O členských příspěvcích

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Jak budou létat členové Svazu modelářů v roce 2026

#31 Příspěvek od zdzd »

HLA píše: stř 11.03.2026 16:36 Ale zde byl dotaz na vysvětlení 1300 Kč za individuální členství, nebylo zde nic o nerespektování. Pokud není vysvětleno, tak si individuální člen myslí, že je to třeba "pokuta". Kdyby ty částky byly třeba 300 600 900, nebo i 300 600 1200 tak by to bylo opticky, tak nějak v pořádku, 300 500 1300 prostě psychologicky není dobré, i když bude třeba logicky vysvětleno.

Vysvětlím jako marketér:
Mozek velmi rychle rozpozná jednoduchý lineární vzor 300 600 900. To vytváří pocit: logiky, férovosti, předvídatelnosti. Proto působí „přirozeněji“.
Řada 300 – 500 – 1300 má rozdílné skoky: Mozek to vyhodnotí jako: nelogické, náhodné, někdy až „podezřelé“, neférové. Používá se to třeba v marketingu, kde se tím manipuluje.
No vidíš, a matematik nebo technik to vidí jako nejnižší sazbu navýšenou o litr jako příplatek za divokou kartu...
jio

#32 Příspěvek od jio »

TomasC píše: stř 11.03.2026 14:31 Rozporovat to teď navenek jen oslabuje váhu celé té konference Svazu modelářů ČR a zpochybňuje smysl naší společné práce.
Nevšiml jsem si, že bych něco rozporoval. Ptal jsem se na určení těchto zvýšených příjmů. To se neobjevilo, jen nic neříkající manipulativní odpovědi. Asi vliv jednání s politiky, kdy se mohu ptát na cokoliv, ale oni odpoví podle toho, co se jim zrovna hodí. Smutné.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od jyrry »

03-11-2026, 19-22-33.png
jyrry.webnode.cz
MPml

#34 Příspěvek od MPml »

TomasC píše: stř 11.03.2026 14:31 Konference je nejvyšší fórum, kde mají všichni stejnou šanci navrhovat a hlasovat. Pokud tam padlo rozhodnutí, je otázkou profesionální etiky ho respektovat, i když výsledek nebyl podle osobních představ. Rozporovat to teď navenek jen oslabuje váhu celé té konference Svazu modelářů ČR a zpochybňuje smysl naší společné práce.
Asi tak - a já bych to mimo ty ynternety (třeba na schůzi LMK) nazval ještě daleko víc nepublikovatelně.
Přesně tohle jsem kdysi zažil na domovních schůzích v paneláku - životní zážitek :roll: , co už bych nikdy nechtěl absolvovat znova.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od TomasC »

jio píše: stř 11.03.2026 19:10 Nevšiml jsem si, že bych něco rozporoval. Ptal jsem se na určení těchto zvýšených příjmů. To se neobjevilo, jen nic neříkající manipulativní odpovědi. Asi vliv jednání s politiky, kdy se mohu ptát na cokoliv, ale oni odpoví podle toho, co se jim zrovna hodí. Smutné.
Reagoval jsem na Ladouse, který to myslím pochopil. Tedy není zapotřebí používat využívá pasivně-agresivní tón, natož přirovnání k politikům.

Myslím, že snaha udržet Svaz modelářů v černých číslech není nic manipulativního, ale klíčová záležitost. Na konferenci se ukazovala jasná čísla, tabulky. Nechápu, že jsi tam nejel.
jio

#36 Příspěvek od jio »

TomasC píše: stř 11.03.2026 21:02 Reagoval jsem na Ladouse, který to myslím pochopil. Tedy není zapotřebí používat využívá pasivně-agresivní tón, natož přirovnání k politikům.

Myslím, že snaha udržet Svaz modelářů v černých číslech není nic manipulativního, ale klíčová záležitost. Na konferenci se ukazovala jasná čísla, tabulky. Nechápu, že jsi tam nejel.
Ptal jsem se zde, protože jsem členem klubu RC Mania a ty jsi jeho předseda. Nevím, proč bych měl jezdit na konferenci, když tam byl můj zástupce a měl by členy klubu o výsledcích konference členy informovat. Navíc předseda který je i předsedou předsednictva KLeMČR a má tedy informace bez jakýchkoliv zkreslení. Proto jsem čekal konkrétní odpověď na konkrétní dotaz, kterou stále postrádám, a ne manipulativní příspěvky včetně výhružky přes SZ.
ladous
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od ladous »

