Vozejcek k vetroni

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
Ticcino

Re: Vozejcek k vetroni

#46 Příspěvek od Ticcino »

Když vydržíš dva roky, tak za hubičku prodám kočárek mé dcery.
Reálně, oslov maminky na mimibazaru.
VTjr

#47 Příspěvek od VTjr »

S kočárkem to tady u nás už někteří zkoušeli, ale bez úspěchu - nevhodná geometrie (čtvercová, čili rozchod a rozvor prakticky stejný) nedrží to době směr a je to neklidné na nerovnostech kterým se na trávě nelze zcela vyhnout. Pro stabilitu směru je dobré, když rozvor je zhruba dvojnásobkem rozchodu. :wink: A jde to přesně i bez sbíhavosti předních kol.
Ja mám ale jiný problém. Taky jsem koupil ta kolečka do kolo běžky a postavil vozík. Jen jsem jako matroš použil zbytky plovoucí podlahy, kolečka nevylehčoval a výsledek vyšel moc těžký. Na trávě mi model s ním proběhne celou 160m dlouhou travnatou dráhu, ale motor už není schopen zvyšovat rychlost tak aby se model byl schopen odlepit. Na asfaltu by to asi fungovalo ale tráva mám přece jen dost velký valivý odpor, který se úměrný hmotnosti, tedy tlaku na nápravy. Tak teď uvažuji o výrazném odlehčení vozíku i kol, nebo taky o kombinaci vozíku a gumicuku. To však vyžaduje doplnit na vozík zespodu háček, který by navíc ovládal přes pákové mechanismy výsuvné kolíky držící odtokovky křídel - to aby ten vozíček při prudkém rozjezdu nevystřelil dopředu bez modelu. :mrgreen:

Fotky zatím nemám, ale když to bude fungovat, tak Vám je doplním.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Jara11

#48 Příspěvek od Jara11 »

Já měl před časem vozík z překližky, to co je dnes běžně vidět a stavitelný náběh. Ten drátěnej co jsem zesmolil přece jen pruží a nejsou to takový rány a jak píšeš délka vozíku 73cm šířka 30cm a po prvních zkušenostech to funguje. Jenom to co píšeš mě taky není jasný. Jede to po vysečeným letišti, maže to opravdu rychle a musím to z toho hodně tahat VOP. připadá mi problém v tom, že je podložené celé křídlo jak náběžka, tak odtokovka a prakticky se to musí postavit na odtokovce ,aby šla náběžka do luftu a když vezmu co to je za potřebnou sílu-jak je to daleko za těžištěm. Zkoušel jsem ero 2,5kg a to jde samo na 5metrech. Pokud je větší plošný zatížení, začínaji problémy. Původně jsem si říkal, že mechovou hadici pod křídlem zaříznu někde za 50% hloubky křídla, aby se to mohlo zhoupnout odtokovkou dolů-jestli by se tomu pomohlo. Jsem názoru, že by to prakticky při dostatečný rychlosti mělo jít nahoru samo. Mám to nastavené, že při stoupání musím tlačit VOP.
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
VTjr

#49 Příspěvek od VTjr »

Můj problém je v tom, že tah motoru není dostatečný aby takovou hmotu (vozejček + model) po trávě rozjel na potřebnou rychlost. Odhaduji, že je asi jen polovičná než je potřebná startovní/letová. Rozhodně ne dostatečná. A plošné zatížení je opravdu velké. Jaké :?: - to se radši ani neptej! :mrgreen: Vozíček s modelem a motorem na plný kotel se asi po deseti metrech rozjeden an nejakou rychlost a ta se dál už nezvyšuje :( Takhle jsem to zkoušel, až jsem nakonec dokonce vyjel z dráhy a tam se v lucerce zasekl.
Ale to jak říkáš s těmi odtokovkami - na tom něco je. Taky mám stavitelný úhel náběhu křídel ale teď uvažuji, jestli by nebylo lepší podepírat to volně pohyblivými lištami s kloubem v těžišti, nebo jen kousíček za ním.
Jara11

#50 Příspěvek od Jara11 »

Kolik vycházi Watů k váze? Když vidím , jak to upaluje , mám to 5,7kg a nějakých 900W. Druhý ero 8,5kg a cca 1100W a startuje v pohodě ze svého podvozku, ale z asfaltu. Přitom zatížení 100g/dm2 . Jak máš vysokou trávu na place-kolik to musí překobat?
VTjr

#51 Příspěvek od VTjr »

