masa píše: pon 08.12.2025 21:27
Pouzivam uz dlouho tohle -
https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=1675
Podle me super - velky to je tak akorat, pocit z toho mam dobrej, nikdy s tim nebyl zadny problem. I to zasunuti do sebe je tak akorat, ani ze by to clovek do toho musel rvat silou, ani ze by mel pocit, ze by to nedrzelo.
Díky, to se mi opravdu líbí.
MPml píše: úte 09.12.2025 7:06
No, nevím, jestli je zrovna tady dobré otevírat tohle téma - až čtenáři zjistí třeba co stojí správný cajk, tak .... pak už jenom bude znít houkačka, blikat modrý maják a odvoz do nemocnice Rubešov (či jak se to kýho boha jmenuje).
https://cz.rs-online.com/web/p/krimpova ... je/8602698
Chvilku vážně - originál konektory (kdysi je mj. používala Futaba) jsou opravdu extra skvělý. Pak se tu a tam narazí na "mosazný bez pružiny, ale tak nějak opatrně použitelný", zbytek (tak 98%) je na vystřelení prakem.
Řešení? V aktuální ekonomicko "technické"

situaci? Nenepadá mě jaký.
Mj, cca před 15 lety (když ještě modelařina nebyla mrtvá) se uvažovalo o tom, že by se u nás dělaly malé verze obráběných (piny) vícepolových konektorů - s stejnou koncepcí jako MPJ 2.5, ale pin průměr 1mm, futrál pak s rozměrama jako MPX. Udělaly se nástroje, přípravky, předělala japonská automatická rozřezávačka na samice (dodnes stojí v koutě na dílně), nakreslily se formy na tělesa z LCP, vyzkoušely prototypy obráběných pinů. Svým způsobem to bylo rozměrově stejný jako Souriau, ale futrál byl hranatý, piny byly masivní obráběné na Tornosu, pokud by toho bylo víc, tak se uvažoval Escomatic, Koncepčně prostě masiv místo těch helix fosforbronzových drátků - jednoduše silová verze pro nějakých 2-3000 bezpečných cyklů. No a než se to stihlo dokončit, tak došlo k dramatickým změnám mezi tehdejšíma potenciálníma distributorama a tím to nenávratně skončilo.
Asi netřeba z toho dělat kovbojku. Možná tuším, proč chtějí za ty kleště takovou dardu - nechtějí aby je někdo kupoval. Je dost možné, že Mini-PV je ztrátový business a zvedli cenu tak, aby odlákali zákazníky k jiným produktům. Děláme to třeba takhle s našima integráčema. Znám docela obyčejné operáky za 400 dolarů kus.

Mám tady krimpovacích kleští více a to jak "Made in US" tak i "Made in PRC" a pro domácí použití funguje oboje. Asi největší problém byl s tou částí, která obtočí kontakt kolem izolace (a tedy ne do B, jak to dělají některé jiné systémy). Ale i ty se našly a stály pětistovku. Mám povědomí, jak se dělají kabeláže a testuje krimpování v průmyslu (sám jsem dělal např. mikrovýbrusy), ale koníček není průmysl. To už bych se pak na to mohl úplně vy*rat.

Ale kleště fakt problém nejsou. Kvalitní kontakty problém jsou a jejich pořízení docela bolí. S tím levným svinstvem od GM Electronics, a ze všech těch pochýbných Temu a Ali, mám jen ty nehorší zkušenosti a výskyt tohohle svinstva v labu mě už stál hromadu času.
Harwin M20 je fajn tam, kde dojde během životnosti produktu ke spojení a rozpojení párkrát. Tam to funguje dobře. Ale u kabelů v labu, např. kabel dutinka - banánek, jedině Mini PV. Totéž třeba u logického analyzátoru apod. Ještě dodám, že jsem si udělal vlastní kufr, co si nosím do labu. Možná proto se mi stále potkává pinzeta na konci