Oprava reglu Castle

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Papir
Kontaktovat uživatele:

Oprava reglu Castle

#1 Příspěvek od Papir »

Povedlo se vlastní blbostí odstřelit fungl nový regl Castl Talon 25A. Poslal jsem do něj z druhé strany na BEC 7,5V.
(byl v přijímači vypnutý a já do přijímače ještě píchnul testovací přijímačovou baterku)
Udělalo to puf, smrad a díra :roll:
Umíte někdo tohle za rozumnou kačku vyměnit nebo ho mám rovnou se slzou v oku zahodit?
Díky
V.
Přílohy
IMG_20260125_152717.jpg
IMG_20260125_152811.jpg
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: Oprava reglu Castle

#2 Příspěvek od warhawk »

Umíme. Když zjistím co to původně je. Umíš to poslat rozumné do DE resp. Jak na to spěcháš?
Papir
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Papir »

warhawk píše: ned 25.01.2026 22:48 Umíme. Když zjistím co to původně je. Umíš to poslat rozumné do DE resp. Jak na to spěcháš?
Do DE klidně pošlu (GLS) a nespěchám. Bylo by fajn aspoň zkusit. Jestli to pomůže, mám stejný regl, jen 35A, mohu otevřít a vyfotit ten díl. Třeba by mohl být stejný.
Díky
V
www.vpmodel.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od warhawk »

Papir píše: pon 26.01.2026 7:02 Do DE klidně pošlu (GLS) a nespěchám. Bylo by fajn aspoň zkusit. Jestli to pomůže, mám stejný regl, jen 35A, mohu otevřít a vyfotit ten díl. Třeba by mohl být stejný.
Díky
V
Posílám soukromou zprávu.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od warhawk »

No, koukam na ty fotky co by to tak mohlo byt.
Zatim nejzhavejsim kandidatem je https://www.richtek.com/assets/product_ ... 298-02.pdf

Tam sedi pouzdro, zapojeni (od pohledu) i dost unikatni konstrukce s vestavenym vrchnim FET a externim spodnim FET. Dokonce i ten maly pull-up na enable pin. Velikost indukcnosti (Coilcraft, uz vime proc CC stoji tolik penez) rovnez zapada.
Co me ale docela stve je to, ze na tom pouzdre je citelne ***498 a tohle je ***298.
Kouknu jeste do Cinskych kramu :lol:
V nejhorsim bych tam prdnul ten Ritchtek.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od warhawk »

No, podle markingu se to spise podoba na monolithic power.
https://www.monolithicpower.com/en/docu ... ku/MP38894

Zda se, ze na tom prvnim radku to konci "DN"
To je dost podobne tomuhle:
s-l1200.jpg
Jdu se jeste podivat, co tem ulicnikum konci na DN.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Papir »

Myslím že mám štěstí, že vcelku vůbec netuším o čem je řeč :-).
Ale zkusil jsem lepší fotku, třeba z toho vyčteš o písmenko víc.
Přílohy
IMG_20260126_165545.jpg
www.vpmodel.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od warhawk »

Vyčtu a ty máš štěstí vícekrát. Je to MPS, zřejmě vyroben 16 týden v roce 2020, ale hlavně je to MP38894 a nikoliv MP38892. Samozřejmě je možnost, že je to něco dost podobného, ale v krámu MPS jsem nic, co by sedělo, nenašel. Dneska se taková pouzdra už moc nepoužívají. Nožičky jsou drahé :P

MP38894 totiž se dá sehnat. MP38892 prakticky nikoliv. Jaký je v nich rozdíl? No MP38894 je totiž slabší a začne limitovat proud do BEC při 4.5A.
MP38892 je 6A verze (bude to identický chip, jen jinak nastavený z výroby).

Při pročítání datasheetu (v rámci studie konkurence :mrgreen: ) jsem si všiml, že zatímco ta 6A verze se při překročení proudu indukčností*** vypne trvale, tak ta "slabší" verze jde do škytavého režimu (překládám, protože dnes tady byla stížnost na angličtinu, jinak hiccup mode) a snaží se znovu nastartovat. To je kritické pro RC modely. Napájení musí jet, i kdyby se z jednoho serva mělo kouřit.

Musím říct, že specifikace od CC, že regl (BEC) dá 8A špičkově, je dost na pováženou. Rád bych to viděl. I těch 500ms co tvrdí na stránkách.

