Edge TX a F5J

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: Edge TX a F5J

#121 Příspěvek od prikrylm »

Jestli jsem správně četl návody (protože nemám ambice si jakoukoli Futabu pořídit), tak aspoň některé Futaby mají podporu CRSF, tedy i ELRS. Externí, jednosměrnou, ale mají.
Co je tak špatného na LBT?
Když je někde problém 2.4GHz, proč se lidi snaží lítat "dual band" a plevelit dvě pásma místo jednoho a nelítají jen 900 MHz?

Zvyk je železná košile, takže věřím, že uživatelé "Futab" můžou na EdgeTX pohlížet se jistou mírou zoufalství. :) Ale tvrdím, že "rádiem nepolíbený" člověk se do "tajů" EdgeTX dostane mnohem rychleji jak do "tajů" Futaby, Jeti...
Zase připomenu, že idea EdgeTX pochází od Multiplexu. Tedy něčeho podobně "starého" jako třeba Futaba.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
kokeš

#122 Příspěvek od kokeš »

K tomuto vyjádření : Budu upřímný..kdyby Futaba měla ELRS nativně..tak na Radiomaster seru ,beru to že z hlediska kvality železa je FU jinde .Co je hlavní slabinou SW EDGE oproti SW ve Futabě
Naposledy upravil(a) kokeš dne pát 13.03.2026 10:38, celkem upraveno 1 x.
koksák
RC_FB

#123 Příspěvek od RC_FB »

Nejde o "problém na 2,4GHz" který by vyřešil přechod na 900 MHz. Jde o redundanci.
Navíc problém na 2,4GHz (mimo okolí kancelářských budov) je obvykle velmi přechodného charakteru. přitom že je to hopping spectrum technologie, když se nějaké pojítko "trefí" do rozsahu ve kterém zrovna vysílá tvoje rádio, máš problém (viz to rozštípané F5J které jsem viděl). Když vysíláš a přijímáš ještě "o kus vedle" tak je slušná šance, že tudy to projde.

Futaba a ELRS-no právě ta jednosměrnost je probém, graup to na předchozí stránce napsal. Futaba sice umí vysílat ELRS, ale neumí přijímat a zobrazovat ELRS telemetrii a všechno další co umožňuje.
Protože když chceš lítat vysoko a daleko v klidu a pro potěšení, ne F5J soutěžně, tak mít tam GPS je fajn. S Futabou do letadla musíš naložit komplet cajky na soutěžní GPS Triangle a před sebe rozložit laptop nebo tablet a další věci na příjem a zobrazení.
S ELRS stačí místo klasického přijímače použít iNAV/ArduPilot řídící jednotku (do 20g, takže žádný extra rozdíl proti klasickému přijímači), která v sobě GPS přijímač má a rádio s ELRS to nativně umí zobrazit.
Pokud cheš s velkým modelem (ASW, Fox a podobně) lítat jako s dospělým letadlem-bavlnka na krytu kabiny a centrovat a točit stoupák podle toho co vidíš z FPV kamery-tak s Futabou řešíš druhý BEC na napájení kamery (jiné napětí), druhý (nebo třetí) vysílač v letadle...
ELRS flight control board to umí napájet nativně a dokáže v rámci telemetrie přenášet i náhledový obraz (malé rozlišení a FPS, FullHD musí jít po vlastním vysílači). S ELRS máš umělý horizont nativně, dostat ho s Futabou je řešitelné, ale v letadle i na zemi je fůra dalších krámů (a hmotnosti).
ELRS control board-všechny mají nativně integrovaný ampérmetr pro pohon. S Futabou (Taranisem/Horusem/OpenTX/...) musíš dodat sensor.

Takže Futaba s ELRS opravdu není způsob jak ELRS využít.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
kokeš

#124 Příspěvek od kokeš »

a ještě tady k tomu ,A to se tu ještě neprobírá interakce Edge TX + FC (např Speedy Bee wing F405) v kooperativním režimu......prostě FPV létání. Ovšem programovat termický větroň se všema mixama v Inavu to už bude zase jiná.
koksák
RC_FB

#125 Příspěvek od RC_FB »

Tak programovat termický větroň do inavu snad není zapotřebí. Není třeba aby s tím FCB uměl letět úplně sám.
Pokud jde o serva a řízení, tak FCB slouží jako "blbý" přijímač a zprostředkovatel PWM výstupu na serva, maximálně s nějakým yaw damping (což už jenom s umělým horizontem netřeba ani to).
A využít jiné jeho nativní fíčury k tomu, aby byl umělý horizont, kompas, GPS a telemetrie v obraze přenášeném FPV videokanálem.

