ExpressLRS
Re: ExpressLRS
Open source projekty jako např. ELRS jsou chráněny GNU General Public License v aktuální verzi V3 ale to pro Číňana nic neznamená. Viz. třeba ten Průšův článek kde jeho Open source tiskárnu má jako průmyslový vzor v Německu zaregistrovaný nějaký Číňan. No a to je teď aktuální i pro ELRS. Jde o o značku ExpressLRS kde nějaký Christopher Henry Sauer požádal v USA a Číně o její registraci. Proto vznikla firma v USA s názvem ExpressLRS LLC a ta bude zastupovat celý projekt ELRS i ve světě. Teď se musí právně dokázat kdo má na tu značku skutečný nárok. To celé stojí peníze které mohly jít na vývoj projektu ale nepůjdou. Ti kdo ve skutečnosti profitují z Open source projektů jsou výrobci HW a ti jsou dnes skoro na 100% v Číně.
Jen pro představu kdo dary nejvíc sponzoruje ELRS za celou dobu projektu...
Jumper RC 6500 USD
BayckRC 6500 USD
Iflight RC 2000 USD
ale třeba Radiomaster jen 516 USD
Rozpočet projektu je taky open... https://opencollective.com/expresslrs#category-BUDGET
Jumper RC 6500 USD
BayckRC 6500 USD
Iflight RC 2000 USD
Rozpočet projektu je taky open... https://opencollective.com/expresslrs#category-BUDGET
Kdyby se někomu hodilo zbyli mi hotove pcb pro tx a i nějaký osazovak
HK500 GT
HK450-480 4clanek
MCPX 2S power
HK450-480 4clanek
MCPX 2S power
Já tomu nerozumím, neb zatím jsem ELRS nepolíbený. Ale napadá mi otázka...když by nebyl jak píšeš 100% HW z čajny...tak i sw je k ničemu. Nebo se pletu?blembondo píše: úte 07.10.2025 18:05 Open source projekty jako např. ELRS jsou chráněny GNU General Public License v aktuální verzi V3 ale to pro Číňana nic neznamená. Viz. třeba ten Průšův článek kde jeho Open source tiskárnu má jako průmyslový vzor v Německu zaregistrovaný nějaký Číňan. No a to je teď aktuální i pro ELRS. Jde o o značku ExpressLRS kde nějaký Christopher Henry Sauer požádal v USA a Číně o její registraci. Proto vznikla firma v USA s názvem ExpressLRS LLC a ta bude zastupovat celý projekt ELRS i ve světě. Teď se musí právně dokázat kdo má na tu značku skutečný nárok. To celé stojí peníze které mohly jít na vývoj projektu ale nepůjdou. Ti kdo ve skutečnosti profitují z Open source projektů jsou výrobci HW a ti jsou dnes skoro na 100% v Číně.
Jumper RC 6500 USD
BayckRC 6500 USD
Iflight RC 2000 USD
Protože jukni..Futaba...nic pořádného již dlouho. Jeti je svázán EU dementolegislativou...atd.
Vím,že ELRS se dá i používat na 10mW, ale nějak se asi všichni shodnem,že kvuli tomu si to nikdo nekupuje...protože lítáním na LOS stačí i ten Jeti nebo Futaba.
A právě jen čajňani dělají HW který umožňuje lecos ...
Lítám jak Futabu (tu teda už jen dojíždím...a bude už pouze jako vzpomínka na dobu kdy ta značka něco znamenala
A primárně teď lítám Frsky...a to hlavně z duvodu, že umožňuje právě na EU legislativu hodit boban. Jinými slovy umožňuje výrazně zvětšenou spolehlivost přenosu informace o řízení k modelu tak, abych s ním vzlétl, ale taky i přistál...
(PS..EU LBT tu fakt nechci pitvat-neb i ELRS na ni sere) Nebo se pletu??
Tím chci říct, že situace není ani trochu černobílá...
Noooo, tak úplně na ni nesere... je to volitelné, podobně jako u FrSkygraup15 píše: úte 30.12.2025 19:38 ...
...
(PS..EU LBT tu fakt nechci pitvat-neb i ELRS na ni sere) Nebo se pletu??
...
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Docela mě teď zarazilo, co je psáno pod tím otazníkem u obou verzí, když jsem updatoval rádioWoita píše: úte 30.12.2025 21:39 Noooo, tak úplně na ni nesere... je to volitelné, podobně jako u FrSky
obrazek.png
Tohle na mě vyskočí u 2.4GHz ISM:
"safely in any country".
Popisek vede na standardní ELRS popis, který nic nevysvětluje,neříká a je zastaralý.
https://www.expresslrs.org/software/use ... ory-domain
Minimálně tady na tom to kritické "Regulatory_Domain_EU_CE_2400" chybí.
Jen taková volná odpověď. 100% HW je z Číny ale v poslední době ten Číňan chce i patenty a prum. vzory na které nemá nárok. Jestli někdo bude používat ISM nebo LBT je mě fuk. Sázím na svědomí uživatele a ta poznámka u 2.4 Ghz ISM je vlastně pravda. Hezký Nový rok všem.
-
HONZIK 22
Hmm
Lítám jak Futabu (tu teda už jen dojíždím...a bude už pouze jako vzpomínka na dobu kdy ta značka něco znamenala
A primárně teď lítám Frsky...a to hlavně z duvodu, že umožňuje právě na EU legislativu hodit boban. Jinými slovy umožňuje výrazně zvětšenou spolehlivost přenosu informace o řízení k modelu tak, abych s ním vzlétl, ale taky i přistál.
