Jak se znám, až dokončim opravu té ifinity, pošlu to jen párkrát do vzduchu než mi nakonec zase začne prdět že koukám ve vzduchu na koště a zase budu vesele dál lítat s culárisem
Edge TX a F5J
Re: Edge TX a F5J
Já jsem se companionu ůspěšně ubránil, já měl strach že pokud nebudu v ruce držet rádio tak u počítače to okamžitě vzdám , vyměknu a pořídim něco šablonového, ted uvidim, pokud zustanu v nastavování v tech mixerech asi companion nepotřebuju, pokud bych ale chtěl tkusit jiný styl mastavování asi by to bylo lepší s tim companionem, jen mi ale zatim nenapadá duvod proč bych měl co mi jde nastavit ted přez mixery zkoušet přesně stejně nastavit jinym zpusobem, já si ani u f5j s nastavenim nebudu hrát nejak moc detailně, ve výkrutech aby to nebyl sud, přez motýla aby směrovka netlačila nebo netahala jako výškovka a prdim na to.
Jak se znám, až dokončim opravu té ifinity, pošlu to jen párkrát do vzduchu než mi nakonec zase začne prdět že koukám ve vzduchu na koště a zase budu vesele dál lítat s culárisem
Tak u toho nezapomeň že F5J z povahy konstrukce křídla bude sud točit vždycky. Nikdy to nebude F3F nebo F3x jako Viking a podobné "zhovadilosti"
s výkonem střední cirkulárky v čumáku.
A s F5J křídlem (jakýmkoliv 4+ servovým křídlem) stojí za to si hrát docela fest.
Protože můžeš udělat i takovou úchylárnu, že když točiš fakt malé kolečko, tak vnitřnímu křidélku zakážeš se zvedat a klidně ho ještě pošleš dolů-náklon pak řídíš jenom křidélkem na vnějším křídle. Ale zatím jsem to měl vždycky jenom na přepínači, protože bez sklonoměru a G-metru se to nedá automatizovat-a takové ptákoviny v soutěžním éru být nesmí
nemusíš pak drtit zatáčku směrovkou a výškovkou někde ve třetině výchylky a pomáhat si divokým křidélkováním kontra...
A Companionu se fakt nebraň, protože najednou zjistíš že je tam ještě otep dalších nastavení a vůbec je to celé mnohem přívětivější.
A s F5J křídlem (jakýmkoliv 4+ servovým křídlem) stojí za to si hrát docela fest.
Protože můžeš udělat i takovou úchylárnu, že když točiš fakt malé kolečko, tak vnitřnímu křidélku zakážeš se zvedat a klidně ho ještě pošleš dolů-náklon pak řídíš jenom křidélkem na vnějším křídle. Ale zatím jsem to měl vždycky jenom na přepínači, protože bez sklonoměru a G-metru se to nedá automatizovat-a takové ptákoviny v soutěžním éru být nesmí
nemusíš pak drtit zatáčku směrovkou a výškovkou někde ve třetině výchylky a pomáhat si divokým křidélkováním kontra...
A Companionu se fakt nebraň, protože najednou zjistíš že je tam ještě otep dalších nastavení a vůbec je to celé mnohem přívětivější.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
Django F5J-100
Že nebude výkrut uplně v lajně mi nevadí, jen aby to nebyl brutus sud, navíc já na té infinity nemám origo spojku se vzepětim ale rovnou, tak jdou do vzepětí jen uší tak to už není tak brutus f3j speciál s velikým vzepětim.RC_FB píše: úte 10.03.2026 22:43 Tak u toho nezapomeň že F5J z povahy konstrukce křídla bude sud točit vždycky.
.
můžeš udělat i takovou úchylárnu, že když točiš fakt malé kolečko, tak vnitřnímu křidélku zakážeš se zvedat a klidně ho ještě pošleš dolů-náklon pak řídíš jenom křidélkem na vnějším křídle.
