Jakyho akrobata na zacatek?

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakyho akrobata na zacatek?

#16 Příspěvek od TomasC »

Osobně létám s https://www.rc-factory.cz/letadla/outdo ... er-extra-l Je to velmi pohodové letadlo.
Je to 1000mm a tak se vejde snadno do auta a taky jsem mohl použít aku co mám 3S 1300mAh.

Mám tam vpodstatě tři režimy.
Akro: takové to F3A respektive M2 létání. Kuba, souvraty, pomalý výkrut přes celou oblohu. Vývrtka ale skoro nejde.
3D: kam až jdou kormidla, to pro blbnutí a zábavu, což se z obratů občas zvrtne na "teď jsem se spletl a tak to dokončím". To je hodně o trefování směrovky na zádech.
Assist: V modelu mám přijímač JETI se stabilizací. To má dva efekty. pokud si to zapnu v Akro, tak se model pocitově zvětší a letí opravdu rovně. Není problém udělat sérii KULATÝCH tlačených přemetů a přitom jen pracovat s VOP a motorem. Nebo si vypnu vítr a není problém létat v podmínkách které by byly jinak nepříjmené.

Tak nějak to kombinuji.

Za mě jsou letadla od RCfactory dělaná tak, aby skvěle létala. V RCfactory jsou lidi, kteří poznají, že letadlo neletí dobře. Některé jiné firmy po letadlech chtějí, aby se do desky EPP vešlo více křídel. Rozdíl je pak dost znát.
WIN

#17 Příspěvek od WIN »

Od rc factory mam Step 2 a leta dobre, asi teda taky vyberu neco tam. Jak tu nekdo psal, taky se mi moc nelibi ty deskovy trupy, ale nechce se mi davat penize za ,,hezky" letadlo kdyz to mozna dlouho neprezije :lol:
Jeste me zaujalo tohle: https://www.bighobby.cz/rc-letadlo-z-ep ... blEALw_wcB a ten Acromaster od Multiplexu. Je to za podobny ceny jak ty letadla od rc factory. Co si o tom myslite??
Dekuju vsem za odpovedi, Honza.
HONZIK 22

#18 Příspěvek od HONZIK 22 »

Aby jsi to Honzo nemel lehke tak Horejsi ma ted za luxusni cenu dvouplocha od Multiplexu.
https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=4320
Ten umi taky super akrobaciii ,ale umi i letat rovne. :D A je osazeny.
A neni to deskoid. :mrgreen:

Jediny deskoid ktery se mi libi a videl jsem ho letat je zmineny model z VA model.https://shop.va-models.com/triniti-arf-cervena-v2/
Rekl bych ze se opisovalo ,ale nevim kdo od koho. :ugeek:
https://www.rc-factory.cz/letadla/outdo ... er-extra-l
Ten je navic vic nez pohledny.
Na podzim jsem postavil kolegovi Jabberwocka . Stavba paradni a promakana. Ale clovek se nadre aby to letalo rovne. Chce to fakt stabilizaci ,eliminaci vetru.

Pozor ale na nektere prodejce ,kteri nejak spinkaji nebo se uklepli ? Nebo to maji i s nejakym TX?
https://www.rcprofi.cz/1-02130-multiple ... y-jr-900mm
sozda

#19 Příspěvek od sozda »

Asi napíšu co tu už bylo psáno, nečetl jsem pečlivě celé vlákno, kolik hlav tolik názorů na akrobacii. Jedna akrobacie je 3D a všechny možné i nemožné vylomeniny v luftě a druhá je akrobacie tak jak ji dělá klasické letadlo, aby pilot zvládl různé "krizové situace" . A to je přemet normální a obrácený, výkrut, překrut, let na zádech, vývrtka, různé pády, souvrat, takové ty různé bojové obraty jako např. Imelmann. Na tu 3D akrobacii jsou asi nejlepší ty placatý letadla z pěny, pro klasiku stačí v podstatě jakýkoliv éro co má alespoň polosouměrný profil křídla a přibližné seřízení křídlo, výškovka, motor v nule. Středoplošník nebo dolnoplošník je výhodou, ale akrobatit umí i hornoplošník viz polystyrenové letadlo Pioneer od Pelikána nebo Ranger od FMS, RC Factory dělá docela hezký hornoplošník se kterým se člověk taky vyblbne. Když už se chceš věnovat akrobacii je dobré mít radši větší stabilní éro, které létá skoro samo to znamená když ho pošlu rovně letí rovně, když přitáhnu knipl a srovnám ho letí vzhůru tím chci říci že nemusím pořád sahat do řízení abych ho udržel v nejaké stabilní letové poloze to je důležité pro jednotlivé obraty protože každý obrat vyžaduje součinnost všech ovládacích prvků. Stabilní letadlo usnadní řízení. Za moji osobu jde základní akrobacie lítat i s kabinovým hornoplošníkem pokud má polosouměrný nebo souměrný profil křídla a čím menší plošné zatížení tím lepší. Výkon motoru tak o 25% vyšší než má běžný trenér. Toto platí pro výuku základních akro. obratů né pro vrcholnou akrobacii. Jinak typů akrobatů nepřeberné množství. Pro první kroky bych nekupoval nejaké makety nebo polomakety skutečných akrobatických speciálů kterých jsou plné e-shopy, ale šel bych do klasiky - Atlas, Adam, Faraon či neco podobného a místo spalováku použít elektriku - nesmrdí, nešpiní ale hlavně dobře se reguluje a nechcípe. To je můj názor :-)
JerryK
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od JerryK »

Přemýšlím o redukci hangáru.
Možná bych měl na prodej Acromastera i Jabbera.
Tak kdyby měl někdo zájem...
Libor
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Libor »

sozda píše: pon 26.01.2026 16:55 Jedna akrobacie je 3D a všechny možné i nemožné vylomeniny v luftě a druhá je akrobacie tak jak ji dělá klasické letadlo, aby pilot zvládl různé "krizové situace" .
(jen jsem se chytil téhle jedné věty) Tahle definice se v diskuzích promítá do analogické věty: Jeden model je pro 3D akrobacii a všechny možné i nemožné vylomeniny v luftě a jiný je pro akrobacii tak, jak ji dělá klasické letadlo. A akrobatické plackolety od RC Factory, které tu mnozí doporučujeme, jsou vnímané jako ty modely pro 3D a vylomeniny a ne pro akrobacii, jak ji dělá klasické letadlo. Ale je to tak, že tyhle akrobati létají i tu klasickou akrobacii, stačí si nedávat obří výchylky na kormidla. A doporučení plyne s dobrých zkušeností s letovými a provozními vlastnostmi. Jako akrobat to létá čistě, dobře se to opravuje.
_dsc0882[1].jpg
Libor
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“