Sváření hřídele pro loď Hydro 2

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Zpráva
Autor
HURVE83

Sváření hřídele pro loď Hydro 2

#1 Příspěvek od HURVE83 »

Ahoj kolegové, našel by se někdo kdo by uměl v Pardubicích a okolí ,,zaletovat,, stříbrem či mosazi hřídel na Hydro 2. Jedná se o ocel koncovku 4mm a pružinovy ocel drát. Koncovka má v sobě 2mm otvor cca 2,5cm dlouhý do které se vloží právě ten drát a tento spoj zatavit. Objednal jsem si v Německu, protože v ČR se závodnímy lodmi nikdo nezabývá a potřebuji tedy hřídel spojit. Originály lepí Loctite tuším 608 nebo se lepí epoxi ale vzhledem k tomu že motor mám Lehner na 6s Lipol a a vrtule ABC 45mm kdy bude jedna i s úhlem 1,7 tak mi bylo porazeno v Německu že je lepší na tento výkon ten spoj svařit. Spoj nesmí být nějak vysokoteplotni aby se nenarusili vlastnosti oceli a poté to neprasklo nebo se to nezkroutilo či nebylo ohnute. Na ostatních lodích mám letovane tuším právě mosazi a nebo stříbrem které dovolí nižší teplotu. Mám sice doma Dremela versatip a nebo Wuerth malý hořák co asi 1000 stupňů dá a dá se koupit stříbrný drát s tavidlem ale zkušenosti mám velkou nulu a riskovat že to pokazím jak díky ceně tak nedostupnosti komponent v ČR bych rád nechal někoho kdo ví co dělá. Zaplatím zlatem a budu vděčný protože mimo tigu atd nikoho neznám a ten vhodný není právě díky teplotě :( Za případné rady a nápady a zkušenosti budu moc rád.
MPml

Re: Sváření hřídele pro loď Hydro 2

#2 Příspěvek od MPml »

HURVE83 píše: úte 17.06.2025 19:47 Ahoj kolegové, našel by se někdo kdo by uměl v Pardubicích a okolí ,,zaletovat,, stříbrem či mosazi hřídel na Hydro 2. Jedná se o ocel koncovku 4mm a pružinovy ocel drát. Koncovka má v sobě 2mm otvor cca 2,5cm dlouhý do které se vloží právě ten drát a tento spoj zatavit. Objednal jsem si v Německu, protože v ČR se závodnímy lodmi nikdo nezabývá a potřebuji tedy hřídel spojit. Originály lepí Loctite tuším 608 nebo se lepí epoxi ale vzhledem k tomu že motor mám Lehner na 6s Lipol a a vrtule ABC 45mm kdy bude jedna i s úhlem 1,7 tak mi bylo porazeno v Německu že je lepší na tento výkon ten spoj svařit. Spoj nesmí být nějak vysokoteplotni aby se nenarusili vlastnosti oceli a poté to neprasklo nebo se to nezkroutilo či nebylo ohnute. Na ostatních lodích mám letovane tuším právě mosazi a nebo stříbrem které dovolí nižší teplotu. Mám sice doma Dremela versatip a nebo Wuerth malý hořák co asi 1000 stupňů dá a dá se koupit stříbrný drát s tavidlem ale zkušenosti mám velkou nulu a riskovat že to pokazím jak díky ceně tak nedostupnosti komponent v ČR bych rád nechal někoho kdo ví co dělá. Zaplatím zlatem a budu vděčný protože mimo tigu atd nikoho neznám a ten vhodný není právě díky teplotě :( Za případné rady a nápady a zkušenosti budu moc rád.
nějak mi není jasné, co má být cílem.
V prvé řadě, na drát průměr 2mm, koncovka s délkou 25mm je neobvyklá. V druhé řadě - dráty, co se používají, jsou obvykle pružinové patentované dráty, takže jejich struktura je jemný perlit po IRA tepelném zpracování (tj. to patentování).
Vzhledem k tomu, že olověná lázeň bývá někde mezi 450-550˚C, tak jakmile ten drát budeš pájet běžnou tvrdou pájkou (tj někde NAD 690°C) , tak ten perlit bude mít okamžitě zkažené celé odpoledne (prostě to změkne) a výsledek bude stejný jako kdybys to spáchal z měkkýho drátu.
Takže buď to lze přilepit (obvykle 638) a nebo (pokud to nutně chceš dělat složitě) připájet cínem a je pak třeba počítat s tím, že cínová pájka je opět nad 200°C, takže opět dojde k změně mechanických vlastností drátu, ale nesrovnatelně míň, než když to vyžíháš :o plamenem při pájení stříbrem.
rrmichalbarna
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od rrmichalbarna »