No právě. :(
Pohon je žhavící dvaapůlka a zatížení 70g/dm2. Sice točí s laďákem přes 20tisíc a výkon může být kolem 500W, ale k hmotnosti 1800g je to pořád málo. :cry: Tráva na našem letišti se seče jednou za týden někdy i 14 dní, ale neodstartoval jsem ani když to bylo dva dny po kosení. Model se dá hodit z ruky jedině ze svahu a na rovince jen proti silnému větru (co tady nebývá často). Pomohlo by dát větší motor, ale vzhledem k historické koncepci pevného překližkového lože, které je nedílnou součástí poměrně úzkého čumáku, to prostě tak snadno nejde. Ale když už je to ve vzduchu, tak to létá opravdu hezky, i obraty a je rychlý jak stihačka. Jenže právě to je ten problém, jak odstartovat :roll: :? :mrgreen:
Jara11

#52 Příspěvek od Jara11 »

To je plošný zatížení v pohodě. Tam bude někde chybka jinde. Ten motor zřejmě nemá, co by měl být, nebo vrtule. Kdyby to mělo ty waty co píšeš, tak si myslím, že by to mělo chodit.
Amper

#53 Příspěvek od Amper »

Mam obavu ze pro praci s podobnym odporem to bude chtit vetsi vrtuli ktera bude vic "tahnout". Ale to zase neodpovida modelu.

Tech 1800g ma letadlo ? Pokud jo tak se nedivim, pomer hmotnosti vozik/letadlo je vrazedny.

Nebylo by nejrozumnejsi v tomdle pripade volit katapult ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
VTjr

#54 Příspěvek od VTjr »

Tak přece platí, že
vozejček + gumicuk = katapult.
Tedy více-méně. :)
Samotný gumicuk, vzhledem k tomu, že to nemá podvozek a vrtule je v čumáku nepřichází v úvahu. Ono je to na házení z ruky.
Kdysi to mělo jen 1600g a jinej motor (MVVS2,5RL), který dobře zvládal i vrtuli 220/100mm. Navíc po opravách model ztěžkl. :cry: A taky tím, že jsem doplnil 4, servo na směrovku (předtím nebylo), co spolu s táhlem byla další váha navíc.
Navíc ten původní motor už není a teď je tam tříkanálový MVVS2,5GRR, který ale s tak velkou vrtulí odmítá podat rozumný výkon. :( Ale naopak se mu líbí velké točky se 180/100 a s laďákem, což ale zrovna ve fázi startu není zrovna dobré. Malá vrtule má bez pohybu horší obtékání a větší ztráty. A těch 500W, to je samozřejmě jen takový odhad podle otáček a toho co píšou v papírech od motoru. Je možné, že to bude o něco méně a tak je zřejmé, že tenhle výkon nebude na zemi. V luftu se totiž motor odlehčí, přejde do rezonančních otáček a pak to má ty správné grády. Ještě jsem uvažoval i nad možností prodloužit trochu laďák, aby měl rezonanci nižší a dovedl utočit aspoň 200/100mm.
Jara11

#55 Příspěvek od Jara11 »

Navazuji na starší téma ohledně vozíku. Používal jsem tento drátěný postupně na Diskuse 4500mm od Topmodelu,potom na ASW22 5000mm od Baudyse. Moswey7, Ventus 3 4.8m a vždy bez problému. Nyní jsem koupil originál, který prodávalo Robbe, osadil kolečkama 25cm s ložiskama a prodal V3 a koupil V3 od jiného výrobce (EMS) 5,33cm 8,5kg. No a teď problém, se kterým si nevím rady. Vozík je perfektně rovný ve všech osách, oproti to mu co jsem měl dělanej, ale stále a hodně zatáčí s větroněm doprava, ale tak, že po nějakých 20m už jede 45st. a podivně doprava. Vždy doprava. Motor vyosení jsem nikdy neřešil a nikdy tento problém nebyl. Jde to sice dohnat směrobvkou, ale mám na kniplu plyn a směrovku a to mi nějak nejde dohromady ovládat. Vrtule sklopka GM 14/9 cca 11000ot. samozřejmě levotočivá. Motor osazen úplně stejný jako u předchozí V3, pouze váha o 2kg vyšší. Domixoval jsem do plynu směrovku, to sice vyeliminuje, ale přece jen po odlepení z vozíku to zase není ono. Oproti původnímu V3 je pouze o něco silnější směrovka, rozměry naprosto jinak shodné. Kdyby to táhlo doleva, tak to odpovídá jinému vyosení. Bohužel používám vrtuli FES od Torcmana a jsou v rupu zalepená ložiska a tak s tím na vyzkoušení nejde hnout. Vyosení v obou osách nula, jako vždy. Samotný vozík když pustím po silnici, nikam neuhybá.Zkoušel jsem pomalý rozjezd s erem a jak se dá nad půl výkonu, tak začne uhybat doprava. Kdybych tenhle motor HACKER 50 neměl i v předchozím modelu, tak to svedu na jakoby gyro efekt motoru, ale ten jsem v předchozím eru měl a bez problému. Nenapadá někoho něco? Děkuju
4F200