EDIT:
Tímto oficiálně proklínám graupa, že mi včera připomněl dětský sen lítat termiku FPV. Sen z doby kdy by s tím válčili i v NASA a model velikosti a váhy F5J by to neunesl. :lol: :lol: :lol: (obávám se, že si můžu rovnou odepsat rádio, FCB, kameru, vysílač, brejle... himldrát :D )
Django F5J-100
pepin

#126 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: pát 13.03.2026 8:05.
Co je tak špatného na LBT?
Že v sobě musíš potlačit na ostatní seru, hlavně že nespadnu na rušení já a tedy místo lbt kdy si vysílač jen třeba přechodně přitopí na výkonu pálíš ven ten výkon co to jde trvale.

Logiku to má, ale je to vuči ostatnim opravdu neohleduplný
Zase na druhou stranu, pokud jsem spadnul na rušení, nespíš to bylo asi taky z duvodu co je komu po nějakym pepinově modelu.

Co je si myslim ale dost blbý, že pokud tedy jde přez elrs vysílat trvale ve vyššim výkonu, je dost dobře možný že s klasickou 2,4 na 100 mv začnou mit postupně s každým dalším elrs v plný palbě s rušením problémy víc a víc.
kokeš

#127 Příspěvek od kokeš »

Dosud jsem předpokládal že INAV je tam hlavně jako bezpečnostní záležitost .Bez RTH si to neumím představit. A to už vůbec ne u drahého F5J.
koksák
RC_FB

#128 Příspěvek od RC_FB »

Tak v soutěžním F5J INAV přijímač/FCB není a nikdy nebude, protože má asi bambilion fíčur které podle pravidel nesmí palubní instalace vůbec umožňovat, bez ohledu na to jestli se používá nebo ne. Takže RTH ani omylem. Co neulítáš na oči, to není. Debata jestli povolit opětovné spuštění motoru trvala asi 5 let, vyžadovala FW do soutěžních výškoměrů a jeho odsouhlasení. A druhé spuštění motoru (záchrana modelu) znamená nulu za celý let. Prošlo to ovšem jenom kvůli bezpečnosti vůči okolí, že někdo riskuje tak že se kdovíkde někam zapíchne je jinak jeho problém...

Do rekre F5J-jo, proč ne. Ale programovat INAV aby uměl s F5J RTH bych asi nechtěl, to by byla dobrá challenge aby to v nějakém termicky veselejším počasí rozumně fungovalo.
Django F5J-100
graup15

#129 Příspěvek od graup15 »

No...😀😀existuje fb skupina, kde s FPV F5J lítaj.
Tvl...není větší božárna...protože nejsi už vubec ničím limitován...
Ale ta skupina je ...neveřejna...a vubec se nedivím😀.
Jsou tam věci které jsou mňam...
prikrylm

#130 Příspěvek od prikrylm »

pepin píše: pát 13.03.2026 14:59 Co je si myslim ale dost blbý, že pokud tedy jde přez elrs vysílat trvale ve vyššim výkonu, je dost dobře možný že s klasickou 2,4 na 100 mv začnou mit postupně s každým dalším elrs v plný palbě s rušením problémy víc a víc.
Že (něktré?) ELRS moduly mohou vysílat vyššími výkony neznamená, že je u nás mohou (na 2.4GHz) používat víc jak 100 mW. Ostatně se mi TO jeví zbytečné a ELRS nativně podporuje vysílání minimálním potřebným výkonem, "aby byl signál kvalitní". Což, jak už jsem mockrát psal, znamená, že ELRS "svítí" výrazně míň jak ostatní, tedy by mělo být i míň rušení. Btw "vyslílej, co nejmenším výkonem" je jedno z doporučení EU "LBT" a jestli si správně pamatuju, tak při 10mW ani nemusíš TO LBT. Jako že při 10 mW Tx nemusí "poslouchat, než začne vysílat". A skoro se vsadím, že ELRS na 10mW bude lepší jak FASSTest na 100 mW.

