změna pravidel z ÚCL 2025
Re: změna pravidel z ÚCL 2025
Libore, když se s tím začínalo, tak to ještě bylo bez identity - pamatuju si, jak jsem to takhle dělal na konci roku 2020. Teď mi to na konci troku expiruje, ale protože létám pod SMCR, tak s případnou obnovou počkám až si jednou pořídím FPV systém do kabiny modelu. Ale o tom uvažuju už pár let a ještě jsem se nedokopal, takže to hned tak asi nebude 
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
web Svazu modelářů: "Jestliže v mapě není vyznačeno omezení, mohou členové Svazu modelářů létat do 300 metrů nad zemí. Když je v mapě vyznačeno omezení například grid 120 metrů nebo jiné, pak je možné létat pouze do příslušné výšky. Zeměpisné zóny se nacházejí kolem letišť, kolem vedení vysokého napětí (>= 110 kV), zdrojů pitné vody atd. Tam modeláři obecně stejně nelétají, ..."
Pepine, Ty třeba létáš na Rané, zkus se podívat do Dronemap, jakou výšku tam máš povolenou. Je tam povolena nula. I jako člen svazu máš tedy předepsaný proces "koordinace s provozovatelem letiště". Je to ta píčovina (abych použil Tvůj výstižný termín), kterou bys měl řešit. Podobně 3 km vzdálený Písečák. Včera aplikace ukazovala CHKO. Já létám v CHKO, které má na délku 60 km a široké je 15 km, kolik je v CHKO modelářů, kolik z nich je členem svazu? Dnes to to tedy CHKO neukazuje, aplikace je ve vývoji.
Ukazuje to zóny kolem železnice. Létám v místech, kde je pode mnou železnice. Létám v místech, kde je pode mnou VVN. I jako člen svazu musím plnit v aplikaci uvedený proces.
Chci tím říct, že u mě a mých kamarádů z okolí neplatí zmiňované "Jestliže v mapě není vyznačeno omezení", je jich v mapě docela dost. A i pro členy svazu změna pravidel od 1.9. něco znamená. I předtím šlo létat nad VVN, i předtím šlo létat nad železnicí, pravidla přeletu se nezměnila, ale teď je nově povinnost podat letový plán.
Libor
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu! U sebe na webu jsem našel "Od 3/2021 je registrace pilota a provozovatele možná jen s použitím vaší elektronické identity."
Libor
Ted jsem si byl zalétat s modýlkem tak jsem měl nějaký čas si nechat projit hlavou příspěvek který jsem v euforii pocitu beznaděje napsal , trochu ho přehodnotil a vrámci přehodnocení prvotního přinasrání máznul bo mi prvotně vubec nedošlo že jediný zásadní problém utahovani opasku se vlastně týká jen a pouze právě v klubech neregistrovaných modelářu s čimž pak samozřejmě nemám žádný problém, pokud budu chtit třeba rybařit, taky budu muset byt členem nějakého rybářského svazu.Libor píše: úte 02.09.2025 17:34..."
Pepine, Ty třeba létáš na Rané, zkus se podívat do Dronemap, jakou výšku tam máš povolenou. Je tam povolena nula. I jako člen svazu máš tedy předepsaný proces "koordinace s provozovatelem letiště". Je to ta píčovina (abych použil Tvůj výstižný termín), kterou bys měl řešit.
