Odděleno od ExpressLRS - Pepin nastavuje ELRS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Odděleno od ExpressLRS - Pepin nastavuje ELRS

#46 Příspěvek od pepin »

Už jsem to asi vymyslel jak se sám pustit do toho samo domo přeflešnutí ale nic nepodělat.

Vždyt mám ty radiomastery s elrs dva, tak na tom druhym záložním mohu klidně řádit a prd se děje, volný elrs přijímače mám myslim 3, tak ho zatim obětuji na experimentování.

Takhle by to šlo asi v poho a nervy u toho snad tim pádem mit nebudu, teda budu ale nebude to na kladivo a kovadlinu 😀
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od jyrry »

pepin píše: stř 25.02.2026 0:19 ... jen jsem prostě nepochopil to vánoční šílenctví jako kdybych si nemohl koupit ponožky třeba i v červenci a vždy musel s děravou ponožkou vydržet do dalších vánoc.
Tos vystihnul opravdu trefně :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
pepin

#48 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: stř 25.02.2026 7:09 Tos vystihnul opravdu trefně :mrgreen:
Ono mi přijde uplně normální a i naprosto v pořádku že lidi co ty věci okolo těch všemožných možností co jde dnes s vysílači open dělat se logicky klepou na každou další aktualizaci, to mi fakt přijde uplně v poho, já si pod tim představuji cosi jako když někdo hraje na pc nějakou hru, v té hře se dostal na konec a nemá už do rozšíření té hry už kam jit dál. Navíc bez tady těch lidí bych si já nikdy nebyl schopný něco takového rozpohybovat a jen diky jejich znalostem a radám jak na to takovou věc jsem alespon trochu nastavit.

Ale s čim se pořád peru, než byl edge bylo opentx,,no díky bohu že jsem byl posera co se opentx bál a do těch otevřených systemu se pustil až s edge.

Já do toho edge šel , našel odvahu to zkusit až když jsem si po graup 19 zkušebně koupil graup myslim mx 20 a zjistil že to šablonový menu mi přijde šílený, nic intuitivního, pak jsem tedy koupil palcovku myslim jr mx 22, v podstatě chytřejší verze toho mojeho graup 19, menu opět šílenost, ostatně v pultové verzi jsem ho už kdysi koupil a hned první den ho díky bohu steky zničil bo menu pro mě opět šílenost.

Ale když jsem koupil tu palcovku jr 22 bavil jsem se o tom s člověkem na svahu a ten se skoro rozbrečel jakou nesmyslnou věc jsem si v roce 2024 pořídil, že má po auroře taranise s opentx a naprostá pohoda a maximální spokojenost.

Tak jsem to teda zkusil pořídit, sice né open, ale páč už to bylo tak edge.

Ten člověk byl ale s tim opentx spokojenej, létá makety větronu 3 metry plus.

Já si vubec neumim představit jaký muže mit takový člověk pocit dnes když se všude dočte, open tx je mrtvý, to už neřeš, zlikviduj s pořid edge.

Do prdele když mu to litalo s opentx v roce 2024 proč by mu to nemělo nsprosto stejné létat s open tx v roce 2026.

Nebavím se o tom že na opentx třeba nejde provozovat elrs, pokud on nepadá a funguje mu to třeba přez frsky, i s tim edge by nejspíš opět létal s frsky.
prikrylm

#49 Příspěvek od prikrylm »

Stručně
(pro stroje bez FlightControlleru)
V3 - ch5 nastav zdroj na "MAX" váha 100% - furt režim "arm" - ch5 se na nic jiného nedá použít
V4 - "arm" furt zapnutý - "arm using" nastav na "switch" a vyber "ON"- zase furt režim "arm" - lze použít ch5 na cokoli

Podrobněji
pepin píše: Absolutně netušim proč ho vubec musim u plošniku řešit a pokud ho skutečně nemusim řešit tak zase vubec nechápu proč by mi mělo ve verzi 3 vadit že arm je na kanálu č 5 a je šilený problem z meho pohledu tedy jen ten, že pro kanál 5 nastavuji ten pátý kanál v kanálu 9.
(V3) Podle mě dost přesně. Arm, jako takový je na plošníky úplně ku ho... Na to konto mám/jsem měl u plošníků ch5 nastaveno na "arm" tupou konstantou, bez žádného přepínače, či "točítka". Je to jen kvůli tomu, že ve v3 se přes ch5 zapíná do arm i vysílací modul.

