Odděleno od ExpressLRS - Pepin nastavuje ELRS
Re: ExpressLRS
Co mi ale není jasný, ta verze 4 by mimo uvolnění 5 kanálu ačkoli to je pro plošníky v podstatě uplně zbytečný, jen logičtější že pátý kanál je nastavovaný opravdu v pozici pátého kanálu, nikoli jako to mám třeba já že pátý kanál mam nastavený v devátém a přeposlaný do pátého kanálu, ta verze 4 by měla i zlepšit rychlost telemetrie ale graup tady psal že telemetrie mu na vysílač chodí se zpožděním cca 3 vteřiny, což je mi teda trochu divný, nemám pocit že by mi vario píplo až po třeba 3 vteřinách poté co naletim do stoupáku a to mám tu verzi 3 něco.
@pepin - ten arm vychází z "historie" kopter. Koptera (její řídící jednotka -FC) používá 4 kanály na takové to std. řízení a ch5 jako "armovací" (případně další kanály na další přepínání "něčeho") - tzn, když koptera má na ch5 > 1500us může pustit motory, jinak ne. Ale o tuto "logiku" se stará FC nikoli přijímač.
ELRS si tuhle konvenci na začátku "vypůjčil". A vzhledem k tomu, že nejen koptera má stav "arm/disarm", ale i ELRS vysílač (zmíněné "fíčury" typu "drc půjč") použili taky ch5 na "arm/disarm", ale řídí tím stav vysílače.
No, a jak se po v3.x.x ELRS pustil i mezi letadla, byl stále ch5 vyhrazený na "arm/disarm". V případě spojení ELRS a letadlo, ale nebylo na straně letadla nic, co by zabraňovalo puštění motorů (u kopter to je ten FC), ale je "velmi vhodné" při lítání do stavu "arm" dostat vysílač, tedy do verze 4 to znamenalo ch5 > 1500us, většinou "naplno". Takže na std PWM přijímači se na ch5 objeví "konstanta" na lítání s letadly prakticky nepoužitelná.
Zas tak moc TO nevadilo, protože snad všechny PWM ELRS přijímače umožňují přemapovat fyzický PWM na jiný kanál. Takže na pinech pro ch5 lze mít např ch9, co leze z rádia.
S verzí 4 je tu možnost ten vysílač přepnout do "arm" nejen pomocí jiného kanálu, ale i pomocí přepínače - rádio modulu řekne "arm" jinak jak přes kanál-, takže se vlastně "kanálově" informace o tom, že je "zaarmováno" k přijímači vůbec nedostane (jestli se tam dostane jinak nevím). To taky znamená, že ch5 je volný na cokoli jiného. Tedy Rx se pak chová se jako "zbytek" rádiových protokolů.
To co "vypotilo" ChatGPT AI se mi zdá naprosto zmatečné až nepravdivé. Fyzický pin ani u verze 3.x blokovaný není, jen je ch5 využitý na "arm" signál. I u verze 3.x Můžeš klidně ch5 použít na motor, ve správném nastavení bude i fungovat plynule, ale jak bude plynem "kvedlat" kolem půlky plynu, bude se vysílací modul přepínat z arm do disarm a obráceně. A nedělá/nemusí to dělat dobrotu.
@graup15 - v jednom autíčku mám ELRS + openXsenzorem řešený "tachometr" přes CRSF a troufám si říct, že reaguje tak nějak "hned". Možná nějaké "interference" s tím hott?
Možná... pokud jsem po konfiguraci Rx nevypnul a nezapnul, tak TO nefungovalo. Po vypnutí a zapnutí ale fungovala sériovka "všude".
U jiných Rx (např BayckRC PWM5) není u všech pinů možnost definovat sériový vstup/výstup. Takže mám za to, že kde TO jde nastavit, tam to funguje.
ELRS si tuhle konvenci na začátku "vypůjčil". A vzhledem k tomu, že nejen koptera má stav "arm/disarm", ale i ELRS vysílač (zmíněné "fíčury" typu "drc půjč") použili taky ch5 na "arm/disarm", ale řídí tím stav vysílače.
No, a jak se po v3.x.x ELRS pustil i mezi letadla, byl stále ch5 vyhrazený na "arm/disarm". V případě spojení ELRS a letadlo, ale nebylo na straně letadla nic, co by zabraňovalo puštění motorů (u kopter to je ten FC), ale je "velmi vhodné" při lítání do stavu "arm" dostat vysílač, tedy do verze 4 to znamenalo ch5 > 1500us, většinou "naplno". Takže na std PWM přijímači se na ch5 objeví "konstanta" na lítání s letadly prakticky nepoužitelná.