Ty blbinky s křidélkem to jsem rád že si to zmínil už jen proto, že už kdysi jsem uvažoval jestli by nestálo za to si zkusit v termice řídit pouze jednim křidélkem, ale já to zvažoval přesně opačně, že by šlo nahoru pouze vnitřní křidélko, že by tak trochu fungovalo jako brzda a model se točil okolo toho vnitřního křídla, ale pak mi došlo že by to vnitřní křidélko asi spíš než přibrzdilo vnitřní křídlo spíš zafungovalo do náklonu, no prostě jsem to nakonec zhodnotil jako hovadinu.
...snad jen, že nedostatku výkonu bych se u rádií po r. (tak +-) 2020 vůbec nebál...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
A jak by se to vubec projevovalo, jak bych poznal že rádio nestíhá ? Já si pod pojmem nedostatek výkonu u radia neumim nic představit.prikrylm píše: stř 11.03.2026 8:55 ...snad jen, že nedostatku výkonu bych se u rádií po r. (tak +-) 2020 vůbec nebál...
Nerejpu, prostě nechápu.
Chápu to u starýho notasu, mobilu, kdy trvá dlouho než se něco načte, nebo se seká video.
pepin: pokud máš rovný střed, tak to bude v něčem i horší. Nepočítej s tím, že se dostaneš na menší průměr sudu než cca. 1/2 rozpětí. Teda-dostaneš. Ale v nastavení se kterým se blbě létá v termice.
prikrylm:
A to je velká chyba. Protože v r. 2020 byl D16 ACCST protokol pořád špička s reálně cca. 15-40 ms latencí (8 vs 16 kanálů), v nejlepším případě slabě pod 10 ms a s redukovanou telemetrií.
Rádia s EdgeTX jsou stavěná na protokoly s reálně běžně dosažitelnou latencí 5-8 ms a za dobrých podmínek i celkem hluboko od 5 ms i pro 16 kanálů při plné telemetrii.
S tím, že se vysílá na dvou frekvencích.
Jenom tohle vyžaduje cca. 6-8x vyšší výpočetní výkon. A výkon čipů použitých v rádiích rozhodně nešel nahoru 8x.
Takže staré programátorské zásady platí pořád.
Edit
Nemáš výpočetní výkon-nesežvejkáš dost rychle příchozí pakety, nezkompiluješ dost rychle odchozí pakety.
Anebo-napiš program dostatečně blbě a něco co mohlo mít 3 kB má 30 MB.
Moje OpenTX F5J má 2 kB, připadá mi to moc a když jsem zkoušel jednu "pokusnou, v letu nastavovací a trimovací" inkarnaci která měla 6 kB a byla docela dost prasácky splácaná, tak to bylo na řízení poznat...
prikrylm:
A to je velká chyba. Protože v r. 2020 byl D16 ACCST protokol pořád špička s reálně cca. 15-40 ms latencí (8 vs 16 kanálů), v nejlepším případě slabě pod 10 ms a s redukovanou telemetrií.
Rádia s EdgeTX jsou stavěná na protokoly s reálně běžně dosažitelnou latencí 5-8 ms a za dobrých podmínek i celkem hluboko od 5 ms i pro 16 kanálů při plné telemetrii.
S tím, že se vysílá na dvou frekvencích.
Jenom tohle vyžaduje cca. 6-8x vyšší výpočetní výkon. A výkon čipů použitých v rádiích rozhodně nešel nahoru 8x.
Takže staré programátorské zásady platí pořád.
Edit
No představit si máš přesně to co u starého noťasu. Protože dnešní rádia nejsou nic jiného než noťas v jiném kabátě a k němu jsou připojené 1-3 WiFi/EDGE modemy.pepin píše: stř 11.03.2026 11:57 A jak by se to vubec projevovalo, jak bych poznal že rádio nestíhá ? Já si pod pojmem nedostatek výkonu u radia neumim nic představit.
Nerejpu, prostě nechápu.
Chápu to u starýho notasu, mobilu, kdy trvá dlouho než se něco načte, nebo se seká video.
Nemáš výpočetní výkon-nesežvejkáš dost rychle příchozí pakety, nezkompiluješ dost rychle odchozí pakety.
Anebo-napiš program dostatečně blbě a něco co mohlo mít 3 kB má 30 MB.
