O členských příspěvcích

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: O členských příspěvcích

#61 Příspěvek od jyrry »

Tývoléééé, to je jak infekce...šíří se to fórama jak mor :mrgreen:
Je tohle téma ještě o příspěvkách? :roll:

Btw. Jak já jsem rád, že mě větroně nebaví... nevěděl bych kde lítat, žádný rádyjo by mi nebylo dost dobrý... :lol: :lol: :lol:
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od warhawk »

TomasC píše: úte 17.03.2026 22:37 Nemáš v tom 100% jasno!
Jasně, jsi člen Svazu.
Teď v březnu jedeme po staru, takže kde to jde, po celé ČR, můžeš do 300 metrů.
Až bude aplikace, (určitě letos), tak si pípneš a budeš moci znovu do 300 metrů. (mimo plochy je to pozorovatele NEBO aplikace)
pokud nechceš používat aplikaci, tak jsi si nastavil limit 120 metrů.

Pokud přijdeš na registrovanou plochu, tak tam máš 300 metrů rovnou. Nad 300 metrů potřebuješ pozorovatele a aktivovat plochu.
Tome vážný dotaz - jak je to, když jsem členem DMFV, členem klubu v SRN a jedu na návštěvu ke tchýni a za barákem si chci hodit na poli MiniCorado? Jde to stále, nebo si hodit provaz bude jednodušší.
Na modelu mam nalepené jen e-ID.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od TomasC »

A tchýně je v ČR? Pak 120 m, pokud to jde, což zkontroluješ v Dronmap.
MPml

#64 Příspěvek od MPml »

jyrry píše: stř 18.03.2026 6:45 Tývoléééé, to je jak infekce...šíří se to fórama jak mor :mrgreen:
Je tohle téma ještě o příspěvkách? :roll:

Btw. Jak já jsem rád, že mě větroně nebaví... nevěděl bych kde lítat, žádný rádyjo by mi nebylo dost dobrý... :lol: :lol: :lol:
Nepodléhej prosím zatím zbytečné panice. Zatím je to ještě dobrý - dosud se tu neobjevují příspěvky typu: "na mém oblíbeném telefonu https://www.bazos.cz/img/1/349/215327349.jpg s výhodnou cenou se mi nedaří přihlásit do příslušné aplikace což je jasná diskriminace uživatele"
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od warhawk »

TomasC píše: stř 18.03.2026 19:37 A tchýně je v ČR? Pak 120 m, pokud to jde, což zkontroluješ v Dronmap.
Dík, na rozumnou reakci bych se asi potřeboval vyspat, poněvadž vím, že ty za to nemůžeš :lol:
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od tomaasz »

Pro Pepina - na Raný se už půl roku nesmí lítat. Stačí se podívat na dronemap a potřebuješ:
- souhlas LKRA - afis nebo radio
- koordinace s ATZ
- povolení - správní akt s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky.

V podstatě je na 80% svahů v ČR zakázána létání s modely.

Dneska jse dal do éteru fotku ze Suchomast (vodojemu) - to je asi jediná legální možnost svahování v Českém krasu na Berounsku - ještě lze Málkov a Slavíky, ale Vinařice, Koněprusy, Tobolka, Korno jsou v Chko - takže je potřeba souhlas AOPK ČR.

Tomáš
pepin

#67 Příspěvek od pepin »

Diky za info, já dnes létal v Korně.

členské příspěvky zatím platit budu.

Asi ale začnu chodit do kostela, se tam vyzpovídám, buh mi odpustí a zase bude všechno v poho.

Upřimě se nehroutim ani z tý Raný, nehamtat a nechodit na malou bouli a nesrat se tam při větru kdy to hoblujou o kopec padáčkáři.

Ale mám pocit že co jsem tam mluvil loni s padáčkáři, tak je ochranáři už nepouštějí na oblík, takže ono to neni jen o tom že se jde po modelářích, ale já tam třeba zezadu od letiště parkoval a kempoval kousíček za pro auta parkovací plochou už za cedulí chko, pár padáčkařu prskalo že to nesmim, že tam kuli tomu ochranáři pruděj, no ochranáři tam vedle mě v tom týdnu zaparkovali snad dvakrát, jen jsme se pozdravili a žádný problém, ono je taky asi rozdíl jak se tam a kde chováš a jak to okolo tebe vypadá když tam parkuješ.

