Novinky v RC ovládání

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
blembondo

Re: Novinky v RC ovládání

#271 Příspěvek od blembondo »

Podceňuješ...zlehčuješ....pleteš dohromady. Šmarja kde? Jen jsem napsal že ten problem nezačal s ELRS. S tím se snad dá souhlasit.
.... FHSS 2,4GHz reálně není mezi FCC a LBT v modelářském použití rozdíl vůbec žádný....Tak proč tolik lidí brečelo po nonLBT Fasst? Asi placebo.
Na konci jsi hezky napsal důvod proč vůbec někdo řešil něco nového a proč vznikla LoRa.
Nekázeň já nevyřeším ale na soutěžích tu možnost snad máte tak proč ji nevyužít.
tomashr

#272 Příspěvek od tomashr »

Ad LBT a FCC - že není rozdíl jsem myslel z hlediska předpisů a řekněme dopadu na ostatní uživatele - není to prostě tak, že by přepnutí mezi těmito módy u běžného vysílače nějak zvedlo výkon atd.

Opruz LBT je v tom, že skutečně v některých situacích kvalitu spojení v modelářském nasazení reálně zhoršuje, přitom se ale nedá říct, že by přinášelo nějaké plusy jako třeba u wifi. Prostě tě nutí nastavit některá omezení “skoků” startem a vzápětí model pošleš někam úplně jinam, kde může být skladba signálu výrazně odlišná :-( Pro modely v podstatě úplná blbost, ale holt jsme v rámci normy, která primárně řeší úplně jiné využití pásma a nebere ohled na žádná specifika.

Ono je mimochodem modelářské použití LoRa trochu reakcí i na toto, nejde jen o to zhoršení stavu pásma, o čem jsem psal výše...

Když jsme u toho, tak já momentálně pro soutěžní létání jedu nejvíc FrSky TWIN, tedy taky napůl LoRa. Výkon to přímo z vysílače podle mne ani nad 100mW neumí (ani ve FLEX), v nejkorektnějším EU nastavení to má tuším 2x32mW - pro dva přenosové kanály. Ale teda mimochodem i FrSky dělá “nadupaný” externí modul, který by někoho mohl svádět k 500mW, naštěstí se jich ale asi moc neprodá, na TWIN RXy přejde spíš ten, kdo to má rovnou v rádiu…
blembondo

#273 Příspěvek od blembondo »

Jen ještě pár slov. Obecně to teď vypadá že RC Tx kde si můžu libovolně nastavit výkon je ten velký problém a mělo by se s tím něco dělat. Pokud ano pak bude dobré se mrknout co umí s legálním Wifi routrem udělat třeba OpenWrt /27 až 30dBm/ a co je třeba Meshtastic. Modeláři jsou opravdu jen zrnko v písku ale to rozhodně neznamená že nemusí dodržovat pravidla a zákony. Kdyby to šlo v současné době nějak omezit a napravit bylo by jen dobře ale Džin je z láhve už dávno venku a zpět ho nikdo nevrátí.
prikrylm

#274 Příspěvek od prikrylm »

Co vím, tak uživatelé ELRS si "rochní" v tom, že můžou nastavit dynamický výkon a lítat klidně (většinou) na těch 10 mW. Jde to, funguje to, mám vyzkoušené.

Tipnu, že krom vyšších výkonů se (nejen soutěžní) prostor plevelí těmi "TWIN věcmi". Když je na place 15 lidí, zaplevelí 30 pásem... Pokud je problém, že se dva vysílající hádají o kanály, pak mi i to LBT smysl dává. TWIN to učitě nezlepší.

Pak proč TWIN, kde "LoRa" je jakási "záloha", když můžu použít jen to LoRa? To stejné s 2.4 + 0.868 GHz.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
tomashr

#275 Příspěvek od tomashr »

prikrylm píše: pon 23.03.2026 18:40 Tipnu, že krom vyšších výkonů se (nejen soutěžní) prostor plevelí těmi "TWIN věcmi". Když je na place 15 lidí, zaplevelí 30 pásem... Pokud je problém, že se dva vysílající hádají o kanály, pak mi i to LBT smysl dává. TWIN to učitě nezlepší.
Nemáš pravdu - ty máš reálně povolený výkon daný právě vazbou na zabrané pásmo (píše se 100mW, ale reálně jde o výkonovou hustotu). Pokud jede TWIN v legálním nastavení, tak právě má nastavený výkon tak, aby se do limitu vešel v součtu obou protokolů, jinými slovo zaruší přesně to samé, jako ACCESS či ACCTS v single režimu.