Moje OpenTX F5J má 2 kB, připadá mi to moc a když jsem zkoušel jednu "pokusnou, v letu nastavovací a trimovací" inkarnaci která měla 6 kB a byla docela dost prasácky splácaná, tak to bylo na řízení poznat...
Django F5J-100
Django F5J-100
Jako že když mám u infinity rovný střed tak ted bude v termice litat huř než culáris, easyglider, maketa větroně 4 m lidlák, lion ?RC_FB píše: stř 11.03.2026 12:00 pepin: pokud máš rovný střed, tak to bude v něčem i horší. Nepočítej s tím, že se dostaneš na menší průměr sudu než cca. 1/2 rozpětí. Teda-dostaneš. Ale v nastavení se kterým se blbě létá v termice.
To se mi nezdálo když jsem s ní létal.
Jako na soutěži f5j bych se s ní na bednu asi nedostal, ale na normální polétání to bylo hooodně v poho.
Mě se na infinity líbilo že na to jak je to ero vcelku lehký, ta moje po opravě váží mám pocit 1,6 kg, rozpětí 3,6 m. Tak to vcelku hezky chodilo i v protivětru, prostě létala hezky, ale žít se bez takovýho era taky dá a co se týče té nutnosti takový model pokud má sloužit jako jeden z mnoha dalších jiných modelů pouze pro polétáni pro radost nějak pod mikroskopem ladit přesnost kormidel, no já nevim, ono teda pokud nelétám soutěžně, klidně tady mohu napsat že mám ten model seřízený perfektně a když tady napíšu že nastavení moc neprožívám tak to zase neznamená že je ten model nastavený špatně.
Co si ale rozhodně myslim, blbost abych když to neprožívám musel na takovém modelu dostříkávat na křídla nápis— Tento model už není f5j ale pouze obyčejný letadlo co létá dost dobře.
Já už potkal i modeláře co měl u kompozitovýho 2,8 m f3b na křidélkách 8 g plastový turnigy, klapky zalepený lepenkou na prvno, ale kdybys viděl tu radost kterou měl v očích jak je z toho modelu nadšený jak létá
Jsou to letadýlka a když létáš nesoutěžně,asi je ti jedno jestli na jedno vrknutí z baterie nalétáš pul hodiny a sedáš, nebo hold na pulhodku letu musíš vrknout motorem dvakrát. Hlavně pokud nemáš srovnání s konkurencí tak se i nějaký ideálnější nastavení docela blbě ladí.
Prostě pokud třeba nevidíš že tvuj model za sebou při kroužení blbě táhne ocas, co chceš a jak ladit když to nevidíš.
pepin: nebueme tu probírat modely, takže posldní co k tomu řeknu-s rovným středem a ušima to bude ještě větší sud.
Jinak jedna z mých verzí vstupů v obrázku
Směrovka, výškovka, křidélka, Thr (páka plynu) jsou jasné.
Klapky-zdroj signálu MAX stažený na 1% aby cokoliv do něj kvůi mé nepozornosti jinde bude kecat mělo velmi malý vliv, s offsetem -1% aby byl výsledek 0 (nula). Tohle drží klapky v nule v momentě, kdy je zrovna nic neovládá. Zejména v základním letovém režimu 0.
Křivka tam být nemusí, je to jen relikt z dřívější ladící verze.
I7: motor. Jednak rozepsané podle letových režimů, jednak navázané na polohu fyzického spínače kterým motor zapínám. Křivka "PLN" je chod plynu tak jak ho chci-na začátku trochu "mrtvého" chodu, abych nemusel páku pořád tahat proti dorazu a nerozhazoval nulové nastavení odtokovky při nesoustředěném míchání směrovkou. Viz dále.
Křivka "Mt0" je "motor nula", v jakékoliv poloze přepínače motoru v režimu přistání. Prostě totální zablokování možnosti zapnout motor ve chvíli kdy páka plynu ovládá butterfly. Následek hierarchického problému (?) v OpenTX, kdy musí být výslovně ošetřeno "what if" i "what if not". Prostě nestačí nepovolit motor v režimu přistání, protože jeho zapnutí je vázané na ten přepínač, nikoliv na letový režim.
Btfly: butterfly na páce plynu.