#56 Příspěvek od 4F200 »

Zdravím vespolek. Zajímavé téma, ale zde je to jen týrání nevinných.
Smysl to má (mělo) u Me-163 a nebo pokud majitel není schopen model zvednout.
Jinak se stačí napřáhnout a během hodu (z místa) tam narvat plyn.
V mém případě i bez klapek.
Creata, Hiko, Griffin, 4F200, Omega 1200, V120D02S, V450D01(03), V500D01, Alpha 1500, TwinShark 2700
LittleFalco

#57 Příspěvek od LittleFalco »

Jara11 píše: čtv 16.10.2025 10:07 Navazuji na starší téma ohledně vozíku. Používal jsem tento drátěný postupně na Diskuse 4500mm od Topmodelu,potom na ASW22 5000mm od Baudyse. Moswey7, Ventus 3 4.8m a vždy bez problému. Nyní jsem koupil originál, který prodávalo Robbe, osadil kolečkama 25cm s ložiskama a prodal V3 a koupil V3 od jiného výrobce (EMS) 5,33cm 8,5kg. No a teď problém, se kterým si nevím rady. Vozík je perfektně rovný ve všech osách, oproti to mu co jsem měl dělanej, ale stále a hodně zatáčí s větroněm doprava, ale tak, že po nějakých 20m už jede 45st. a podivně doprava. Vždy doprava. Motor vyosení jsem nikdy neřešil a nikdy tento problém nebyl. Jde to sice dohnat směrobvkou, ale mám na kniplu plyn a směrovku a to mi nějak nejde dohromady ovládat. Vrtule sklopka GM 14/9 cca 11000ot. samozřejmě levotočivá. Motor osazen úplně stejný jako u předchozí V3, pouze váha o 2kg vyšší. Domixoval jsem do plynu směrovku, to sice vyeliminuje, ale přece jen po odlepení z vozíku to zase není ono. Oproti původnímu V3 je pouze o něco silnější směrovka, rozměry naprosto jinak shodné. Kdyby to táhlo doleva, tak to odpovídá jinému vyosení. Bohužel používám vrtuli FES od Torcmana a jsou v rupu zalepená ložiska a tak s tím na vyzkoušení nejde hnout. Vyosení v obou osách nula, jako vždy. Samotný vozík když pustím po silnici, nikam neuhybá.Zkoušel jsem pomalý rozjezd s erem a jak se dá nad půl výkonu, tak začne uhybat doprava. Kdybych tenhle motor HACKER 50 neměl i v předchozím modelu, tak to svedu na jakoby gyro efekt motoru, ale ten jsem v předchozím eru měl a bez problému. Nenapadá někoho něco? Děkuju
Podle popisu to způsobuje gyroskopický moment vrtule v kombinaci s jiným profilem SOP (větší tlouštka než u původního modelu = větší síla). Síla způsobující vybočení není konstantní - se zvyšující se rychlostí (zvětšení úhlu náběhu na směrovce) se zmenšuje a naopak.
Dalším faktorem do hry je vozík - geometrie kol stabilizuje - vyvozuje sílu která brání ve vybočení celé soustavy. Při odpoutání modelu od vozíku tato stabilizační síla skokově zmizí což se projeví náhlou změnou směru

Polopaticky - během rozjezdu je nutné řídit i směrovku - velkou výchylku na začátku úměrně zmenšovat tak aby to už po zemi jelo rovně. Dá se to bez rizika natrénovat na jakémkoliv simulátoru.
Rešením by bylo i použít vrtuli s menším průměrem - to ale asi nebude ta pravá varianta
Zpátky doma, v kopcích :-)
Jara11

#58 Příspěvek od Jara11 »

Tak problém vyřešen. Zastrčil jsem do FES předního ložiska 60cm kulatinu bez vůle a zjistil, že motor je vyosen neodhadnu o kolik (cca 1st.) doprava. Tuto odchylku jsem srovnal, zalepil uložení v ose trupu a funguje perfektně. Využil jsem osazeni v trupu od výrobce na přední ložisko a to byla chyba. Nikdy jsem u těhle velkých modelů motor do strany navyosil a fungovalo to bez problému. Jinak jak tu někdo píše hodit je na rovině naprostý nesmysl. Přece jen téměř 9kg a rozpětí 5.3m je na házení už moc a kopec nemám k dispozici.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“