Soubory pro gravírku

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

Soubory pro gravírku

#1 Příspěvek od Kiwira »

Zdravím,
dělám instruktora v letecko-modelářském kroužku, pořídil jsem si gravírku ORTUR, abych klukům mohl vypalovat stavebnice. Zatím jsem jim připravil stavebnice Graupnerova UHU staženo z : https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=4247 , kde jsou soubory pro gravírku v záložce - cad.zip. Na outerzone jsem našel ještě jeden cad.zip a jinak nic. Rád bych klukům vypálil i jiné jednoduché modely ( také házedla). Problém je v tom , že se s programem Light Burn teprve učím zacházet a tak v této chvíli ještě neumím ty potřebné data pro gravírku vytvořit. Existuje nějaký web odkud by se soubory DFX daly zdarma stáhnout. A nebo máte takové soubory ve svém PC a byli by jste je ochotni pro kluky do kroužku poskytnout ?
Díky ( i za kluky ) moc, Mirek
Hrom do vrtule !!
Petman
Kontaktovat uživatele:

Re: Soubory pro gravírku

#2 Příspěvek od Petman »

Data pro laser lze na outerzone získat i z vektorového PDF. Jen to dá trošku práci. CAD program takový PDF soubor načte jako výkres a potřebná data pro laser lze získat "rozebráním" výkresu modelu. Soubory DXF nebo vektorové PDF lze vyhledat přes jejich pokročilé vyhledávání. Těch souborů je tam celkem dost. Klasické PDF se musí "ručně" překreslit, trasování často nefunguje korektně.
Naposledy upravil(a) Petman dne pon 24.11.2025 8:50, celkem upraveno 1 x.
Petman
AMC Blatná
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Soubory pro gravírku

#3 Příspěvek od blesk »

V LightBurnu to jde, je tam funkce trasování, problém je že čáru to vytrasuje dvakrát - pravý a levý přechod z čáry na pozadí. Tak to chce pak jednu stranu odmazat.

Jinak nahraješ obrázek, dáš trasovat, potom obrázek odstraníš a upravit to vytrasovane, chce se to s tím hrát, jinak na YT je hromada návodu na LB.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“