Zkusím taky přidat myšlenku. Používám pastu pro topenářské práce, na měděné trubky. Používám to na mosaz, ocel a jiné. Namazat strčit a lehce ohřát. Myslim s plamenem. Hořákem. Pasta se změní v cín a drží to.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Promiň, sice ti (nejen vzhledem ke vzdálenosti) asi nepomůžu, ale jen pro tvojí informaci, nepožaduješ sváření, ale tvrdé pájení. Rozdíl - sváření = základní materiál je nataven a do svaru se dodává (v podstatě) stejný přídavný materiál. Pájení je spojování pomocí jiného přídavného materiálu (pájka na bázi Sn, mosazi, stříbra) a spojovaný materiál se pouze nahřeje a pájka ho smáčí. Je tak možné spojit i dva rozdílné základní materiály (zase ale neplatí to univerzálně).
Takže ty potřebuješ zapájet hřídel (drát) do nějakého futýrka.
Pokud máš doma nějaké hořáky a pájku (asi nejlépe tu stříbrnou), které jsou schopné vyvinout patřičnou teplotu, zkusil bych to na podobném materiálu a dílech v téže velikosti. Pokud se to podaří, zkusil bych to spájet naostro.
Hitec Aurora 9X
HURVE83

#5 Příspěvek od HURVE83 »

Děkuji moc oběma. Raději ještě předem upřesním že ta hridelka je dlouhá cca 9cm, ale ten otvor do kterého se ten 2mm drát vloží je dlouhá 2,5cm :) drát je pružinová ocel ale nevím v čem by měla být patentovana :) v Německu mají tuto originální ,,osu hřídel,, jednoduše zvanou jako pružinová ocel. Tedy jsem si tento drát objednal v ČR u RC profi kde je zvaná jako pružinová ocel ale ještě na ni čekám tak nemám posouzení co je na povrchu :) Jinak ano origo hřídele se lepí správně Loctite 638 (prve jsem se upsal) a ten doma mám jenže mám strach z toho co mi v Německu řekli že by bylo dobré to pro jistotu zajistit svarenim. Popravdě teď nevím proč by to říkali když by se tím tak změnila ocel. A originální hřídel jsem měl také vařenou. Blbe je ze ji už nemám, protože v pátek 13teho jsem šel blbec jezdit a jak pravidelně hřídel mažu tak jsem si tentokrát špatně utahl spojku u motoru a asi neocistil konec osy do té spojky která byla logicky od vazeliny a tedy mi to v 87km/h vypochodovalo ven i s lodnim sroubem :( Čili ji teď musím udělat novou. Teď čekám až mi vše dorazí. Mám ale ještě objednané ABC šrouby a některé mají i větší úhel (1,7 a 1,6) než klasický 1,4 a tedy kroutak bude asi větší než byl. Proto hledám to řešení vařením. Pajit to pastou na topení zní taky asi jako slušný nápad ale to je právě ono že to nemám ověřené jestli to tím bude držet třeba lépe než to lepidlo. Pak ještě otázka jestli dát když bych lepil ten Loctite a nebo mi jeden známý říkal že to lepil i na větších lodích než moje metrové Hydro epoxidem a drželo mu to. Samozřejmě se musí totálně odmastit a hřídel zdrsnit. Napadlo mne že existují i takové ty ,,tekuté kovy,, respektive epoxid na ocel. Ale opět otázka co z toho je nejlepší. Upřímně klidně bych dělal pokus omyl ale když člověk zaplatí 40dolaru za šroub plus pošta plus clo a koupí v Německu tu hřídel za 20Euro plus pošta a na vše čeká jako blbec týdny tak to je to proč se pokusů bojím. Jednu už jsem utopil a další se mi nechtějí topit:( Děkuji a snad jsem trochu lépe upřesnil. Jirka
HURVE83

#6 Příspěvek od HURVE83 »

