Konektory mezi křídlem a trupem (resp. přijímačem)

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
MPml

Re: Konektory mezi křídlem a trupem (resp. přijímačem)

#16 Příspěvek od MPml »

TomasC píše: úte 09.12.2025 15:07 Používám konektory, které mi doporučil pan Dvorský z MGM. Tenkrát jsem je koupil přímo u něj, velkou obálku, ale co je to přesně za konektory nevím. V objednávce jsem našel tohle:
SCA_7 (servisní konektor je vyráběn i ve verzi "L" s délkou kablíků 30 cm)
PSC_7 (protikus k SCA_7)

Výhoda je, že jsou malé, ale zacvakávací.

Pokud by se našel zdroj, tak bych byl rád.
chtělo by to spíš fotku. Z těch, co jsou tak nějak zaplatitelné, drát/drát, lisovací a mají zacvakávací zámek mě napadá akorát JST SM https://www.jst.co.uk/productSeries.php?pid=94
Gríša jinak JST (různé typy) použival, u nás se interně taky používají.
MPml

#17 Příspěvek od MPml »

teď mě napadá - není to náhodou to JST, co používal jako servisní konektor kdysi Graupner i Gríša? To bylo JST EH.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od aviatika »

zdzd píše: úte 09.12.2025 15:37 To tam máš samce i samici napevno? To není moc dobrý nápad...
Prečo myslíš? Máš to odskúšané? Daj Tvoje riešenia. Pôvodný topic tohto vlákna boli elektro do 1,5 m. Ja to používam u menších klzákov do ca 2 m a elektromotoráky do 1,5 m. Postavil som ich už hodne takto napevno a doteraz ani náznak nejakého problému. Ale ako som už zdôraznil chce to precíznu prácu. Žiadne vôle, alebo vyosenie. A kvalitné konektory. Ak sa toto dodrží potom je to spoľahlivé.
Iné to je samozrejme u modelov so spaľovacími motormi, alebo obecne veľké modely. Tu by som to samozrejme takto určite neriešil. Ale napríklad tak ako to mám u môjho 4-metrového elektro vetroňa Musger Mg-19.

musg1.jpeg

musg2.jpeg
Luboš - www.aviatika.sk
MPml

#19 Příspěvek od MPml »

aviatika píše: úte 09.12.2025 17:02 Prečo myslíš? Máš to odskúšané?
Nějak mi jako není jasné, CO chceš zkoušet :shock: . Pro jakýkoli konektor vždy platí elementární zásada, že kontaktní přítlak MUSÍ být vyvozován vlastním přítlačným elementem a nikdy ne nějakou polohou (pozicí) konektoru nebo jeho kontaktu - prostě do kontaktního styku se nesmí vnášet nedefinovatelné vnější síly vzniklé tím "jak to zrovna vyšlo dohromady - jak je to při montáži a nebo spojení šišatý".
Takže buď jedna nebo dvě strany pinů (dutinek) musí být radiálně plovoucí - uložené tak volně, aby v rámci tolerance polohy těles při zasunutí konektoru do sebe, nevznikaly žádné nedefinovatelné přídavné boční síly na vlastní kontaktní spoj.
Jinak je to jasná sázka na jistotu budoucího problému.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od aviatika »

MPml píše: úte 09.12.2025 17:39 Nějak mi jako není jasné, CO chceš zkoušet :shock: . Pro jakýkoli konektor vždy platí elementární zásada, že kontaktní přítlak MUSÍ být vyvozován vlastním přítlačným elementem a nikdy ne nějakou polohou (pozicí) konektoru nebo jeho kontaktu - prostě do kontaktního styku se nesmí vnášet nedefinovatelné vnější síly vzniklé tím "jak to zrovna vyšlo dohromady - jak je to při montáži a nebo spojení šišatý".
Takže buď jedna nebo dvě strany pinů (dutinek) musí být radiálně plovoucí - uložené tak volně, aby v rámci tolerance polohy těles při zasunutí konektoru do sebe, nevznikaly žádné nedefinovatelné přídavné boční síly na vlastní kontaktní spoj.
Jinak je to jasná sázka na jistotu budoucího problému.
Ale ja nechcem nič skúšať. Ja len dávam moje návrhy a riešenia. Je na každom kto číta čo si z toho zoberie pre seba. To čo píšeš je určite správne. Jediné čo by som rád videl sú aj ďalšie riešenia konkrétne a najlepšie z praxe.
S týmto "Oldiemanom" mám za posledné dva roky nalietané viac ako osemdesiat letov. Opäť všetko napevno. Podľa teórie zle, ale ono to aj tak funguje. Konektory opäť DEANS micro kúpené u pána Hořejší. A inak k nemu - veľká vďaka, že ho tu stále máme.

oldie1.JPG

oldie2.jpeg
Luboš - www.aviatika.sk
zdzd

#21 Příspěvek od zdzd »

aviatika píše: úte 09.12.2025 17:02 Prečo myslíš? Máš to odskúšané?
Osobně ne, ale osobně jsem byl u záletu eroplánu, kterému v zatáčkách přestávaly záhadně fungovat křidélka.

