s odstupem času - to, co dokázal Honza to se mi nikdy nepovedlo - vzhledově jsem se dokázal přiblížit až byl skoro stejný, hmotnostně ale ne. Když si na to vzpomenu, tak mi až připadá skoro neskutečné, že tehdy jsem byl ochoten na tom strávit takové množství času a energie - dneska by to šlo asi tak o řád rychleji a i lépe - protože technické možnosti a zkušenosti jsou někde úplně jinde.
Jinak ten Celox - stříkat jde skvěle, štětcem si to upřímně nedokážu představit (prostě tam budou ty tahy a o to se to pak musí víc a obtížně brousit), plochým houbičkoštětcem by to mělo jít, ale já bych to nedělal (pokud máš kde a čím stříkat) - protože udělat povch molitanem jako po pistoli - to bude úkol jen pro psychicky odolné kusy.
Takže držím palce, zbytek už musíš sám,
Jinak celoxem furt stříkám - naposledy jsem dělal nějaké věci asi tak před měsícem (jak dřevo, tak i vzhledovou krabku z ABS z tiskárny). Sypsi ovšem ne - místo něj Body (to se mi zdá skvělý). Na modely nevím - podle mě to s body vyjde asi těžký - ale na statické věci - no problém.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“