lepení 3d výtisků z PA (nylonu)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
MKfly

lepení 3d výtisků z PA (nylonu)

#1 Příspěvek od MKfly »

Ahoj, máte někdo zkušenosti s lepením 3D výtisků z nylonu?
Tisknout ho jakž takž umím a právě zjišťuji, že pevný lepený spoj nemusí být úplně snadný.

AI radí zdrsnit, odmastit, přejet plamenem a pak použít pomalý epoxid nejlépe i s nějakým plničem

A jako alternativu tyhle drahá lepidla:

https://www.lepidla-online.cz/eshop/p/l ... c1e2054#49

https://www.3market.cz/dp8910ns-scotch- ... nem--45ml/

první je vteřinák s aktivátorem povrchu a to druhé, dvousložkové akrylátové - u toho mě zajímá skoro nejvíc jestli už někdo něco podobným lepidlem lepil?

Díky
guchar

Re: lepení 3d výtisků z PA (nylonu)

#2 Příspěvek od guchar »

Téma mne zaujalo Při dohledávání jsem zjistil, že mé intuitivní představy mají hodně mezer Dotaz: Jak na „lepení 3d výtisků z PA (nylonu)“ se větví do značně košatého diagramu IF _ THEN _ ELSE
1) PA filamenty jsou hydroskopické Musí se vysoušet a tisknout v uzavřené krytu - skříní
2) Zdánlivě mastný povrch (problémy s lepením) mohou být vlivem látek obsažených uvnitř PA hmoty I po mechanické odstranění Později znovu bude z hmoty vystupovat.
3) PA filamentů je více druhů Zatím jsem (čistě formálně, bez hlubšího zkoumání) jsem zaregistroval PA6, (PA6.6), PA11, a PA12 někdy je v názvu navíc ještě GF15 ?Grafit? Nebo CF15 ?Sklo) výlisky z nich mají extrémní pevnost GF15 nebo CF15 Obtížnější seřízení podmínek 3D tisku + Vyšší vliv abrazivity taveniny na trysky
// Taky PETG- ( Polyethylene Terephthalate Glycol = PET s glykolem) -GF nebo -CF kompozitní filamenty PETG-GF respektive PETG-CF
Nylony v 3D tisku, 5.4.2025 Nylon není jen jeden – a správný výběr vám může ušetřit čas, peníze i nervy,
4) I když mám jen malou zkušenost se svařováním termoplastů, uvažoval jsem zda by nešlo použít místo lepení. Šlo Ale chce to vybavení a zkušenosti Taky záleží na tvaru lepeného spoje
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

PA jde lepit jen speciálkama, PET-G bez problémů vteřiňákem, odzkoušeno, slepenej výtisk jsem vzal kladivem a prasklo to vedle slepu. Malý PET flašky od Cuca Culy mám přilepený vteřiňákem k držáku z překližky v benzínový Extře už 15 let a stále to drží.
MKfly

#4 Příspěvek od MKfly »

Celeron píše: úte 30.12.2025 17:09 PA jde lepit jen speciálkama
No a máš nějaké ty speciálky na PA vyzkoušené?
guchar

#5 Příspěvek od guchar »

Velký článek o lepení a kompletaci 3D výtisků /-/ https://blog.prusa3d.com/cs/velky-clane ... sku_44908/ Vladimir Kafka 5. února 2021 Přečíst článek zabere přibližně: 17 minut(y)

Edit02
1) Chybí mi ta explicitní vyjmenování PA (nylonových) filamentů tedy : „nylonové filamenty PA6, PA66, PA12 (vč. nylonů s aditivy)“ Resp. z nich vytištěné díly.
2) Má častá vada zbrklost První půlka prvního řádku opravena vložením web adresy jež je v druhé polovině řádku
Naposledy upravil(a) guchar dne pát 02.01.2026 16:56, celkem upraveno 2 x.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Celeron »

MKfly píše: úte 30.12.2025 23:22 No a máš nějaké ty speciálky na PA vyzkoušené?
Nemám, ale když byl o mě zástupce Loctite, tak mi tvrdil, že lepidlo + aktivátor na PA mají. Ale mě spíš zajímalo čím zajistit nerezový závitový vložky v HDPE, což je taky problemetickej plast na lepení ale zase se dobře svařuje.
MKfly

#7 Příspěvek od MKfly »

:)
guchar píše: stř 31.12.2025 0:50 Velký článek o lepení a kompletaci 3D výtisků /-/ https://blog.prusa3d.com/cs/velky-clane ... sku_44908/ Vladimir Kafka 5. února 2021 Přečíst článek zabere přibližně: 17 minut(y)
Hezký článek ale alespoň malou zmínku o lepení PA jsem v něm tedy nenešel
MKfly