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
No jestli jsi četl Tomášův článek na stránkách svazu a jestli jsi koukal do Dronemap na místa, kde létáš, tak bys to neříkal. Utahování opasku se týká všech, kteří létají někde, kde je některý z prostorů LKR3xx. Létá-li někdo tam, kde není žádný prostor LKR3xx a je členem svazu, nic se pro něj nemění. Létá-li někde, kde je na mapě vyznačen některý z prostorů LKR3xx, měl by se podle zákonodárce let provádět podle postupu, uvedeného v Dronemap. Koordinace / oznámení / podaný letový plán. I člen svazu.pepin píše: úte 02.09.2025 18:00 bo mi prvotně vubec nedošlo že jediný zásadní problém utahovani opasku se vlastně týká jen a pouze právě v klubech neregistrovaných modelářu
Libor
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ale mění, jen to chce trochu času...Libor píše: úte 02.09.2025 20:53 No jestli jsi četl Tomášův článek na stránkách svazu a jestli jsi koukal do Dronemap na místa, kde létáš, tak bys to neříkal. Utahování opasku se týká všech, kteří létají někde, kde je některý z prostorů LKR3xx. Létá-li někdo tam, kde není žádný prostor LKR3xx a je členem svazu, nic se pro něj nemění. Létá-li někde, kde je na mapě vyznačen některý z prostorů LKR3xx, měl by se podle zákonodárce let provádět podle postupu, uvedeného v Dronemap. Koordinace / oznámení / podaný letový plán. I člen svazu.
Libor píše: úte 02.09.2025 20:53 No jestli jsi četl Tomášův článek na stránkách svazu a jestli jsi koukal do Dronemap na místa, kde létáš, tak bys to neříkal. Utahování opasku se týká všech, kteří létají někde, kde je některý z prostorů LKR3xx. Létá-li někdo tam, kde není žádný prostor LKR3xx a je členem svazu, nic se pro něj nemění. Létá-li někde, kde je na mapě vyznačen některý z prostorů LKR3xx, měl by se podle zákonodárce let provádět podle postupu, uvedeného v Dronemap. Koordinace / oznámení / podaný letový plán. I člen svazu.
Libore neni absolutně myslitelný aby třeba právě na Raný na letišti imrvére seděl u telefonu nějaký operátor který bude vždy a v jakoukoli hodinu připraven přijmout od pepina info že si přijel zalétat a jako podrobný plán aby si zapsal, no ted pujdu nejdřiv vyvenčit psa, pak asi něco slupnu, možná chvilku kouknu na telku a pak uvidim podle toho jestli bud vitr lehne, nebo se zvedne, nebo jestli začne pršet.
Já tam byl ted v létě na modelářský dovolený, do areálu je brána na mobil, problém vubec někoho dohnat aby ses vubec dostal přez bránu jak chceš teda někomu kdo ti nezvedne telefon bo tam třeba páč prší vudec neni hlásit že jsi přijel létat s modýlkemba budeš létat i v dešti bo tobě pár obcasnych kapek na hlavu nevadí.
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 02.09.2025 21:35, celkem upraveno 1 x.
Zatim bych nejančil, ale podle mého by hooodně pomohlo pokud by víc a víc lidí pochopilo že bezvládí už je minulostí a členství v modelářském klubu s každým dalším členem pomuže k vyjednání lepších svobodnějších podmínek minimálně pro klasické modely plošníky.
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
@pepin Jasně, mě je to jasný.
I jsem si to vyzkoušel v praxi a vím, co ta koordinace znamená ze strany modelářů a ze strany aerolubu, kdy to má smysl - praktický, kdy to smysl nemá. Technicky - fakticky je svět modelářství pořád stejný, pořád se děje stejné množství incidentů, šrouby se ale utahují. Je to podobné, jako třeba s GDPR. Svět fotografování je pořád stejný, počet ukradených duší je pořád stejný, ale dnes tě málem zbije člověk, kterého náhodně vyfotíš na Karlově mostě. Regulace ÚCL nic neřeší - nesnižuje počet incidentů způsobených modeláři, stejně jako GDPR nic neřeší, protože jinak by nemohli fungovat bulvární fotorafové. Ale to jsem zase off-topic a budu mlčet 
Libor
Trochu mě vadí to CHKO, u nás samozřejmě začíná na prahu dráhy. Když se podívám jak to vypadá okolo, tak modeláři s elektro jsou to nejmenší zlo. (Vlak, hlavní tah, motorkáři v lese...) Kdo ví jak probíhá schvalování od CHKO?