Zapnout do "arm" vyslací modul je dobré, protože vysílací modul v "disarm" krom toho, že se můžou std kanály vysílat "laxněji", se výkon cpu používá na milion dalších "pičičmundiček", které můžou, díky tomu spotřebovanému výkonu ovlivnit vysílání std kanálů.

Proto jsem zmínil příklad toho, že když mám křidélko na ch5 tak skoro ok, ale jak se Tx modul přepíná tam a zpátky může to mít (a má) "na funkci" vliv.

V4 - zapni modul do "arm" přepínačem (nebo klidně "furt zapnuto" (ON)) a víc řešit nemusíš.

Až narazíš na problém v nastavování něčeho v Tx modulu a "bude si to stěžovat", že to něco nastavit nemůžeš, protože tx modul je v "arm" režimu, začni řešit "arm".

---------------
Do nějakého vyhrazování x příspěvků na začátku vlákna a dopisování se mi vůbec nechce. :)

-----------
Párovací fráze - když ji zapomeneš, tak vymyslíš novou a přes telefon to všechno poměníš. :) Je to sice otrava, ale dá se TO spáchat i na poli.

I ELRS se dá "nastavit jednou a používat". Pokud se vyhnu "párovací frázi", lze i "bind tlačítko" používat.

.....................

Asi vidím ten problém - když si koupím FlySky i6X s přijímačem, bývá Tx a Rx spárovaný a skoro jsem ochoten věřit že spousta lidí soupravu použije tak, jak je a o žádném párování (i když se o něm píše v manuálu) nemá moc tušení. Prostě lítají/jezdí.
Tohle u ELRS nedostanete. Navíc ELRS jako takové nabízí takových "fíčur", že nepoučený uživatel to musí brát, když už ne jako magii, tak alespoň jako "raketovou vědu". Byť i na takovém FlySky přijímači se dají nastavit zajímavé věci, o možnostech nastavení třeba takového GR-12L ani nemluvě.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#50 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: stř 25.02.2026 13:21 Stručně
(pro stroje bez FlightControlleru)
V3 - ch5 nastav zdroj na "MAX" váha 100% - furt režim "arm" - ch5 se na nic jiného nedá použít
Ok. A proč jsem to tedy musel mit na vaše doporučení doposud nastaveno v pátém kanálu na zdroj třeba bočni slider, tedy mít arm přepínatelný bočnim sliderem arm disarm.

Když ted píšeš nastav v položce Zdroj Max , váhu 100 a nic neřeš.

Když ted nastavim Max tak se mi tim pádem uvolní ten boční slider bo položka Max je ted pevně nepřepinatelně daná.

Kdyz
Přílohy
21033C12-9F61-4D02-B5AE-4005852FE62E.jpeg
82471D08-DA4E-43DC-937D-B3B542A36049.jpeg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od jyrry »

pepin píše: stř 25.02.2026 13:09 ... bez tady těch lidí bych si já nikdy nebyl schopný něco takového rozpohybovat a jen diky jejich znalostem a radám jak na to takovou věc jsem alespon trochu nastavit...
No a řekni, ještě pořád se ti Graupner HoTT zdá tak složitý na nastavování?
jyrry.webnode.cz
pepin

#52 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: stř 25.02.2026 13:21 Stručně.

Zapnout do "arm" vyslací modul je dobré, protože vysílací modul v "disarm" krom toho, že se můžou std kanály vysílat "laxněji", se výkon cpu používá na milion dalších "pičičmundiček", které můžou, díky tomu spotřebovanému výkonu ovlivnit vysílání std kanálů.
A není lepší napsat, vožralej autem prostě nejezdi, autem jezdi jen střizlivej.