Ano ano omlouvam se, správně je pajet :) děkuji za opravu. Bohužel zkušenosti nula tak i názvosloví mi utíká. A jediné co znám je pajka a cín a víc jsem za 35let modelareni nepotřeboval. Takze zkusit koupit ten stříbrný drát jak je obalené tim tavidlem a vyzkoušet. No je těch strun mám víc tak na čem zkoušet bude. Ale jak není praxe nevím jak moc nahřát a kdy přiložit ten drát atd. No připadám si jak pitomec ale bohužel jak říkám toto v životě šlo zatím mimo mně.
HURVE83

#7 Příspěvek od HURVE83 »

Ještě upřesním že modelarim 35let letadla ale před 3mesici jsem si pořídil nejdřív jednu loď Hydro 2 kde je ale flexi hřídel a chytlo mně to a baví jaký to dělá rambajs na vodě a děsně to fičí jak raketa a tak jsem si koupil druhou, která je už celouhlik a před několika už asi mnoho lety vyhrála mistrovství ČR takže lodě jsou por mne novinka. Blbe je to zjištění že se o tom nedá moc nikde nic zjistit a nikdo to v mém mnohakilometrovem rozlišení nejezdí. Tak jsem trochu samotář a někdy to holt jako teď bolí když si možná s triviální záležitostí pro někoho neumím poradit:(
HURVE83

#8 Příspěvek od HURVE83 »

Je to do této lodě:)
Přílohy
IMG_20250611_203317.jpg
IMG_20250611_203338.jpg
IMG_20250611_203347.jpg
IMG_20250611_203406.jpg
DAF
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od DAF »

Počítej s tím, že pro tvrdou pájku potřebuješ vytvořit teplotu dost nad 500 st. C (do této teploty se uvažuje o měkkém pájení - Sn pájky +/- 200 st. C, podle složení). Takže nahřát do červena až oranžova, pak přidat malinko pájky a sledovat, jak se rozleje. Nesmí jí tam být na jednu stranu málo, na druhou moc. Horší je, že se ta pružinová ocel může vyhřát a tak může změknout. Chtělo by to znovu tepelně opracovat, což je ale vyšší dívčí. Znovu nahřát na tu červenou (až oranžovou) a prudce schladit, pak nahřát až to začne nabírat barvu a nechat vychladnout. Je to trochu alchymie a nemusí se to vždy podařit. Měkká hřídel se může ohýbat, překalená praskat.
Hitec Aurora 9X
MPml

#10 Příspěvek od MPml »

DAF píše: stř 18.06.2025 13:43 Počítej s tím, že pro tvrdou pájku potřebuješ vytvořit teplotu dost nad 500 st. C (do této teploty se uvažuje o měkkém pájení - Sn pájky +/- 200 st. C, podle složení). Takže nahřát do červena až oranžova, pak přidat malinko pájky a sledovat, jak se rozleje. Nesmí jí tam být na jednu stranu málo, na druhou moc. Horší je, že se ta pružinová ocel může vyhřát a tak může změknout. Chtělo by to znovu tepelně opracovat, což je ale vyšší dívčí. Znovu nahřát na tu červenou (až oranžovou) a prudce schladit, pak nahřát až to začne nabírat barvu a nechat vychladnout. Je to trochu alchymie a nemusí se to vždy podařit. Měkká hřídel se může ohýbat, překalená praskat.
nechápu co jako má znamenat "může změknout". Z původního tepleného zpracování drátu nezbede NIC - tečka.
Pro běžný uhlíkový patentovaný pružinový drát je maximální rozumná pracovní teplota (pod níž se nemění struktura po patentování) 125˚C, s zavřením všech očí nějakých 160˚C. 200˚C je už teplota na níž se dělá u pružin stabilizace a při ní už se mění struktura (tj. mechanické vlastnosti) drátu. Při nějakých 600˚C z původních mechanických vlastnosti pružinového drátu nezbyde NIC, typická teplota tvrdého pájení stříbrem je 690˚C a výš.
Objevovat v roce 2025 kolo, :shock: se mi zdá podivné.
HURVE83

#11 Příspěvek od HURVE83 »