Já si myslim že se nakonec ze strany svazu modelářu dojedná nějaký oboustranný reálně proveditelný smysluplný řešení.Libor píše: úte 02.09.2025 21:56 @pepin Jasně, mě je to jasný.I jsem si to vyzkoušel v praxi a vím, co ta koordinace znamená ze strany modelářů a ze strany aerolubu, kdy to má smysl - praktický, kdy to smysl nemá.
On neni zásadní problém že je něco složitější, zásadní problém je že to nemužeš vyřešit pokud ti třeba nikdo nezvedne telefon když mu chceš oznámit že jedeš létat s modylkem a on by ti měl dát povolení—- navíc jak? Hubou, písemně? Pokud to neni dolozitelné tak mohu asi i tvrdit já tam volal a měl jsem to povolené, no a s kým jste mluvil? No to já nevim, volal jsem tady na to čislo, tam to někdo zvednul a řikal že mohu v poho létat.
Já už radši mlčim
Po telefonu - tudy cesta nevede. Chce to tu mapu doladit alespoň na jeden den : od kolika do kolika je červená, jinak volno, nebo něco podobného.
Nerad bych se někoho dotknul, ale neupadnul v té Praze někdo na hlavu? Řdidičák mám 50 let a nikdy jsem pro prodloužení nepotřeboval žádné přezkoušení, totéž piloťák na PG a tuším, že je to tak i u pilotů sportovních letadel (tam je teda potřeba doložit nálet). Ale když půjdu z vnoučaty pouštět draka s hmotností 251g tak musím mít každých 5 let přezkoušení?
Mě to 31.12.2025 končí, ale obnovovat si to nebudu. To budu rači sedět doma a počkám, až se tam nahoře poradí a vyplodí něco smysluplného.
Účelem zřejmě bylo, vnést do toho pořádek a zajistit, aby každý, kdo něco řídí ve vzduchu měl alespoň základní přehled co může a co ne. Výsledek je podle mě zcela opačný, vneslo se do toho sousta zmatků a na předpisy kašle čím dál víc lidí, i těch poctivých, kteří chtějí mít vše v pořádku. Připomíná mi to situaci, kde je v obci omezení 50km/h, lidé ho nedodržují. Tak se tam dá 30km/h a nikdo to nekontroluje, než aby tam nechali 50km/h a kontrolovali to. Výsledek je, že ti co jezdili 80km/h jezdí stejně a ti co poctivě dodržovali 50km/h na tu třicítku kašlou taky.
Takže pánové z Prahy, sestupte na zem a používejre ROZUM!
Mě to 31.12.2025 končí, ale obnovovat si to nebudu. To budu rači sedět doma a počkám, až se tam nahoře poradí a vyplodí něco smysluplného.
Účelem zřejmě bylo, vnést do toho pořádek a zajistit, aby každý, kdo něco řídí ve vzduchu měl alespoň základní přehled co může a co ne. Výsledek je podle mě zcela opačný, vneslo se do toho sousta zmatků a na předpisy kašle čím dál víc lidí, i těch poctivých, kteří chtějí mít vše v pořádku. Připomíná mi to situaci, kde je v obci omezení 50km/h, lidé ho nedodržují. Tak se tam dá 30km/h a nikdo to nekontroluje, než aby tam nechali 50km/h a kontrolovali to. Výsledek je, že ti co jezdili 80km/h jezdí stejně a ti co poctivě dodržovali 50km/h na tu třicítku kašlou taky.
Takže pánové z Prahy, sestupte na zem a používejre ROZUM!
Bylo by dobré si připustit, že proti velkým penězům, o které jde až v první řadě, nemají modeláři šanci. Jsou pro tyto velké peníze jen obtížným a trpěným hmyzem.Takže pánové z Prahy, sestupte na zem a používejre ROZUM!
Bohužel, díky bysnysu se stane modelařina dalším mrtvým odvětvím, vyčleněným pro lidi, kteří sice vůbec nevědí, proč letadlo letí, ale mají peníze. Doufám, že mi soudruzi dovolí si postavit aspoň házedlo.