RudC: "noha líného muže" do kroužení, na potenciometru
CmbM: CamberManual. Ruční ovládání celé odtokovky pákou plynu (klapky a křidélka dolů, ale šlo by udělat snadno obousměrně, stačila by na to jedna křivka)
SnFl: Snapflaps
AilD: Aileron Diferential. Tenhle vstup krmí úpravu diferenciace křidélek podle polohy páky plynu, zatímco se otevírá butterfly
Vstupy 21-23: AdditiveSliderLeft, potenciometr S1, S2, slider Right-na cokoliv co tím budu chtít ovládat
Jinak jedna z mých verzí vstupů v obrázku
Směrovka, výškovka, křidélka, Thr (páka plynu) jsou jasné.
Klapky-zdroj signálu MAX stažený na 1% aby cokoliv do něj kvůi mé nepozornosti jinde bude kecat mělo velmi malý vliv, s offsetem -1% aby byl výsledek 0 (nula). Tohle drží klapky v nule v momentě, kdy je zrovna nic neovládá. Zejména v základním letovém režimu 0.
Křivka tam být nemusí, je to jen relikt z dřívější ladící verze.
I7: motor. Jednak rozepsané podle letových režimů, jednak navázané na polohu fyzického spínače kterým motor zapínám. Křivka "PLN" je chod plynu tak jak ho chci-na začátku trochu "mrtvého" chodu, abych nemusel páku pořád tahat proti dorazu a nerozhazoval nulové nastavení odtokovky při nesoustředěném míchání směrovkou. Viz dále.
Křivka "Mt0" je "motor nula", v jakékoliv poloze přepínače motoru v režimu přistání. Prostě totální zablokování možnosti zapnout motor ve chvíli kdy páka plynu ovládá butterfly. Následek hierarchického problému (?) v OpenTX, kdy musí být výslovně ošetřeno "what if" i "what if not". Prostě nestačí nepovolit motor v režimu přistání, protože jeho zapnutí je vázané na ten přepínač, nikoliv na letový režim.
Btfly: butterfly na páce plynu.
RudC: "noha líného muže" do kroužení, na potenciometru
CmbM: CamberManual. Ruční ovládání celé odtokovky pákou plynu (klapky a křidélka dolů, ale šlo by udělat snadno obousměrně, stačila by na to jedna křivka)
SnFl: Snapflaps
AilD: Aileron Diferential. Tenhle vstup krmí úpravu diferenciace křidélek podle polohy páky plynu, zatímco se otevírá butterfly
Vstupy 21-23: AdditiveSliderLeft, potenciometr S1, S2, slider Right-na cokoliv co tím budu chtít ovládat
Naposledy upravil(a) RC_FB dne stř 11.03.2026 15:18, celkem upraveno 3 x.
Django F5J-100
Django F5J-100
Navazující Mixer
Výškovka
Základní věc, ve všech režimech v základu funguje globálně stejně.Ve všech režimech křivkou nastavená exponenciála. Je to udělané tady, protože když z nějakého důvodu chci úplně "zmrtvět" kus kolem středu výškovky (třeba pro experimenty s nastavením, do kterého výškovkou nechci a nesmím rýpat), tak prostě ve Vstupech na výškovku připnu jinou křivku která má kolem středu nulu (4 body, 3 rovné čáry), tím mám na páce kolem středu mrtvo, ale v nemrtvé části se to chová úplně stejně jako bez té "zmrtvovací" úpravy. A nemusím překreslovat celou vyladěnou exponenciálu chodu výškovky.
