Tak jsem koupil dvě desítkový štangle. Samozřejmně v porovnáním s těma původníma z krabičkový sady ChS 1200 stojí za velký H. S acetonem to dělá pravý divy. A navíc praskaj při minimálním stisku. Uříznutý flaštičky od 20g prstolepů jsou jiná káva. A dokonce se daj na trnu horkovzduškou "zkónizovat".
Kelímek na mícháni epoxydu
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kelímek na mícháni epoxydu
Pro namíchání malého množství epoxydu se mi nejvic osvědčilo :
https://www.hassarmy.cz/vanicka-pro-vyp ... s-v-baleni
https://www.hassarmy.cz/vanicka-pro-vyp ... s-v-baleni
To Celeron, právě proto jsem doporučoval lahvičky z PP. Jestli z toho jsou i ta "vajíčka", netuším, ale fungují. A chápu, že ne každý k nim má přístup. Uříznuté lahvičky od prstolepů jsou právě z PP, stejně jako bralenky.
Hitec Aurora 9X
Při práci je poměrně důležité používat mozek a oči, naučit se číst. Jinak pak obvykle výsledek dopadne jako vždycky.Celeron píše: čtv 05.02.2026 22:46 Tak jsem koupil dvě desítkový štangle. Samozřejmně v porovnáním s těma původníma z krabičkový sady ChS 1200 stojí za velký H. S acetonem to dělá pravý divy. A navíc praskaj při minimálním stisku. Uříznutý flaštičky od 20g prstolepů jsou jiná káva. A dokonce se daj na trnu horkovzduškou "zkónizovat".![]()
------------------
Ty odměrky (obecně kelímky) existují v cca x materiálových a technických provedeních - a jako cokoli z plastu, nechovají se stejně.
- Polypropylen (tažené z folie, bývají růžové, třeba, na dně značka PP)
- vstřikované z transparentního polystyrenu, obvykle jim hokynáři říkají "kristall", na dně PS, perfektně transparentní (jako sklo)
- tažené z folie HPS (bílé) chemickou odolností stejný materiál jako PS ale daleko lepší mechanické vlastnosti (na dně PS nebo HPS)
- tažené z folie PETu (na dně PET, chování překvapivě jako PET)
- kdysi existovaly i tažené z tvrdého PVC (novodur) - typicky lipánek - kdysi třeba v Merkuru na šroubky, neby ty smrduté kelímky na držus za bolševika u Máje. Ty díky zásahu zelených vymítačů (PVC je vzrušuje) se už skoro nevidí.
- bývaly i tažené z ABS (opět za bolševika, stánkové na Kofolu, bílé, typický smrad, dělaly se z nich vrtulníky)
------------------
Pokud si někdo koupí vstřkované kelímky z PS, a je překvapený
Podle popisu (že praskají při minimálním stisku a napadá je aceton) jsou to ty kelímky "kristall" z natur PS - vstřikované (na dně je i vidět stopa po horkém vtoku).
Ty kelímky z PP (obvykle tažené, bývají i vstřikované) se chovají jako z polypropylenu - typický příklad je třeba kelímek art155 od Madety - https://www.madeta.cz/produkty/jihocesk ... tozy-250_g
Původní kelímek z sady od Chs je polyetylen, takže opět překvapivě, kelímek z PE se nebude chovat jako kelímek z PP, každý z těchto materiálů má jiné vlastnosti, mě pro míchání a odměřování PP posledních cca třicet
Odměrky (kelímky) z vstřikovaného PS ("kristal") taky používáme (cca stejně dlouho), ovšem pouze tam, kde je jejich chování vhodné a vítané.
Pokud je použije
Snažil jsem se to po ránu napsat co nejdiplomatičtěji a srozumitelně.
Naposledy upravil(a) MPml dne pát 06.02.2026 6:35, celkem upraveno 1 x.
jinak pokud kelímek (odměrku) napadá C6000 (nebo aceton), je to jasně PS nebo HPS, nebo kdysi i to ABS. Natur vstřikované kelímky z PS rozpouští C6000 v řádu vteřin.
S PP C6000 nedělá nic (teda v rozumném časovém horizontu), za třeba rok nebo víc může dojít k korozi pod napětím (typické mikrotrhliny), ale rozpouštění ani náhodou.
Víc toho asi nemá smysl psát.
S PP C6000 nedělá nic (teda v rozumném časovém horizontu), za třeba rok nebo víc může dojít k korozi pod napětím (typické mikrotrhliny), ale rozpouštění ani náhodou.
Víc toho asi nemá smysl psát.
Zkratka co modelář to napad a tak to má být ja používám kemílky na měřeni pH malá konická nadobka objem cca 30 ml ale a nechávám v tom zatvrdnout kousek dřevěné tyčinky, aby bylo za co vytáhnout zbytek lepidla.A nebo používám krytky od sprejů vzhledem k tomu, že mam doma tři ženské tak jich mám stále dost. To je můj přízpěvek
- sharkmouth
Hodně malé množství v platíčku od léků, střední v kelímcích od mlíček do kafe, větší v několika různých nádobkách (kterou zrovna najdu
), mimo jiné třeba v těch od hřbitovních svíček.