Pak jsem objevil takto napevno provedené konektory. Zkusili jsme zakroutit křídly a bylo to ono...
MPml

#22 Příspěvek od MPml »

aviatika píše: úte 09.12.2025 18:18 Ale ja nechcem nič skúšať. Ja len dávam moje návrhy a riešenia. Je na každom kto číta čo si z toho zoberie pre seba. To čo píšeš je určite správne. Jediné čo by som rád videl sú aj ďalšie riešenia konkrétne a najlepšie z praxe.
S týmto "Oldiemanom" mám za posledné dva roky nalietané viac ako osemdesiat letov. Opäť všetko napevno. Podľa teórie zle, ale ono to aj tak funguje. Konektory opäť DEANS micro kúpené u pána Hořejší. A inak k nemu - veľká vďaka, že ho tu stále máme.
diskutovat o nějakých teoriích se mi s prominutím nechce - to, že něco funguje, taky nemusí znamenat, že je to správně a hlavně, že to bude i fungovat v budoucnosti a nebo dokonce v mezních situacích.
Mj, si všimni, že i ta nejobyčejnější zásuvka, co každý zná a má na zdi doma (třeba https://www.palmat.cz/zasuvka-230v-zapu ... 1-classic/ ) je udělaná tak, že vidlice je oproti zásuvce vedená, vidlice má kolíky napevno, zásuvka má naopak uvnitř ty plechy volně, takže se v rámci pružnosti (a tolerance "díra v tom kroužku v výstřiku krytu oproti kolíku") může přizpůsobit. Takže když to dáš dohromady, tak můžeš v rámci vůle kolíků vůči tomu plastiku s tím vexlovat kamkoli (tou vidlicí) a přítlačná síla těch per, bude furt stejná. Ono je to totiž celkem triviální - aby to mohlo spolehlivě fungovat, tak to musí být udělané tak, aby případné vnější síly (když někdo bude tahat za drát a nebo se bude prohybat křídlo - protože ideálně tuhé v této galaxií není nic) tak se nesmí měnit přítlačná síla.
Auto (terénní o to víc) taky nemá kola úplně pevně, protože obvykle se chce aby v kontaktu s terénem byly furt a ne že jedno bude vždy ve vzduchu.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od warhawk »

Děkuji všem za vstupy. Líbí se mi ten tip na DEANS konektor.
Asek píše: pon 08.12.2025 17:20 Používám canon, vždy několik pinů pro jeden vodič. Protikus je volně kvůli vibracím. U menších modelů sundavám i tu kovovou obroučku.canon.jpg
Vím,že canon byl dříve hodně oblíbený a asi fungoval. Viděl jsem ho i na kompozitech. Ale v tomto případě bych jej rad vynechal, ta vnitřní konstrukce pinů nenabízí nic navíc oproti kvalitním servokontektorům.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jyrry »

Jen tak na okraj, co tohle? Věřili by jste tomu?
https://www.aliexpress.com/item/1005009196134400.html
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od warhawk »

masa píše: pon 08.12.2025 21:27 Pouzivam uz dlouho tohle - https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=1675
Podle me super - velky to je tak akorat, pocit z toho mam dobrej, nikdy s tim nebyl zadny problem. I to zasunuti do sebe je tak akorat, ani ze by to clovek do toho musel rvat silou, ani ze by mel pocit, ze by to nedrzelo.
Díky, to se mi opravdu líbí.
MPml píše: úte 09.12.2025 7:06 No, nevím, jestli je zrovna tady dobré otevírat tohle téma - až čtenáři zjistí třeba co stojí správný cajk, tak .... pak už jenom bude znít houkačka, blikat modrý maják a odvoz do nemocnice Rubešov (či jak se to kýho boha jmenuje).
https://cz.rs-online.com/web/p/krimpova ... je/8602698
Chvilku vážně - originál konektory (kdysi je mj. používala Futaba) jsou opravdu extra skvělý. Pak se tu a tam narazí na "mosazný bez pružiny, ale tak nějak opatrně použitelný", zbytek (tak 98%) je na vystřelení prakem.
Řešení? V aktuální ekonomicko "technické" :roll: situaci? Nenepadá mě jaký.
Mj, cca před 15 lety (když ještě modelařina nebyla mrtvá) se uvažovalo o tom, že by se u nás dělaly malé verze obráběných (piny) vícepolových konektorů - s stejnou koncepcí jako MPJ 2.5, ale pin průměr 1mm, futrál pak s rozměrama jako MPX. Udělaly se nástroje, přípravky, předělala japonská automatická rozřezávačka na samice (dodnes stojí v koutě na dílně), nakreslily se formy na tělesa z LCP, vyzkoušely prototypy obráběných pinů. Svým způsobem to bylo rozměrově stejný jako Souriau, ale futrál byl hranatý, piny byly masivní obráběné na Tornosu, pokud by toho bylo víc, tak se uvažoval Escomatic, Koncepčně prostě masiv místo těch helix fosforbronzových drátků - jednoduše silová verze pro nějakých 2-3000 bezpečných cyklů. No a než se to stihlo dokončit, tak došlo k dramatickým změnám mezi tehdejšíma potenciálníma distributorama a tím to nenávratně skončilo.
Asi netřeba z toho dělat kovbojku. Možná tuším, proč chtějí za ty kleště takovou dardu - nechtějí aby je někdo kupoval. Je dost možné, že Mini-PV je ztrátový business a zvedli cenu tak, aby odlákali zákazníky k jiným produktům. Děláme to třeba takhle s našima integráčema. Znám docela obyčejné operáky za 400 dolarů kus. :) Mám tady krimpovacích kleští více a to jak "Made in US" tak i "Made in PRC" a pro domácí použití funguje oboje. Asi největší problém byl s tou částí, která obtočí kontakt kolem izolace (a tedy ne do B, jak to dělají některé jiné systémy). Ale i ty se našly a stály pětistovku. Mám povědomí, jak se dělají kabeláže a testuje krimpování v průmyslu (sám jsem dělal např. mikrovýbrusy), ale koníček není průmysl. To už bych se pak na to mohl úplně vy*rat. :lol:
Ale kleště fakt problém nejsou. Kvalitní kontakty problém jsou a jejich pořízení docela bolí. S tím levným svinstvem od GM Electronics, a ze všech těch pochýbných Temu a Ali, mám jen ty nehorší zkušenosti a výskyt tohohle svinstva v labu mě už stál hromadu času.
Harwin M20 je fajn tam, kde dojde během životnosti produktu ke spojení a rozpojení párkrát. Tam to funguje dobře. Ale u kabelů v labu, např. kabel dutinka - banánek, jedině Mini PV. Totéž třeba u logického analyzátoru apod. Ještě dodám, že jsem si udělal vlastní kufr, co si nosím do labu. Možná proto se mi stále potkává pinzeta na konci :lol:
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od warhawk »

