Oprava stoupačky

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Oprava stoupačky

#16 Příspěvek od dudaj »

zdzd píše: pát 25.04.2025 19:02

Je dost dobře možné, že je to zevnitř tak zarostlé, že by neprostrčil anu tužku...
Pokud ho to neomezuje v množství dodané vody, tak není důvod tohle řešit. Jestli je problém svár, tak to lze řešit. Pokud je to trubka, tak je to na okamžitou výměnu. Ale co já vím, tak vodovodní potrubí se nesvařovalo, ale vše se dělaly závity a šroubovalo.
Louda

#17 Příspěvek od Louda »

Abych to uvedl na pravou míru tohle je stoupackaktera zásobuje dvě WC první WC viz ta o :cry: dbocka nafoto druhé je nad prvním a přilehlou koupelnu v horním patre vana umyvadlo bidet . kuchyň je na jiné větví . U téhle stoupačky problém s průtokem není utáhne beznproblemu karmu. Nakolik je zarostlá uvidím až ji řiznu. To kuchyň to je jíná tam to sotva teče ale mně zkušenost je že to jsou kolínka zvlášť když jsou tři za sebou a ještě redukce na pucoulku. rozvod je samozřejmě celý šroubovaný ale měli jsme kdysi par roztrhanyh trubek od mrazu jedná se měnila jedna je pájená a proto jsem zmínil možný svár nezdá se totiž že by za trubka jinde kvetla. Původně jsem myslel že je problém v kanalizaci která je hned vedle a je tam napojení ale ukázal se že rosí voda
dudaj

#18 Příspěvek od dudaj »

Louda píše: sob 26.04.2025 16:23 Původně jsem myslel že je problém v kanalizaci která je hned vedle a je tam napojení ale ukázal se že rosí voda
Jseš si jistý, že se na ní nesráží voda ? Předpokládám, že ano, ale jen pro jistotu.
Drobné rosení ve sváru zaroste a ucpe se samo. Ale srážení vody na trubce bývá často docela intenzivní ve vlhčím prostředí.
A pokud je to svár, tak není problém to přesvařit i ze zadu. Jen musíš dohonit někoho schopného.
Protože pak by znamenalo, že to předtím svařoval někdo, kdo to neumí.
Louda

#19 Příspěvek od Louda »

To Dudaj: To jako že by se orosila po 57 letech?--) Dobrý ale není to ten případ.proste to musím uříznout a dát mezikus.
dudaj

#20 Příspěvek od dudaj »

Louda píše: pon 28.04.2025 7:55 To Dudaj: To jako že by se orosila po 57 letech?--) Dobrý ale není to ten případ.proste to musím uříznout a dát mezikus.
Celej problém těhle diskuzí je, že ty máš dotaz a veškeré informace o tom, na co se ptáš.
Mne by nikdy nenapadlo se tady na ptát jak opravit cokoli. Buď to umím a poradím si, nebo o tom nic nevím a objednám si odborníka, aby mi to opravil.
Tvůj problém bych vyřešil sám a velmi rychle. Pokud se ti snažím poradit, tak na základě nedostatečných informací a proto upozorňuji na možné věci.
A ano, je možné, že ti z nějakého důvodu navlhla zeď, slehla izolace a začalo to rosit po dlouhé době.

Takže příště to oškrábej, očisti a přes zrcátko vyfoť kde přesně máš dirku a jak se z ní tlačí voda, napiš, jestli máš svářečku nebo autogen a jestli umíš svařovat, protože je mnohem jednodušší vyvařit dirku, než vyříznou celý kus a svařovat dva spoje.

Ale základ je, pokud se tady musíš ptát co s tím, tak si na to někoho zavolej a nebo tam nacpi opravný třmen. Vše je záležitost poměrně jednoduchá a nemusíš zakládat diskuzi o pitomostech ;) .
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že zeptat se je vždycky dobré. Samozřejmě, že to chce dodat co nejvíc informací a pak dokázat kriticky posoudit rady. Ale dá to alespoň nějaký náhled do problému nebo se objeví otázky, které předtím nebyly položeny.

A zeptat se kolegů modelářů pokládám za dobrý nápad. Jednak si pořád myslím, že jsou to dobře míněné rady, nejsou vedené snahou o maximalizaci faktury. A za druhé, modeláři mohou mít z principu zajímavý nápad.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od DAF »

No, jestli je ta trubka opravdu silně orezlá (viz foto) a navíc už skrz stěnu prosakuje voda, tak svařovat bude nejspíš na hov...uby. Ta trubka bude hořet jako papír. Nouzově bych to asi opravil nějakým zábalem z nějakého vhodného lepidla (tmelu) a začal shánět instalatéra, který to dá do plastu. Tohle bude flikování, za půl roku to bude flikovat na jiném místě a stejně se kompletní rekonstrukci dříve či později nevyhne.
Hitec Aurora 9X
MPml

#23 Příspěvek od MPml »

dudaj píše: pon 28.04.2025 13:43 Celej problém těhle diskuzí je, že ty máš dotaz a veškeré informace o tom, na co se ptáš.
Mne by nikdy nenapadlo se tady na ptát jak opravit cokoli. Buď to umím a poradím si, nebo o tom nic nevím a objednám si odborníka, aby mi to opravil.
Tvůj problém bych vyřešil sám a velmi rychle. Pokud se ti snažím poradit, tak na základě nedostatečných informací a proto upozorňuji na možné věci.
A ano, je možné, že ti z nějakého důvodu navlhla zeď, slehla izolace a začalo to rosit po dlouhé době.

