lepení 3d výtisků z PA (nylonu)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: lepení 3d výtisků z PA (nylonu)

#16 Příspěvek od jyrry »

MKfly píše: sob 03.01.2026 18:49 ... si právě hraju s nylonem a zkouším co všechno umí/neumí toť vše.
No tak se teď asi ukazuje zrovna to, co to neumí (lepení) :roll:
jyrry.webnode.cz
MKfly

#17 Příspěvek od MKfly »

jyrry píše: ned 04.01.2026 8:36 No tak se teď asi ukazuje zrovna to, co to neumí (lepení) :roll:

No já ho zatím lepit nezkoušel, ty jo?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Celeron »

U nás v železářství mají Ceys na obtížně lepitelný plasty. Co ho zkusit, nestojí to svět.
MKfly

#19 Příspěvek od MKfly »

Celeron píše: čtv 08.01.2026 18:54 U nás v železářství mají Ceys na obtížně lepitelný plasty. Co ho zkusit, nestojí to svět.
No zatím jsem nylon zkusil lepit včera jen ne moc vhodným 5min epoxidem od Bizonu. Na odmaštěný, lehce přebroušeny povrch, podle doporučení ještě krátce olíznutý plamenem (neví někdo na jekém principu ten plamen má pomáhat?).
Odtrhnout to relativně velkou silou nakonec šlo ale třeba na kombinaci nylon- XPS (vzhledem k vlastní pevnosti XPS) už i tohle nejspíš bohatě stačí.

Zítra si jdu do Alzy pro tenhle vteřiňák od 3M, v diskusi ho tam někdo právě i za lepení PA chválí :

https://www.alza.cz/hobby/3m-scotch-wel ... 316427.htm

A nakonec z čiré zvědavosti vyzkouším i dvousložkový akrylát na problematické povrchy, nikde o něm totiž nemůžu najít praktické zkušenosti a tak se k tomu odsoudím sám :-)

https://www.alza.cz/hobby/3m-scotch-wel ... 883984.htm

Tak pak dám vědět jak jsem dopadl.

Jinak aktuálně používám tenhle speciální nylon s přísadou uhlíku, perfektně se tiskne už za běžných podmínek a prakticky nemá žádné viditelné deformace smrštěním.
Jen je dobré (nutné) dodržet doporučené vyžíhání po tisku - 16hodin na 100 stupňů, jinak nenabere tuhost a je lehce gumový (ale všiml jsem si toho jen tam, kde se tisknul jen jeden perimetr)

https://www.3djake.cz/polymaker/fiberon ... ?sai=28011

A v plánu mám vyzkoušet i tenhle bez uhlíku, někdo ho tu zmínil v tématu o 3D tisku a popisuje u něj vlastně stejné vlastnosti jako já u toho předchozího.

https://www.materialpro3d.cz/vzorniky-b ... polymaker/
MPml

#20 Příspěvek od MPml »

MKfly píše: pát 09.01.2026 0:15 Jen je dobré (nutné) dodržet doporučené vyžíhání po tisku - 16hodin na 100 stupňů, jinak nenabere tuhost a je lehce gumový (ale všiml jsem si toho jen tam, kde se tisknul jen jeden perimetr)
Musíš si to ovšem ale přečíst celý a ne jenom půlku :shock:
To, že uděláš jenom tu stabilizaci je naprosto špatně - protože to sice bude jakoby tužší, ale mechanické vlasnosti (zejména vrubová houževnatost) bude mizerná - a stejně to pak zase někdy navlhne do rovnovážnýho stavu - ovšem až "někdy", "nějak" a nedefinovatelně.
Celý cyklus totiž musí být stejný jako u jakýhokoli jinýho PA, co se od něj chce definovatelné chování - tj- nejdřív stabilizace, pak ovšem kondiciace (viz papíry k materiálu) - stabilizace 100˚C/16hodin (to se mi zdá vysoko, ale snad to mají vyzkoušený - mě to připadá divný) a pak kondiciace do 2.57 :lol: % vody - tj. dva dny v 60˚C teplý vodě - aby to nabralo těch údajných 2.57 :lol: % vody zase zpátky.
Jinak když vidím ty chlupatý :shock: čísla v té dokumentaci - tak to je akorát pro obveselení - ten krasožvást na první pohled dělal někdo, kdo akorát uměl obsluhovat kalkulačku (viz třeba hodnota 2786.4 ± 78.4 MPa)
MKfly

#21 Příspěvek od MKfly »

MPml píše: pát 09.01.2026 5:58 Musíš si to ovšem ale přečíst celý a ne jenom půlku :shock:
To, že uděláš jenom tu stabilizaci je naprosto špatně - protože to sice bude jakoby tužší, ale mechanické vlasnosti (zejména vrubová houževnatost) bude mizerná - a stejně to pak zase někdy navlhne do rovnovážnýho stavu - ovšem až "někdy", "nějak" a nedefinovatelně.
Celý cyklus totiž musí být stejný jako u jakýhokoli jinýho PA, co se od něj chce definovatelné chování - tj- nejdřív stabilizace, pak ovšem kondiciace (viz papíry k materiálu) - stabilizace 100˚C/16hodin (to se mi zdá vysoko, ale snad to mají vyzkoušený - mě to připadá divný) a pak kondiciace do 2.57 :lol: % vody - tj. dva dny v 60˚C teplý vodě - aby to nabralo těch údajných 2.57 :lol: % vody zase zpátky.
Jinak když vidím ty chlupatý :shock: čísla v té dokumentaci - tak to je akorát pro obveselení - ten krasožvást na první pohled dělal někdo, kdo akorát uměl obsluhovat kalkulačku (viz třeba hodnota 2786.4 ± 78.4 MPa)
A to s tou vodou si vyčetl kde? V technickém listu to nikde nevidím ale zas je pravda že už také blbě vidím :-)
Přílohy
TDS_FIBERON-PA612-CF15_V1.0_EN.pdf
(767.61 KiB) Staženo 18 x
MPml