Malé množství míchám na krycím papíru z potahovací fólie.
Podle míchaného množství pryskyřice, selským rozumem, se volí z toho co dům dal. A co vyhovuje. Pokud tužidlo není tekutina, je odměření poměru, malého množství, dvou pastovitých komponent (pryskyřice ku tužidlu) snadnější.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Ty chytráku, jakpak se na těch štamprdlatech v krámě dá poznat, z čeho to je když na dně je pouze CE za tím v obdélníku M23 a dole číslo 1383 a symbol skleničky a vidličky? A z boku je zásadní informace: "Vyrobeno z plastu". Jen ne z kterýho...MPml píše: pát 06.02.2026 6:19 Při práci je poměrně důležité používat mozek a oči, naučit se číst. Jinak pak obvykle výsledek dopadne jako vždycky.
No ty znaky čisla symboly maji své opodstatněni a v nejake legislativě to určite bude, ale hledat se s tím kvůli rozmichaní trochy lepidla je trochu zbytečné. Buď to vyhovuje a poslouží nebo použij neco jinehoCeleron píše: sob 07.02.2026 16:56 Ty chytráku, jakpak se na těch štamprdlatech v krámě dá poznat, z čeho to je když na dně je pouze CE za tím v obdélníku M23 a dole číslo 1383 a symbol skleničky a vidličky? A z boku je zásadní informace: "Vyrobeno z plastu". Jen ne z kterýho...
musím přiznat že vývoj tématu "jak si nekoupit nesmysl" mě tak zaskočil, že jsem původně ani nechtěl reagovat. Nakonec to ale udělám, protože to je fakt mazec.Celeron píše: sob 07.02.2026 16:56 Ty chytráku, jakpak se na těch štamprdlatech v krámě dá poznat, z čeho to je když na dně je pouze CE za tím v obdélníku M23 a dole číslo 1383 a symbol skleničky a vidličky? A z boku je zásadní informace: "Vyrobeno z plastu". Jen ne z kterýho...
nejdřív opět
PS je překvapivě Polystyren
PP je překvapivě Polypropylen
Ty čísla uvnitř opět odpovídají matrošu, takže PP je 5 (05), PS je 6 (06).
"P" je taková čárka s bříškem, "S" vypadá úplně jinak, třeba jako žížala, co dostala krokové napětí.
Nyní to jak to na nich - na dně (u normálních kelímků) vypadá.
vstřikovaný,"kristall", mat. PS,tj. je tam 6, uprostřed je mj. vidět horký vtok tažený z folie, PP, tj. je tam 5, vtok logicky (když je to tažený) vidět není, bývají vidět ale stopy po odvzdušnění - odtahu. Zdá se mi, že rozlišit, co je polyš a co polypropylen, dokonce i pouhým okem, není zas tak raketová věda.
Pokud sis koupil kelímky na nějakém tragickým tržišti, třeba v PLR, nejspíš původem z číny, umně vyprodukované v Pakistánu pomocí této skvělé technologie https://www.youtube.com/watch?v=0zWQ9utE7PM - asi bude někde chyba a já za to opravdu nemůžu a nejsem schopen (hlavně nechci) s tím nic dělat.
Jinak na závěr - kdysi většina modelářů byla schopna i bez těch značek a čísel, pouhým okem rozeznat od sebe polystyren a polypropylen - prostě takové neuvěřitelné znalosti kdysi modeláři měli.
Chápu ale, že teď je jiná doba, co online precizně nediagnostikuje Láďa Hruška, nikdo sám neodhalí.
Kdysi vubec nebyl internet, kdysi nebylo tolik ruzných materiálu jako dnes, musíš být štastný že ses dnešní doby dožil a jednim příspěvkem mužeš dát zbytku světa na jevo jaká je to banda debilu.MPml píše: ned 08.02.2026 13:04t.
Jinak na závěr - kdysi většina modelářů byla schopna i bez těch značek a čísel, pouhým okem rozeznat od sebe polystyren a polypropylen - prostě takové neuvěřitelné znalosti kdysi modeláři měli.
Chápu ale, že teď je jiná doba, co online precizně nediagnostikuje Láďa Hruška, nikdo sám neodhalí.
To je strašný, to je fakt strašný co ty jsi zač.
bohužel, čekal jsem nějaké skutečné "moudro"pepin píše: ned 08.02.2026 17:28 Kdysi vubec nebyl internet, kdysi nebylo tolik ruzných materiálu jako dnes, musíš být štastný že ses dnešní doby dožil a jednim příspěvkem mužeš dát zbytku světa na jevo jaká je to banda debilu.
polypropylen je známý od r.1951, polystyren je nepatrně
Plasty, jejich výroba, včetně etylenu jsou učivem 9. třídy ZDŠ.
Nechápu, CO to má společného s nějakým internetem.
V pohodě, užij si to tady dokud je s kým.