Pak se k ní přičítají mixy z dalšších vstupů:
+I7: krmeno pákou plynu při ovládání motoru, klasický mix s přidáním plynu při zapnutém motoru se potlačuje podle křivky E-M Elevator-Motor
+I10 Btfly: krmeno vstupem Btfly z pohybu plynové páky, potlačení podle doladěné křivky, aby se s vyhozenými brzdami letadlo nevzpínalo, v horším případě jen lehce zhouplo a jinak jelo v původní lajně jak po kolejích
+I2 Vysk: tohle je Snapflap mix, kdy "globální"-tedy tou uživatelsky snadno nastavitelnou proměnnou a křivkou dělám to, že kolem středu odečtu výchylku výškovky kterou jsem na páce právě udělal a ta se tak nikam nehýbe. Ta globální proměnná ve Váha je tam proto, že přitom jak je ta křivka nakreslená těmi % trochu upravuju jak daleko na pohybu páky od středu to bude fungovat a ladím to proti váze pro pohyb křidélek a klapek synchro v roli flaperonu. Roli malého dloubnutí do výškovky tak úplně přebírá pohyb celé odtokovky (klapky a křidélka synchro jao flaperon)
Křidélka
2 ekvivalentní režimy, v prvním řádku klasika, ve druhém přistání-kde je diferenciace řízená globální proměnnou pojmenovanou AiD (AileronDiferential), která se navíc mění podle míry vysunutí butterfly
K tomu se přičítá I15 SnapFlaps, kdy pohyb odtokovky supluje nejmenší pohyby výškovky
A dva řádky se vstupem CmbM (CamberManual) s různou váhou podle letového režimu, pro řízení odtokovky pákou plynu. V rychlostních/opadacích režimech se dá klapkovat méně (viz rozdílná váha vstupu)
klapky-totéž
Výškovka
Základní věc, ve všech režimech v základu funguje globálně stejně.Ve všech režimech křivkou nastavená exponenciála. Je to udělané tady, protože když z nějakého důvodu chci úplně "zmrtvět" kus kolem středu výškovky (třeba pro experimenty s nastavením, do kterého výškovkou nechci a nesmím rýpat), tak prostě ve Vstupech na výškovku připnu jinou křivku která má kolem středu nulu (4 body, 3 rovné čáry), tím mám na páce kolem středu mrtvo, ale v nemrtvé části se to chová úplně stejně jako bez té "zmrtvovací" úpravy. A nemusím překreslovat celou vyladěnou exponenciálu chodu výškovky.
Pak se k ní přičítají mixy z dalšších vstupů:
+I7: krmeno pákou plynu při ovládání motoru, klasický mix s přidáním plynu při zapnutém motoru se potlačuje podle křivky E-M Elevator-Motor
+I10 Btfly: krmeno vstupem Btfly z pohybu plynové páky, potlačení podle doladěné křivky, aby se s vyhozenými brzdami letadlo nevzpínalo, v horším případě jen lehce zhouplo a jinak jelo v původní lajně jak po kolejích
+I2 Vysk: tohle je Snapflap mix, kdy "globální"-tedy tou uživatelsky snadno nastavitelnou proměnnou a křivkou dělám to, že kolem středu odečtu výchylku výškovky kterou jsem na páce právě udělal a ta se tak nikam nehýbe. Ta globální proměnná ve Váha je tam proto, že přitom jak je ta křivka nakreslená těmi % trochu upravuju jak daleko na pohybu páky od středu to bude fungovat a ladím to proti váze pro pohyb křidélek a klapek synchro v roli flaperonu. Roli malého dloubnutí do výškovky tak úplně přebírá pohyb celé odtokovky (klapky a křidélka synchro jao flaperon)
Křidélka
2 ekvivalentní režimy, v prvním řádku klasika, ve druhém přistání-kde je diferenciace řízená globální proměnnou pojmenovanou AiD (AileronDiferential), která se navíc mění podle míry vysunutí butterfly
K tomu se přičítá I15 SnapFlaps, kdy pohyb odtokovky supluje nejmenší pohyby výškovky
A dva řádky se vstupem CmbM (CamberManual) s různou váhou podle letového režimu, pro řízení odtokovky pákou plynu. V rychlostních/opadacích režimech se dá klapkovat méně (viz rozdílná váha vstupu)
klapky-totéž
Naposledy upravil(a) RC_FB dne stř 11.03.2026 13:50, celkem upraveno 1 x.
Django F5J-100
Django F5J-100
Výstupy
Tady jsou jednotlivým kanálům přiřazené názvy, středové polohy serv, případně se dělá obrácení chodu.
Kanály 9 a dál jsou nevysílané a slouží jenom k tomu, aby se s nimi dalo pracovt jinde (=něco "krmí"-viz dále
Tady jsou jednotlivým kanálům přiřazené názvy, středové polohy serv, případně se dělá obrácení chodu.