Na druhou stranu jsem ještě neviděl jediný modelářský BEC, kterému bych věřil parametry (ani jeden SPIN co tu mám).
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od warhawk »

Krátký update - pracuji na tom. Mám tady krásné 30 minutové video i s mým ksichtem o pájení, ale zatím to ještě neseje. Což je u secího stroje problém.
Zítra donesu mosfet. Myslím si, že tenhle má taky už to svoje zasebou.

https://www.vishay.com/docs/79242/sish434dn.pdf

Vydržte.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Woita »

warhawk píše: pon 09.02.2026 22:12 Krátký update - pracuji na tom. Mám tady krásné 30 minutové video i s mým ksichtem o pájení,...
...
...
Na video se těším, rád zkouknu 👍
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od warhawk »

Povesim to sem, okomentuji vecer.
8-)
Přílohy
IMG_0014.jpg
IMG_0013.jpg
IMG_0012.jpg
IMG_0010.jpg
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od warhawk »

warhawk píše: úte 10.02.2026 16:47 Povesim to sem, okomentuji vecer.
8-)
Takže zpět k původnímu tématu. Pokud to chce někdo s příběhem, může si poslechnout moje blbé kecy. Mluvím tam i o tom pájení apod. První video je zbytečně dlouhé, chtěl jsem si povídat.

https://drive.google.com/file/d/1p8NlP0 ... sp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1muqMTe ... sp=sharing

https://drive.google.com/file/d/12YdYf5 ... sp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1Z6MHqU ... sp=sharing

Snažil jsem se v těch videích zdokumentovat trochu co dělám. Nejsem žádný youtuber, takže mi nedávejte lajk a rozhodně ani zvoneček. Musíte trochu točit hlavou, je to točené na mobil a druhou rukou ovládám techniku, tak prosím o trpělivost. Byli jste varováni 8-)

Kdo nechce koukat, tak tady je to ve zkratce:

- Vyměnil jsem ten spínaný DCDC, regl ožil, ale jen tak napůl. Očividně běželo napájení, ale současně lítalo napětí nahoru a dolů. LED zuřivě problikávaly. Původně jsem si myslel, že se jedná o nějaký burst mode, protože ten zdroj běžel bez zátěže. Usoudil jsem, že by to mohl být ještě ten spodní mosfet v tom spínaném BEC. Bylo pozdě večer, na osciloskop jsem byl líný, šel jsem spát.

- Dnes jsem našel podobný mosfet pro ten spodní DC/DC. Vyměnil jsem jej, ale i tak to k ničemu nevedlo. To jsem tak nějak tušil i po vypájení toho starého, protože na propípnutí reagoval dobře. Na desce to nešlo pořádně propípnout vzhledem k substrátovým diodám v integrovaném obvodu.

- Podíval jsem se tedy na to osciloskopem. Tady jsem udělal začátečnickou chybu. To jsem měl udělat totiž dávno. Současně jsem měl proměřit i tu výkonovou část. Neudělal jsem to a stálo mě to čas. Zde doplňte nějaké přisloví o hovadu a lenosti.

- Na osciloskopu šlo pěkně vidět, že ten zdroj hezky naběhne (i switch nodee byl hezký) ale za čas jej vždy něco shodí. Bylo to jasné. V okamžiku, kdy naběhl mikrokontrolér (Silabs, od tohoto týdne Texas Instruments :lol: ), musí sepnout spodní tranzistory ve výkonové části, aby došlo k nabití boost kondenzátoru, který živí ten gate driver a ze kterého se ovládají horní tranzistory (všechny jsou NFET). No a protože byl jeden z horních proražený, tak došlo ke zkratování napájení, to spadlo na nulu, MCU se resetoval a tak pořád dookola.

Momentálně čekám na nový tranzistor a pak jsem si docela jist, že se to bude točit. Našel jsem tady sice něco podobného, ale těch pár dní už nic nezmění a bude tam originál. Pak bych se nebál to dát do letadla.

Celkově oceňuji, že na to, co to je, je to udělané pěkně a je to osazeno kvalitními západními součástkami (Silabs, MPS, Infineon, Vishay, Littlefuse). Asi si pořídím taky jeden (jen se Papír nesmí dozvědět, že jsem se ještě nedostal k tomu, postavit to krásné uhlíkové Django, co mám od něj už skoro rok....).

No nic, jdu se oholit. Už vypadám skoro jako Bob Pease. Zkrátím to na Boba Widlara.

PS: Ten posunutý kondenzátor jsem opravil a servokáblík zkrátím abych opravil smrštěnou izolaci. ;)
Naposledy upravil(a) warhawk dne úte 10.02.2026 21:28, celkem upraveno 2 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

Díky, inspirativní příběh.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Papir »

Tak to je masakr, to jsi to vzal dost edukativně, super.
Myslím že potěšíš spousty domácích bastlířů.
Díky že se tomu vůbec věnuješ.
(větu o Djangu jsem nečetl :-) )
www.vpmodel.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od warhawk »

Díky pánové, výkonové tranzistory jsou na cestě, ale bude to pár dní trvat. Tak já se pak zase zveřejním až bude něco nového. :D

PS: Django je tady i s vybavením, jen si musím vyčlenit prostor... :)
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“