Aby bylo jasno - s druhou částí úvahy o tom, že u TW jde o dost divnou kombinaci souhlasím, taky by mi přišlo lepší trochu jiné řešení. Ale z hlediska zarušení pásma a řekněme ohleduplnosti k ostatním je to udělané korektně.
graup15

#276 Příspěvek od graup15 »

Já uplně cítím to skryté pokrytectví...jak všichni melou o tom jak jsou šetrní a drandí na 10mW, ale už vidím jak soutěžákům vrtá v hlavě..tvl, lítáme daleko a nízko...už jsem se párkrát zřítil na prd signál...jak bych to osolil aby se to nikdo nedozvěděl :-)
prikrylm

#277 Příspěvek od prikrylm »

tomashr píše: pon 23.03.2026 18:53 Nemáš pravdu - ty máš reálně povolený výkon daný právě vazbou na zabrané pásmo (píše se 100mW, ale reálně jde o výkonovou hustotu). Pokud jede TWIN v legálním nastavení, tak právě má nastavený výkon tak, aby se do limitu vešel v součtu obou protokolů, jinými slovo zaruší přesně to samé, jako ACCESS či ACCTS v single režimu.

Aby bylo jasno - s druhou částí úvahy o tom, že u TW jde o dost divnou kombinaci souhlasím, taky by mi přišlo lepší trochu jiné řešení. Ale z hlediska zarušení pásma a řekněme ohleduplnosti k ostatním je to udělané korektně.
Nejde o výkony, jde o obsazení dvojnásobku kanálů.
graup15 píše: pon 23.03.2026 19:49 Já uplně cítím to skryté pokrytectví...jak všichni melou o tom jak jsou šetrní a drandí na 10mW,
Né, oni mají ten "dynamic power", který přidá jen, když je potřeba. Když je "po problému", zase v klidu spadnou (třeba) na 10mW.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#278 Příspěvek od jyrry »

Jak jsem to tak pročetl, tak nás časem (brzy?) mohou (čti MOHOU) čekat nepěkná překvapení i třeba na předváděcích akcích kde je vícero (hodně) účastníků. No fajn.
jyrry.webnode.cz
pepin

#279 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: pon 23.03.2026 20:10 Jak jsem to tak pročetl, tak nás časem (brzy?) mohou (čti MOHOU) čekat nepěkná překvapení i třeba na předváděcích akcích kde je vícero (hodně) účastníků. No fajn.
Né to bude v pohodě, pepin na tady ty akce nejezdí a ostatní modeláři ledva se ráno probudí, ještě než se kouknou do zrcadla se v poho mohou pochválit.
prikrylm

#280 Příspěvek od prikrylm »

Odjinud, když už jsou tu ty "novinky" - lehce jsem otestoval RX121BR - zase tak nějak bez ladu a skladu.
03-23-2026, 20-16-23.png
Rozměry a hmotnosti si přečtete sami. Funguje vcelku pěkně a je k tomu žádná až mizerná dokumentace. Protokol se nastavuje stejně jako další podobná 12-in-1 věc. Jak se zapínají vypínají LED je občas nedokumentovaná záhada. Blinkry třeba fungují na osu zatáčení (ch1), nějaká světla nejspíš na plyn (ch2 - zatím jsem nezkoušel), zbytek pak na "sekvence" ch3, některé už se mi podařilo najít (a už i zapomenout). Tuším, že se časem někde vynoří nějaký návod.
Někde jsem viděl zmínku, že by snad mohl umět použít 6ch, ale moc tomu nevěřím.

Pokud použiju FlySky AFHDS2A, tak tahle věc dokonce vysílá telemetrii! Zkoušel jsem ještě FrSky D16, tam jsem ale žádná telemetrická data nenašel.

Přímo připojitelný DC motor + pro všechny 3 kanály jsou vyvedené PWM signály, takže teoreticky použitelné na 3ch poletuchu. (pidi samokřídlo?)