A určitě jde i o to, že někde muže tvoje aktivita opravdu vadit, třeba hnizdění nějakých ptáku, ale třeba jen v určitém období a někde i když třeba za cedulí chko tak tam nikomu nevadíš, nebo třeba milionlrát mín než motokrosový motorky nebo čtyřkolky.
Asi blbý vylézt na sněžku a vrhnout tam modýlek, ale vinařice, korno, no uvidíme, ale když jedeš autem na padesátce 55, taky ti nikdo papíry nesebere a nezavře do kriminálu na zbytek života.
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 18.03.2026 23:19, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od TomasC »

tomaasz píše: stř 18.03.2026 21:49 - souhlas LKRA - afis nebo radio
- koordinace s ATZ
- povolení - správní akt s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky.
Jako člen Svazu povolení od Agentury pro ochranu přírody a krajiny České republiky nepotřebuješ.
Koordinace je potřeba s provozovatelem ATZ.

tomaasz píše: stř 18.03.2026 21:49 V podstatě je na 80% svahů v ČR zakázána létání s modely.
Co je hlavním důvodem? CHKO?

Součástí rozhodnutí pro Svaz modelářů je věta: V případě oblasti provozu nacházející se v LKR318 je provoz umožněn mimo Národní parky
318 je o CHKO.
SHU

#69 Příspěvek od SHU »

TomasC píše: úte 17.03.2026 14:59 Pokusím se zodpovědět, ale vím, že Svaz nemáš rád a nejsi členem, tak je mi jasné, že tě to neuspokojí.

Zásadně se liší individuální člen od člena klubu MK RCMANIA.cz . Člen klubu MK RCMANIA.cz je v předsednictvu, členové klubu MK RCMANIA.cz pořádají soutěže, pořádají MČR, členové klubu RCMANIA.cz reprezentují. Tedy zcela odpracováno. Člen klubu chodí na strategické fórum pro drony, obtěžuje ÚCL, ministra dopravy a lidi v parlamentu.
Klub MK RCMANIA.cz vznikl v roce 2016.

Frázi jsem předal tak, jak jsem ji na konferenci slyšel. Mohu si myslet co chci, ale já osobně ctím názor konference.

Peníze do Svazu tečou nejen z členských poplatků, ale třeba z dotací na reprezentaci od NSA. Nebude dotace = nebude se platit repre. Ale když jsou výsledky, tak jsou peníze. Stejně tak mládež, stejně tak MČR.
Svaz má nastavené financování tak, že dokáže zvládnout nějaký výkyvy, ale je třeba mít kladný trend.
Neuspokojí, ale z úplně jiného důvodu než si myslíš Ty.

Víš, že nejsem členem, ale zrovna tak i víš, že nejsem jen ten co prská, ale i něco pořádám, organizuji a reprezentuji... takže o tom něco vím.

Píše, že zásadně, že "Člen klubu MK RCMANIA.cz je atd. ..." Opravdu všichni jsou tak angažovaní? RC mánia bude něco pořádat a tak přijedou všichni pomoci? I ti z druhého konce republiky? Pak Ti tleskám a závidím. Ale oba víme, že to tak není.
Zrovna tak IČ v Horní Dolní může být aktivní, bude organizovat modelářská setkání, prezentovat modelařinu na jiných, nemodelářských, akcích a tím ji zviditelňovat, vést kroužky, atd. atd. Jen prostě mu soutěžení nic neříká. Ten to nebude podle Tebe "mít odpracováno"? A za odměnu to, co si o něm myslí Svaz, je mu vyjádřeno ve výši příspěvků.
Takže pořád jsem přesvědčen, že mezi obecného člena RCMania a individuálního člena můžu položit rovnítko. Jen to mají za jiné peníze. Ale to není jen RCMania, zrovna tak se třeba v lodních vykrystalizovalo několik klubů, co mají členy z celé republiky, v podstatě ty individuály, jen kterým se nechce platit výpalné za IČ. Tím se IČ papírově "ztratí" a může se tvrdit, že o IČ není zájem. Ad absurdum se časem může stát, že bude SMČR a pod každou odborností zůstane po slučování jeden pobočný spolek se všemi členy v dané odbornosti.

