Řezací podložka - tipy?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Řezací podložka - tipy?

#31 Příspěvek od jyrry »

Několik let používám "podložku pod židle" z JYSKU (ten tu u nás na vsi máme); podložka z IKEA je hrbatá, ale mají je i jinde a různé. JYSK má dvě provedení, jedno je s dezénem na obou stranách, druhá, z jedné strany hladká lesklá je vhodná pro naše použití.
Dělím ji podle mého pracovního stolku (1200x600), přičemž zbytek používám na menší desky nebo na ochranu té "hlavní" při řezání (než to vzdám a pak už řežu rovnou na té hlavní).
Využívám ji i jako ochranu stolu při stavbě (ano, vteřiňák i jiná lepidla případně barvičky na tom drží, disperze lze po uschnutí odloupnout.
Dělí se to docela adrenalinově, lámacím nožem to naříznu co to dá a pak zlomím jako sklo. Je to docela rána, protože materiál je dost tvrdý a tuhý. Díky tomu se ovšem řezy balzy projeví jen málo a deska jde používat i pořezaná docela dlouho, dokud si ji (jako já posledně) neznehodnotíte dlouhodobým položením žehličky, byť i na stojánek (nízký); sálání už udělá své a boule už jsem nesrovnal ani po ohřátí horkovzduškou a plošným zatížením.
Naposled v JYSKu mě stála 340,-Kč, rozměry viz štítek.
02-23-2026, 09-44-20.png
02-23-2026, 09-44-52.png
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Celeron »

V hradeckým JYSKu jsem kupoval tu z jedný strany s dezénem co jsou pod kolečkový křesla a židle aby se neprojezdil vinil. Měli jen uprostřed naříznutou aby se dala složit na půlku. To cos koupil naříznutí nemá?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od jyrry »

Ne, všechny tam u nás maj vcelku.

Ono se to dá přeložit v tom naříznutí? Tak to musí být jiný matroš; tohle ani náhodou, to rovnou praskne se silným zvukovým efektem.
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od warhawk »

Jirko a ono to ma na sobe nejakou vrstvu? Jde mi o to, ze ty rezaci podlozky nemaji jen chranit pracovni desku, ale taky trochu brit toho noze. Proto tu kopii olfa rad pouzivam.
Do Jysku se mohu podivat.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jyrry »

Nic to na sobě nemá, je to plný materiál. Nepozoruji nějaké rychlé opotřebení břitu, to třeba EPP ho opotřebí daleko rychleji a nejen špičku, nedávnou jsem s trochu hutnějším EPP tvořil a připomněl jsem si tuhle jeho vlastnost.
Pro mě je plusem i místní dostupnost té desky a že její délka rovnou pasuje na můj modelářský stůl.
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od warhawk »

Rozumím, díky za podněty.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Celeron »

jyrry píše: pon 23.02.2026 13:23 Ono se to dá přeložit v tom naříznutí?
Hmm, tak to se tam musím vypravit znova. Ta moje překládací je asi 2-3 mm tlustá a stále mají tendenci dělat dvě vlny vedle sebe, v každý půlce jednu. Na pytel, už jsem o to párkrát zakopl.
A když ji otočíš, zase se zdvihaj rohy.
Nemohl bys prosím zkusit, jak se na tom chová laserka myš? Na těhle poloprůhlednejch matroších má tendenci švejkovat. Kdyby to nešvejkovalo, tak bych ji dal i na stůl pod PC, jinak mi kámoš uřízne a zabrousí
sklo a budu muset používat myší podložku, což je další krám na stole.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od jyrry »

Celeron píše: pon 23.02.2026 22:49 ... jak se na tom chová laserka myš?...
No, nevim jestli mám laserovou, ale ta co tu mám jede na obou površích tak nějak normálně.

Je to 1,5mm silné a za studena se to nevlní, je to dost tvrdé.
jyrry.webnode.cz
corsair
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od corsair »

Tu z Jisku mám na stole i pod stolem ,protože občas vteřinák ukápne a to by mi hráblo kdyby to bylo na fungl novou podlahu co jsem v pokoji pracně položil.Lámat jsem jí nezkoušel,ale řezal jsem jí koutoučkem v dremelce a chová se to jako hodně tlustá PET flaška
MPml

#40 Příspěvek od MPml »

jyrry píše: pon 23.02.2026 23:30 No, nevim jestli mám laserovou, ale ta co tu mám jede na obou površích tak nějak normálně.

Je to 1,5mm silné a za studena se to nevlní, je to dost tvrdé.
podle popisu by to mělo být HDPE, jestli je to furt stejný jako před několika roky, tak ty podložky pod židle na podlahu, co tu máme, vypadají spíš jako normální deskový PP tl. 1.5
guchar

#41 Příspěvek od guchar »

OPRAVDU SE ZACELUJÍ? Jak předřečníci správně připodotkli: Jak se povrch uzavírá po řezech (Vícevrstvé PVC Vrchní měkkou vrstvou čepel projde Pružností se stahuje Spodní vrstvy poskytují stabilitu a znesnadňují úplné proříznutí) Když se čepel zatlačí do podložky, materiál spíše oddělí, než aby jej prořezala. Pružná povaha vrchní vrstvy jí umožňuje „samoopravitelné“ zahojení, a to návratem do původní polohy po zvednutí čepele. I když řez úplně nezmizí, materiál se dostatečně utěsní, aby povrch zůstal hladký, čímž se snižuje opotřebení čepele a zajišťuje se konzistentní přesnost řezu.
Lépe koupit a skladovat vcelku nesmotané Celé na rovné podložce TYPY jedno nebo oboustranné SLABŠÍ cca do 3 mm Vysoce odolné 5 mm a silnější Je vhodné, aby se kousky řezaného materiálu (nebo jiných nečistot) nezamačkávaly do rýhy řezu
U MNE VYHRÁLA Oboustranná řezací podložka A3 450 x 300 mm x 3 mm, 5 vrstev, samo-regenerační vlastnosti, KAUFLAND
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Celeron »

Ty samoregenerečky mě pěkně vypekly, řezal jsem na ní Olfa kolečkem z jedný strany chlupatej flís na batérkový fusaky na zimní lítání. Ty chlupy se zavřely do řezu podložky a dostat je všecky ven je prakticky nemožný.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od corsair »

no takže fungují :D
guchar

#44 Příspěvek od guchar »

„ ... chlupatej flís ...“ Když „protitlak“ samo-opravitelné podložky a řezací schopnost použitého nástroje neumožní proříznutí a oddělení flísu v celé vrstvě, pak je třeba zkusit nějakou změnu
Třeba řezat odlamovacím nožem na skle. — — Osobně bych asi (v zimě) hledal jiný způsob regulace teploty baterky, než jen prosté zabalení do „fusaku“. Zabalení do tepelné izolace, leda tak na uložení před letem.
Samozřejmě s přihlédnutím k vývoji tepla a době motorového letu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Celeron »

Moc teoretizuješ a žádnou zkušenost s tím nemáš. Ten fusak mi při okolní teplotě 0 až +5 umožní vzít třeba z 2,6Ah baterky kolem 2,3-2,4 Ah. Bez fusaku stejná baterka za stejný okolní teploty pouze 1,7-1,8Ah. Když jsem to ladil, tak jsem měl osazenou Jeti MT125 a tak vím, jaká byla teplota ve fusaku a v trupu.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“