#8 Příspěvek od MKfly »

Celeron píše: stř 31.12.2025 21:36 Nemám, ale když byl o mě zástupce Loctite, tak mi tvrdil, že lepidlo + aktivátor na PA mají. Ale mě spíš zajímalo čím zajistit nerezový závitový vložky v HDPE, což je taky problemetickej plast na lepení ale zase se dobře svařuje.
Ahoj, jo Locttite má třeba tohle: Loctite 406 + aktivátor 770 ale stojí poměrně dost peněz a tak bych rád zvěděl zda s tím má někdo pozitivní zkušenost.
Jinak potřebuji lepit spíš drobné přesné díly u kterých jakýkoliv druh svařování nepřipadá v úvahu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

Víš, co to je svařování na zrcadlech? To není žádná svarová housenka ale nahřátí styčných ploch na určitou teplotu a jejich stisk. Myslím, že se tomu říká molekulární prolnutí.
MKfly

#10 Příspěvek od MKfly »

Celeron píše: pát 02.01.2026 21:20 Víš, co to je svařování na zrcadlech? To není žádná svarová housenka ale nahřátí styčných ploch na určitou teplotu a jejich stisk. Myslím, že se tomu říká molekulární prolnutí.
A jak se to dá aplikovat když potřebuji třeba přilepit koník vytištěný z nylonu na uhlikovou trubku?
Svar co navrhuješ je určitě super ale pro takové domácí lepení, kdy styčné plochy můžou být i více či méně členité, poněkud nepraktický. A byť možná jen mírně, zkrátí rozměr spojovaných častí. Potřebuji lepit, ne svařovat.
HONZIK 22

#11 Příspěvek od HONZIK 22 »

Tak to je sila.
Napadla me klasika ,uprava a naruseni povrchu do urcite hloubky aby to slo lepit cimkoli.
Prave toto obsahuji i ony ,,specialy,,
No a hned jsem si uvedomil,ze to sice existuje ale ze jsem financne znacne podhodnocen. Viz cena. :roll:
https://www.nettechnik.cz/loctite-770-300g/

Pozn. Chvilku jsem se dival ,zda to neni cena za paletu tech pikslicek.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jyrry »

No a co to prostě přišroubovat?
jyrry.webnode.cz
Papir
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Papir »

MKfly píše: sob 03.01.2026 0:20 A jak se to dá aplikovat když potřebuji třeba přilepit koník vytištěný z nylonu na uhlikovou trubku?
Tak zrovna u této aplikace by se spíš dalo vyhnout nylonu.
Tisku z PLA HT110, lepím epoxem.
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
MKfly

#14 Příspěvek od MKfly »

Chlapci, dotaz zní, jestli máte nějaké zkusenosti s lepením nylonu a ne jak se tomu vyhnout.
Koníka jsem doteď tisknul z asy275, neb ASA a PA jsou cca o 20% lehčí než PLA.
Ale teď si právě hraju s nylonem a zkouším co všechno umí/neumí toť vše.
MPml

#15 Příspěvek od MPml »

MKfly píše: sob 03.01.2026 18:49 Chlapci, dotaz zní, jestli máte nějaké zkusenosti s lepením nylonu a ne jak se tomu vyhnout.
Koníka jsem doteď tisknul z asy275, neb ASA a PA jsou cca o 20% lehčí než PLA.
Ale teď si právě hraju s nylonem a zkouším co všechno umí/neumí toť vše.
Jestli to nutně chceš slyšet, tak no problém - skutečně spolehlivě (tj. s srovnatelnou pevností jako ten základní materiál - tj. polyamid) k tomu uhlíku ten PA pomocí běžných lepidel nepřilepiš ničim.
Pokud je nutné skutečně spolehlivě lepit PA/PA (typicky třeba ploché řemeny) tak jediné, co skutečně spolehlivě funguje je lepení za tepla resorcinolem (lepidly na jeho bázi) a nutně za tepla - a resorcinol je v současné době pro běžného koncáka prakticky nedosažitelný. Navíc musíš dodržet co nejmenší mezeru, jinak to opět nefunguje.
A k tomu "prolínání molekulí" :D (svařování na al "zrcadle" s povlakem PTFE) - to sice funguje - ale jen na PA/PA (tzn. ne PA/ "něco" - což je opět zásadní rozdíl) a není to ani trochu jednoduchý - protože jednak má PA (díky typickému chování) úzké procesní okno a hlavně to opět musí být (ty dílce) perfektně vysušené, protože jinak to dopadne jako......vždycky :lol: :roll:
Viz hygroskopické vlastnosti PA.
Naposledy upravil(a) MPml dne ned 04.01.2026 12:05, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“