"Ale když jsou výsledky, tak jsou peníze. Stejně tak mládež, stejně tak MČR." opět často opakovaná fráze která byla platná před léty. Dnes jsou jiné problémy... Dneska už peníze relativně jsou, ale za peníze nepořídíš vedoucího kroužku, za peníze nepořídíš děcka do kroužku, za peníze neseženeš pořadatele soutěže. A když seženeš, tak ne moc dobré. Dneska nejsou lidi. To je aktuální problém. To prioritně řešte.

A máš/nemáš rád...
Budeš se divit, ale myslím si, že nějaký spolek, který by sdružoval VŠECHNY modeláře, je potřebný. Lidi mají potřebu se sdružovat a to by byla platforma pro ně. Spolek pro všechny, pro vrcholové sportovce i pro hobbíky co si chtějí jen pojezdit na rybníčku, pro někoho co jen svolá nezávislé setkání u vody/na louce/v tělocvičně. Aby to mohl zařídit a měl nějakou podporu. Pro někoho, co si doma lepí a v případě problému se měl kde zeptat. Spolek co rád přivítá nespolkového a nevítá ho "Máš zaplacené příspěvky? (Ševče, máž zaplacené daně? A na příští rok?)... Spolek který bude mít přístup "jak problém vyřešit" a ne současné "to nejde". Spolek který bude řešit aktuální problémy a ještě lépe přicházející problémy a ne ty, co byly aktuální před dvěma konferencemi a během doby to lidi museli nějak vyřešit protože nemohli čekat a tak se dá říct že se problém vyřešil sám anebo se tvrdí, že o to není zájem... A tak bych mohl pokračovat, myslím že víš, co chci říct. A prosím neargumentuj tím, co "se vyřešilo". Na cokoliv, co jsem napsal jde najít příklad, kdy "to Svaz vyřešil" ale současně i příklad kdy byli lidi posláni víš kam... Tak bychom se tu mohli dohadovat donekonečna. Jde o celkový přístup, celkové myšlení, ne o jednotlivé případy.
Momentálně je SMČR spolek pouze výkonostních soutěžních modelářů s přístupem k lidem na úrovni 80tých let. Bohužel. A věř mi, že to bohužel myslím upřímně a mrzí mě takový stav.

Tak až se přístup změní budu jedním z prvních kdo se přihlásí...
graup15

#70 Příspěvek od graup15 »

Re Pepin
Jen pro ujasnění...takže na Ranné se dá létat na té velké bouli nad skleníkem, ale na malé ne. Pochopil jsem to dobře?
Co se týče kopečků v okolí Berouna...být tebou se s tím vubec nezaobírám... a lítám si na pohodu. Co jsem tam za tebou byl, tak široko daleko nikdo nikde.

Re TomasC
Takže jestli jsem to pochopil, pokud zaplatí individuální člen tu max částku, tak při dodržení pravidel je roven všem a ve všem?
A nepotřebuje žádný klub a podobné instituce?
pepin

#71 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: čtv 19.03.2026 20:06 Re Pepin
Jen pro ujasnění...takže na Ranné se dá létat na té velké bouli nad skleníkem, ale na malé ne. Pochopil jsem to dobře?
Co se týče kopečků v okolí Berouna...být tebou se s tím vubec nezaobírám... a lítám si na pohodu. Co jsem tam za tebou byl, tak široko daleko nikdo nikde.
Ono to tam je jednou tak, podruhý jinak, snad nějaká kytka nebo brouk, ale ono to na malý bouli stejně nemá smysl, tam se chodívalo v době bezmotorové hlavně o 14 denní modelářský dovolený ze zoufalství když foukal jih jen na tý špičce ale nesmělo se mimo cestičku.

To berounsko samozřejmě řešit nebudu dokud tam na každý bouli nebude někdo trvale hlídkovat.

Ale ono to v chko asi nikdy zásadní problém nebude, jen v těch národních parcích.
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od tomaasz »

---- létání s modely v CHKO ---

Ahoj,
přestože jsem se účastnil googlovské debaty s předsedy LMK (tedy až v závěru - nevešel jsem se do povolené stovky účastníků), byl jsem v Pardubicích a přečetl jsem si Nová pravidla létání - verze z 10.3.26 tak jsem nikde nenarazil na vyjímku z opatření obecné povahy LKR318C, a v tomto 8 stránkovém opatření není uvedena vyjímka pro členy SMČR.

