Vetroň na vozíku - krídielka dole namiesto klapiek
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Vetroň na vozíku - krídielka dole namiesto klapiek
Zdravím,
keďže už nedokážem 3,5 metrový vetroň Blizzard od Reicharda odhodiť z ruky, kúpil som vozík od Robbe.
Model na vozíku štartuje dobre, ale keď fúka priečny vietor, je šírka dráhy pre vozík nedostatočná.
Bohužiaľ, kedže vetroň leží na vozíku, vztlakové klapky nemožno použiť.
A tak ma napadlo, že by som namiesto klapiek trochu sklopil kríkelká dole.
Len si nie som istý, čo by to robilo.
Má s tým niekto skúsenosti?
Vďaka!
keďže už nedokážem 3,5 metrový vetroň Blizzard od Reicharda odhodiť z ruky, kúpil som vozík od Robbe.
Model na vozíku štartuje dobre, ale keď fúka priečny vietor, je šírka dráhy pre vozík nedostatočná.
Bohužiaľ, kedže vetroň leží na vozíku, vztlakové klapky nemožno použiť.
A tak ma napadlo, že by som namiesto klapiek trochu sklopil kríkelká dole.
Len si nie som istý, čo by to robilo.
Má s tým niekto skúsenosti?
Vďaka!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Re: Vetroň na vozíku - krídielka dole namiesto klapiek
Já si myslim, že křidelka dolu při startu budou fungovat podobně ba ještě huř než křidelka dolu co by brzdy, tedy model bude mit tendenci vrtat.
Moje zkušenost jak já mám ten odhazovací startovací podvozek v kombinaci s nic moc výkonným pohonem, pokud mi jde vítr šikmo na startovací plochu a musim s modelem odstartovat na co nejkratší dráze, je to vcelku zásadní problém bo jak se model snažim rychle dostat do vzduchu, je to na hranici pádové rychlosti a už dvakrát se mi stalo že model se od země odlepil ale letěl než se definitivně na plocho propadnul ve skluzu— šikmo.
Dvakrát mi to stačilo abych si ujasnil že pokud nefouká na startovací plochu vitr v idealnim směru nestoji ten pokus o start za to riziko.
Moje zkušenost jak já mám ten odhazovací startovací podvozek v kombinaci s nic moc výkonným pohonem, pokud mi jde vítr šikmo na startovací plochu a musim s modelem odstartovat na co nejkratší dráze, je to vcelku zásadní problém bo jak se model snažim rychle dostat do vzduchu, je to na hranici pádové rychlosti a už dvakrát se mi stalo že model se od země odlepil ale letěl než se definitivně na plocho propadnul ve skluzu— šikmo.
Dvakrát mi to stačilo abych si ujasnil že pokud nefouká na startovací plochu vitr v idealnim směru nestoji ten pokus o start za to riziko.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Potvrdzujem, skúšal som štart vozíka s bočným vetrom - model mal tendenciu sa zvrtnúť a len tak tak vzlietol bočne z vozíka a ledva som to ustál...pepin píše: ned 27.07.2025 17:21 J
Bohužiaľ, dráha je vo smere, kedy pozdĺž nej fúka správny vietor len poskromne...
Co nějak zapojit katapult, gumicuk, aby to dostalo potřebnou rychlost?
jyrry.webnode.cz
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Áno, toto je záložná varianta, ale trochu by to komplikovalo život ostatným. Hlavne, v tesnej blízkosti modelárskej dráhy je dráha pre ultralajty a tam zapichávať kolíky na gumu by asi nebolo šťastné...jyrry píše: pon 28.07.2025 8:59 Co nějak zapojit katapult, gumicuk, aby to dostalo potřebnou rychlost?
Pořídil jsem si ke katapultu pár větších vrutů, abych ho mohl provozovat bez nebezpečí zakopnutí o kolíky/šroubováky.
jyrry.webnode.cz
Já to za sebe zhodnotil takto,když už toho větroně mám, tak s vozikem startovat pouze za ideálních povětrnostních podmínek s tím, že dřiv nebo později ten start stejně dopadne blbě no a až dopadne zásadně blbě další větron už takový, který pujde hodit z ruky.