Zas tak moc TO nevadilo, protože snad všechny PWM ELRS přijímače umožňují přemapovat fyzický PWM na jiný kanál. Takže na pinech pro ch5 lze mít např ch9, co leze z rádia.
S verzí 4 je tu možnost ten vysílač přepnout do "arm" nejen pomocí jiného kanálu, ale i pomocí přepínače - rádio modulu řekne "arm" jinak jak přes kanál-, takže se vlastně "kanálově" informace o tom, že je "zaarmováno" k přijímači vůbec nedostane (jestli se tam dostane jinak nevím). To taky znamená, že ch5 je volný na cokoli jiného. Tedy Rx se pak chová se jako "zbytek" rádiových protokolů.
To co "vypotilo" ChatGPT AI se mi zdá naprosto zmatečné až nepravdivé. Fyzický pin ani u verze 3.x blokovaný není, jen je ch5 využitý na "arm" signál. I u verze 3.x Můžeš klidně ch5 použít na motor, ve správném nastavení bude i fungovat plynule, ale jak bude plynem "kvedlat" kolem půlky plynu, bude se vysílací modul přepínat z arm do disarm a obráceně. A nedělá/nemusí to dělat dobrotu.
@graup15 - v jednom autíčku mám ELRS + openXsenzorem řešený "tachometr" přes CRSF a troufám si říct, že reaguje tak nějak "hned". Možná nějaké "interference" s tím hott?
Jsem teď zkoušel serial2 na crsf a sbus - nic jiného nejsem honem schopen otestovat - a nakonfiguroval jsem i u ER8-gv na pin1, 2, 3, ... kde jsem potřeboval.graup15 píše: ned 22.02.2026 17:01 ..
Až po mnoha pokusech jsem zjistil, že konfigurovat tak aby to chodilo lze pouze 5 pin PWM...to se prostě nikde nedočteš!!!
Možná... pokud jsem po konfiguraci Rx nevypnul a nezapnul, tak TO nefungovalo. Po vypnutí a zapnutí ale fungovala sériovka "všude".
U jiných Rx (např BayckRC PWM5) není u všech pinů možnost definovat sériový vstup/výstup. Takže mám za to, že kde TO jde nastavit, tam to funguje.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
.prikrylm píše: pon 23.02.2026 0:22 @pepin - ten arm vychází z "historie" kopter. Koptera (její.
@
Ted jsem to s ní ještě probíral a už asi opravdu chápu.
Ve verzi 3 něco jde na pátem kanálu o to, že od určité velikosti výchylky to přepnutí z arm do disarm znamená že servo už nedostane pwm signál tak bud cuká, zamrzne, prostě přestane fungovat—- vysílač ho přestane řídit.
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 23.02.2026 2:18, celkem upraveno 1 x.
———————————————-
Pepine, přečti si prosím několikrát co ti napsal přikrylm ....a k tvemu dotazupepin píše: pon 23.02.2026 0:46 .
Ted jsem to s ní ještě probíral a už asi opravdu chápu.
Ve verzi 3 něco jde na pátem kanálu o to, že od určité velikosti výchylky to přepnutí z arm do disarm znamená že servo už nedostane pwm signál tak bud cuká, zamrzne, prostě přestane fungovat—- vysílač ho přestane řídit.
1) jak ti to napsal blembondo tobě nic ze zarizeni nebrání přejít na 4.0 tak proč ne
2) fundovaní prominou že pomíjím nová zlepšení ale uživatelsky pro tvé potřeby myslím akorát získáš volnost na kanálu 5
3) k tomu aby sis uvolnil slider od funkce arm disarm nemusíš nikam přecházet to můžeš přenastavit i ve verzi 3.xx
Naposledy upravil(a) Louda dne pon 23.02.2026 15:49, celkem upraveno 1 x.
V "arm" stavu ch5 v žádném případě nesmí přestat fungovat. TO je zas nějaká AI vymyšlenost*. Vem si, že máš kopteru, kde FC zamkne/zabezpečí motory podle stavu ch5 (rozhodovací úroveň je 1500us, jako že v půlce rozsahu kanálu). Máš na kopteru úplně std vysílač a přijímač (třeba FlySky i6X + FS-iA6B). Na ch5 v rádiu si umíš nastavit přepínač nebo klidně i potenciometr, páč ch5 je proporcionální kanál, jako každý jiný.pepin píše: pon 23.02.2026 0:46 ...
Když svým FlySky rádiem uvedeš kanál 5 do stavu "přes půl", motory koptery jsou odemčené, můžeš lítat.
