Novinky v RC ovládání

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Novinky v RC ovládání

#166 Příspěvek od jyrry »

Výhodou je i trimování pro každou letovou fázi zvlášť.
jyrry.webnode.cz
chorche

#167 Příspěvek od chorche »

prikrylm píše: pát 12.09.2025 13:23 Takový "Boxer" na steroidech. :)
Mel jsem moznost mit v ruce TX15 Max a musim rict ze je to vazne super, ten H7 CPU je znat, radio je podstatne sviznejsi v porovnani s TX16S nebo Jumper T15 (obe radia pouzivam). Zatim menit nebudu, ale pokud bude potreba tak mam jasno :mrgreen:
A take proto ze mne nebavi prehazovat 2,4GHz a 868MHz modul. Samozrejme, stacilo by koupit Radiomaster Nomad ktery umi obe pasma, ale....
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
paulo
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od paulo »

ellet píše: pát 12.09.2025 12:45 A zpomalené najetí klapek do polohy (i několika poloh) by ti nestačilo? Tahové potenciometry na levných TX opravdu vidět nejsou (nemá je ani TX16).
TX 16 ich prave ma https://radiomasterrc.com/cdn/shop/file ... 1750062271

Prepnutie letoveho rezimu, resp. spomalenie klapiek vobec nepomoze pokial je potreba klapky plynulo ovladat - typicky pristatie na svahu s motorovym F3G
Libor
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od Libor »

Tak kniplem plynu.
Libor
HLA
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od HLA »

chorche píše: čtv 18.09.2025 15:09 TX15 Max a musim rict ze je to vazne super
Také se mi líbí, ale počkám, až bude verze s displejem nahoře :-)
ellet

#171 Příspěvek od ellet »

paulo píše: pát 19.09.2025 0:50 TX 16 ich prave ma...
Má otočné (rotační), ne tahové.
prikrylm

#172 Příspěvek od prikrylm »

..jsem si zkusil přesměrování, tak pepinův dotaz na nové rádio, jsem šoupnul do nového vlákna...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
blembondo

#173 Příspěvek od blembondo »

Flysky PROART PA01.
https://www.flysky-cn.com/pa01specification
https://www.banggood.com/cs/Flysky-ProA ... rvUvwXqwWj
Za mě první vysílač za posledních pár let který má dobře vyřešenou anténu.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
prikrylm

#174 Příspěvek od prikrylm »

Tohle je zase na steroidech Boxer. Podobnosti jsou vidět na každém "kroku". Ale vypadá dost sympaticky! Asi testnu. :-P ... i když za $200 :-/
.. když nebude zbytečně větší jak Boxer, budete někdo chtít ELRS Boxera? Nebo když bude zbytečně větší, nebudete chtít někdo PA01?
---
Edit. su trubka. "Pocket" jsem myslel, ne "Boxer"...
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od warhawk »

prikrylm píše: stř 22.10.2025 12:48 Tohle je zase na steroidech Boxer. Podobnosti jsou vidět na každém "kroku". Ale vypadá dost sympaticky! Asi testnu. :-P ... i když za $200 :-/
.. když nebude zbytečně větší jak Boxer, budete někdo chtít ELRS Boxera? Nebo když bude zbytečně větší, nebudete chtít někdo PA01?
Hele, kdyz te tady vidim - potreboval bych druhe radio k ucitel a zak. A navic do male ruky (zena a malej kluk). Chci to mit i jako ovladac na nejake domaci hracky co obcas tisknu, blbnu. Rovnez by to melo byt me "cestovni" radio do batohu. Je radiomaster Pocket to co chci? Urcite to ma byt ELRS a rozhodne nepotrebuji prepinace apod. Jen hodne jednoduche radio, ktere vsak dokazu nejak provozovat paralelne s TX16s.
Zenair

#176 Příspěvek od Zenair »

Také po něčem koukám z podobných důvodů - malý vnuk. Aktuálně mi vychází jako kandidát Radiomaster TX15 ELRS. Asi do něj půjdu....
Pro malého a mě na blbnutí bude fajn a hlavně mi u něj funguje "hybridní" úchop. Prostě musím mít kniply chycené mezi palcem a ukazováčkem, jinak uřídím max. pomalou lodičku.
prikrylm

#177 Příspěvek od prikrylm »

Sry. "Pocket", ne "Boxer"...

@jyrry - v poho, já mám taky jedno vyhovující rádio strašně dlouho, ale někdo si ze zvědavosti koupí/postaví(!👍) nové letadlo, já si občas pořídím rádio, stvořím si zkušenost a pak "ho" posunu... Mě TO baví takto. :)
warhawk píše: stř 22.10.2025 15:31 Hele, kdyz te tady vidim - potreboval bych druhe radio k ucitel a zak. A navic do male ruky (zena a malej kluk)...
Jestli se nepletu, tak Pocket, krom toho, že nemá zrovna moc čudlíků, je jinak zvládne všechno, co každé pořádné rádio. Takže asi jo. Možná si ho chce osahat. Možná slabina je opravdu malinký displej, ale jinak fakt zvládne "všechno".
pepin

#178 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: stř 22.10.2025 17:40 Sry. "Pocket", ne "Boxer"...

