Jj. Je to jak píšeš. U mě je tohle názvosloví historická předrženost. Kdysi před mnoha a mnoha lety jsme v kroužku " tomu bílýmu potaháči" ve stavebnicích říkali obecně mikelanta. Pokud to, v případě stavebnic malých gumáčků nebyl "čaják". A tahle terminologie se mě drží už léta. Takže pojem "vlies" jsem přijal až relativně nedávno.Jirka Schifi Zatec píše: čtv 15.05.2025 21:04 Ahoj ano je to tak Mikalenta a Vlies neni totez,Mikalenta pochazi z byvale CCCP a na tu dobu dobrej potahovej material,dala se barvit bud barvou vajicka co zbylo z Velikonoc a nebo barvou Duha na textil,Mikalenta hodne vydrzela ale zase vecna taky nebyla,samozrejme existoval i Modelspan,Japa,Viatex,a dalsi.Vlies se uz pouziva take delsi dobu a take se da barvit ale presny puvod tohoto materialu neznam,ale ano jde o nejakou netkanou textilii,v podstate uz potahuji vsechny modely timto materialem se kterym se bezvadne pracuje.![]()
![]()
![]()
LION
Re: LION
Mikelenta – obchodní název bumaga mikaletnaja se doposud vyrábí pro restaurování knih.
Obchodní zastoupení mají v Petrohradě a vyrábí se někde u nějakého jezera (už si nepamatuji kde).
Jednal jsem s nimi o dovozu, cena dobrá, ale asi bych si pro to musel dojet.
(ale je to už nejmíň 10 let co jsem to řešil)
Přeji hezký den
rh
Obchodní zastoupení mají v Petrohradě a vyrábí se někde u nějakého jezera (už si nepamatuji kde).
Přeji hezký den
rh
-
Jirka Schifi Zatec
Ahoj ano rikali jsme tomu uplne stejne \taky mikelanta\ a potahovaly jsme tim kridla volnych modelu A1,A2,A3 a na vop se pouzival lehci papir jako modelspa nebo japan,na soutezni modely CO2 tam se to ero potahlo cele modelspanem aby bylo lehke,tam by s mikelantou vyslo vahove moooc a modelspan nebo japan se pouzival na modely B1,B2,neboli Hivry a Vakefieldy.Starsi borci pouzivaly Mikelantu na potah vetronu RC-V2 a v kombinaci s modelspanem nebo monofilem to byl hodne odolny potah hlavne ze spodu kridel.

Mike/mika lantu/lentu
jsem kdysi taky používal. Co si pamatuji, tak její klady byly to že vůbec byla (na krámech) a nebyla drahá. Dost se trhala po vláknech, její barvení ve vodných roztocích bylo choulostivé, neb se vodou dezintegrovala.
Používám Vlies, netkanou polyesterovou/polypropylenovou (???) "tkaninu", vizuelně je ruskému zázraku trochu podobná, tím to ale končí.
Využívám výhody vliesu - snadné barvení malířskými tónovačkami - voda tomu neublíží. Přižehluji podobně jako fólii, třeba koncové oblouky nebo oblé části trupu bez jakéhokoli nastřihávání (bral jsem to jako opruz u všech "klasických" papírů). Po vypnutí teplem (už při žehlení nebo i následně horkovzduškou) je Vlies vlhkosti odolný i bez dalšího lakování (při zalétávání bez laku klidně přistávám do orosené trávy), lakováním samozřejmě získá odolnost vyšší. Na spodních plochách dávám 2 vrstvy, vlákny křížem. Při mírném nepřiměřeném násilí se sice protáhne, ale většinou neprotrhne, stačí pak pofoukat horkým vzduchem. To papíru nehrozí.
Vnitřně jsem se s tím srovnal, že to není "papír" ale plastový hadr
Jinak zajímavé informace ohledně původu a použití vliesu podá překvapivě vyhledávač google po napsání slůvka vlies
Používám Vlies, netkanou polyesterovou/polypropylenovou (???) "tkaninu", vizuelně je ruskému zázraku trochu podobná, tím to ale končí.
Využívám výhody vliesu - snadné barvení malířskými tónovačkami - voda tomu neublíží. Přižehluji podobně jako fólii, třeba koncové oblouky nebo oblé části trupu bez jakéhokoli nastřihávání (bral jsem to jako opruz u všech "klasických" papírů). Po vypnutí teplem (už při žehlení nebo i následně horkovzduškou) je Vlies vlhkosti odolný i bez dalšího lakování (při zalétávání bez laku klidně přistávám do orosené trávy), lakováním samozřejmě získá odolnost vyšší. Na spodních plochách dávám 2 vrstvy, vlákny křížem. Při mírném nepřiměřeném násilí se sice protáhne, ale většinou neprotrhne, stačí pak pofoukat horkým vzduchem. To papíru nehrozí.
Vnitřně jsem se s tím srovnal, že to není "papír" ale plastový hadr
Jinak zajímavé informace ohledně původu a použití vliesu podá překvapivě vyhledávač google po napsání slůvka vlies
jyrry.webnode.cz
dlouhovláknitý "slídový" (mica - slída - micalenta) БДХ papír - v ruštině je v tom ryzí xxxxxx, protože oni říkají "slídový" papír i papíru co není z slídy (na rozdíl od zbytku světa)Hiesbok píše: pát 16.05.2025 6:39 Mikelenta – obchodní název bumaga mikaletnaja se doposud vyrábí pro restaurování knih.
Přeji hezký den
rh
Kdysi byly náviny (role) 25kg, z nich se to do stavebnic pak řezalo a skládalo, teď už jsou tuším jenom 20kg, existovaly i různý gramáže.
viz třeba: https://ptkbik.ru/bumaga-i-karton/tehni ... aya-bumaga