Vztlakové klapky - FUTABA FX-30

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
Nikolas

Vztlakové klapky - FUTABA FX-30

#1 Příspěvek od Nikolas »

Dobrý den,
vážení modeláři obracím se s prosbou zda někdo nevlastní vysílač FUTABU FX30 a nebyl by ochoten mi poradit,jak nainstalované vztlakové klapky zprovoznit.Vyčerpal jsem všechny možné mé znalosti na úspěch.Jedná se o elektromodel ARKUS II.Když v nastavení modelu potvrdím 2křidelka +2vztlakové klapky,tak mi nejde navolit spuštění motoru.A stejně jsem nenašel,jak zapnout ty klapky.Přiřazení kanálů na přijímači mám- 1křidelko,2výškovka,3motor,4směrovka,6vzt.kl.,7vzt.kl.Děkuji za projevenou pomoc.
Nik
rodzr

Re: Vztlskové klapky

#2 Příspěvek od rodzr »

...sice už nějaký čas 30ku nemám ( dnes 26), ale filosofie Futaby je stále stejná, jen se zjednodušuje ovládání...
Já to mám na svých letadlech takto:
1. Větroň s el. motorem - volím v Základním menu Typ modelu - Větroň ( glider )
2. V menu Funkce zkontroluji nabízení nastavení pozice jednotlivých serv do Rx
3. Z preventivních důvodů zvolím u funkcí, které budu měnit Globál za Singl
4. Dodržuji řazení serv nabízené Tx z levé strany ( 1 levé křidélko, 2. VOP....5 pravé křidélko ....)
5. Pozici motor je zpravidla přiřazen nějaký ovladač, já si ho měním na " svůj " trojpolohový přepínač určený k ovládání elektromotoru
6. Postupně připojuji všechna serva dle doporučení Tx ( ve skutečnosti to já dělám již při instalaci serva, abych viděl dostatečnou velikost výchylek atd...
7. Klapky nemají většinou přiřazený ovladač a letová poloha se nastaví v Pokročilém menu Nastavení klapek ( Flap setting ) - každou klapku nastavím do základní letové polohy změnou offsetu v tomto menu
8. Ovládání klapek a křidélek ( tedy zakřivení odtokovky) mám zase na trojpolohovém přepínači ( lze kamkoliv dle zkušeností pilota ) a k tomu mám přiřazeny dvě různé hodnoty výchylek klapek . Například na Trim mix 1 mám na přepínači k sobě malé klapky na start atd. Na Trim mix 2 mám obdobně druhou jinou výchylku. Lze ale přiřadit cokoli...
9. Podobně mám přiřazenu funkci Butterfly atd
10. Na některých letadlech mám udělané i nastavení, kdy přes trojitý vypínač ovládám 3 Letové režimy - motorový let ovládá páka plynu, poletování vyřazen motor i Butterfly a přistání - vyřazen motor a Butterfly ovládané plynovou pákou... Je to taky celkem jednoduché, ale řešit to tady asi není účelné...
LittleFalco

#3 Příspěvek od LittleFalco »

Snímek obrazovky 2026-03-18 134745.png
Studiem manuálu bych začal.
Při hledání manuálu na mě kromě jiného vypadl i návod vyrobený AI - tam bych také viděl cestu.
Odkud jsi?

Až se dostanu domů mohu ti poslat soubor - napípaný model motorového větroně. Jenom netuším jestli to nebude kontraproduktivní, je tam toho nastaveno daleko víc - letové režimy, diferenciace, křivky..
Zpátky doma, v kopcích :-)
Janek2

Re: Vztlakové klapky - FUTABA FX-30

#4 Příspěvek od Janek2 »

V příspěvku od LittleFalco je na obrázku ve čtyřech tabulkách slovo "offset".
Našel jsem toto: "Offset je anglický výraz označující kompenzaci, posun, vyrovnání nebo odnož".
Co se tím vůbec nastavuje?
Dík za odpověď.
rodzr

#5 Příspěvek od rodzr »

...offsetem se posouvá střed serva, třeba u výchylek klapky. Pro maximální výchylku dolů třeba kvůli butterfly je dobré mít servo v základní poloze přepákované tak, aby kormidlo "viselo" 10 -15 stupňů dolů. Pote se posunem středu - offset v menu Nastavení klapek posune do odpovídající letové polohy.
Jinak je to velmi podobná funkce jako Subtrim ( ten je však hlavně na jemné dorovnání středu serv - třeba, aby dvě serva měly stejnou střední polohu )
Janek2

#6 Příspěvek od Janek2 »

rodzr díky moc za za vyčerpávající odpověď.
Mára126

#7 Příspěvek od Mára126 »

Ahoj, já tady narazil na tenhle návod a mám letadla podle něj.
Přílohy
postup programování elektrovětroně (1).pdf
(357.1 KiB) Staženo 37 x
http://mara126.rajce.idnes.cz/
Nikolas

#8 Příspěvek od Nikolas »

LittleFalco píše: stř 18.03.2026 14:02 Snímek obrazovky 2026-03-18 134745.png
Studiem manuálu bych začal.
Při hledání manuálu na mě kromě jiného vypadl i návod vyrobený AI - tam bych také viděl cestu.
Odkud jsi?

