Prvni rc stavebnice

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
HONZIK 22

Re: Prvni rc stavebnice

#16 Příspěvek od HONZIK 22 »

Daf ti to pise dobre.
Zkus si objednat a zacni dle planku. Konflikty nafot pred lepenim a nam zde posli. Poradime.Myslim ze pan Hiesbok bude prvni.
hyndifous

#17 Příspěvek od hyndifous »

vím že jsem už dlouho nepsal, ale až doteď jsem neměl dost času na stavbu. tak stavebnici uz mam pan Hiesbok mi pribalil i lepidla, brusnou houbicku a brousitka. jako stavební plochu mám smrkové prkno, kontroloval jsem rovnost, špendlíky jdou zapíchnout ale trochu se viklají pan Hiesbok mi doporučil začít kormidlem a výškovkou. plánuji začít kormidlem, ještě bych se rád zeptat ohledně broušení (zatím jen u kormidla) jestli mám zabrousit povrchy kde bude lepidlo, a nebo jestli jen aby tam nebyly třísky?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od DAF »

Slep samostatně SOP a VOP, ale zatím ne dohromady, budeš to lepit až na prakticky hotový model. Balsa bývá kvalitní, broušená, stačí ji přebrousit po první, případně druhé vrstvě laku. Až budeš lepit křídlo, dej si pozor na žebra centroplánu (a tím začni). Je v nich otvor pro spojku (lišta 2x2), musíš ho před lepením zkontrolovat, lišta bývá o desetinu větší. Až se dostaneš ke stavbě trupu, bočnic, klidně se zase ozvi.
Hitec Aurora 9X
hyndifous

#19 Příspěvek od hyndifous »

tak už jsem začal lepit kormidlo posílám fotku
08-05-2025, 18-35-59.png
pod folii jsem si dal plánek na fotce ale průsvitnost není moc vidět
DAF
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od DAF »

Nějak mi uniklo, že stavíš to větší Bambi, Sony, ale i tak určitě nebude problém v případě potřeby pomoct.
Hitec Aurora 9X
Libor
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Libor »

hyndifous píše: úte 05.08.2025 18:36 pod folii jsem si dal plánek
tip: https://www.kolmanl.info/?show=SHOW_TXT ... FOLIE_PET1
Libor
DAF
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od DAF »

Kup si malířskou zakrývací fólii. Balíček stojí asi dvacku a má to asi 20 m2. Je to fólie zhruba stejná, jako jsou pytlíku v Tescu. Vystačí ti na mnoho staveb a když jí škubneš, prostě vyměníš a jedeš dál. Ty jsi to možná překryl potahovou fólií :lol: :lol: :lol: , ne?
Hitec Aurora 9X
HONZIK 22

#23 Příspěvek od HONZIK 22 »

Úsměv

#24 Příspěvek od Úsměv »

V kterékoliv zahradnické prodejně se dá v metráži koupit fólie na fóliovník. Dají mu toho kolik potřebuje a za pár drobných. Je daleko odolnější než fólie na malování a je za pár drobných. Pokud ji chce úplně zadarmo, stačí zajít dozadu za kterékoliv obchodní centrum, tam se toho válí. A pokud by se náhodou zeptal prodavaček, rádi mu toho donesou, že by do toho boeing zabalil. :D
S úsměvem jde všechno líp.. :D
hyndifous

#25 Příspěvek od hyndifous »

tak teď jsem už slepil i výškovku, myslíte si že bude lepší pokračovat křídlem nebo trupem. jediný problém je, že výškovka je trochu ohlá, protože při položení na rovnou plochu je prostředek o cca 1mm zvedlý jinak mi nepříjde zkroucená.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od DAF »

Máš-li dostačně velkou pracovní plochu, můžeš lepit vícero sestav najednou. Záleží na tobě, na co troufneš jako první.
Pokud jde o prohnutí vyskovky, navíc jen o milimetr, s tím bych si hlavu nelámal. Bude možné to srovnat při potahování. Zatím to můžeš odložit bokem, podložit, aby se to prohnulo a druhou stranu (tak o 1,5 - 2 mm), zatížíš to (ve středu) a necháš být. I tohle může při rovnání pomoct.
Hitec Aurora 9X
Doomguard

#27 Příspěvek od Doomguard »

Já jako první rc model stavěl Diablotina 1550mm rozpění. Stavba je jednoduchá a rychle přibývá. Koupil jsem si plánek, balsu, topolovku, smrkové nosníky a už jsem jel.
TURNIGY ER 9X, AURORA 9 + 9X
DIABLOTIN XL, BF 109 2,3m, ION NEO, ELIPSOID, HK 450, Bücker RC FAC.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od DAF »

Doomguard píše: stř 13.08.2025 13:10 Já jako první rc model stavěl Diablotina 1550mm rozpění. Stavba je jednoduchá a rychle přibývá. Koupil jsem si plánek, balsu, topolovku, smrkové nosníky a už jsem jel.
Bohužel jsi s tím nápadem pozdě, tazatel už stavebnici má. Ale třeba to bude inspirace pro jiné ;).
Hitec Aurora 9X
Doomguard

#29 Příspěvek od Doomguard »

Tak třeba jako druhé letadlo
TURNIGY ER 9X, AURORA 9 + 9X
DIABLOTIN XL, BF 109 2,3m, ION NEO, ELIPSOID, HK 450, Bücker RC FAC.
hyndifous

#30 Příspěvek od hyndifous »

Zdravim letadlo uz mam z vetsiny hotove uz jenom chybi potahnout a motor, a potreboval bych se poradit s vyberem elektrickeho motoru a instalaci plastovych pantu na kormidlo a vyskovku. A jestli mohu trup s pevnym potahem nechat jen nalakovat a nepotahovat narozdil jak bylo napsano v navodu. Letadlo nespise potahnu lehkou pruhlednou folii. Od kavana nebo oralightem
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“