Úplně stejně TO funguje i u ELRS. Představ si že máš externí ELRS modul na rádiu, co umí jen PPM (tuším, že aspoň do nedávna externí ELRS moduly na PPM fungovaly). Musíš být schopen do "arm" režimu uvést i vysílací modul. Máš na to ch5. Když uvedeš přes ch5 vysílací modul do "arm", ch5 pořád funguje a hodnota ch5 je pořád úplně stejně i v přijímači.
Možná jinými slovy - potřebuju kopteru a vysílací modul uvést do stavu "budu lítat a nic jiného mě nezajímá" - jako že to "arm" (možná česky nabito?
(pokračování příště)
---
* AI, když nenajde exaktní odpověď, tak si vymýšlí, jak školák u tabule...
Když jsem zkoušel to CRSF a s.bus, tak jsem pátral po tom, čím bych to zkusil. Na s.bus jsem v bordelbedně našel s.bus-pwm převodník, na CRSF mám openXsensor. ... tak mě napadá, že ten oXs by měl umět i hott. Zkusím, včera už se mi fakt nechtělo. Osciloskop též mám, tak můžu i "očuchat". Nejsou nějaké "arduino" projekty, které by se snažily očuchat data a trefit protokol?graup15 píše: pon 23.02.2026 8:20 Prostě by to chtělo takový jakoby osciloskop, ale místo prubéhu by to vypsalo komunikační protokol, ID a pozici...např.![]()
Jako že ne všude (na všech nožičkách ER8) fungoval HoTT možné je, to nevyvracím, jen mi to přijde divné.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Přečetl, ale páč já, respektive ia píše že pokud bych měl přímo na pátém kanálu třeba křidélka, tak bych plný levý, plný pravý vždy i přepínal arm/ disarm a v té blokované pozici arm by mi servo zlobilo.Louda píše: pon 23.02.2026 15:48 Pepine, přečti si prosím několikrát co ti napsal přikrylm ....a k tvemu dotazu
3) k tomu aby sis uvolnil slider od funkce arm disarm nemusíš nikam přecházet to můžeš přenastavit i ve verzi 3.xx
Na to ale prykrilm reaguje, ai plácá blbosti, bo pokud máš arm tak servo blbnout nemuže, jenže já pak mám, respektive bych měl levý křidélka v režimu arm, ale pravý v režimu disarm, nebo obráceně, to ted nevim na které straně by bylo arm a na které disarm. Teda myšleno ve verzi 3, možná tady je zakopaný pes proč si s prykrimem nerozumíme, já řešim věci okolo kanálu ve verzi 3 on nejspíš ve verzi 4 kde by mi křidélka levá pravá samozřejmě arm nepřepínala.
K tomu abych mohl uvolnit boční slider bych musel přejít na verzi 4 bo ve verzi 3 mám všechny přepínače a potáky vyjma toho slideru obsazený a ve verzi 3 alespon tak jsem to pochopil když jsem to s vámi řešil nešlo a nejde ve verzi 3 armovat třeba muříma nohama bo bych nejsíš měl problém s šířkou trámce nebo jak se to jmenuje.
Ale tim si zase až tak hlavu nelámu, doted jsem měl arm na tom slideru a na nic jsem ho jinak zatim nepotřeboval tak možná i blbost si s tim ted lámat hlavu.
Už to tady ale nechci víc zasírat, jen jsem si chtěl ujasnit co přesně bych získal ted hned přechodem na verzi 4 a mám pocit že zitra to opravdu být nemusí.
Ono po pravdě pokud verzí 4 já pro své potřeby neziskám nic smysluplnějšího než to, že co jsem doposud nastavoval pro kanál 5 v kanálu 9 jediný co se s přechodem změní že misto v devítce budu uplně to samé datlovat v pětce jako jediný bonus tam tedy vidím že tři přijimače co už mám v letadlech bych ted musel vyndat a předatlovat na 4 plus pak ve vysílačce přepsat 9 kanál třikrát do pátýho plus jinak nastavit arm pro boční slider.
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 23.02.2026 17:49, celkem upraveno 1 x.
Pepine, i ve verzi 3 lze arm ovládat muříma nohama. Já to tak mám (dokonce pro jistotu musím stisknout 2 spínače) a ještě to mám jištěný, že když je disarm a zapnu motor tak "nadává" (siréna).pepin píše: pon 23.02.2026 17:28 K tomu abych mohl uvolnit boční slider bych musel přejít na verzi 4 bo ve verzi 3 mám všechny přepínače a potáky vyjma toho slideru obsazený a ve verzi 3 alespon tak jsem to pochopil když jsem to s vámi řešil nešlo a nejde ve verzi 3 armovat třeba muříma nohama bo bych nejsíš měl problém s šířkou trámce nebo jak se to jmenuje.
