Vozík pre vetroň s vlastným pohonom a ovládaním

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
mior
Kontaktovat uživatele:

Re: Vozík pre vetroňs vlastným pohonom a ovládaním

#16 Příspěvek od mior »

pepin píše: ned 29.03.2026 19:15 Miore kolik je ti let, ty máš blaníka co váží 13 kg, nemáš k dispozici vhodnou startovací louku, modelářský letiště bud na krátko seknutej trávník nebo ideálně asfaltovou rozjezdovou plochu a fakt tě nenapadlo že by bylo nejrozumější si vubec nelámat hlavu s tim jak odstartovat 13 kg blaníka z pole s kukuřicí ale porídit si model který jde duchodci hodit z ruky ?

Mě je 61 a už čim dal tim min některý věci přestávám lámat přez koleno.
No ono je to podstatne zložitejšie...
Ten Blaník je dielo môjho na covid zomrelého brata Janka O. (autora drvivej väčšiny článkov na našej stránke). Preto silná citová stránka.
Aby toho nebolo málo, tak jeho žena pred časom dostala mozgovú príhodu a je ako ležiak v domove opatrovateľskej služby. Takže dôvod chodiť lietať do 200 km vzdialenej Banskej Bystrice (presnejšie na letisko Čerín-Čačín, kde je aj asfalt aj tráva a tam aj Blaník lietal) pominul...
Bývalé modelárske letisko v blízkosti (na Starej Turej) nám rozryli divočáci a je totálne nepoužiteľné.
Som teraz "prichýlený" na letisku neďaleko Vrbového. Ale tam je hlavnou činnosťou ultralajtové letisko a tak musíme dodržovať dohody a požiadavky "veľkých" pilotov - žiadne gumy, žiadne kolíky, maximálne vozík, ktorý zmizne z dráhy, vysielačka a sledovanie okolia.

Nebol by problém Blaníka predať, ale - opakujem - ťažká nostalgia a celkom slušne lieta. A tak mu chcem dať šancu ísť ešte do vzduchu...

Tak asi tak.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
pepin

#17 Příspěvek od pepin »

Já ti rozumim, ale právě protože to nemá rozumné řešení, moje rada, neztrácej čas který ti zbývá projektama značně náročnejma a navíc s nejistým výsledkem.

Fakt si myslíš ze i když toho 13 kg blaníka uspěšně odstartuješ tak se ti celou dobu co bude na tvejch páčkách ve vzduchu nebodou jen a pouze klepat kolena a ten let si uziješ ?

13 kg blaník ani nepujde kloudně namotorovat aby to bylo smysluplně provozovatelný ze země z nulový výšky. Né že by to vubec nešlo ale pro 60 letýho dědka ?
mior
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od mior »

Takto:

S tým Blaníkom som lietal. Brat postavil, ja som lietal. A lietal slušne.

Vzlietal z vozíka (z trávy aj z asfaltu) - za pomoci gumy do V a svojho motora. Ja si už presne nepamätám, prečo brácho zvolil tie gumy, ale dôvod na to isto mal.

A keďže naozaj nemám chuť riskovať to z vozíka bez gúm, hľadám riešenie.

Máš pravdu - vývoj motorizovaného vozíka by isto zabral veľa času a síl. Možno by stačil pohon lietadla a vozík bez gúm, lebo letisko sa zvažuje dole kopcom.

Ale asi najjednoduchšie a najistejšie bude vyriešiť, ako predsa len použiť tie gumy na konkrétnom letisku - či už nejakou dohodou alebo za účasti pomocníka...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Vozík pre vetroň s vlastným pohonom a ovládaním

#19 Příspěvek od jyrry »

mior píše: pon 30.03.2026 8:18 ... predsa len použiť tie gumy na konkrétnom letisku - či už nejakou dohodou alebo za účasti pomocníka...
A vadí jim jen upevňovací kolíky, nebo i ta guma?
Používám vruty 8x180 s velkou hlavou a skoro nic nad zem nevyčnívá.
jyrry.webnode.cz
mior
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od mior »

Oboje.
Ale pri rozumnej dohode a pomocníkovi by šlo po štarte tie kolíky vybrať a gumu uložiť mimo dráhu.
Veď uvidím...
saro.j

#21 Příspěvek od saro.j »

mior píše: pon 30.03.2026 9:27 Oboje.
Ale pri rozumnej dohode a pomocníkovi by šlo po štarte tie kolíky vybrať a gumu uložiť mimo dráhu.
Veď uvidím...
Na letisku vo Vrbovom bežne lietam o.i. aj F3L (RES) . V zemi mám kolík, natiahnutú gumu plus silon a žiadny problém. Naša model dráha je bohato dlhá a široká na prevádzku modelov, i keď je vedľa dráhy určenej pre veľké stroje. Pri vzájomnom rešpektovaní určených priestorov sa tu dá krásne lietať. Pri veľkom, alebo hlučnom modeli je potrebné mať zabezpečenie prieskumu vzduch. priestoru.
Myslím , že Blaník by tu mohol kľudne štartovať.
mior
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od mior »

Ja by som potreboval dať gumu do V a tým už sa dostanem na okraj veľkej dráhy. Bolo mi povedané, že toto by nebolo dobre, lebo by skutočný stroj pri pristátí zavadiť o kolík (aj keď sa to vraj zatiaľ nikdy nestalo.) Ja chcem rešpektovať dohodnuté pravidlá vo vzájomnej úcte.

Isto by šlo dať gumu len lineárne, nie do V.
Ale keď je guma do V, určitou silou stabilizuje rovnosť dráhy vozíka.

Ale - ako - vravím, všetko je o dohode s možným riešením cez pomocníka, ktorý ten kolík vyberie a gumu odloží.

Ono je to vetroň, takže zase tých štartov by za ten deň nebolo veľa, nie ako pri stíhačkách, ktoré sú vo vzduchu 3 minúty...
Odpovědět

Zpět na „Dílna“