-
hrábě
No a co postavit na vozík nástavbu tak, aby bylo možné klapky sklopit na i vozíku?
Létat jen za ideálních podmínek je naprd, budeš věčně čekat. To už by bylo lepší vyměnit plochu nebo model...
Létat jen za ideálních podmínek je naprd, budeš věčně čekat. To už by bylo lepší vyměnit plochu nebo model...
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Toto nie je zlá myšlienka. Bolo by to trochu práce, ale asi by to za to stálo. Je otázne, čo to bude robiť (klapky dole ak vztlaky), lebo som to neskúšal pri odhadzovaní - nebo treba...hrábě píše: pon 28.07.2025 13:05 No a co postavit na vozík nástavbu tak, aby bylo možné klapky sklopit na i vozíku?
Asi bych šel cestou úpravy vozíku, nicméně mě napadla hříšná myšlenka: co takhle rozříznout vztlakovou klapku a zafixovat vnitřní část, která se nachází nad vozíkem? Odhaduji, že na letový projev to bude mít jen malý vliv, pracnost minimální. Ale pochopitelně nevím, jak jsou udělané závěsy (folie na spodní straně profilu/panty?) a co na to Tvoje estetické cítění.
Miore nebude to fungovat, pokud je problém krátká startovací dráha jediný čeho docílíš u větroně při startu s klapkama dolu v kombinaci se slabým motorem bude že model bude při startu s klapkama dolu ještě pomalejší tudíš bude mit po odlepení od země ještě větší tendenci vrtat.mior píše: pon 28.07.2025 13:28 Toto nie je zlá myšlienka. Bolo by to trochu práce, ale asi by to za to stálo. Je otázne, čo to bude robiť (klapky dole ak vztlaky), lebo som to neskúšal pri odhadzovaní - nebo treba...
Ty i já potřebujeme co nejrychleji nabrat alespon nějakou rychlost tedy rozhodně né model ještě brzdit klapkama.
Přemotorovaný piper v čumáku s obr vrtulí která přez klapky dolu zvýší vztlak je o něčem uplně jinym než u větroně kde se v čumáku vrtí lodní šroub.
Čim by sis pomohl je zvednout výkon motoru a použít vrtuli se stoupánim kdy táhne dostatečně i na malé rychlosti. Ono pokusničit je sice hezký, chce to ale na ty slepý cesty mit dostatek modelů.
Já dokud jsem létal toho foxe na 6 článek tak to bylo v poho, po dvou třech metrech vystřelil fox za vrtulí jak raketa, ale jak byl namotorovanej tak byl těžkej a létani s nim bylo na prd, tak jsem ho odlehčil co to šlo včetně pohonu a ted ty starty už hold o hubu, prostě už to nejde odstartovat jak je podmotorovanej kdykoli, kdekoli a za jakéhokoli větru.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Pepine, asi máš pravdu!
Nebudem špekulovať...
Nebudem špekulovať...
Vozík bych nepoužíval a zkusil přeci jen tu samotnou gumu. Píchnout ji až na samý okraj modelářské dráhy, pár metrů silnější gumy a přímo zaháknout za háček větroně, větroň startovat ze země bez motoru. Stačí když to větroň zvedne do metru a pak zapnout motor. Nemám to ale vyzkoušené, Blizarda jsem měl, ale házel jsem ho z ruky. Je to nádherné éro, krásně lítá, ale vadil mi trochu "gumový" ocas před směrovkou.
Naposledy upravil(a) Amigo2 dne úte 29.07.2025 17:58, celkem upraveno 1 x.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Dávnejšie som videl video, kde pomocou gumy zo zeme štartovali vetroňa. Gumu mali do "V".
Ale ako vravím, je to trochu problém - potreboval by som pomocníka, čo po štarte gumu odprace, lebo tesne vedľa je dráha pre ultralajty.
Musím to nejako vymyslieť...
Ale ako vravím, je to trochu problém - potreboval by som pomocníka, čo po štarte gumu odprace, lebo tesne vedľa je dráha pre ultralajty.
Musím to nejako vymyslieť...
Co gumu u země jen zaháknout za nízký háček, abys ji pak mohl během letu nohama transportovat stranou?
jyrry.webnode.cz