Takže příště to oškrábej, očisti a přes zrcátko vyfoť kde přesně máš dirku a jak se z ní tlačí voda, napiš, jestli máš svářečku nebo autogen a jestli umíš svařovat, protože je mnohem jednodušší vyvařit dirku, než vyříznou celý kus a svařovat dva spoje.

Ale základ je, pokud se tady musíš ptát co s tím, tak si na to někoho zavolej a nebo tam nacpi opravný třmen. Vše je záležitost poměrně jednoduchá a nemusíš zakládat diskuzi o pitomostech ;) .
Zkusim se diplomaticky zeptat - a zkoušel jsi osobně už někdy zavařovat :lol: prorezlou díru v pozinkované trubce staré 60 let?
Nereju, jenom se ptám.....
Louda

#24 Příspěvek od Louda »

dudaj píše: pon 28.04.2025 13:43 Celej problém těhle diskuzí je, že ty máš dotaz a veškeré informace o tom, na co se ptáš.

Vážený příteli,

Já se ti velmi omlouvám jestli jsem se tě osobně dotknul at už mojí odpovědí nebo tím že jsem založil toto vlákno byť na smetišti. Prostě nedisponují tvými schopnostmi a potřeboval se zeptat. A kolegové na fóru mě během pár příspěvků vyvedli z omylů nasměrovali za což jim velmi děkuji. Abych tě už více nedráždil poprosím admina o smazání.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od TomasC »

Jsem si jist, že to dudaj i Louda vydrží a pokud bude vlákno přínosem pro někoho dalšího, tak splní svůj účel.

Mě zaujal odkaz do Bauhausu.

Tím chci říci, že mazat se nebude. Díky za pochopení a trochu nadhledu.
jio

#26 Příspěvek od jio »

Podobné opravné svorky plus pás gumy z duše byly základní pomůckou instalatérů kdysi dávno před převratem u nás v Chronotechně. A že jich tam na potrubích bylo.
Louda

#27 Příspěvek od Louda »

TomasC píše: pon 28.04.2025 21:48 Jsem si jist, že to dudaj i Louda vydrží a pokud bude vlákno přínosem pro někoho dalšího, tak splní svůj účel.

Mě zaujal odkaz do Bauhausu.

Tím chci říci, že mazat se nebude. Díky za pochopení a trochu nadhledu.
Za mne žádný problém jen jsem chtěl vyhovět.
dudaj

#28 Příspěvek od dudaj »

MPml píše: pon 28.04.2025 16:34 Zkusim se diplomaticky zeptat - a zkoušel jsi osobně už někdy zavařovat :lol: prorezlou díru v pozinkované trubce staré 60 let?
Nereju, jenom se ptám.....
Protože se bavíme o díře ve sváru, tak předpokládám že to není pozink. Z obrázku bych řekl, že to pozink není také.
Takže ano, v černé trubce jsem na plynu vyvařoval a opravoval svár a ne autogenem, ale trafem. A přesně z druhé strany za pomoci zrcátka ve vysekaném šlicu. Ne na ponku.
Dříve se pozink používal málo, spíš na teplé vodě. Na studené byly černé trubky vylité asfaltem. To je nejspíš i důvod, že to odchází v místě sváru.
Jako mladej jsem dělal mistra na stavbách a vše mne bavilo a řemeslníci mne rádi zaučovali jak se co dělá. To mi časem umožnilo si dělat vše od sanity, topenařiny přes zedničinu elektřinu tesařinu a řady dalších řemesel i ježdění portálovými jeřáby.
MARTIN RCSVET
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od MARTIN RCSVET »

Zdravím vás, na takéto opravy je určený epoxy putty - dvojzložkový tmel viď popis nižšie:

https://www.lepidla.cz/alteco-epoxy-putty-100-g.html

Funguje to perfektne, ale konečné riešenie bude určite stupačku vymeniť ;)
Pilot RC Extra 260NG 78" ,OMP Edge 540 106"
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od JirkaA »

MARTIN RCSVET píše: úte 29.04.2025 12:40 Zdravím vás, na takéto opravy je určený epoxy putty - dvojzložkový tmel viď popis nižšie:

https://www.lepidla.cz/alteco-epoxy-putty-100-g.html

Funguje to perfektne, ale konečné riešenie bude určite stupačku vymeniť ;)
Tohle bych určitě napatlal na vodovod :roll:

EUH205 - Obsahuje epoxidové složky. Může vyvolat alergickou reakci.
H315 - Dráždí kůži.
H317 - Může vyvolat alergickou kožní reakci.
H319 - Způsobuje vážné podráždění očí.
H411 - Toxický pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky.
P102 - Uchovávejte mimo dosah dětí.
P273 - Zabraňte uvolnění do životního prostředí.
P280 - Používejte ochranné rukavice/ochranné brýle/obličejový štít.
P302+P352 - PŘI STYKU S KŮŽÍ: Omyjte velkým množstvím vody a mýdla.
P305+P351+P338 - PŘI ZASAŽENÍ OČÍ: Několik minut opatrně vyplachujte vodou. Vyjměte kontaktní čočky, jsou-li nasazeny a pokud je lze vyjmout snadno. Pokračujte ve vyplachování.
P333+P313 - Při podráždění kůže nebo vyrážce: Vyhledejte lékařskou pomoc/ošetření.
P501 - Odstraňte obsah/obal podle státních předpisů.

Obsah nebezpečných látek: Pryskyřice:epoxidová pryskyřice z bisfenolu A a epichlorhydrinu (průměrná početní molekulová hmotnost ≤ 700) Tvrdidlo: mastné kyseliny, C18-nenasycené, dimery, oligomerní reakční produkty s mastnými kyselinami tálového oleje a triethylentetraminem
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“