#22 Příspěvek od MPml »

MKfly píše: pát 09.01.2026 9:27 A to s tou vodou si vyčetl kde? V technickém listu to nikde nevidím ale zas je pravda že už také blbě vidím :-)
All specimens were annealed at 100°C for 16h, and immerged in water at 60°C for 48h prior to testing. The
average moisture content of specimens is 2.57%
Těch přesných 2.57% je opět pro spíš pro obveselení - kdyby tam bylo třeba 2.5%, tak neřeknu ani popel.
----------------
Mj, je to i v originál dokumentaci od Evoniku na Vestamid (to je totiž ten skutečný výrobce toho materiálu), a obecně to platí pro jakýkoli polyamid, že mechanické vlastnosti se zásadně měří v stavu, kdy materiál není totálně vysušený , ale naopak obsahuje správné rovnovážné množství vody - aby se nenaměřily nesmysly. A v původní dokumentaci skutečného výrobce jsou (opět mj.) normální (nechlupatý ;) ) čísla a i s smysluplnou přesností.
Tohle totiž vidí na první pohled každý, kdo se plastikařinou živí delší dobu.
MPml

#23 Příspěvek od MPml »

Jo a zapoměli tam napsat, jak se ten Vestamid má sušit - zbytková vlhkost musí být pod 0.1% - tj. sušit tak dlouho, až to (ty procenta) tam je. A v té dokmentaci co jsi sem dal máš mj. křivku jak rychle to zase navlhá při 70%/23˚C vlhkosti okolní atmosféry (MOISTURE ABSORPTION CURVE) - tam si můžeš odečíst, jak dlouho to můžeš mít mimo sušku, aniž by to zase bylo mokrý (odečíst dobu za kdy to má 0.1%).
Pro ilustraci - pro 612 vestamid je doporučený cyklus sušení 80-100˚C, doby:
molekulární síto 2-4 hod
uzavřený oběh 2-16 hodin
čerstvý suchý luft 2-10h
To, že je to rozpětí takhle široký je normální, protože každý rozumný výrobce se kryje proti tomu, když to někdo (aby ušetřil) vysuší blbě a pak to logicky nemá mechanické vlastnosti.
MKfly

#24 Příspěvek od MKfly »

No sušil jsem ho asi dva dny na 80 stupňů v sušiče na ovoce a s tiskem jsem byl spokojený (bez ohledu na procenta). A na to moje hraní mu následně musí stačit jen ta vzdušná vlhkost. Jen to žíhání/nežíhání mi udělalo viditelný rozdí. Na poprvé jsem se s tím trápil v troubě a pak mi dišlo že to stačí jen hodit na bed tiskárny a něčím vhodným přiklopit (hluboký pekáč z varného skla) A jinak dík za vyčerpávající informace.
guchar

#25 Příspěvek od guchar »

Velké klimatizace (s přisáváním vnějšího vzduchu) Přiváděný vzduch ochladí pod rosný bod Vzniklou vodu odvedou do vodo odpadu Nebo odpaří do venkovního prostoru.
Řešil jste někdo regulaci vlhkosti vzduchu na vstupu skříně (digestoře) s 3D Tiskárnou? Tisk PA filanemtu
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Celeron »

S velkejma klimačkama Hiros Denco jsem jistou zkušenost měl u sálových počítačů. Ale tam se ale dělalo přesně opačně. Protože počítadla topila 10-25 KW, tak se stále muselo chladit a tím se i odvlhčovalo. No a aby nebyl problém se statikou za malý vlhkosti, tak tam byl zvlhčovák ve formě vařáku kde šly 3 fáze na desky ponořený ve vodě a podle proudu do jedný desky se řídila výška hladiny ve vařáku, odpouštění "hustý" vody a připouštění čerstvý.
guchar

#27 Příspěvek od guchar »

#26 Příspěvek od Celeron » sob 10.01.2026 0:39 Jeden druh klimatizace pro sálové počítače jsem potkal jako uživatel. Protože byl problém s vhodným umístěním a krátkým přívodem k výměníkům Projektant zvolil chlazení výměníků vodou Ta otékající šla do vodovodního odpadu V časech levné vody a energií šlo finanční náklady utáhnout. Při malé vlhkosti na sále (čidla vlasové vlhkoměry s kontakty Min a Max)se spouštělo rozprašování vodní mlhy do výstupu na sál Opačný případ velká vlhkost už zmíněná kondenzace vody v klimatizací ochlazovaném vzduchu. Ano velké sálové sestavy tehdy významně topily Takže převážný režim byl CHLAZENÍ Zapnuto Přisávání části čerstvého vzduchu z vnějšku bylo možno, v případě potřeby, manuálně vypnout
Otázkou je zda tento přístup je schůdný pro i 3D tiskárny (Enclosure Box) v prosklené skříni či jiné podobné „vitrínce“? Pokud se tiskne z (hygroskopických) PA filamentů? Tisk a skladování v Dry Box (for Storage)
Ve skříních pro 3D Tisk, na rozdíl od počítačových sálů, není obsluha. Regulovanou vnitřní teplotu lze zvolit mírně nad tou v okolí Ochlazování řeší únik tepla do okolí A reguluje se jen „přitápění“ Skříně
Odpovědět

Zpět na „Dílna“