Pak už není totiš potřeba dovysvětlovat že když budu jezdit ožralej, mohu nabourat, mohou mi sebrat papíry————.
Nemyslim to špatně, ale čim víc v podstatě beztak nepoužitelných možností a variant tím větší zmatek a zahlcení mozku věcma a variantama který jsou beztak daný že jsou kloudně nepoužitelný.

Ps: mám pocit že při tom odarmování je i automaticky blokované to automatické zvýšeni signálu vysílacího modulu, že v podstatě jede bez ohledu jak je nastaveno na vysílači jen v tom základním nejslabším vysílacím režimu z duvodu šetření energii.

Respektive pokud se hrabu ve vysílači jen doma na stole je výhodnější být odarmovaný bo mám v tomto režimu nižší spotřebu—- mín to vybijí baterii vysílačky.
pepin

#53 Příspěvek od pepin »

——————//———-
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 25.02.2026 14:52, celkem upraveno 1 x.
pepin

#54 Příspěvek od pepin »

pepin píše: stř 25.02.2026 14:43 Jooo, pořad mám tu 20 mx doma a nedokážu na to dát inzerát bo mi ničí to vědomí jaký nesmysl v roce 2026 někomu chci prodat. Jako kdyby na toho hoot graupnera stál alespon jen 6 k přijímač tak max 400 kč tak to snad pro začátečnika má takový rádio větší smysluplnost než flysky i 6 ale taková vysílačová šablonová menuzhovadilost a 6 kanálovy přijimač za víc jak 1000 kč , to je prostě minulost bo jinak to dřiv hold nešlo.

Mooožná to ustojí duplex,přecijenom má ty ruzný fičusoviny přimo v reglech, přijimačích a když má někdo turbinu v ceně auta, regl za 5 tisic problém není.

Podle mě je to ale jen otázka času až i někdo jiný než pepin na klasickou 2,4 padne a pokud se prokáže že elrs toto řeší.

No, dávám jeti rok, maximálně dva 😀

pepin

#55 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: stř 25.02.2026 14:24 No a řekni, ještě pořád se ti Graupner HoTT zdá tak složitý na nastavování?
Jyrry, já na tobě klečet nebudu, ale k systému kde když chci přiřadit třeba klapce nějakou funkci tak abych kuli tomu skákal v šablonovym menu z jednoho chlivku do druhýho, to už opravdu nechám těm co jsou na to už zvyklý a přijde jim to i v roce 2026 normální.
Louda

#56 Příspěvek od Louda »

pepin píše: stř 25.02.2026 14:14 Ok. A proč jsem to tedy musel mit na vaše doporučení doposud nastaveno v pátém kanálu na zdroj třeba bočni slider, tedy mít arm přepínatelný bočnim sliderem arm disarm.

Když ted píšeš nastav v položce Zdroj Max , váhu 100 a nic neřeš.

Když ted nastavim Max tak se mi tim pádem uvolní ten boční slider bo položka Max je ted pevně nepřepinatelně daná.

Kdyz
Pepine,

už jsem nechtěl psát abych tu neprasil. Možná si už nepamatuješ někde by se to ve vláknu našlo že

1. Chorche ti to nastavil Arm-disarm na na slider po Vaší dohodě abys prostě měl tu možnost to přepínat (a nikam v nastavení nelézt).
2. Byla tu ta diskuze jak to budeš chtít, padla tu i možnost nastavit natvrdo ARM , nakonec to dopadlo podle dohody ad 1.
3. Byla tu taky všeobecná diskuze je trvalý ARM je to pravé ořechové.

To je historie.
Ted přišla V4 a s ní tahle diskuze jestli flash nebo ne a co ti to přinese. A taky jak s ARM a disarm .

A diky prikrylm si se dobral sam toho jak si ten slider můžeš uvolnit.

