Poškozená elektronika v elektrickém zatahovacím podvozku

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Poškozená elektronika v elektrickém zatahovacím podvozku

#16 Příspěvek od jyrry »

Je to úplně nejzákladnější zapojení stabilizátoru typu 7805 s tím že ty keramiky jsem vynechal:
unnamed.jpg
jyrry.webnode.cz
miho

#17 Příspěvek od miho »

Tímto chci poděkovat kolegovi pod nickem blesk. Dnes jsem si díl vyzvedl na poště a vyzkoušel. Vypadá to, že by to mohlo normálně pracovat. Jen mě trochu zaskočilo, že je obráceně "pólovaný" motorek, ale to u ss naštěstí není žádný problém. S opravou původní desky stejně počítám, alespoň si rozšířím zkušenosti o SMD součástky.
Měl bych ještě dotaz na jyrry-ho. Funci stabilizátoru napětí chápu, pochopil jsem, že v tomto zapojení je použitelný i jako proudová ochrana (sice nevím proč, ale věřím tomu). Nevadí ale, že vstupní napětí bude stejné jako výstupní? Na internetu jsem našel, že při stabilizaci napětí má být to vstupní minimálně o 2 V vyšší...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

miho píše:... Nevadí ale, že vstupní napětí bude stejné jako výstupní? Na internetu jsem našel, že při stabilizaci napětí má být to vstupní minimálně o 2 V vyšší...

Pravda, používám to ve spojení s přijímačovými aku LiFe a v palubní síti mám něco kolem 6,4-6,6V.
jyrry.webnode.cz
miho

#19 Příspěvek od miho »

Pro dokončení příběhu ještě uvádím, že dnes došly tranzistory z Číny. Výměna dost opruz, mžoural jsem na to přes brýle a lupou, ale nakonec vyměněno a snad i úspěšně. Zkoušel jsem to sice jen s motorkem ze serva, ale chodí to. Doufám, že to nebudu muset opakovat. Díky všem za rady a letu zdar.
JardaRůžička

#20 Příspěvek od JardaRůžička »

miho píše:Na internetu jsem našel, že při stabilizaci napětí má být to vstupní minimálně o 2 V vyšší...
Ještě existují Low Dropout stabilizátory, např. LM2940 (https://www.gme.cz/lm2940ct-5-to220), které potřebují přebytek napětí jen cca 0,5 V.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jyrry »

miho píše:Na internetu jsem našel, že při stabilizaci napětí má být to vstupní minimálně o 2 V vyšší...

JardaRůžička píše:Ještě existují Low Dropout stabilizátory, např. LM2940 (https://www.gme.cz/lm2940ct-5-to220), které potřebují přebytek napětí jen cca 0,5 V.

To jsem nějak nezkoumal, co je za těmi 7805. Prostě podvozky fungují, tak jsem do toho dál nešťoural :-)
No a i kdyby jely trochu pomalejc, je to naopak plus, je to realističtější.
jyrry.webnode.cz
dedek419

#22 Příspěvek od dedek419 »

Dobrý večer, netuší někdo prosím co je to za obvod na tom tišťáku. Díky
epox
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od epox »

Prosím, řeším naprosto totožnou závadu. Chtěl bych se zeptat, nedaří se mi vyhledat na webu náhradní desku s elektronikou. Zřejmě zadávám špatný název, pod kterým by se mohla dát vyhledat. Poradíte pod jakým názvem hledat, případně i na jakých stránkách. Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“