Takže prosím Tomáše Ciniburka o konkrétní odpověď s příslušným odkazem.

Jo a díky T. Ciniburkovi za protlačení těchto změn - za hlavní zlepšení považuji snížení věkové hranice modeláře pod 16 let - i když některá váhová omezení nebudou všem vyhovovat - už jsem viděl 8-letýho kluka s 15kg akrobatem a šlo mu to mnohem líp, než většině starých pardálů. Ta možnost do 600m bude dost málo používaná - pár GSM trianglistů, F5J a velkých maket větroňů.

Tomáš

Výše příspěvků není podle mých představ - vzhledem k pojištění je OK pro letecké a snad i pro lodní a automobilové modeláře. Nevím, k čemu je dobré pojištění pro plastikové a železniční modeláře na 25mil Kč.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od TomasC »

graup15 píše: čtv 19.03.2026 20:06 Takže jestli jsem to pochopil, pokud zaplatí individuální člen tu max částku, tak při dodržení pravidel je roven všem a ve všem?
A nepotřebuje žádný klub a podobné instituce?
Téměř, ve stanovách je popsáno jen několik rozdílů. Stanovy: https://www.svazmodelaru.cz/wp-content/ ... r-2022.pdf
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od TomasC »

tomaasz píše: čtv 19.03.2026 22:52 ---- létání s modely v CHKO ---
V rozhodnutí od ÚCL je přímo uvedeno:
V případě oblasti provozu nacházející se v LKR318 je provoz umožněn mimo Národní parky a za podmínek respektující §5, §5a a §50 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny.

§5, §5a a §50 - jsou vtěleny do pravidel.

Nicméně, když pravidla čtu, tak to z pravidel není explicitně jasné. Dám si to do připomínky pro příští verzi. Díky.

Co je však zásadní, že to neplatí jen pro CHKO, ale i ostatní zmíněné oblasti, samozřejmě s vyjímkou Národních parků. S Národním parkem nešlo pohnout, protože tam je to přímo uvedené v zákoně.

pepin píše: čtv 19.03.2026 20:16 Ale ono to v chko asi nikdy zásadní problém nebude, jen v těch národních parcích.
CHKO je zásadní problém. Protože je to cca 15% ČR.
pepin

#75 Příspěvek od pepin »

TomasC píše: pát 20.03.2026 1:14

CHKO je zásadní problém. Protože je to cca 15% ČR.

Tome vážim si všech co pro možnost vubec letat tolik udělali a vyjednali.

Já jsem Pepin tak to co napíšu napíšu hold jako pepin

Protože chko je ccs 15% % ČR tak tam budou modeláři létat i kdyby se kdokoli posral do doby než je tam bude někdo honit a střílet.

Ono nejde vubec o Pepina.

Vysvětlim o co jde, já jsem jako kluk začal modelařit protože u nás tehdy na vesnici v Řeporejích bylo pole kam chodili vesnický kluci létat tehdy ještě s volnými modýlky. Dnes tam stojí sídliště plný paneláku tak už tady lítat nejde, proto mi ani moc nedává smysl k létací modelařině lanařit vnoučata která tam dnes bydlí.

Smysl mi ale dává že jak jezdím třeba právě do těch Vinařic, v té vesnici bydlí mladý kluk co začal modelařit a s partou kamarádu chodí právě na ty louky v chko s modýlky, nesedí doma u počítače, nečumi furt jen do mobilu, jdou na tu louku a tam blbnou s modelama.

Takže jak? Ve městě to nejde protože není kde a za městem to opět nejde protože chko 😀😀😀😀

Lidi se přizpusobí omezením a zákonum pouze pokud to jde v ůnosné míře a jsou i alternativy.

V Řeporyjích to už nejde, jako alternativu tedy beru jinou nejbližší louku—- tedy třeba 20 km vzdálené Vinařice, bohužel páč né sídliště, páč né pole s kukuřicí ale louka, tak chko 😀

Navíc prostor kde je chko nebude ubývat, leda je vyjmou z chko protože tam budou stavět taky sídliště, viz ty Suchomasty které chko nejsou, však už je to tam taky pod tim svahem tou loukou rozparcelované, takže je jen otázka času kdy chko bude všude kde nebude stát město , sídliště a místo kukuřice tam poroste tráva.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“