3D tlač (časti) podvozku
- mior
- Kontaktovat uživatele:
3D tlač (časti) podvozku
Zdravím,
potrebujem zväčšiť koleso podvozku kvôli štartom na tráve. Ale duralový držiak kolesa svojim tvarom nedovoľuje väčšie koleso.
Keďže nemám možnosť sústruženia a frézovania a ani to neovládam, napadlo ma, či by sa tá časť - pozri zakrúžkované časti na obrázku - nedala vytlačiť na 3D tlačiarni (to by som nakresliť a vytlačil asi zvládol).
Bude to dostatočne pevné? A aký materiál a prípadné nastavenia použiť?
Ďakujem!
potrebujem zväčšiť koleso podvozku kvôli štartom na tráve. Ale duralový držiak kolesa svojim tvarom nedovoľuje väčšie koleso.
Keďže nemám možnosť sústruženia a frézovania a ani to neovládam, napadlo ma, či by sa tá časť - pozri zakrúžkované časti na obrázku - nedala vytlačiť na 3D tlačiarni (to by som nakresliť a vytlačil asi zvládol).
Bude to dostatočne pevné? A aký materiál a prípadné nastavenia použiť?
Ďakujem!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: 3D tlač (časti) podvozku
Vytisknout o to určitě půjde. Tiskl bych s ASA nebo PC.
Za mě rozhodně plný profil. Spíše perimetry než výplň.
Už při malování v myslet na to, že se to bude tisknout a případně lepit z více dílů.
Za mě rozhodně plný profil. Spíše perimetry než výplň.
Už při malování v myslet na to, že se to bude tisknout a případně lepit z více dílů.
Trocha inspirace - podívej se třeba jak je dimenzován podvozek na Dakotě od 3Dlabprintu. Pokusy bych začal s ASA, na tohle je to docela dobrý materiál. Jak píše jirry - váha modelu do dimenzování hodně promluví, je dost možné, že to bude muset být až nehezky tlusté...
- mior
- Kontaktovat uživatele:
No skôr tých 5 kg. Je to Viper 1450 mm, 90 EDF
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Myslíš, že sa to z jedného kusu nebude dať vytlačiť?TomasC píše: ned 09.03.2025 22:58
S podpěrami by to jako jeden kus vytisknout šlo.
Ale nebude to fungovat. Tisky mají tendenci se štípat ve směru vrstev, takže pokud nebudou na různých místech vrstvy směřovat optimálním směrem, tak se to přerazí.
Jako by jsi to vykrouhal z bloku překližky. Pokud půjdou vrstvy vodorovně, bočnice se přelomí. Pokud svisle, bočnice vydrží ale odlomí se od třmenu...
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Aha, tak na toto treba myslieť už pri návrhu...zdzd píše: pon 10.03.2025 10:19
Ale nebude to fungovat. Tisky mají tendenci se štípat ve směru vrstev, takže pokud nebudou na různých místech vrstvy směřovat optimálním směrem, tak jse to přerazí.
Máte ešte nejaké vzory, ako správne tlačiť veľmi namáhané súčasti?
Vďaka!
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Hmm. Na škole jsme měli předmět Pevnost a pružnost. Obecně si myslím, že s dopomoc Černocha by byla vhodná.
Asi to budeš pokládat za vtip, ale není. Doporučuji nějakou hru typu Bridge builder. Je překvapivé, jak se tyhle věci nedají dělat necvičeným citem. Tady je to samá 2 až 4 mocnina a tam "cit" selhává.
Co funguje docela dobře, tak je pevnostní analýza ve Fusion 360. Jen je potřeba promyslet, jaké síly tam opravdu jsou.
* Samozřejmě myslím strojně technickou příručku které vznikla pod vedením profesora Svatoplupluka Černocha. Na vydání moc nezáleží.
Asi to budeš pokládat za vtip, ale není. Doporučuji nějakou hru typu Bridge builder. Je překvapivé, jak se tyhle věci nedají dělat necvičeným citem. Tady je to samá 2 až 4 mocnina a tam "cit" selhává.
Co funguje docela dobře, tak je pevnostní analýza ve Fusion 360. Jen je potřeba promyslet, jaké síly tam opravdu jsou.
* Samozřejmě myslím strojně technickou příručku které vznikla pod vedením profesora Svatoplupluka Černocha. Na vydání moc nezáleží.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
A to je problém - som elektronik.
Strojárina mi nie je cudzia, aj tá technická predstavivosť by bola. Ale už zložitejšie výpočty, to si netrúfam...
Strojárina mi nie je cudzia, aj tá technická predstavivosť by bola. Ale už zložitejšie výpočty, to si netrúfam...
Na seriozní výpočty potřebuješ seriozní materiálové konstanty. Ty tady možná máš (některý výrobce je uvádí), ale jen ve směru vláken.
Ve druhém směru (soudržnost vrstev) je to veeelmi variabilní, tedy podle toho jak si tisk odladíš. Ale nikdy to nebude 100% toho, co ve směru vláken.
... si tak myslím...
Ve druhém směru (soudržnost vrstev) je to veeelmi variabilní, tedy podle toho jak si tisk odladíš. Ale nikdy to nebude 100% toho, co ve směru vláken.
... si tak myslím...
jyrry.webnode.cz
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je výhoda pevnostní analýzy z Fusion. Ukáže, kde je kritické místo a tak se to tam zesílí.. Je to prostě lepší než odhad.
Na tohle to chce takovou kombinaci statika, konstruktéra, technologa, 3d tiskaře v jedné osobě = modeláře.
Na tohle to chce takovou kombinaci statika, konstruktéra, technologa, 3d tiskaře v jedné osobě = modeláře.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
No a k tomu som sa tu chcel dopracovať, aby mi bolo poradené, že ak mám model s váhou 5 kg a chcem podvozok na trávu, tak:TomasC píše: pon 10.03.2025 12:01
Na tohle to chce takovou kombinaci statika, konstruktéra, technologa, 3d tiskaře v jedné osobě = modeláře.![]()
- minimálna hrúbka steny materiálu musí byť x mm
- tlačiť tak, aby vlákna boli v tom správnom smere (viz zdzd)
- použiť tento materiál
- použiť tieto nastavenia... (čosi spomenul Tomáš)
A veľmi by mi bodlo, keby už niekto niečo podobného tlačil a dal by mi vzor (fotku, nákres, stl. sken obrazovky...)
a potvrdil, že to vydržalo už tisíc pristání.
Ale aj negatína skúsenosť je skúsenosť, teda ak nikto niečo robil a nevydržalo to, tak nech povie - ukáže, ako to vyzeralo a kde bola chyba.
Vďaka!
... tak by to chtělo zapomenout na 3d tisk, alespoň na ten v té obývákové podobě
Mám zkušenosti s modelem 6,5kg na trávě a i když je podvozek částečně ocelový a částečně hliníkový, dostává to v té trávě na pr... frak.
jyrry.webnode.cz
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Si ma nepotešil...
Ale asi mi nič iné nezostane, len dural. Ale to už zase musím niekoho nájsť, čo to vyrobí...
Ale asi mi nič iné nezostane, len dural. Ale to už zase musím niekoho nájsť, čo to vyrobí...