Takto nějak jsem to puvodně chtěl ale přez ty muří nohy se vám to tehdy nezdálo funkční na jistotu, možná to ale bylo z duvodu že na některých muřích nohách už mam třeba funkci zamknutí obrazovky.ellet píše: pon 23.02.2026 18:01 Pepine, i ve verzi 3 lze arm ovládat muříma nohama. Já to tak mám (dokonce pro jistotu musím stisknout 2 spínače) a ještě to mám jištěný, že když je disarm a zapnu motor tak "nadává" (siréna).
Já to zatim nechám na tom bočním slideru asi i v té verzi 4
Jako je to možná trochu debilní, ale už jsem na to zvyklej, jedno je jistý, přepínače mam obsazený všechny, mooožná pokud by to tak šlo a nebylo potřeba s arm, disarm šachovat by se mi libilo mit to nějak nastavený ve všech modelech třeba na kanálu 10. Ale ted zbytečný si s tim lámat hlavu.
Dej to nebo si to nech upgradovat na 4 ku.A pokud máš starší Edge tak i to je nutné obnovit .A rázem pro tebe skončí problém s pátým kanálem.Skoukni video co jsem tuhle poslal. Tam je návod .Jinak na slider bych to nedával .Je možné do něho strčit . Používal jsem mžikovej přepínač na kterej je mizernej přístup . Do toho když rejpneš tak se ti sám vrátí. Doufám že se bavíme o plošnících.
koksák
pepin píše: pon 23.02.2026 18:13 Takto nějak jsem to puvodně chtěl ale přez ty muří nohy se vám to tehdy nezdálo funkční na jistotu, možná to ale bylo z duvodu že na některých muřích nohách už mam třeba funkci zamknutí obrazovky.
Já to zatim nechám na tom bočním slideru asi i v té verzi 4
Jako je to možná trochu debilní, ale už jsem na to zvyklej, jedno je jistý, přepínače mam obsazený všechny, mooožná pokud by to tak šlo a nebylo potřeba s arm, disarm šachovat by se mi libilo mit to nějak nastavený ve všech modelech třeba na kanálu 10. Ale ted zbytečný si s tim lámat hlavu.
AJ AJ to jsem nechtěl spustit navrhuji přestěhovat tvůj dotaz a následující příspěvky k tvemu puvodnimu dotazu do tvého speciálního vlákna
Já to přeflešnout dám, už jsem se o tom nedávno s chorchem bavil, konec koncu už loni když jsem ty vysílače od něj kupoval tak to zminoval že až vylezou se 4 kou tak mi to na ní přeflešne, ale nepotřebuji to tak nutně aby chorche musel ted hned se všim praštit do kouta a ted hned okamžitě musel řešit pepinovo dvě vysílačky, pět přijimaču co má a jet mu kupovat ještě dalších pět přijimaču aby už definitivně jednou pro vždy měl pepin vysílač a přijimače na dožití.kokeš píše: pon 23.02.2026 18:23 Dej to nebo si to nech upgradovat na 4 ku.A pokud máš starší Edge tak i to je nutné obnovit .A rázem pro tebe skončí problém s pátým kanálem.Skoukni video co jsem tuhle poslal. Tam je návod .Jinak na slider bych to nedával .Je možné do něho strčit . Používal jsem mžikovej přepínač na kterej je mizernej přístup . Do toho když rejpneš tak se ti sám vrátí. Doufám že se bavíme o plošnících.
Na mžikovej to dát nemohu, bo na mžikovém mám hlášení výsky vária,
Co se týče toho pátýho kanálu, vubec si nevybavuji že když jsem s tim létal doposud že bych si u toho větroně ve vzduchu řikal , no letí to sice super, ale ten pátej kanál to je strašný
Jako fakt nevim co víc k tomu mám napsat, kdyby tu 4 ku udělali až za rok, nebo vubec nikdy to by nikdo z vás s trojkou nelítal? To jsem fakt takovej blázen jenom já že je mi to vcelku jedno, jako že nemusím mit v tom vysílači tu 4 ku ted hned.
Já jsem rád, že jsem se díky místnim jakš takš prokousal tim edge a dostal se do fáze kdy mám ten vysílač rád, nechci ho hned s jarem začit zase nenávidět.
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 23.02.2026 19:18, celkem upraveno 1 x.
