Graupner Mosquito 1975 a 2025

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
LJM
Kontaktovat uživatele:

Re: Graupner Mosquito 1975 a 2025

#16 Příspěvek od LJM »

sozda píše: ned 07.09.2025 9:57 Ano ano, Mosquito je nádherné éro a co jsem v penzi tak na něj se zalíbením koukám, že bych si ho na stará kolena postavil, ale když vidím v plánu kolik obsahuje dílů tak bych bral nejakou stavebnici kde jsou alespoň nařezaná žebra křídla a výškovky a nejaké přepážky trupu, aby se to snadněji dávalo do kupy. Co se vysílačů týká tak mám taky pro potěchu oka ikonický Graupnerův žlutý 12S a černý 12S ten černý jsem nechal na 27 MHz i s přijímačem a servy vše v původním stavu a funkční.
Nevíte někdo jestli existuje taková stavebnice? Plán je na Outerzone
Stefan Graupner(SG-Modellbau) prodává svou stavebnici Mosquito Q/W - je to Mosquito s křidélky a klapkami, placatou výškovkou, děravým trupem a špatným tvarem kabiny :-)
Koupil jsem od něj tu stavbenici, ale nedávno jsem ji prodal zpět do Německa. Protože jsem mezitím sehnal tu originální z 1975.
Osobně bych ho stavěl podle plánu. Ta Stefanova stavebnice je sice kvalitně připravená, ale je to jen taková parodie na Mosquito. Nesplnila mé očekávání.

Pokud si chcete postavit Mosquito, mohu zdarma poskytnout dokumentaci (viz první video na stránce a pak odkaz v komentářích na soubory na MW).
Já jsem ho dělal s tištěným čumákem a profilem křídla S7055 s rovnou spodní stranou. Vynikající profil a lehko se staví. Mám i řezací data. Nazval jsem ho Mosquito 2025. Nedá se rozeznat od původního Mosquita.
Naposledy upravil(a) LJM dne ned 07.09.2025 14:09, celkem upraveno 1 x.
Lubomir – LM Ateliér | Mojzi Model
Najdi to, co miluješ, a nech, ať tě to zabije.
LJM
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od LJM »

HONZIK 22 píše: ned 07.09.2025 12:09 Ja bych pro tuto sestavu vrazdil.Ne humor. Mazlil se s tim. :D
Slovy to nelze popsat ,kdyz jsem preklesloval pres kloboukovy papir obrazky z Graupner katalogu.
200m od meho detskeho pokojicku pres okno letala Graupner ASK-14 D Koga a Mosquito. A ja musel jit do mesta na hodinu klaviru. Nenavidel jsem klavir dalsich 20let.
Otec mého kamaráda z dětství, modeláře a hifistu (to jsme dodnes oba), učil hru na violoncello a já si tehdy říkal, "bože, chudák ten, kdo se musí učit na smyčce!" To byly strašný zvuky. :-D A každý kdo se učil, neměl čas na nic jiného, Hrůza! :-D
A nyní? Učím se na cello jako samouk již šestým rokem a dal bych klidně všechny modely i celou dílnu za to, abych to uměl jako Hauser anebo YoYoMa.
Dnes velmi, velmi, VELMI lituji, že mě tehdy někdo nedokopal ke hře na smyčce. :-) I klavír bych bral všemi deseti! :-D Nejlépe obojí.
Ihned bych se vzdal modelářství i všech lidí, které znám. :-) Doufám, že v příštím životě budu světový cellista + rekreační modelář. :-D
LJM
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od LJM »

Teď musím Mosquito na pár dnů odložit do škatule.
Musím zase vyrobit pár pylonů pro Stefana a jeden nový pro své Amigo. A taky dělat chvíli na zahradě. :-)
Přílohy
DSCF7821.JPG
DSCF7822.JPG
DSCF7831.JPG
DSCF7835.JPG
LJM
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od LJM »

Malá odbočka... Pylony pro Amigo, Hi-Fly, Mosquito a Dandy.
Přílohy
DSCF7837.JPG
DSCF7839-MM.jpg
DSCF7845.JPG
DSCF7861-MM.jpg
DSCF7865-MM.jpg
DSCF7854-MM.jpg
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od warhawk »

Lubomíre, koukal jsem na ten MW. Ten motor od Hyperionu máš ze starých zásob, nebo si ho někde našel? Mám stejný v jiném letadle a jsem s ním velmi spokojen. Bohužel se už však nedá sehnat.
LJM
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od LJM »

warhawk píše: stř 10.09.2025 10:13 Lubomíre, koukal jsem na ten MW. Ten motor od Hyperionu máš ze starých zásob, nebo si ho někde našel? Mám stejný v jiném letadle a jsem s ním velmi spokojen. Bohužel se už však nedá sehnat.
Koupil jsem ho od jednoho modeláře před asi čtyřmi lety. Je to fantastický motor. Tak jsem letos sháněl další, ale povedlo se mi sehnat jenom kratší verzi 2213-16.
Nikde jinde jsem již žádný jiný neviděl. Ten druhý jsem sehnal na poptávku na RCN. Lidé to buďto neinzerují anebo neprodají.
Několik skvělých věciček jsem koupil na poptávku, protože někteří lidé mají doma skvělé věci, které by i prodali, ale ani je nenapadne udělat inzerát.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od warhawk »

