Edge TX a F5J

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Edge TX a F5J

#91 Příspěvek od pepin »

RC_FB píše: stř 11.03.2026 15:40 Mělo to asi 3 kB a žralo to baterku vysílače i v pokoji na stole, v porovnání s verzí jak je v příspěvcích výše.
Tak jak to mám nastavené ted přez ty mixy mi obyč lion 16 něco vystačí asi na plus 5 hodin. Za den odlétám tak 3 hodiny.

Graupika 19 jsem měl vybitýho tak po 3 hodinách, takže s 5 hodinama jsem docela v poho. Stejně nabijim na každý den přez noc znovu.

To já jen aby měli ostatní představu co znamená žere to baterku i doma na stole, že bude prostě po 5 možná 8 hodinách už prostě vybitá. Prostě 5 hodin jsem pořád ještě v poho.

Ale takhle, to vlákno založil dalibor a přesně pro něj jsou tvé informace naprosto super, já to co tady píšu je jen proto, aby někdo s easygliderem, nebo lionem kdo to tady taky čte zbytečně nepropadal panice a pocitu beznaděje.

To je stejný jak s tim přechodem u elrs z verze 3 na verzi 4

Naprostá fobie okamžitě přeflešovat na 4 ku.

On opravdu s verzí 4 nikdo nevypustil virus který napadá verzi 3. A pokud šlo loni létat s verzí 3 fakt to jde i letos a asi to s ní pujde i příští rok.
prikrylm

#92 Příspěvek od prikrylm »

RC_FB píše: stř 11.03.2026 12:00 prikrylm:
A to je velká chyba. Protože v r. 2020 byl D16 ACCST protokol pořád špička s reálně cca. 15-40 ms latencí (8 vs 16 kanálů), v nejlepším případě slabě pod 10 ms a s redukovanou telemetrií.
Rádia s EdgeTX jsou stavěná na protokoly s reálně běžně dosažitelnou latencí 5-8 ms a za dobrých podmínek i celkem hluboko od 5 ms i pro 16 kanálů při plné telemetrii.
...
Úplně nevím, co má latence protokolu společného s výkonem, co umixuje rádio a když vezmu CPU, co jsem našel třeba ve FlySky i6X a co je teď třeba ve FlySky PA01, tak ten výkon šel určitě víc jak 8x nahoru. Resp. ~90 vs ~1000 DMIPS.

Std EdgeTX počítá mixer ~250x za sekundu a ještě má čas vykreslovat umělý horizont i třeba v X12S. (tam píšou ~250 DMIPS)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
RC_FB

#93 Příspěvek od RC_FB »

Máš to opačně.

Výpočetní výkon vysílače má společného s dosažitelnou latencí protokolu.
A to tak že úplně všechno.
EdgeTX počítá mixer cca. 250x za sekundu-to jsou ty dosažitelné 4 ms latence.
A krom přepočítání mixeru ještě musí zjistit co má počítat (vstupy), jestli tam nemá nějaké věci z LUA (to pro spoustu lidí odpadá) a pak to zkompilovat do datového paketu a poslat to ven.

Zatím jsem nikdy nikde nedostal ověřené info, jestli ta frekvence procházení mixeru říká že to rádio zvládne tolikrát pro všechny kanály a všechna dostupná nastavení, nebo je to údaj "až tolikrát". Zatímní dojem-je to ta druhá varianta. Takže čím víc balastu, tím hůř pro latenci.

Přitom co všechno čip v rádiu počítá a řeší je jednoznačné, že na to procházení vstupy-mixy-výstupy nejde celý výpočetní výkon, ale je na to alokovaná nějaká část. Afakt nedokážu zjistit jak velká.
A srovnávat FlySky I6 (což je v mnohém SDR variace Optic 6) s novějším rádiem stavěným od začátku jako SDR na letadlo-to fakt není nejšťastnější.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od jyrry »

RC_FB píše: stř 11.03.2026 21:07 ...
EdgeTX počítá mixer cca. 250x za sekundu-to jsou ty dosažitelné 4 ms latence.
...
A to se na letu větroně v termice pozná?
Navíc takový analogový servo aktualizuje svoji polohu "jen" 50x za sekundu.

Chápal bych to u pyloňáku třeba, ale ten zas nepotřebuje žádné šílené mixy a vychytávky...
jyrry.webnode.cz
pepin

#95 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: stř 11.03.2026 21:09 A to se na letu větroně v termice pozná?
Navíc takový analogový servo aktualizuje svoji polohu "jen" 50x za sekundu.