jyrry píše: úte 09.12.2025 20:50 Jen tak na okraj, co tohle? Věřili by jste tomu?
https://www.aliexpress.com/item/1005009196134400.html
Věřím, že to dokáže pěkně nasrat :D
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od warhawk »

aviatika píše: úte 09.12.2025 7:25 Mám rád technicky dokonalé riešenia, alebo sa snažím k tomu aspoň priplížiť. Vyskúšal som prakticky všetky spojenia od tých mikro, cez príjmačové až po klasiku zelený Multiplex. Ale najčastejšie u mňa používané aj rokmi osvedčené sú práve tieto Deans Micro. Nikdy ma nesklamali, veľkosťou sú tak akorát. Chce to precízne umiestnenie na oboch stranách. Výsledok stojí za tú námahu. Boli časy, že sa nedali nikde v Európe zohnať, ale u pána Hořejšího ich nájdem vždy. A žiadna náhrada z Číny, ale originály. Prikladám dve moje riešenia - samokrídlo NFROB a Mosquito.

dean1.JPG dean2.JPG dean3.jpeg dean4.jpeg
Prošel jsem tvé příspěvky a je to hezké pokoukání. Oceňuji čistou stavbu a uklizenou kabeláž.
Musím se trochu zastat Zdeňka a Milana, že konektory napevno, z mého pohledu, nejsou asi ideální řešení. Já mívám jeden napevno a druhý navolno. A to jak z důvodů, které uvedli ti dva, tak i z důvodu vibrací, kdy se třou styčné plochy konektorů o sebe, namísto aby to schytala měkká část kabeláže.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od warhawk »

Kolegové, ještě bych rád dodal, že obecně jsem příznivce krimpování a nikoliv pájení. Jak už to chodí, každé pravidlo má sve výjimky a nejsem zrovna dogmatický (ostatně u MPX to ani jinak nejde), ale krimpování má opravdu lepší vlastnosti.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od warhawk »

jyrry píše: úte 09.12.2025 9:14 No, dobrý, jakou teda mají zaručenou životnost (počet cyklů) tyhle mikrodeans?
.
Jestli klasické "DuPont" přežijou 300 cyklů, tak na jedno až dvě serva do křídla by to mě (, píšu to za sebe) stačilo. Nevím jestli by mě bavilo jít lítat se stejným modýlkem třistakrát (6 roků, každý víkend včetně zimy)...
.
Mít vibrolet (čuďáka), tak to samozřejmě řeším trochu jinak :mrgreen:
.
Takhle jsem připojoval konce křídel s křidélkama na F7F Tigercatu 2086mm/11kg
40_ail_extend_2.jpg
.
takhle to mám na samokřídlu 1962mm/2,6kg
RQ-170_2x64mm_08.jpg
Jirko, já si taky říkám, jestli 300 cyklů není dost, ale zvaž, že těch 300 cyklů je v ideálních podmínkách a pro originální Harwin M20. Některá serva mají ty konektory fakt mizerné.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od warhawk »

Docela by mě zajímalo, jak by obstál takový Type-C konektor. Já vím, že to zní šíleně, ale dá se zapojit symetricky, dá se koupit za pár korun i od slušných výrobců a parametry také nejsou zoufalé. Hlavně by se všechny signálu daly zdvojit...
Samozřejmě to počítá se slušnou malou deskou.
Názory? (měl jsem dneska asi moc kafe)
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“