No právě to vario je jediný duvod proč by pro mě mohlo a mělo smysl ty přijimače dr8 plus použit i s radiomasterem.ellet píše: ned 23.02.2025 19:26 Je to složitější. Problém je to vario co používá pin A2 a nikdo neví jak. A pokud to vario budeš používat, nelze A2 nějak ošetřit. (Šlo by to, je to ale hraní a to ty nechceš.) Ale jinak to asi bude v pořádku.
Pepin a nejen vysílač(e)
Re: Pepin a nejen vysílač(e)
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
Páni a na tom A2 to vario funguje, či nie? Ak áno, vadí niečomu, že to trocha ovplyvňuje aj vstup A1?
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Vario mi funguje, letadlo funguje, ale kolegum se nelibi že radio loguje napětové nesmysly.ddano007 píše: ned 23.02.2025 19:50 Páni a na tom A2 to vario funguje, či nie? Ak áno, vadí niečomu, že to trocha ovplyvňuje aj vstup A1?
To vadilo, když jsme ještě nevěděli o zapojení varia.pepin píše: ned 23.02.2025 20:19 Vario mi funguje, letadlo funguje, ale kolegum se nelibi že radio loguje napětové nesmysly.
Myslím, že je načase to napětí ignorovat. Navíc si myslím, že když u A1 ta propojka bude, bude i A1 v pořádku (záleží na tvrdosti děliče v rx).
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
Eeeee... uz si teda nepamatam zapojenie D8R a myslim, ze prve modely vnutri nemali nic, ziadny odporovy delic. Ego aj ked tam Pepin ma ten jumper, tak je A1 v lufte, lebo ten prostredny pin nie je na nic zapojeny. Ale mozno sa mylim, uz su to roky...ellet píše: ned 23.02.2025 20:32 ...Navíc si myslím, že když u A1 ta propojka bude, bude i A1 v pořádku (záleží na tvrdosti děliče v rx).
Poučení je v manuálu k RX (dělič 4:1, proto OTX předpokládá měření do 13,2 V). Ale jestli byly změny...
S propojkou - údajně měří napájecí napětí RX (tedy před interním stabilizátorem) a to by bez děliče nešlo.
Na druhý straně tuším, že OTX předpokládá měření do 13,2 V i na A2 a tam dělič, i podle manuálu, není.
Tady asi zvlášť platí - bez měření není vědění!
S propojkou - údajně měří napájecí napětí RX (tedy před interním stabilizátorem) a to by bez děliče nešlo.
Na druhý straně tuším, že OTX předpokládá měření do 13,2 V i na A2 a tam dělič, i podle manuálu, není.
Tady asi zvlášť platí - bez měření není vědění!
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
No, to platí pre D8R II Plus. Ale ešte pretým boli D8R XP a D8R a neviem, či nie aj D8R II. Skrátka, boli tri, alebo 4 typy. Netuším, ktorý má Pepin...ellet píše: pon 24.02.2025 14:06 Poučení je v manuálu k RX (dělič 4:1, proto OTX předpokládá měření do 13,2 V). ...
Inak, keď teraz pozerám na ten Tvoj obrázok, tak to skôr vyzerá, že keď Pepin so zapnutým motorom naberal výšku, tak sa mu zvýšilo napätie na A1, a keď vypol motor, tak to napätie naspäť pokleslo. Ale teda ja tam žiadne proporcionálne stúpanie, či klesanie napätia nevidím
Inak neviem, aké tam má parametre, ale keby mu takto reálne kolísalo napätie BEC, tak potěš koště...
Ano, je v tom guláš a podle starého manuálu OpenTx, D8R-II dělič (asi) nemá. Doporučují dodatečnou destičky, kterou jsi měl, pokud vím, i ty
Myslím, že rozbor něčeho co nemám na stole, nikdy jsem neměl v ruce a informace jsou jaký jsou, nemá smysl.
Pro pepina závěr - pokud tam ten dělič není a nechceš se tím zabývat, vypni alarm pro hlídání napětí RX (jestli se teda ozývá).
Myslím, že rozbor něčeho co nemám na stole, nikdy jsem neměl v ruce a informace jsou jaký jsou, nemá smysl.
Pro pepina závěr - pokud tam ten dělič není a nechceš se tím zabývat, vypni alarm pro hlídání napětí RX (jestli se teda ozývá).
uplně nechápu, proč bych měl na vysílači vypínat alarm a zobrazení napětí na RX když na vysílači se mi napětí rx zobrazuje korektně cca 5v .ellet píše: pon 24.02.2025 20:57 Pro pepina závěr - pokud tam ten dělič není a nechceš se tím zabývat, vypni alarm pro hlídání napětí RX (jestli se teda ozývá).
celou dobu se tady snažím vysvětlit, že na vysílači se mi pořád zobrazuje napětí na přijímači 5V
proč na logu to napětí skáče mezi 2,8---8V absolutně netuším, vysílač mi ukazuje 5V.
ale ještě to až pujdu létat ověřím, nejsem si ted uplně jistý, jestli tím na vysílači myslím měřeno přez přijímač jeti a jetibox, nebo měřeno přez přijímač DR8 Plus frsky a jestli jsem měl při těch testech zapnuté vario.
Vysílač dostává ty hodnoty napětí od přijímače a jsou to stejný hodnoty co vidíš v logu. Vysílač ty hodnoty trochu upravuje (je tam nějaká filtrace a další logika..), takže krátký výpadek se nemusí projevit a proto jsem psal - jestli se to ozývá.
Rozumný by bylo udělat ještě jeden log s propojkou A1, protože do teď nevíme jak to vlastně bylo.
Rozumný by bylo udělat ještě jeden log s propojkou A1, protože do teď nevíme jak to vlastně bylo.
Už víme, dohledal jsem to tady v historii--ten log byl jednoznačně dělaný bez té propojky A1/X a korektní napětí přijímače 5V jsem měřil přez jeti duplex.ellet píše: pon 24.02.2025 21:32
Až se dostanu ven s letadýlkem udělám tedy nový log--jeden bez varia a jeden s váriem.
Ten let--log stačí cca 10 minut?
To je rozumný a 10 minut stačí. Ale určitě s tou propojkou.
Jinak vím,že píšeš,že napětí na vysílači ti ukazuje 5V, ale to vidíš jen když se občas podíváš. Musel bys nastavit sledování nejnižšího napétí, to taky jde ale už to asi nebudeme dál komplikovat.
Jinak vím,že píšeš,že napětí na vysílači ti ukazuje 5V, ale to vidíš jen když se občas podíváš. Musel bys nastavit sledování nejnižšího napétí, to taky jde ale už to asi nebudeme dál komplikovat.
Naposledy upravil(a) ellet dne pon 24.02.2025 22:18, celkem upraveno 1 x.
Jasnačka.Jen nevím, kdy se s tím dostanu za humna na louku.
ellet píše: pon 24.02.2025 22:06
Na jetiboxu přez duplex mám alarm na 4,5V a i mi to zobrazí min a max napětí na obrazovce jetiboxu
přez frsky mám nastaven alarm pod 4,5V který mi hlásí ta paní v rádiu
Ale už to opravdu nebudeme komplikovat--ted nás zajímá pouze log s pin propojkou A1/X bez a s váriem, nic víc.
Ano, to něco napoví. Když to bude bez varia, tak by bylo ideální A2 propojit s G (prostě na zem) ale radši odporem cca 1k...10k. Ale zase tak důležitý to není.