Kanály 9 a dál jsou nevysílané a slouží jenom k tomu, aby se s nimi dalo pracovt jinde (=něco "krmí"-viz dále
Django F5J-100
Django F5J-100
Speciální funkce
Tady je nejpodstatnější SF17, která si bere hodnotu vstupu I17, který podle nastavené křivky zpracovává polohu páky plynu při přistání a podle polohy butterfly (zvednutých křidélek) upravuje % diferenciace. A SpecialFunction17 tím průběžně krmí tu "globální" proměnnou GP9 co jsem si nazval AiD (AileronDiferential).
A která je tak "globální" a tedy "neměnná", že její hodnotu změní každý pohyb plynové páky.
Tady je nejpodstatnější SF17, která si bere hodnotu vstupu I17, který podle nastavené křivky zpracovává polohu páky plynu při přistání a podle polohy butterfly (zvednutých křidélek) upravuje % diferenciace. A SpecialFunction17 tím průběžně krmí tu "globální" proměnnou GP9 co jsem si nazval AiD (AileronDiferential).
A která je tak "globální" a tedy "neměnná", že její hodnotu změní každý pohyb plynové páky.
Django F5J-100
Django F5J-100
Křivky-to asi tak nějak zná/tuší dnes už každý. Tak jen pro ukázku jak je to s tím Vstupy jako rozhraní člověk-rádio a Mixer jako rozhraní rádio-serva (výstupní signál)
Chci mít na spodku plynové páky kousek "mrtvo", aby drobné drbnutí do páky nezapnulo motor nevhod na startu (kdybych si drbnul do zapínacího spínače) a abych měl trochu "volno" při kvedlání směrovkou (létám Mode2) bez toho, abych rýpal do odtokovky nebo právě do plynu při hledání bublinek.
Takže ve Vstupech je páce plynu na všech vstupech přirazená takováhle křivka, která na tom spodku dělá tu "mrtvolu"
A křivka podle které funguje v Mixeru výstup pro motor vypadá takhle. Vlevo dva body nad sebou, aby i v té "mrtvole" na páce byl motor zapnutý, resp. signál byl v úrovni minima pro Altis, pak reálně asi 3% výkonu na 1/4 chodu páky na "bublinkování", pak je v 1/2 dráhy páky asi 40% otáček motoru a horní polovina pohybu páky vysílače ovládá zbylých 60%.
Jednou křivkou se to prostě pořešit nedá, to by rozházelo chování všeho ostatního co se pákou plynu ovládá.
Výšku toho schodu vlevo je nutno odladit zkusmo tak, aby při zapnutém motoru na jeho kanálu lezlo s pákou dole cca. těch 1120 us, aby to Altis bral jako "zapnuto". Na vysílači je aktuální hodnota vidět na stránce Serva/Outputs.
Chci mít na spodku plynové páky kousek "mrtvo", aby drobné drbnutí do páky nezapnulo motor nevhod na startu (kdybych si drbnul do zapínacího spínače) a abych měl trochu "volno" při kvedlání směrovkou (létám Mode2) bez toho, abych rýpal do odtokovky nebo právě do plynu při hledání bublinek.
Takže ve Vstupech je páce plynu na všech vstupech přirazená takováhle křivka, která na tom spodku dělá tu "mrtvolu"
A křivka podle které funguje v Mixeru výstup pro motor vypadá takhle. Vlevo dva body nad sebou, aby i v té "mrtvole" na páce byl motor zapnutý, resp. signál byl v úrovni minima pro Altis, pak reálně asi 3% výkonu na 1/4 chodu páky na "bublinkování", pak je v 1/2 dráhy páky asi 40% otáček motoru a horní polovina pohybu páky vysílače ovládá zbylých 60%.
Jednou křivkou se to prostě pořešit nedá, to by rozházelo chování všeho ostatního co se pákou plynu ovládá.
Výšku toho schodu vlevo je nutno odladit zkusmo tak, aby při zapnutém motoru na jeho kanálu lezlo s pákou dole cca. těch 1120 us, aby to Altis bral jako "zapnuto". Na vysílači je aktuální hodnota vidět na stránce Serva/Outputs.