Pokud se tedy nenajde "odborník", co vám vyrobí WiFi pojítko se "zaručeně homologovaných" komponent z Temu. To je ale jiná kapitola.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
graup15

#131 Příspěvek od graup15 »

No hlavně to chce používat trošku rozum...v nastavení je -dynamický výkon...takže ELRS si drandí podle toho jak samo potřebuje.
Ostatně tady na tom videu..už jsem to dával i k sobě na FB je to hezky vidět jak si to ELRS samo kočíruje tak aby byl stále spolehlivé spojení.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
graup15

#132 Příspěvek od graup15 »

RC_FB píše: pát 13.03.2026 13:54
EDIT:
Tímto oficiálně proklínám graupa, že mi včera připomněl dětský sen lítat termiku FPV. Sen z doby kdy by s tím válčili i v NASA a model velikosti a váhy F5J by to neunesl. :lol: :lol: :lol: (obávám se, že si můžu rovnou odepsat rádio, FCB, kameru, vysílač, brejle... himldrát :D )
V SZ ti posílám video právě z F5J . Má uvnitř SpeedyBee wing F405. A DJI O4 před náběžkou ....a model je SUPRA F5J.
Video sem nedám, protože autor mi nedal právo to zveřejnit, ale takhle soukromně ano.
Jako ..celé tohle je splněný sen...ještě před 10 roky naprosto nemyslitelné a v oblasti Sci-Fi.
pepin

#133 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: sob 14.03.2026 18:04 No hlavně to chce používat trošku rozum...v nastavení je -dynamický výkon...takže ELRS si drandí podle toho jak samo potřebuje.
Pokud se nepletu, ono tam jde nastavit bud trvalý výkon 100 , nebo to ltb, kdy si vysílač sám určí kolik potřebuje, to je snad to lbt nastavení , tedy teoreticky poletovač okolo hlavy jako jsem já kdy i s 4 m maketou jdu tak max těch 300 m nahoru a dejme tomu od sebe 500 m,teoreticky si tady elrs vystací pořád třeba s desetinou tedy do okolí to pálim 10 oproti pevných 100 jako u klasické 2,4 což je vuči ostatním super ohleduplný ale neměl by pro mě byt problém si odletět s modelem i 10 km bo si hold vysílač podle potřeby začne ten výkon zvyšovat. Nebo si ho zvýší pokud je v okolí na 2,4 bordel.

A pak je teda ještě ten fuul režim kdy vysílač pálí maximum bez ohledu na to jak daleko s modelem jsem. To je ten rezim co by se v evropě neměl používat.

Píšu jak to chápu já.
kokeš

#134 Příspěvek od kokeš »

Pro Pepina LBT má povoleno do100mw výkonu,jestli to máš nastaveno dynamickej nebo trvalej výkon ,je jedno.Je to norma pro evropský zemně . Jinde ve světě platí FCC norma,a záleží na lokalitě většinou je povolenej 1W a někde i více .Jestli to je jinak ať mne prikrylm opraví.Graup to myslí jinak .V předchozím videu se domnívám je to létané v Evropě a je to dle záznamu z OSD létané chvílemi s výkonem ...... jako by to něco řešilo že je tam dynamickej výkon (běžná věc) a :D co výkon VTX :D Toto nijak nechci hodnotit.Video je pěkný toť vše. Na OSD je patrné že je to létané plně pod kontrolu FC (je tam patrné přepínání v letových modech),čili žádná kombinace. Použití funkce RTH si zejména u větroňe nepředstavuji jako nutně návrat domu ale záchranu při ztrátě obrazu. Jistě je i náročné tuto funkci nějak nastavit s ohledem na povahu letu větroně. Zřejmně je to nějaký kompromis.
Naposledy upravil(a) kokeš dne sob 14.03.2026 20:49, celkem upraveno 4 x.
koksák
pepin

#135 Příspěvek od pepin »

kokeš píše: sob 14.03.2026 19:39 Pro Pepina LBT má povoleno do100mw výkonu,jestli to máš nastaveno dynamickej nebo trvalej výkon ,je jedno.Je to norma pro evropský zemně .
Ok díky, určitě když mi to nastavoval chorche tak jsem chtěl nastavit co povoluje evropská norma.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“