Až se dostanu domů mohu ti poslat soubor - napípaný model motorového větroně. Jenom netuším jestli to nebude kontraproduktivní, je tam toho nastaveno daleko víc - letové režimy, diferenciace, křivky..
Děkuji za radu, ten manual jsem studoval,ale při zadání u typu modelu 2křid.2vztl.lk. je ve vysílači jen jedna tabulka (1/1) ale v návodu mají 1/1,2/3,3/3, takže nemám možnost
volby připojení vypinače.Zřejmě bych měl zadat asi 2křidélka,2vzt.kl.,2brzd.kl.taktéž touto volbou není možnost spuštění motoru.Jsem ze Dvora Králové n.L.
Nikolas

#9 Příspěvek od Nikolas »

rodzr píše: stř 18.03.2026 13:52 ...sice už nějaký čas 30ku nemám ( dnes 26), ale filosofie Futaby je stále stejná, jen se zjednodušuje ovládání...
Já to mám na svých letadlech takto:
1. Větroň s el. motorem - volím v Základním menu Typ modelu - Větroň ( glider )
2. V menu Funkce zkontroluji nabízení nastavení pozice jednotlivých serv do Rx
3. Z preventivních důvodů zvolím u funkcí, které budu měnit Globál za Singl
4. Dodržuji řazení serv nabízené Tx z levé strany ( 1 levé křidélko, 2. VOP....5 pravé křidélko ....)
5. Pozici motor je zpravidla přiřazen nějaký ovladač, já si ho měním na " svůj " trojpolohový přepínač určený k ovládání elektromotoru
6. Postupně připojuji všechna serva dle doporučení Tx ( ve skutečnosti to já dělám již při instalaci serva, abych viděl dostatečnou velikost výchylek atd...
7. Klapky nemají většinou přiřazený ovladač a letová poloha se nastaví v Pokročilém menu Nastavení klapek ( Flap setting ) - každou klapku nastavím do základní letové polohy změnou offsetu v tomto menu
8. Ovládání klapek a křidélek ( tedy zakřivení odtokovky) mám zase na trojpolohovém přepínači ( lze kamkoliv dle zkušeností pilota ) a k tomu mám přiřazeny dvě různé hodnoty výchylek klapek . Například na Trim mix 1 mám na přepínači k sobě malé klapky na start atd. Na Trim mix 2 mám obdobně druhou jinou výchylku. Lze ale přiřadit cokoli...
9. Podobně mám přiřazenu funkci Butterfly atd
10. Na některých letadlech mám udělané i nastavení, kdy přes trojitý vypínač ovládám 3 Letové režimy - motorový let ovládá páka plynu, poletování vyřazen motor i Butterfly a přistání - vyřazen motor a Butterfly ovládané plynovou pákou... Je to taky celkem jednoduché, ale řešit to tady asi není účelné...
Dobrý den,
mě právě o to jde (č.8) ovládání klapek ,kde to načíst ve vysílači,kde to přiřadit.Nenašel jsem možnost ,kde je nastavení vvpínače.Nevím jestli to popisuji dobře. Chtěl bych jen
ovládat samotné klapky.
Mára126

#10 Příspěvek od Mára126 »

Snad je to menu podobné, mám T16 IZ, klapky mám na šoupátku, ale používám hlavně pak mix na termiku a buterfly při přistání. Ten přepínač se dá navolit jakýkoliv.
Přílohy
IMG20260319064209.jpg
IMG20260319064103.jpg
IMG20260319064053.jpg
Mára126

#11 Příspěvek od Mára126 »

Ještě mrkni na tohle v menu Glider
Přílohy
IMG20260319065534.jpg
IMG20260319065524.jpg
Nikolas

#12 Příspěvek od Nikolas »

Mára126 píše: čtv 19.03.2026 6:53 Snad je to menu podobné, mám T16 IZ, klapky mám na šoupátku, ale používám hlavně pak mix na termiku a buterfly při přistání. Ten přepínač se dá navolit jakýkoliv.
Dobrý den,
p.Mára to je nádhera,moc a moc děkuji.Foto na vašem vysílači je úplně stejné jako u F. FX30. Ještě jednou děkuji.
Nikolas

#13 Příspěvek od Nikolas »

Mára126 píše: čtv 19.03.2026 6:56 Ještě mrkni na tohle v menu Glider
Tady je to trochu jiné u mne je o něco více možností např. nastavení AFR,diferenciace křidélek,motýlek atd.Ale u mne není Baterflay u modelu křidélka -2vztl.kl.Mohu vás požádat ještě,jak máte nastaven ten mix na termiku a jestli ještě není ta možnost Baterflay.Budu moooc rád. Takovou přesnost jsem nečekal.
Mára126

#14 Příspěvek od Mára126 »

To sem fotil jen část tabulky, ARF atd je tam taky. Zbytek vyfotím.
Mára126

#15 Příspěvek od Mára126 »

Nikolas píše: čtv 19.03.2026 20:59 Tady je to trochu jiné u mne je o něco více možností např. nastavení AFR,diferenciace křidélek,motýlek atd.Ale u mne není Baterflay u modelu křidélka -2vztl.kl.Mohu vás požádat ještě,jak máte nastaven ten mix na termiku a jestli ještě není ta možnost Baterflay.Budu moooc rád. Takovou přesnost jsem nečekal.
poslal sem SZ
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“