Naposledy upravil(a) RC_FB dne stř 11.03.2026 13:58, celkem upraveno 1 x.
Django F5J-100
Django F5J-100
Pak je třeba mít na paměti, že je nutno nakalibrovat regulátor.
Aby věděl že rozsah signálu je cca. 1120-2200. Jinak má zapínací treshold někde 930-950 a na altisovských minimálních 1120 dá rovnou asi 15% výkonu, namísto aby sotva držel sklopku otevřenou.
Aby věděl že rozsah signálu je cca. 1120-2200. Jinak má zapínací treshold někde 930-950 a na altisovských minimálních 1120 dá rovnou asi 15% výkonu, namísto aby sotva držel sklopku otevřenou.
Django F5J-100
Django F5J-100
Na Snapflaps je dobře vidět k čemu se hodí záložka Vstupy a proč je u jenom maličko složitějšího naprostá pitomost dělat všechno v Mixech:
Vstup SnFl podmíním polohou přepínače na rádiu. Takže pohybem jedné jediné páčky lítám buď se snapflaps, nebo bez nich.
Prostě proto že když je vypnuto, Vstup SnFl je neaktivní.
A v Mixeru se v řádku, který rádiu říká "přičti ke klapkám a křidélkům snapflaps a prožvýkej se křivkami na vynulování pohybu výškovky" následkem toho přičítá prostá nula.
A rádio to ví už v momentě, kdy projde celou vrstvu Vstupy.
Když chci něco upravit, upravím tady na jednom místě váhu nebo jednu křivku, nebo tady změním na kterém spínači je chci mít.
Dělat celé snapflaps v Mixeru jde, i vypínací-bude to zase řádek ke každému kanálu, zase přiřazený k danému spínači.
Ale pokud se budete chtít snapflaps zbavit úplně, nebo na nich něco upravit, musí se to upravit ve všech řádcích kde je to použité.Křivky, váhy, spínače. 4 serva na křídle plus výškovka. Všechno udělat 5x.
Spousta času a mnohonásobně vyšší pravděpodobnost že se udělá chyba. Ta může klidně vypadat tak, že se překlikne/přejede v nabídce správná poloha přepínače a půlka serv bude mít snapflaps zapnuté a půlka vypnuté. V opačné poloze se to prohodí. Následky si každý asi snadno představí
Navíc rádio musí projít 5 řádků navíc, zjistit jestli jsou vůbec aktivní a pak je přepočítat-srovnej s tím, že už z předchozí vrstvy ví že jsou neaktivní a nezabývá se jimi (jestli jsem správně pochopil fungování něčeho co bych jako neprogramátor nazval "prefetch" v OpenTX 2.x a kdekoliv dál).
Takže udělat na každou jednotlivost zvlášť vstup je jednak centralizace jeho definování a jednak by to mělo být nikoliv nepodstatné snižování výpočetní náročnosti.
Úplně v začátcích jsem trochu experimentoval a (bez toho abych s tím letěl) jsem jenom základní létání zkusil nacpat jenom do mixeru (6 režimů, motor, butterfly, žádné řízení odtokovky, žádné snapflaps a změny v diferenciaci křidélek, žádná telemetrie, speciální funkce, žádné (zapínatelné) ladící funkce a jejich relikty, žádná "noha líného muže"). Mělo to asi 3 kB a žralo to baterku vysílače i v pokoji na stole, v porovnání s verzí jak je v příspěvcích výše.
Vstup SnFl podmíním polohou přepínače na rádiu. Takže pohybem jedné jediné páčky lítám buď se snapflaps, nebo bez nich.
Prostě proto že když je vypnuto, Vstup SnFl je neaktivní.
A v Mixeru se v řádku, který rádiu říká "přičti ke klapkám a křidélkům snapflaps a prožvýkej se křivkami na vynulování pohybu výškovky" následkem toho přičítá prostá nula.
A rádio to ví už v momentě, kdy projde celou vrstvu Vstupy.