Díky moc no určitě se pouštět do akce s kalením nebudu:) Nicméně se fakt začínám bát na to opravdu nějakým teplem vůbec sahat:( Nejdřív jsem ani nevěřil že by vůbec tak obrovský výkon od Lehnera vůbec mohlo něco tak tenkého zvládnout ale zvládala úplně normálně a snadno dokud jsem ji blbec špatně neutáhl a neutopil. Otázka je jak to dříve majitel letoval že to drželo. Bud to tomu nevadilo a stále i při porušení vlastnosti osy to pořád držel a nebo prostě použil něco co nevadilo nebo nevím. napadá mně to nějak kombinovat jakože nejdříve to slepím LOCTITE jak to dělají v Německu a tady jsme si už psali a pak jestli to třeba nezkusit pomazat tou topenářskou pastou ze které se pak tedy stává cín jen u toho začátku spoje a ,,lehce,, ohřát že by se to jakoby jen zajistilo a zase by to aspoň lehce drželo navíc nicméně v tu chvíli na to sahám teplem když už tam je lepidlo a otázka je co by udělal ten LOCTITE když by se zahřál třeba kolem těch 200 stupňů.
Chjo to jsem si zase vymyslel věc. Když jsem ale koukal tak mnoho i standartních hřídelí je letovaných ale je fakt že to jsou hřídele 5mm průměr a ne 2mm :(
Jestli ja neskončím opravdu jen u toho lepení a prostě budu doufat že dalších 2tis neutopím. Němčour mi psal že má 100% ověřené na motorech 3000W a šroubech do 42mm. Nicméně můj Lehner a šrouby 45mm navíc až dorazí s větším stoupáním je prostě více a hlavně díky tomu stoupání kdy ten šroub samozřejmě vyvíjí mnohem více odporu než nabere loď rychlost to tomu spoji dá asi zabrat. Nějak se mi už toho Němčoura ale nepodařilo dostat čim to mám zaletovat. Jsem rád že mi vůbec občas odpoví na objednávky:(
HURVE83

#12 Příspěvek od HURVE83 »

No tak už jsem se posunul, ale stále se vracím na začátek:) Díky za vaše názory a trpělivost samozřejmě.
Takže pořád je zde otázka čím to spojit aby to drželo = když ne teplo tak opravdu jen ten LOCTITE? Nebo epoxid či tekutý kov což je ale také myslím epoxid jen s příměsí, nebo existuje něco ještě lepšího...

Chjo taková blbost a přitom takový složitý problém. Možná se snažím řešit nesmrtelnost brouka a někdo si klepe na čelo ,ale věřte že kdyby nešlo o tolik peněz a hlavně o strašně blbou dostupnost takových komponent prostě bych to zalepil a hotovo:(
MPml

#13 Příspěvek od MPml »

DAF píše: stř 18.06.2025 13:43 Chtělo by to znovu tepelně opracovat, což je ale vyšší dívčí.
To asi bude DOST obtížné, protože austenitizační teplota Ac3 pro (třeba) 12090 (tj. typická uhlíkova ocel pro pružinové dráty) je 735˚C a aby byl schopen opět obnovit to izotermické kalení co tam bylo (tj. to patentování) tak by to musel ohřát nad tu Ac3 - a v ten okamžik už bude mít tu pájku totálně natavenou - tj. spoj je opět v xxxxxx. Nemluvě o tom, že dobré mechanické vlastnosti toho pružinového drátu jsou dané právě tím patentováním (tj. izotermickým kontinuálním kalením do olova) a to doma neudělá ani kdyby se na hlavu postavil. Pokud to pro změnu zakalí klasicky (tj. ne IRA) tak tam zase neudělá ten správný bainit a nebo troostit a drát tudíž bude praskat jako ze skla a nebo bude měkký.
Prostě udělat použitelnou strukturu (ten troostit) na tvrdě pájené sestavě z uhlíkovky z samotného principu nelze - viz základy tepelného zpracování oceli.
ladous
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ladous »

Hřídele, lodní šrouby a motory jsou u Hydro 2 spotřební materiál. Vím, leze to do peněz, ale s představou, že s jednou sadou člověk při častějším používání dožije, se tato lodní třída provozovat nedá.

Za sebe bych hlasoval pro Loctite. Při dobrém slepení se spíše ukroutí hřídel, než že by se to rozlepilo.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jyrry »

S odřenýma ušima by šlo použít něco takového - http://www.hezkyden.cz/shop/nizkotavitelna-pajka/ pokud to prodejce pošle bez živnosťáku. Při použití se asi dnes, ve třetím tisíciletí, maji použít protiolověné trenýrky a tuto pájku nejíst :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Lodě“