Víceservové "systémy".

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Víceservové "systémy".

#1 Příspěvek od prikrylm »

Při ranních 2 sekundách myšlení, ze kterých pak žiju celý den ...
kokeš píše: úte 10.02.2026 19:44 ...Dosud není vhodnej RX do úzkého trupu F5J a pod.Ono to šlo když se použil ten Matek s deseti kanálovým převodníkém. Sám to používám. Ovšem dnes se to jeví zastarale .
...a inspirován tímto postřehem mě napadlo.

Stručně:
Když už PWM serva, co použít "hybrid" - něco (servo) strčit přímo do Rx, zbytek dotáhnout přes sériovku a rozbočit?

Podrobněji:
Trochu tuším, ale moc nechápu, proč se u serv tak zarputile drží PWM řízení a třeba s.bus (nebo jiná séroivá) serva jsou dost okrajová záležitost, což by bylo řešení pro stísněné prostory některých modelů - sériové přijímače jsou fakt malinké. Trochu se snaží FrSky se svými f.port servy, pak Futaba a jejich s.bus, ale osobně nepozoruju nic masového, žádná tendence se odklánět od PWM směrem k něčemu sériovému.

Takže, "rozumných" sériových serv nemaje a když TO má být úzké a optimálně konektory z jedné strany (zmíněný F5J - utkvělo mi jako "ka-boom glider" :-P ) s tím, že hodně kanálů (skoro všechny) "požere" křídlo, tak se nabízí možnost mít "méněkanálový" přijímač, do něj strčit E-T-R a ke křídlu vést sériovku (s.bus, crsf, sumd, iBus, exBus...) tam vetknout oXs a od něj do křídla natahat dráty.

Trochu "omylem" mám takovou věc už vyzkoušenou na B-17, kde serva na ocas jsou přímo z Rx a 10ch na křídlo je rozvedené výše zmíněným způsobem (každé křídlo má křidélko, klapku, podvozek a dva motory).
FYI - 4x ESC a jejich BEC je rozděleno, po jednom na každé křídlo, jeden ESC na osvětlení a jeden na E-R a živení Rx. Přijímač je 5x PWM ELRS BayckRC (ala Happymodel), dva kanály z Rx E-R, jeden (ne PWM) spíná osvětlení, dva kanály jsou nastavené na CRSF vedoucí do oXs. Ještě tam "visí" drát, co se s ním sleduje napětí na pohonné baterii.
Btw - ten oXs na obrázku je na RP2040 zero, který i v české kotlině pořídíte pod 100 Kč. Podrobnosti o oXs se dají najít v samostatném vlákně.
02-12-2026, 08-04-15.png
červeně Rx, modrá - dva senzory napětí (součást toho oXs), zelená - vlasní oXs
červeně Rx, modrá - dva senzory napětí (součást toho oXs), zelená - vlasní oXs
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
mior
Kontaktovat uživatele:

Re: Víceservové "systémy".

#2 Příspěvek od mior »

Priznám sa, že som zostal trochu zmätený, ako ten major.

Asi si chcel napísať "víceservové" systémy, teda o servách.

Názov "víceserverové" u mňa evokuje viacej serverov, teda počítačov slúžiacich iným počítačom v sieti....

Inak myšlienka dobrá, zaujala ma!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
rodzr

#3 Příspěvek od rodzr »

Při ranních 2 sekundách myšlení, ze kterých pak žiju celý den ...
Řekl bych že ti hóóódně závidím, ale k věci. SBUS systém používám od doby co s tím Futaba vylezla, ale stálo mě to o docela dost víc hodin přemýšlení - dnes to je
zaplaťpámbu téměř rutina. SBUS v nějaké kombinaci mám téměř ve všech letadlech - od Prkna pana Heyera ( 750g) po Krillovu3 m Extru 330 či ASW 28 4,6m.
A proč to používám?
- podstatně se zjednoduší elektrická instalace
- mám důsledně oddělenou " silovou" elektriku + a - od signálu, a ten tahám jen drátem 0,14 qmm ( nevěřil jsem, kolik to ušetří drátů a váhy )
- za celou dobu, cca 10 -12 let jsem se nesetkal s problémem nějaké elektrické nefunkčnosti
- díky tomuto systému nemusím používat nějaké další přídavné boxy a spojování řeším vždy na řádně dimenzovaných konektorech
- serva krmím řádně dimenzovanými rozvody aby netrpěly elektronovou žízní
- SBUS serva - zkraje jsem je dost používal, ale cena a malý sortiment mě přiměl používat to co je pro danou klapku nejlepší. A jde to, protože se hodně rozšířil sortiment převodníků
Za mě mohu kombinaci převodníků a malého kvalitního přijímače jen doporučit, ale myslím, že znalí touž dávno vědí...
IMG_5777.JPG
RozvodSnímek 146M.jpg
603A6641.JPG
prikrylm

#4 Příspěvek od prikrylm »

mior píše: čtv 12.02.2026 9:21 Priznám sa, že som zostal trochu zmätený, ako ten major.