Chápal bych to u pyloňáku třeba, ale ten zas nepotřebuje žádné šílené mixy a vychytávky...
Tak v těch superbrusech určitě nemají analogový serva a docela i chápu že pokud létá někdo soutěžně nebo je jen a pouze pečlivej, logicky pak hledá slabinu a snaží se ji odstranit nebo alespon minimalizovat.

Jenže tady jsme na rc mánii, né na mojehoby, ale pro Dalibora tyto informace jsou určitě podstatný.
Většina lidí co to tady čte včetně mě se ale obávám že teplotní drift jejich serv udělá dost možná větší výchylku v let rezimu normál než je rozdíl výchylek sped 2 speed 1 termika 1 termika 2.
pepin

#96 Příspěvek od pepin »

Rozhodně jsem nezaregistroval nějaký zpožděný pohyb kormidel při pohybu ovládací páčky.

Když cvaknu přepínačem třeba z letového rezimu normal na let režim termika, tak mám přeběh nastavený na 0,4 sekundy, jestli je ten přeběh 0,4 sekundy zpožděn ještě latencí 250 ms změřit neumim, ale jestli je to tak, tak hold ten přechod 0,4 sekundy přenastavim na 0,3 sekundy čimž bych měl tedy problém s latencí 250 ms odstranit bohatě s rezervou.

No prostě pálený cédéčko nikdy nemuže hrát stejně kvalitně jako origo cd. By mě fakt zajímalo kolik lidí se snažilo na tom svojim jezevčíku ten rozdíl slyšet.
RC_FB

#97 Příspěvek od RC_FB »

Na lítání kolem hlavy je to samozřejmě celkem buřt.
Na soutěžní lítání (anebo jenom rekre, ale tak že se využívá všechno co letadlo umí) už to trochu podstatné je. Protože když někde na hraně viditelnosti dojde na problém se signálem-a pozor, bavíme se o wi-fi a případně R9/duálu na 868-tak jenom 40% paketů při latenci 4-10 ms je pořád řízení jako s FM soupravou na 35 MHz.

40% paketů při latenci 40 ms v trochu divočejším povětří už může znamenat havárii. Ano, viděl jsem takhle totálně rozštípané letadlo jednoho lepšího pilota. Nejspíš proto, že nic zlého netuše se dostal příliš blízko spojnice lokálního wifi pojítka-a asi 900m od startu a rádia bylo vymalováno. Přitom i ten "zbořený" přijímač pak bez problému zvládal 2,5+ km bez výpadků.

Tohle vlákno založil Graup aby nasál nějaké info a kdo v devadesátkách viděl prapůvodní a kolem r. 2000 původní Lomcovák, má představu jak lítá a co ho baví.
Takže řešení latence a precize řízení a kam EdgeTX s ELRS dosáhne a co a jak spolehlivě umí rozhodně není nezajímavá položka, naopak-je to docela zásadní ;)

Jenom upozorním že jsem houby "závoďák", jen rekreant a technický zvědavec. Na pár závodech jsem taky byl, i když teď pár let ne. Ale baví mne řídit tak, jak řídit můžu.
I proto bylo moje první rádio až Taranis, protože nic předtím (krom špičky Graup/Futaba na kterou jsem fakt neměl) nic neumožňovalo řídit tak, jak si to řízení představuju.
Django F5J-100
prikrylm

#98 Příspěvek od prikrylm »

RC_FB píše: stř 11.03.2026 21:07 Máš to opačně.

Výpočetní výkon vysílače má společného s dosažitelnou latencí protokolu.
A to tak že úplně všechno.
Tak úplně všechno ne, rádio jen nachystá data pro vysílací modul, případně přijme data zpátky. Od určitého výkonu CPU se rádio "fláká" a další vliv na nějaké latence TO nemá. TO je za mě ten rok 2020 a přibližně řekněme "kategorie Horus". A skoro vsadím botky, že ten i6x nebude mít ani se složitějším modelem větší problém. Poměrně komplikovaný se mi jeví třeba starší "SoarOTX" nebo jak se to jmenovalo, a na Taranisu jsem nějaké latence nepozoroval... Jako nevhodným "algoritmem" se dá utavit i kvantový počítač... :)
RC_FB píše: stř 11.03.2026 21:07 A srovnávat FlySky I6 (což je v mnohém SDR variace Optic 6) s novějším rádiem stavěným od začátku jako SDR na letadlo-to fakt není nejšťastnější.
Netuším, co je SDR, ale proč bych je nemohl srovnávat? Na i6X (dokonce i na T6) jsem cosi jako OpenTX s "variací" mixů rozchozené měl. Pak nevidím překážku ve srovnání třeba s tím PA01.
pepin