Když chci něco upravit, upravím tady na jednom místě váhu nebo jednu křivku, nebo tady změním na kterém spínači je chci mít.
Dělat celé snapflaps v Mixeru jde, i vypínací-bude to zase řádek ke každému kanálu, zase přiřazený k danému spínači.
Ale pokud se budete chtít snapflaps zbavit úplně, nebo na nich něco upravit, musí se to upravit ve všech řádcích kde je to použité.Křivky, váhy, spínače. 4 serva na křídle plus výškovka. Všechno udělat 5x.
Spousta času a mnohonásobně vyšší pravděpodobnost že se udělá chyba. Ta může klidně vypadat tak, že se překlikne/přejede v nabídce správná poloha přepínače a půlka serv bude mít snapflaps zapnuté a půlka vypnuté. V opačné poloze se to prohodí. Následky si každý asi snadno představí
Navíc rádio musí projít 5 řádků navíc, zjistit jestli jsou vůbec aktivní a pak je přepočítat-srovnej s tím, že už z předchozí vrstvy ví že jsou neaktivní a nezabývá se jimi (jestli jsem správně pochopil fungování něčeho co bych jako neprogramátor nazval "prefetch" v OpenTX 2.x a kdekoliv dál).
Takže udělat na každou jednotlivost zvlášť vstup je jednak centralizace jeho definování a jednak by to mělo být nikoliv nepodstatné snižování výpočetní náročnosti.
Úplně v začátcích jsem trochu experimentoval a (bez toho abych s tím letěl) jsem jenom základní létání zkusil nacpat jenom do mixeru (6 režimů, motor, butterfly, žádné řízení odtokovky, žádné snapflaps a změny v diferenciaci křidélek, žádná telemetrie, speciální funkce, žádné (zapínatelné) ladící funkce a jejich relikty, žádná "noha líného muže"). Mělo to asi 3 kB a žralo to baterku vysílače i v pokoji na stole, v porovnání s verzí jak je v příspěvcích výše.
Django F5J-100
Django F5J-100
Ok, tady to necháme bejt, už si přesně nepamatuji když jsem tu infinity po opravě zalétával jestli jsem v rámci záletu vubec nějak zásadněji řešil jak se chová při výkrutech, už si to fakt nepamatuji.RC_FB píše: stř 11.03.2026 12:55 pepin: nebueme tu probírat modely, takže posldní co k tomu řeknu-s rovným středem a ušima to bude ještě větší sud.
Jinak díky za tu filozofii nastavení, kupodivu mám pocit že ted, když už mám edge trošku osahaný asi i alespon trochu chápu co tam kde nastavuješ, ale upřimně si myslim že když do tohoto nastavení nakoukne tady na rc mánii 10 potencionálních zájemcu co zvažovali radiomaster 16 a edge, 9 z nich to vzdá jen diky tomu co tu viděl a ten 10 to bude tak 50 na 50 jestli to rádio po prvotním nejspíš nikam nevedoucím pokusničení neloupne do koše.
Ono né že by to nešlo, okno po okně tam asi nastavit kednu, druhou, třetí atd funkci pujde, ale na louce už bude problém vědět kde co v rámci záletu přenastavit a doladit.
Já jsem ten reset plynový páky teda taky nsstavoval ve vstupech—- v mixeru to resetnout nejde, ale jinak no nemužu si pomoct, ty mixy a let režimy v podstatě komplet všechno přesně stejně jako máš ty— jako že to kormidlo udělá mě přesně to samé co tobě mi opravdu přijde přehlednější to honit jen v mixeru, asi je to možná pro to radio složitější v datech, ale v ruce mi rádio netopí pokud přepnu z režimu normal do režimu speed, případnou latenci v řádu rozdílu milisekund ja určitě nepoznám ale jak jsem na to šel přez ty mixy, tak to rádio neletělo do koše bo ho nastavit umim a jestli jsem si díky té zvýšené latenci jak to nastavuji v mixerech ve výsledku pohoršil oproti graup 19 s modulem jeti přez ppm signál no to já posoudit neumím.
Nemyslím to špatně, prostě ten vrabec v hrsti a závist lidem co tady ty věci mají v malíku a nedělá jim to problém.