TomasC píše: stř 11.03.2026 21:02Na konferenci se ukazovala jasná čísla, tabulky. Nechápu, že jsi tam nejel.
V tom je právě ten problém, že se ukazovala jen tam. V normálním světě by většina z nich visela na svazovém webu tak nějak průběžně, jak přicházejí na svět a ne že se teď možná několik týdnů po konferenci alespoň objeví formou příloh zápisu z konference, aby se s nimi mohla členská základna seznámit v nezkreslené formě. I delegáti jsou jen lidi a ne vše, co v sobotu viděli/slyšeli, bezchybně při ústním podání předají dál. Nicméně to je na jinou diskuzi. S tím, Jak budou létat členové Svazu modelářů v roce 2026, to nikterak nesouvisí.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
oldai

Re: O členských příspěvcích

#38 Příspěvek od oldai »

Vážení
Jsem také držitel "Individuálního oprávnění ", tedy radioamatér , a mne zaujala diskuze o poplatcích.
Řádní členové u nás platí 1850 Kč ročně, penzisté a jiní nevýděleční 1380, studenti 320, děti 160.
Ti co nemají zájem o plné členství, ale jen o služby platí 1990 Kč.
(Za tyhle peníze máme každý měsíc časopis ke stažení v elektronické formě, služby QSL, a web plný informací. /Krajně nepřehledný/
Nemáme žádné omezení / jen v rámci platného osvědčení / v závodech i těch mezinárodních.
Omezení nemají ani nečlenové , kteří nic neplatí. Složí zkoušky / několikeré / a jako dospělí svéprávní se věnují koníčku.)
Tohle není kritika čehokoliv kohokoliv, v žádněm případě. Možná by jen za víc pěněz bylo víc "muziky" , alespoň pro kroužky.
Předpisy a požadavky úřadů samozřejmě neokecáme. Ty jsou individuální u každé záliby.
Snad jsem nikoho nenaštval
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od TomasC »

To je velmi přínosné. Tedy vlastně jaké jsou příspěvky pro jiné organizace? Víte někdo?
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od JirkaA »

K radioamatéřině a poplatkům asi tolik:

Při splnění legislativních podmínek k provozování tohoto hobby nepotřebuju být členem jakéhokoli spolku, neexistují jakékoli provozní výhody nebo omezení pro členy i nečleny. Legislativní rámec je dán zákonem o elektronických komunikacích plus příslušnými provozními podmínkami, radioamatérskou licenci vydává na základě zkoušek Český Telekomunikační Úřad.

Členský příspěvek je nepodstatný, podobně jako u modelařiny se do techniky dá navrážet řádově víc peněz. Má to ale několik ALE..

Český Radioklub (ČRK) má z jistých důvodů monopol na určité služby a zastupuje "všechny české radioamatéry" ve vztahu k Mezinárodní Radioamatérské Unii (IARU). Vznikl po r. 1989 jako nástupnická organizace tehdejšího Svazarmu. Za bolševika sis mohl vybrat, buďto budeš člen Svazarmu a milostivě si můžeš udělat zkoušky na koncesi (a tu dostaneš pokud nemáš v rodině nějaký kádrový škraloup), nebo na koncesi nemáš nárok. Na ČRK přešel i nemovitý majetek tehdejšího centrálního radioklubu (tedy jaksi majetek VŠECH radioamatérů), ze kterého má dodnes příjmy z nájmů, kterými dotuje služby pouze pro svoje členy. Bohužel se s přechodem Svazarm - ČRK svezla i tehdejší garnitura a spolku například předsedal dlouhá léta agent STB a v takové společnosti jsem být nechtěl.
To už sice po letech vyřešila příroda, ale nechávat vydělávát spolek, který na jedné straně vystupuje jako zástupce VŠECH a na druhou stranu využívá majetek kdysi VŠECH na výhody pouze pro NĚKTERÉ mě je prostě silně proti srsti. Jejich monopolní službu naštěstí nepotřebuju, v dnešní době jsou jiné možnosti, jak se k případnému potvrzení spojení dostat elektronickou cestou, která je již ekvivalentní původním papírovým QSL lístkům.
Další věc, která mě silně vytáčí je, že jako jedno z poslání ve stanovách mají hrdě uvedenu propagaci radioamatérského sportu směrem k veřejnosti a mládeži, ale dělají všechno pro to, aby se k informacím ta veřejnost nedostala - například technické přednášky - webináře - jsou pouze ve členské sekci pod heslem a jejich autorům a autorům technických článků v jejich časopisu je bráněno zveřejňovat tyto informace mimo platformy ČRK. Bravo, s takovým přístupem bude z těch cca 5000 radioamatérů v ČR (z nichž je členy ČRK méně než polovina a i z nich je vetšina členy jenom pro to, že má o stovku za rok levnější QSL službu) za chvíli skupinka podivínských dědků, než vymřeme úplně. Neměl bych vůbec problém přispět klidně i větší částkou, než je členský příspěvek, za to, že se časopis nebo přednášky na webu dostanou volně k širší veřejnosti. Jenže takhle ten spolek bohužel nefunguje a nevypadá to, že by se něco chtělo změnit.