#99 Příspěvek od pepin »

Však v poho, dalibor z toho chce dostat maximum, to ale pak hold obnáší jít už podstatně složitější cestou než třeba já.
Naposledy upravil(a) pepin dne čtv 12.03.2026 0:22, celkem upraveno 1 x.
pepin

#100 Příspěvek od pepin »

—————————————-
RC_FB

#101 Příspěvek od RC_FB »

prikralm:
SDR-software defined radio. Rádio kde signál vytváříš (a na příjmu získáváš) nikoliv tím že ovládacími prvky (gimbaly, mikrofon.../výstup z antény) měníš frekvenci modulačního oscilátoru, ale čistě digitálním zpracováním signálu a dat co z něj lezou/co do něj krmíš.

A tady už jsme dost off-topic :-)

pepin:
Aby nedošlo k mýlce, já neříkám že to děláš "blbě". Zkusil jsem upozornit na úskalí, která jsem u OpenTx (na kterém celý Edge staví) identifikoval.
Ano, v tom co jsem sem oscreenoval není vidět proč by to mělo být složité a proč by se měly řešit latence.
Jenže na tomhle byla v jednu chvíli docela solidní nadstavba (asi 4 kB) která vůbec nebyla elegantní, spíš dost spatlaná (protože jsem se to na tom učil) a byla na to, abych diferenciály, váhy a podobně měnil přímo za letu.
A tam už bylo na výdrži baterky trochu cítit že toho má rádio na krku dost.
Django F5J-100
kokeš

#102 Příspěvek od kokeš »

Dávám názor pro ty co si právě chtějí pořídit radio s Edge . Předchozí přízpěvky mohou někoho i odradit.Já do TX 16S a EDGE šel rovnou z Aurory bez jakékoli znalosti Open TX. Základní pro mne byla uživatelská příručka v odkaze.Tu jsem si vytiskl .Co se tady dlouze řeší u složitějšího model že je lepší mít víc předpřipravené vstupy ,k tomu je v EDGE nakonec člověk dotlačen. Informace o tom že mohu spadnout protože toho mám v mixech moc je nová. Předchozí tabulky jsou pro mne nesrozumitelné.Mají informační význam pro Graupa a lidi co se pohybují v OP tx déle.Já se v nich těžce orientuji protože mám právě jen tu TX16S. Takže dávám zpátečku pro nováčky. https://manual.edgetx.org/color-radios/ ... nd-outputs
koksák
RC_FB

#103 Příspěvek od RC_FB »

Předchozí tabulky mají s Edge společného úplně všechno, protože jsou z Companionu-a jeho rozhraní a uspořádání je u Edge i OpenTX stejné. Psal jsem to na začátku.
Rozhraní v rádiu je samozřejmě jiná.
Odkazovaný návod je docela povedený-protože se podle něj dá v menu rádia orientovat (což se o návodech pro OpenTX opravdu říct nedá).
(Shrnutí principů, hierarchie a zásad pro bezproblémové fungování ovšem absolutně chybí i tady)
Django F5J-100
prikrylm

#104 Příspěvek od prikrylm »

kokeš píše: čtv 12.03.2026 8:16 Informace o tom že mohu spadnout protože toho mám v mixech moc je nová.
Pro mě taky a úplně si nemyslím, že je pravdivá. Ale časem zkusím nějakou mixerovou "ultraprasárnu" :) , třeba se mi TO podaří dokázat.

RC_FB píše: čtv 12.03.2026 6:39 SDR-software defined radio.
Ono se dneska lítá s něčím, co v sobě nemá CPU? Tedy když pominu (bezpochyby zábavné a zajímvé - bez ironie) retropokusy s MHz stanicemi...
Je TO offtopic, sorry.
prikrylm

#105 Příspěvek od prikrylm »

Vcelku se mi líbilo "vysvětlení" jak funguje OTX/ETX vstup-mixer-servo v jednom PDF návodu. viz příloha strana 36-38.
Přílohy
Section 05, The Model Editor.pdf
(9.45 MiB) Staženo 22 x
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“