Má to jakousi interní anténu s možností si naletovat anténu externí. S interní anténou mi servo přestávalo vrkat cca od 6m při "testu dosahu", to je tuším 1mW výkonu, tzn. to takových +-50m by mohl při std výkonu fungovat. Na auta asi až až, na auta, na které to bylo navrženo (menší jak 1:50) zbytečně moc :)
MPml

#281 Příspěvek od MPml »

graup15 píše: pon 23.03.2026 16:30 Já bych se toho nebál....ono totiž naprosto zásadní je, že ELRS z valné většiny použíjí jen ti co tomu porozumí, mají schopnost vubec tomu porozumět.. No a Race kopterářum jsou nějací ...modeláři buřt. Ti si budou stejně létat jak se jim zachce .
Tím myslím, že 99% modelářů na mod letištích by si v Edge nebylo schopno nastavit ani jednoduchý model...proto radši koupí Jeti, Futabu, Graupnera..atd a spokojeně budou létat na svojem plácku.
Vsadím se, že ten přijímač -se zpětnou telemetrií bude v ČR ..max v jednotkách kusu. Takže žádný problém
Prozradím Ti sladké tajemství - nic se nezmění do doby, než se začne v reálném čase pečlivě scannovat celý spektrum z řady míst - aby se daly v reálném čase minimalizovat rizika z nevítaných pohybujících se předmětů v vzduchu. V některých teritoriích - mimo čr se to (kvůli dronům) už dělá (jak hodně nedokážu posoudit) a vývoj globální situace za poslední cca měsíc, bych řekl, že to ještě dramaticky urychlí. Technicky to není sebemenší problém - viz co umí současná SDR a co za prd to stojí. Takže je to jen a pouze otázka politického (bezpečnostního) rozhodnutí.
V okamžiku, kdy se to zprovozní (nemá smysl diskutovat o tom jestli ale jen kdy a za jak dlouho), tak uvidíš, jestli se něco změní.
tomashr

#282 Příspěvek od tomashr »

prikrylm píše: pon 23.03.2026 19:59 Nejde o výkony, jde o obsazení dvojnásobku kanálů.
Tak si říkám, jestli si úplně uvědomuješ jak funguje vysílání rozprostřeným spektrem v režimu s neustálými přeskoky (což je dnes už u modelařiny vlastně vše, staré Spektrum či Assan už se moc nepotká)… Ona je podstata právě v tom, že se dají frekvence velmi dobře sdílet pro více přenosů najednou, kritická se spíš ta finální hladina šumu, kterou ovlivňuje primárně výkon…
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#283 Příspěvek od jyrry »

Takže je asi na čase opět poděkovat brtuloidistům a dalekoletcům, pro které to je určené. Super.
jyrry.webnode.cz
tomashr

#284 Příspěvek od tomashr »

prikrylm píše: pon 23.03.2026 20:22 Odjinud, když už jsou tu ty "novinky" - lehce jsem otestoval RX121BR - zase tak nějak bez ladu a skladu.
03-23-2026, 20-16-23.png
………….
Pěkný souhrn, díky…
On se obecně docela roztrhl pytel zájmu o miniaturní RC auta. Jak v kategorii, kterou bych nazval “malé, ale ještě přece jen trochu velké”, tam je vysloveně hitem minulého roku SCX30, tak ale i ty “fakt malé”, třeba až ve vláčkovém H0 měřítku 1:87… V trochu větším 1:64 pak dost běžně. Tohohle dost přibylo a tak právě naskakuje i více malé RC výbavy pro bastlení a tuningy - docela dlouho bylo skoro jen DasMicro, ale pak se s tím roztrhl pytel.
prikrylm

#285 Příspěvek od prikrylm »

tomashr píše: úte 24.03.2026 7:13 Tak si říkám, jestli si úplně uvědomuješ jak funguje vysílání rozprostřeným spektrem v režimu s neustálými přeskoky
Že DSSS dokáže "zneužít" jeden kanál pro více přenosů vím, ale nemění to nic na tom, že dva vysílače (TWIN) "zašumí" 2x více kanálů jak jeden.
tomashr píše: úte 24.03.2026 7:28 miniaturní RC auta
Nevíš o nějakém "blikacím" autě, kde by byl návod, jak rozsvítit LED? Třeba by se to dalo použít i na ten Rx...
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“