Data - databáze vydaných volacích značek na webu ČTÚ obsahuje cca 7500 značek, z nichž část jsou klubové stanice a speciální značky používané příležitostně nebo na závody. Individuálních značek je něco okolo 5000. ČRK udává cca 2200 členů 9 s dlouhodobě klesajícím trendem), z toho cca 2000 je držitelů individuální koncese, zbytek jsou posluchači nebo členové bez radioamatérské koncese.
OK2WY
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od warhawk »

Aniž bych se chtěl někoho dotknout nebo provokovat, rád bych se podělil o osobní pocit.

Přestal jsem jako mládežník rybařit (můj druhý velký koníček), protože mě štvala nesmyslná byrokracie a všechno, jen ne fungování Českého Rybářského svazu. Rybářský lístek byl z magistrátu, Členská legitimace od Rybářského Svazu a povolenka od místní organizace. Každý rok se kupovala "známka" (starší generace znají :p) a odpracovaly se brigády. Mladí je většinou odpracovali a staří je "odpracovali" (v boudě, aby jim nebylo zima a zahřívali se vnitřně). O těch rovných a rovnějších, to by bylo nadlouho.

Když jsem pak rybařil nějaký čas v USA, zašel jsem do Wallmartu, v oddělení potřeb si koupil povolenku, dostal knížečku s poučením "to se nauč" a šel jsem na ryby.

Naopak modelařina byla svobodným revírem, kdy člověk hodil éro do vzduchu a mohl se kochat. Nikde jsem organizovaný nebyl, s bráchou jsme se učili něco od táty (pasivního modeláře) a z časopisů. Kdybych měl začít dnes, raději bych seděl u tabletu a šmatlal prstem po obrazovce.
</konec zamyšlení>

Seriózní otázka:
Neustále se okolo DMFV a podobných organizací omílá pojištění. Krycí částky jdou do milionů Eur. Zajímalo by mě, kolik těch pojistných událostí za těch let bylo, jakého byly charakteru a kolik bylo na pojištění opravdu vyplaceno?

Já mám takový zlý pocit, že by dávalo daleko větší smysl pojišťovat povinně cyklisty, než modeláře. Ale třeba mě někdo ukáže nějaká data.

Abych taky jen nekibicoval, tak v SRN jsem byl celkem ve dvou klubech:
* Velký klub, +200 členů, cca 150 Euro / Rok včetně DMFV (Platinum)
* Místní senior klub, ~15 členů, 150 Euro / Rok včetně DMFV (Premium)

Zbylé peníze jsou použity na údržbu plochy, kupovali jsme robotickou sekačku, jednou za rok se sejdeme přes noc a je drobná párty, kam zveme místní sedláky, protože "s nimi je třeba být zadobře" (bez nadsázky, jsou to rozumní lidé).
Proti klubu nic nemám, ale netuším co pro mě dělá celé slavné DMFV kromě pojištění. Párkrát za rok dostanu časopis, který nepotřebuji. Kroužky tu nejsou. Jen občas, když se hraje třeba v Mnichově MS ve fotbale (nebo co to bylo), tak byly vyhlášeny omezení pro lítání (https://www.dmfv.aero/allgemein/flugbes ... ro-2024-2/).
MPml

#42 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: sob 14.03.2026 17:36 Já mám takový zlý pocit, že by dávalo daleko větší smysl pojišťovat povinně cyklisty, než modeláře. Ale třeba mě někdo ukáže nějaká data.
Nedávalo. Musíš totiž specifikovat z jakého ;) pohledu - jestli pojistitele a nebo pojištěného.
Protože by to mělo diametrálně horší ekonomiku z hlediska pojišťovny a daleko hůř by se to tehdy prosazovalo.
Jinak pokud bys výše uvedené nechápal, tak stačí si oživit historií (co, jak, proč a pod vedením koho) vznikalo a naštěstí nevzniklo (teda vzniklo ale naštěstí jinak).
ladous
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od ladous »

Když se to vezme kolem a kolem, rybařit jsem přestal asi 20 let zpátky, když se roční poplatek za okresní povolenku a rybářský lístek dostal někam ke 2000 Kč, takže tehdejší stovka modelářskému svazu mi nijak přehnaná nepřišla a současně přijatá pětistovka mi žíly netrhá. Cestou na první modelářskou akci projedu více.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
sramy
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od sramy »

Synovi platím rybářskou povolenku 950Kč, čl.prispevek 300Kč, za juniora. Kdo nedělá brigádu platů dalších 350Kč. Pro info.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
HONZIK 22

#45 Příspěvek od HONZIK 22 »

Warhawk : Ahoj. Pekny prispevek....Zbylé peníze jsou použity na údržbu plochy... :)
Dnes,, leti,,virtualni kluby? Klub od nikud ,pro modelare od nikud. Skvele.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“