Žehličky na fólii

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Žehličky na fólii

#1 Příspěvek od Celeron »

Dva dotazy:

Za prvák: Nemohl by jste mě prosím někdo změřit, jakej průměr tyčky pro zasunutí do topnýho tělíska má trimovací žehlička Q models? A má ta žehlička vůbec termostat a nebo jen vypínač? Napadlo mě, jestli by to kopejtko nešlo zastrčit do Ersa pájky s digitálni regulací od 60 st.C. nahoru.

A za druhák: Kolik letadel střední velikosti kolem 1,5m vám vydrží klasická žehlička Q models s mechanickým termostatem? Mám už třetí a dvě předešlý odešly na postupný odcházení termostatu. Vždy bylo nutný nastavovat na termostatu stále větší a větší teplotu. Tahle poslední ještě bez fusekle funguje, ale s ní už fólii nevypne. Tentokrát koupím digitál, ale obávám se, jestli to nebude z bláta do louže, už jsem pro kámoše dvě opravoval vypálenou regulaci.
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Žehličky na fólii

#2 Příspěvek od blesk »

Mám nějakou digitální od Pelikána, tak 8let zpět, požehlila toho celkem dost (10+ určitě a k tomu ještě nějaké házedla v kroužku, EPP,...) a zatím bez problémů.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Celeron píše: pát 13.02.2026 22:02 ... průměr tyčky pro zasunutí do topnýho tělíska má trimovací žehlička Q models?
6mm
.
Celeron píše: pát 13.02.2026 22:02 A má ta žehlička vůbec termostat a nebo jen vypínač? ...
Má vypínač. Jestli uvnitř je nějaký termostat netuším, jen ji používám.
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od warhawk »

Celeron píše: pát 13.02.2026 22:02 Dva dotazy:

Za prvák: Nemohl by jste mě prosím někdo změřit, jakej průměr tyčky pro zasunutí do topnýho tělíska má trimovací žehlička Q models? A má ta žehlička vůbec termostat a nebo jen vypínač? Napadlo mě, jestli by to kopejtko nešlo zastrčit do Ersa pájky s digitálni regulací od 60 st.C. nahoru.

A za druhák: Kolik letadel střední velikosti kolem 1,5m vám vydrží klasická žehlička Q models s mechanickým termostatem? Mám už třetí a dvě předešlý odešly na postupný odcházení termostatu. Vždy bylo nutný nastavovat na termostatu stále větší a větší teplotu. Tahle poslední ještě bez fusekle funguje, ale s ní už fólii nevypne. Tentokrát koupím digitál, ale obávám se, jestli to nebude z bláta do louže, už jsem pro kámoše dvě opravoval vypálenou regulaci.
Dle mého je tam bimetalový termostat a regulace "zapni vypni".
Mám ji tady.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

jyrry píše: sob 14.02.2026 12:24 6mm
.
Má vypínač. Jestli uvnitř je nějaký termostat netuším, jen ji používám.
Paráda, díra v tělísku je 6,5 mm, takže půjde použít. Snad se těch náhradních kopejtek od PRCáka dočkám, u nás je asi nikdo nemá.

A jakou teplotu ta trimovačka má? Nižší jen na lepení a nebo vysokou na smršťování? Právě že nevidím možnost nastavení a tak proto tělísko s regulací Ersa.

to Blesk: Tak ji pořídím. U tý bimetalovky se buď časem vyhřeje bimetal, nebo se vyprskají kontakty a maximální teplota žehličky klesá.

Díky všem.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

aaaaaaa.....
sypu si popel na hlavu.
Do dneška jsem si myslel že to je jen vypínač :mrgreen:
A on to je přepínač HI/LOW ...
Zapínám na LOW a po chvíli změřím, ono se to nahřejvá docela dlouho.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jyrry »

Tak na LOW to (čínský pidi infra teploměr) naměřilo 90-93°C na spodní plošce té botičky, na HI pak 130-135°C.
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od warhawk »

Já si taky sypu popel na hlavu. Přehlídl jsem, že se jedná o tu trimovací malou. Já hovořil o té klasické, velké.
:?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

Díky za změření. Pokud to je takhle, tak nemá cenu laborovat s Ersou. Akorát že v mých oblíbených šopech nemaj jak velkou digitálu, tak trimovačku obojí skladem. :( Snad jen v RCsvětě, tam jsem ještě nic nebral.
Sagitt62

#10 Příspěvek od Sagitt62 »

Mám "velkou" žehličku,tuším od Pelikána, s manuálním termostatem. Potáhla tak 15 modelů a funguje bez problémů cca 8 roků. A co se té trimovací týče,taky mě napadlo "pájecí" pero od číňana přeškolit na žehličku -pájet se s tím nedá,přižehlovat malé plochy snad ano. Termostat to má,dokonce se stupnicí. Co se přesnosti týče samozřejmě netuším. :lol: Ale nad topným tělískem jsem neuvažoval - zkrátka jen vyndat pájecí hrot a spáchat "žehlící lyži" na kousku Cu drátu o vhodném průměru... Je to reálné? Nevím,zatím jsem nepřešel od nápadu k provedení... :roll:
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

Ty kopejtka do trimovačky se daj teoreticky koupit i u nás. Ale kde jsem na ně narazil, všude vyprodáno. Ta moje Ersa má regulaci od 70 st.C. nahoru, v popisu píšou, že by měla umět nízkotavitelný bizmutový pájky.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“