Evropa. Podivna instituce . Umre na samu sebe.
Od te doby ,co prisla o kolonie žere samu sebe zevnitř.
Ad2. Futaba . . Proc si mysli ,ze je dokonala ze to staci? Na to dojelo uz hodne fy. Obavam se k teto hranici blizi uz i JETI.
A primárně teď lítám Frsky...a to hlavně z duvodu, že umožňuje právě na EU legislativu hodit boban. Jinými slovy umožňuje výrazně zvětšenou spolehlivost přenosu informace o řízení k modelu tak, abych s ním vzlétl, ale taky i přistál.
Evropa. Podivna instituce . Umre na samu sebe.
Od te doby ,co prisla o kolonie žere samu sebe zevnitř.
Ad2. Futaba . . Proc si mysli ,ze je dokonala ze to staci? Na to dojelo uz hodne fy. Obavam se k teto hranici blizi uz i JETI.
A frsky připravuje v další generaci rádií a přijímačů provoz Twin + 868Mhz společně. Což je bomba..protože Twin je LoRa na dvou ruzných frekvencích a 868 už teď je LoRa.
S flex FW to bude naprosto dostatečné na cokoli. A pokud si někdo postaví ultra long range hračku ..tak holt si koupí ELRS na 868/1W a nebo 2.4Ghz 1W a při svém občasném výletu za hranici všedních dnů
bude těch svojich 20km letět .
(ono kdo tomu trochu rozumí, stejně ví, že to jde jen při splnění dost podmínek..a ta hlavní je přímá linie-model/vysílač.)
S flex FW to bude naprosto dostatečné na cokoli. A pokud si někdo postaví ultra long range hračku ..tak holt si koupí ELRS na 868/1W a nebo 2.4Ghz 1W a při svém občasném výletu za hranici všedních dnů
(ono kdo tomu trochu rozumí, stejně ví, že to jde jen při splnění dost podmínek..a ta hlavní je přímá linie-model/vysílač.)
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
A bude ti těch 20km stačit?graup15 píše: stř 31.12.2025 15:55 A frsky připravuje v další generaci rádií a přijímačů provoz Twin + 868Mhz společně. Což je bomba..protože Twin je LoRa na dvou ruzných frekvencích a 868 už teď je LoRa.
S flex FW to bude naprosto dostatečné na cokoli. A pokud si někdo postaví ultra long range hračku ..tak holt si koupí ELRS na 868/1W a nebo 2.4Ghz 1W a při svém občasném výletu za hranici všedních dnů![]()
bude těch svojich 20km letět .
20km se mne už netýká...mně stačí okolo 4km. Víc nepotřebuju

Zdravím. Měl bych na Vás odborníky prosbu. Snažím se flashnout přijímač : MATEKSYS ELRS-R24-P6 R24-P6 EXPRESSLRS 2.4G 6CH PWM na poslední verzi Elrs přes wifi, ale před dokončením mi to vyhodí hlášku, že je nedostatek místa. Neví někdo, co dělám blbě. Díky
Některé přijímače se flashují přes .BIN soubor, a některé (právě ty co mají malou paměť) se flashují přes komprimovaný soubor, většinou asi .GZ. Zkusil jsi flahovat přímo ten komprimovaný soubor?wolf píše: sob 03.01.2026 16:48 Zdravím. Měl bych na Vás odborníky prosbu. Snažím se flashnout přijímač : MATEKSYS ELRS-R24-P6 R24-P6 EXPRESSLRS 2.4G 6CH PWM na poslední verzi Elrs přes wifi, ale před dokončením mi to vyhodí hlášku, že je nedostatek místa. Neví někdo, co dělám blbě. Díky
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
No ten elrs konfigurátor pro tento přijímač vyprdne již hotový (tedy nezabalený) bin soubor. Myslíš ho tedy komprimovat pokud ano, tak např. v 7-zip ?
Tohle pořád platí i pro jiné Rx. https://www.expresslrs.org/quick-start/ ... /hmep2400/
Nej léčba je flešnout to přes UART. Takže to chce nějaké FTDI nebo cp210x atd.
A ještě dotaz...který firmware tam máš navolený? V targets MATEK ELRS-R24-P6 už dlouho není.
Nej léčba je flešnout to přes UART. Takže to chce nějaké FTDI nebo cp210x atd.
A ještě dotaz...který firmware tam máš navolený? V targets MATEK ELRS-R24-P6 už dlouho není.
To, co je v tom návodu splňuji, bohužel UART adapter nevlastním.Tak ještě to zkusím zabalit v tom .gz a prubnu to.Vše ostatní je pro mne již vyšší dívčí a mé mozkové neurony se s tím odmítají poprat.( např. použít jinou kategorii a cílové zařízení v elrs konfigurátoru, což prý také někdy funguje). I tak díky.
Konfigurátor mám 1.7.11 a target první řádek: Matek systems 2.4 GHz a druhý řádek: MATEK R24-P PWM 2.4GHz RX ,ale nebráním se doporučení i něčeho jiného.
Konfigurátor mám 1.7.11 a target první řádek: Matek systems 2.4 GHz a druhý řádek: MATEK R24-P PWM 2.4GHz RX ,ale nebráním se doporučení i něčeho jiného.