Asi si chcel napísať "víceservové" systémy, teda o servách.

Názov "víceserverové" u mňa evokuje viacej serverov, teda počítačov slúžiacich iným počítačom v sieti....

Inak myšlienka dobrá, zaujala ma!
Áno, su nepozorný. Celkem pečlivě jsem si přečetl obsah a ne nadpis. Děkuji za upozornění. :)
(z moci úřední jsem navíc opravil všude, doufám)
kokeš

#5 Příspěvek od kokeš »

Nevím jak se k tomu postavit. Myslím že samo o sobě je SBUS používán docela hojně .Ten tvůj návrh vyžaduje jiné bastlení. Dík za nasměrování. Protože nelétám soutěžně tak budu mít čas to zkusit. Aby se nějaké takové řešení uplatnilo ,tak by to musel nejdříve použít nějakej soutěžní pilot kterej by to uveřejnil na Lomcováku a to by ještě musel být vítěz. Ale přiznávám zas tak moc do toho nevidím co mají . Jak dalece je tam protokol ELRS používán atd. Já jen psal z vlastní zkušenosti . Myslím že tvůrci SW nasměrovali své dílo na větší přístupnost ELRS pro letadla. Předpokládám že to bude podchyceno a výrobci železa toho využijí .
koksák
blesk
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od blesk »

To že některé serva běží na PWM a některé jedou přes SBUS a převodník mám na pár letadlech.

RX v trupu a VOP, SOP, Podvozek klasicky, křídla, klapky a motory (dvoumotorák) jsou zapojeny jedním kabelem, v křídle pak dekodér. Výhodou je jednoduché zapojení bez velkého drátování, jen prostě pořád je tam ten červíček co v hlavě hlodá že jeden drát a nefunguje nic 😁
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Celeron »

Problém jednoho drátu nebo pinu konektoru je i u klasický PWM hvězdy. Jen přestěhovanej mezi baterku nebo BEC (ESC) a přijímač nebo rozvodku. Pokud tedy nemáš v modelu dablovaný napájení a nemáš možnost kontroly před startem, zda obě napájecí soustavy makají samostatně. O tom jsem se zrovna přesvědčil vloni vrtem Zemegule elektrickou dvoumetrovkou. :(
kokeš

#8 Příspěvek od kokeš »

Trochu jsem se porozhlíd na tu věc která iniciovala diskuzi. Je to teda už mimo vlákno,a já jen nahodím fotky co se mi prostě nelíbilo na tom ER8Gv přijímači. Ten za to ovšem nemůže a je podle mého názoru v F3G normálně použitelnej a jak se zmínil tuhle Graup používanej. Dává se tam dozadu. Jak jsem prošel jiný stránky je instalace RX na baterce v případě F3F běžná. Mně se to nelíbilo že jsem chtěl mít RX v nějakým molitanu.Mohl bych použít jiný baterky(18500) jsou o 15mm kratší ale musel bych zároveň doplnit zátěž. takže by to bylo třeba 10mm. Zkrátil bych ten můstek mezi servy a otvorem pro zdroje a RX .Ovšem na úkor pevnosti.A stačil by ten 6 ch RX na fotce. Vycházelo by to o fous.
P1130776.JPG
P1130777.JPG
Snímek obrazovky 2026-02-13 135545.png
Proč ten ER8 nevyhovoval vF5J nevím .Musel bych to dohledat a třeba už je to jinak.
koksák
prikrylm

#9 Příspěvek od prikrylm »

kokeš píše: čtv 12.02.2026 20:52 Aby se nějaké takové řešení uplatnilo ,tak by to musel nejdříve použít nějakej soutěžní pilot kterej by to uveřejnil na Lomcováku a to by ještě musel být vítěz. Ale přiznávám zas tak moc do toho nevidím co mají . Jak dalece je tam protokol ELRS používán atd.
Myslím, že těch "hobíků" je víc jak soutěžních letců a nemyslím si že šikovný soutěžák, co má natrénované lítáním musí být nutně odborník na elektriku.
Možná by stačilo, kdyby se dalo vědět, že i ten "hobík" díky tomu ušetřil nějaký ten gram, místo, či snížil pravděpodobnost možnost poruchy díky zjednodušení instalace...
mior
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od mior »

Úplný súhlas
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“