Ano to vím, proto s tím blbnu nejdřív jako simulace na stole...a vše si otestuji. Né jak Pepin..co furt něco mele, ale aby si něco otestil nasucho a pak blbnul s AIblembondo píše: pon 23.02.2026 17:33 Re graup15
... vysílání/telemetrie...při 1:2 to mastí rychle... Jenže klesá spolehlivost. Na dva pakety tam to je jeden zpět. Běžně nejdu pod 1:16 a pro ostatní účely je zde Mavlink.
Ale dík za každou diskuzi..čte to tu i Pepin a třeba mu to něco dá
Pepin je prostě jinej, pepin ted sleduje počasí, bo pokud předpověd vyjde a nebudou mlhy rád by od středy do pátku konečně zase vypadnul ven na vzduch s letadýlkama nebo s koloběžkou, rozhodně by nerad pokud bude hezky měl něco rozesratýho a roztestovanýho doma na stole.graup15 píše: pon 23.02.2026 19:16 Ano to vím, proto s tím blbnu nejdřív jako simulace na stole...a vše si otestuji. Né jak Pepin..co furt něco mele, ale aby si něco otestil nasucho a pak blbnul s AI![]()
Ale dík za každou diskuzi..čte to tu i Pepin a třeba mu to něco dá![]()
Dalibore já jsem do toho elrs šel jen a pouze z toho duvodu, že jsem loni na klasickou 2,4 fakt padal a to, že se ero na 2,4 sesypalo i tobě pro mě byla ta poslední rána že fakt asi nepadám jen na něco zpraseného tedy vlastní vinou. Že bude to elrs už hoooodně za hranou pro človíčka jako jsem já mi bylo jasný hned od začátku a hned od začátku mi i bylo jasný že já elrs nezvládnu nastavit ani omylem a pujdu pouze cestou že minimálně základní nastavení elrs mi udělá někdo kdo o tom něco ví bo je to jediná možnost jak si být jistý že v případě kdy opět rozmastim nějaký model, už by to opravdu nemělo, nemuselo být na rušení.
Re: Odděleno od ExpressLRS - Pepin nastavuje ELRS
Jen takovej nápad.
Kdybys ted prikrylme komplet smáznul co je tady v tom vláknu a otevřel-zablokoval sis jen pro sebe třeba prvních tři pět pozic oken kde bys pak mohl pruběžně vkládat, upravovat smysluplné věci okolo elrs by možná uplně nesmyslný nebylo. Že by pak to smysluplné nebylo v balastu o ničem.
Dám přiklad, arm mám na bočnim slideru bo jinam ho dát nemužu.
Reakce— arm dej na mžikový přepínač.
Moje odpověd— na mžikový přepínač ho dát nemohu, bo na mžikovém mam hlášení výšky varia.
Odpověd tak ho dej na přepínač jedna.
Moje odpověd v dalším okně— tam ho taky dát nemohu, bo tam přepínám buterfly.
Radiomaster má asi 10 přepínaču, evidentně ale nestačí abych odpověděl mínkrát než desetkrát a podrobně postupně vysvětloval proč arm nemužu dat tady na ten ani na tady ten bo klasický modelář si prostě nevystačí s tim když v prvnim přizpěvku napišu arm nemohu dat jinam než na boční slider.
Tady tomu se vyhnout nejde, ale že to smysluplné by pak mohlo byt hned na začátku vlákna v těch tebou bloklých oknech kde to pak i bude možné vždy upravit.
Kdybys ted prikrylme komplet smáznul co je tady v tom vláknu a otevřel-zablokoval sis jen pro sebe třeba prvních tři pět pozic oken kde bys pak mohl pruběžně vkládat, upravovat smysluplné věci okolo elrs by možná uplně nesmyslný nebylo. Že by pak to smysluplné nebylo v balastu o ničem.
Dám přiklad, arm mám na bočnim slideru bo jinam ho dát nemužu.
Reakce— arm dej na mžikový přepínač.
Moje odpověd— na mžikový přepínač ho dát nemohu, bo na mžikovém mam hlášení výšky varia.
Odpověd tak ho dej na přepínač jedna.
Moje odpověd v dalším okně— tam ho taky dát nemohu, bo tam přepínám buterfly.
Radiomaster má asi 10 přepínaču, evidentně ale nestačí abych odpověděl mínkrát než desetkrát a podrobně postupně vysvětloval proč arm nemužu dat tady na ten ani na tady ten bo klasický modelář si prostě nevystačí s tim když v prvnim přizpěvku napišu arm nemohu dat jinam než na boční slider.
Tady tomu se vyhnout nejde, ale že to smysluplné by pak mohlo byt hned na začátku vlákna v těch tebou bloklých oknech kde to pak i bude možné vždy upravit.