...a inspirován tímto postřehem mě napadlo.kokeš píše: úte 10.02.2026 19:44 ...Dosud není vhodnej RX do úzkého trupu F5J a pod.Ono to šlo když se použil ten Matek s deseti kanálovým převodníkém. Sám to používám. Ovšem dnes se to jeví zastarale .
Stručně:
Když už PWM serva, co použít "hybrid" - něco (servo) strčit přímo do Rx, zbytek dotáhnout přes sériovku a rozbočit?
Podrobněji:
Trochu tuším, ale moc nechápu, proč se u serv tak zarputile drží PWM řízení a třeba s.bus (nebo jiná séroivá) serva jsou dost okrajová záležitost, což by bylo řešení pro stísněné prostory některých modelů - sériové přijímače jsou fakt malinké. Trochu se snaží FrSky se svými f.port servy, pak Futaba a jejich s.bus, ale osobně nepozoruju nic masového, žádná tendence se odklánět od PWM směrem k něčemu sériovému.
Takže, "rozumných" sériových serv nemaje a když TO má být úzké a optimálně konektory z jedné strany (zmíněný F5J - utkvělo mi jako "ka-boom glider"
Trochu "omylem" mám takovou věc už vyzkoušenou na B-17, kde serva na ocas jsou přímo z Rx a 10ch na křídlo je rozvedené výše zmíněným způsobem (každé křídlo má křidélko, klapku, podvozek a dva motory).
FYI - 4x ESC a jejich BEC je rozděleno, po jednom na každé křídlo, jeden ESC na osvětlení a jeden na E-R a živení Rx. Přijímač je 5x PWM ELRS BayckRC (ala Happymodel), dva kanály z Rx E-R, jeden (ne PWM) spíná osvětlení, dva kanály jsou nastavené na CRSF vedoucí do oXs. Ještě tam "visí" drát, co se s ním sleduje napětí na pohonné baterii.
Btw - ten oXs na obrázku je na RP2040 zero, který i v české kotlině pořídíte pod 100 Kč. Podrobnosti o oXs se dají najít v samostatném vlákně.