Merkur a spol.
Re: Merkur a spol.
Nevím, v které době jsi byl v 7 a 8 třídě. Merkur doma ještě mám, bohužel se mi podařilo pár dílů ztratit. Také jsem se s tím v té době vyblbnul. Sice se mi nepodařilo postavit kráčející uňuchátor (to velkorypadlo z víka krabice), ale postavil jsem mnoho jiných věcí. Dokonce jsem si z toho smontoval první rukojeť na upoutance.
Hitec Aurora 9X
Uz vtedy ma srala lziva reklama, kupili mi rodicia merkur 202 a v nom boli navody s drobnym dodatkom ze model je mozne postavit s dielmi zo setu cislo 7 ... tak mi dokupili set cislo 7 a tam bolo na titulnom obrazku zemenuchadlo ktore som chcel postavit a prectautesi ... nedalo sa 
... ale mozno sa to na stare kolena este da dobehnut
https://eshop.merkurtoys.cz/z39-merkur- ... -3441-dilu
... ale mozno sa to na stare kolena este da dobehnut
https://eshop.merkurtoys.cz/z39-merkur- ... -3441-dilu
Jinak Merkur žije, momentálně jsem s klukama na celostátní soutěži s Merkurem 
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Kurňa, to je dost laciný.
Musel bych se podívat, zda to ještě ve stavebnici mám, ale pokud si dobře pamatuji, součástí byl i stranový klíč a také jednoduchý šroubovák.
Hitec Aurora 9X
Jasne ze bol a vydrzal mi dlho az do dopselosti ... bol tam srobovak, kluc a taky plechovy podavac (vidlicka) ktory udrzal srobik aby sa mohol vopchat do dierky v dutine ... este na nom z opacnej strany bolo take nieco s dierkou co vyzeralo ako drziak matice, ale nikdy som to nepotreboval pouzit
-
nostalcomp_cz
Blesku, co to bylo za celostátní soutěž? Byl by nějaký odkaz? Díky.
www.nostalcomp.cz - staré počítače, elektronika, modelařina, bastlení a kutění všeho druhu :-)
https://www.komora.cz/aktivity/souteze/t-profi/nostalcomp_cz píše: pon 09.02.2026 17:43 Blesku, co to bylo za celostátní soutěž? Byl by nějaký odkaz? Díky.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jednou to měli v akci na Alza za 5000,- už jsem to měl v košíku, ale vydržel jsem
-
nostalcomp_cz
Blesku díky za odkaz. Je dobře, že se něco takového pořádá. A je to vázáno na konkrétní stavebnici (Merkur), nebo se může použít i jiná?
Jen tak z plezíru jsem vyfotil ty nástroje dodávané ke starším stavebnicím. Zleva jsou dva šroubováky z hodně starých stavebnic, dále šroubovák z pozdějších stavebnic (tento z 80. let), stranový klíček 5,5 mm a 2x ten nástroj na usnadnění montáže šroubků a matiček. Nikdy jsem ho nepoužil, protože mi ta práce s ním přišla ještě horší, než třeba s pinzetou.
Pro zajímavost přikládám ještě foto svého pístového jednoválcového elektromotoru s klikovou hřídelí. Točí jako ďas
TomasC, já bych to za ty peníze asi i vzal
Jen tak z plezíru jsem vyfotil ty nástroje dodávané ke starším stavebnicím. Zleva jsou dva šroubováky z hodně starých stavebnic, dále šroubovák z pozdějších stavebnic (tento z 80. let), stranový klíček 5,5 mm a 2x ten nástroj na usnadnění montáže šroubků a matiček. Nikdy jsem ho nepoužil, protože mi ta práce s ním přišla ještě horší, než třeba s pinzetou.
Pro zajímavost přikládám ještě foto svého pístového jednoválcového elektromotoru s klikovou hřídelí. Točí jako ďas
TomasC, já bych to za ty peníze asi i vzal
www.nostalcomp.cz - staré počítače, elektronika, modelařina, bastlení a kutění všeho druhu :-)
Ono je dané přesné soutěžní zadání včetně podrobného návodu a jede se na čas, funkčnost a dodržení návodu. Stavebnice na soutěžní klání poskytuje organizátor. Jinak to jde až do dvoudenního celorepublikového kola, vloni jsme byli a bylo to fajn, pro kluky určitě zážitek.nostalcomp_cz píše: stř 11.02.2026 17:21 Blesku díky za odkaz. Je dobře, že se něco takového pořádá. A je to vázáno na konkrétní stavebnici (Merkur), nebo se může použít i jiná?