Chorche ti uřčitě nastaví v ELRS co si budeš přát. Ale ty si musíš ujasnit co chceš- potřebuješ (ted neřeším tvuj prechod na V4).

- Chceš mít Arm DisArm na ovladači na jakém (páka mechanický spínač, virtuální spínač)
- Chceš mít ARm DisArm ve zvláštním (ne)letovém režimu
- Přepínání Arm DisArm jsi vůbec nepoužil nechceš mít možnost ovládat nastavíš kanal 5 natvrdo jako MAX
HONZIK 22

#57 Příspěvek od HONZIK 22 »

Dnes a uz od devadesatek u Graupika jen vyberes nabizeny typ modelu .Treba model :,Klapky kridelka smerovka vyskovka motor ve predu. A muzes jit na kopec. Zjemnujes krivkama a prirazujes na stejne obrazovce v rezimu butterfly ci chces jeste druhy tak landing.
Jenze musis mit nalepeny listecek v tlustem ceskem navodu na odpovidajici jiz zazloutle strance.
Nejake ,,4.0,, neresim uz 20 let.
Chce to jen zustat verny. A nehledat zazraky v necem , co je tady jen dva mesice a konecne se podoba tomu,co je tady 30let. :mrgreen:
A uplne nejprivetivejsi k letacum je USA Spektrum.
Tam si koupis letadlo ve vysilaci najdes jeho obrazek a nazev , pipnes a jdes litat. :mrgreen:
Naposledy upravil(a) HONZIK 22 dne stř 25.02.2026 16:32, celkem upraveno 1 x.
Louda

#58 Příspěvek od Louda »

pepin píše: stř 25.02.2026 13:09 Ono mi přijde uplně normální a i naprosto v pořádku že lidi co ty věci okolo těch všemožných možností co jde dnes s vysílači open dělat se logicky klepou na každou další aktualizaci, to mi fakt přijde uplně v poho,
...........

Do prdele když mu to litalo s opentx v roce 2024 proč by mu to nemělo nsprosto stejné létat s open tx v roce 2026.

Nebavím se o tom že na opentx třeba nejde provozovat elrs, pokud on nepadá a funguje mu to třeba přez frsky, i s tim edge by nejspíš opět létal s frsky.
Pepine,

s tou aktualizyaci to mas jak s malou cernobilou obrazovkou a barevnym dotykacem. Obojí funguje akorat se to posunulo v case k lepsimu.
A jen tak mimochodem i s opentx se da provozovat elrs , akorat ne s takovymi možnostmi.
prikrylm

#59 Příspěvek od prikrylm »

Dnes, a jestli si dobře vzpomínám už od ER9x (2009), si v EdgeTX jen vybereš typ modelu (třeba větroň, jestli má klapky, na kolika servech, brzdy, V-tail ...) zkontroluješ, jestli máš dráty serv ve správných kanálech a můžeš jít na pole. Zbytek si doladíš (skoro) jen na jedné obrazovce mixeru.

TO ale nemá moc společného s ELRS, které tu není dva měsíce ale víc jak 5 let.

A Spektrum, pravda, je v tom "pohodlí" asi nejdál. Ale taky ten jeho přívětivý ekosystém není 20 let stará záležitost.

Blbý je, jak píše Pepin, že u toho graupíka je pak u každého modelu rádia to "ladění" jiné/jinde. V tom je TO ETX takové sjednocující, že si můžeš vybrat "svou" značku rádia z dnes již celkem širokého výběru a všude se TO nastavuje stejně.

Ale to taky nemá moc společného s ELRS.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#60 Příspěvek od pepin »

Loudo už jsem to po poslednim prikrylmově příspěvku pochopil.

Pokud nastavím pevně MAX,mooožná ho budu muset kuli nějakemu přenastavování v patym kanálu změnit na MIN.

Pokud nastavim 100 % a přiřadim slider nebo přepínač, stačí jen přepnout

V principu jsou ale obě varianty funkčně na arm/ disarm naprosto totožné.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“