@jyrry - v poho, já mám taky jedno vyhovující rádio strašně dlouho, ale někdo si ze zvědavosti koupí/postaví(!👍) nové letadlo, já si občas pořídím rádio, stvořím si zkušenost a pak "ho" posunu... Mě TO baví takto. :)
Tak on se k tomu jyrry časem třeba taky dostane, ale ted je zatim rad že na každy nový start modelu zvládne a stihne zkonstruovat a vyrobit novou jinou šlapku pro katapult, ale asi ho to baví no.

Ale je to zajimavý jak někoho baví v ty modrlařině něco a jiného uplně něco jiného ale je fajn, jak je ta midelářská komunita tolerantní a bere to tak, že každej si v tom najde to svoje a o tom to je.
prikrylm

#179 Příspěvek od prikrylm »

prikrylm píše: stř 22.10.2025 12:48 Tohle je zase na steroidech Boxer. Podobnosti jsou vidět na každém "kroku". Ale vypadá dost sympaticky! Asi testnu. :-P ... i když za $200 :-/
---
Edit. su trubka. "Pocket" jsem myslel, ne "Boxer"...
Tak dorazil (PA01). (první dojmy bez ladu a skladu)
Zatím jsem si jej osahal a nějakou tu hodinu používal s "Kerbal Space Program" (za mě prima zábava). Zatím jsem s rádiem nelítal.
Provedení mechanicky slušné až velmi slušné, překvapila mě vcelku hezká krabice ve které rádio dorazilo, i když už vnitřek krabice byl tvořen s ohledem na cenu. Nic méně furt dobré.
Není o moc větší jak RM Pocket, Pocket je malinko "tlustší". Pocket se dá přenášet za anténu (jako jednou rukou držím rádio za anténu mezi prsty a prsty drží letado, druhá ruka je volná) PA01 takto použít nepůjde. Zajímavé řešení antény u PA01 už tu někdo zmiňoval.
Barevný displej, větší jak u Pocket, ale je tam nacpaná barevná verze ETX, takže písmenka většínejsou. Nic méně se dají stvořit telemetrické obrazovky s většími písmenky. Trochu se nepovedlo zobrazení mixeru, kde řádek mixeru, pokud obsahuje volby letových režimů je takový vysoký a nevleze se do svého "kontejneru". Ztratí se pak číslo kanálu... prostě taková drobná chybka.
Obraz není přes celý displej, jak je vidět, ale zleva a zprava je asi 6mm okraj - je to vidět na fotce.
PA01 má v "držátkách" jakési RGB LED podsvícení, co umí blikat jak vánoční stromeček, dá se to vypnout, ale dokážu si představit, že rádio bude svítit červeně, když model "není ready".
4 "custom" tlačítka, rovněž s možností podsvícení, nastavitelné barvy pro on/off. Podrobněji jak na tlačítka asi buď víte, nebo viz ETX.
Kniply malé, jako Pocket, ale s relativně dlouhým závitem + dodanou kontramatkou, takže se dá nastavit délka bez "DIY". Pocitově jsou takové "Pocketové", std velké jsou asi příjemnější, ale...
Vcelku symatický chod bočních potenciometrů, takové zoubkovaté se zvýrazněním středové polohy. Dvě tlačítka zespodu vidím taky použitelná (hodlám hojně zkoušet s F3K).

PA01 došel s předinsatlovaným ETX 2.11.3 a ELRS 3.6.0 fw v RF modulu. V krabici s rádiem došel i AFHDS3 TMr přijímač. Rádio umí AFHDS3, ale jen po nahrání jiného FW do RF modulu. Dohromady tedy ne. AFHDS3 jsem ještě nezkoušel. Nic méně ELRS a AFHDS3 jedou na stejném HW. Ze zvědavosti ten AFHDS3 s vysokou pravděpodobností zkusím. Pak nejspíš stejně bude jeden AFHDS3 Rx (sériový mrňavý) volný.
Na stole otestováno s ELRS přijmači - ELRS funguje. :)

V menu PA01 vidím "custom LUA", u Pocket tuto možnost nevidím (asi slabší procesor).

PA01 jede na std 2x 18650, jak dlouho, zatím netuším, lepší jak Pocket to ale nebude kvůli displeji.

Sympatické je nabíjení a komunikace přes jediný USB-C, pro účely "tréninku" na PC může jet přes kabel bez baterek - akorát teda pořád hlásí, že baterie modelu je vybitá... (asi to nebude úplně std konfigurace provozování, ale tak nějak TO jde). Přístup k "bootloaderu" CPU je realizován ne prostým zapojením vypnutého rádia, ale pomocí tlačítka (tlačítek?) uvnitř rádia (viz manuál).

Teď si nevybavím, kde se toulá můj 4in1 X-lite modul, takže funkčnost externího modulu nepotvrdím, nic méně pevně věřím, že funguje std způsobem.

Údajně lze provozovat i s nějakým FlySky systémem, ale ten se mi moc zkoušet nechce. Leda za na výslovné přání a za dvě (rozumná) piva :) .

Určitě nějakou dobu potestuju, kdyby si chtěl někdo osahat, tak Brno, zimní liga F3K a další příležitosti.

Zatím tak.
Přílohy
IMG_20251220_120622.jpg
IMG_20251220_115640.jpg
Libor
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od Libor »

prikrylm píše: sob 20.12.2025 12:54 PA01
Pro koho rádio v takové malé krabce je, jaké to má klady, jaké zápory - můžeš dát dohromady to podstatné. Díky!
Libor
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“