Díky za odpověď. Já jen doplním, že v podobné koncepci se dá něco najít u Dualsky XMOTOR, např. u Hořejšího nebo Lindingera. Ty motory na mě také působí dobrým dojmem. Jeden tu mám přípravený.
LJM
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od LJM »

Já jsem potřeboval motor do čumáku s malým průměrem a ten Hyperion dokonale vyhovuje, protože má výrazně kuželový předek. Navíc má krásný kultivovaný chod a nedělá hluk jako jiné motory (na 3S s vrtulí 9x6). Dokonale pasuje právě do Mosquita. Já obecně motory v kluzácích nemusím, ale Mosquito bude výjimka právě kvůli tomu motoru, že se mi tak líbí. Druhé Mosquito již bude samozřejmě bez motoru. :-)
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

LJM píše: ned 07.09.2025 14:00.
Dnes velmi, velmi, VELMI lituji, že mě tehdy někdo nedokopal ke hře na smyčce. :-) I klavír bych bral všemi deseti! :-D Nejlépe obojí.
Ihned bych se vzdal modelářství i všech lidí, které znám. :-) Doufám, že v příštím životě budu světový cellista + rekreační modelář. :-D
Chlape neblázni, jestli jsibopravdu designer co jsem koukal na to tvé prezentační video designových návrhu pro jeti a audio komponentu, no diky bohu že tě rodiče nedali na housle.

Šmrdlání na smyčce si nech na příště do dalšiho života.

Jseš borec, a neměj výčitky z toho že jsi hold od boha dostal do vínku něco s čim mezi obyčejný lidi nezapadneš. My obyčejný lidi si vystačime s tim že je třeba ta vysílačka nebo ten audio komponent designově hezká.

Fakt klobouk dolu.

Doporučuji to zkouknout.

https://youtu.be/F1DWiAAPnmk?si=p-hDFLNqGMXTeoQY
LJM
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od LJM »

pepin píše: čtv 11.09.2025 21:05 Chlape neblázni, jestli jsibopravdu designer co jsem koukal na to tvé prezentační video designových návrhu pro jeti a audio komponentu, no diky bohu že tě rodiče nedali na housle.

Šmrdlání na smyčce si nech na příště do dalšiho života.

Jseš borec, a neměj výčitky z toho že jsi hold od boha dostal do vínku něco s čim mezi obyčejný lidi nezapadneš. My obyčejný lidi si vystačime s tim že je třeba ta vysílačka nebo ten audio komponent designově hezká.

Fakt klobouk dolu.

Doporučuji to zkouknout.

https://youtu.be/F1DWiAAPnmk?si=p-hDFLNqGMXTeoQY
Pokusím se to vysvětlit:
Jestli jsem opravdu...? :-D Tak to je hezké. :-D Design je krásná práce a člověk musí alespoň průměrně zvládat více oborů (kreslení rukou, aktivně elektroniku, chápat materiály, mechaniku, 3D tisk, výkresy, 3D modelování, atd...), ale přesto to není to, co mě zcela naplňuje. Možná proto mi to celkem jde, protože to tolik nežeru.

Vidím to i na sobě a i co se týče violoncella - čím víc to žeru, tím méně to umím. Jakobych brzdil sám sebe. Neumím to vysvětlit. Ale když si za to sednu jen jednou za měsíc (cellisté by si nyní odplivli) na tři hodiny anebo i každý den, ale jen tak na hodinku, tak mi to jde mnohem lépe. Je to ale deset krát méně než "se" požaduje.

Vyměnil bych modelářství i dizajn za virtuózní hru na cello. :-) Je to totiž víc návykové než cokoli co jsem poznal. A hlavně je to i víc pro lidi.
Nemusím být jednou nejlepší dizajnér ani modelář na hřbitově. No koho to zajímá. :-D Ale být dobrý cellista, to by bodlo i na hřbitově. :-D

Co se týče nezapadání mezi lidi:
Čím více rozumíme "věcem" (a je jedno jestli technicky, umělecky, duchovně, mysticky, atd...), tím více se vzdalujeme od lidí. Vím o čem mluvím. Jsem solitér, nejsem kompatibilní s každým. Je to sice hezké, jako jin a jang - je to pozitivní i negativní zároveň a člověk je sám sebou, ale čas od času mě to dožene a chtěl bych si třeba s někým zalétat na svahu, ale... pak zjistím, že jsem nucen se koukat na model kluzáku s turbínou na zádech, nebo uhlíkové černé letadlo s motýlem, anebo poslouchat snobistické ejakuláty typu, že nutně potřebuje šest letových režimů a že má rádio za 80 tisíc, protože čím dražší, tím jakože kvalitnější létání neboco, neasi, navíc kšiltovku naopak... a ihned mě ten kamarádenšoft přejde :-D (ale nic proti nikomu, všichni jsme úchylní). Takže pak raději opět solitér, abych nesklouznul do debilních ovečnatých trendů a imbecilního technokraticko-snobistického myšlení.

A smyčce tyhle technokratické sračky velmi efektivně eliminují a navíc dávají lidské existenci jistý smysl. :-)

Jednou bych chtěl být off-grid, někde v Dolomitech s vlastním svahem na který by nikdo jiný nemohl. Jen já a mé jednoduché modely. :-D

Ale děkuji za uznání :-)
miran50

#26 Příspěvek od miran50 »

#15 : některé z doporučených lepidel jsem si testoval a nejlépe mně vyhovuje Titebond Quick and Thick
Díky za doporučení
Odpovědět

Zpět na „Větroně“