Ako vyvážiť 3-listú vrtulu?
Re: Ako vyvážiť 3-listú vrtulu?
narychlo jsem našel akorát tu ekonomickou verzi (bez libely) co je použitelná pouze pro dvojlisté vrtule. Ta na ty vícelisté, vypadala cca stejně, akorát na čele (tom horním) toho "knurled prop hub cone piece" byla přesná kruhová libela a ta podstava, mělá násobně větší průměr, aby stálo na stole spolehlivěji.
Obrázek je z Tower Hobbies 1978
Obrázek je z Tower Hobbies 1978
Že by je prodávali na dvojlisté vrtule?leone píše: pát 14.02.2025 11:41 A môžeš popísať, ako to na tej mojej vyvažovačke urobiť?
Lebo ak to nejde, na čo ich predávajú?
A ne, že to nejde, ale jde to tak obtížně, že už to sám víš.
Teda abych to upřesnil (aby se to zase nezvrhlo v smršť tlachání o ničem), tak na té verzi bez té libely ty vícelisté vtule taky jdou vyvažovat, ale rozhodně ne jednoduše a rychle - proto tam taky ta libela byla (u té složitejší verze).
Protože když se to nevývažkem zhoupne dolů, budou do toho na 99% kecat vždy DVA sousední listy. A jak určíš, kolik z kterého ubrat? Nebo kolik kam přidat?
jyrry.webnode.cz
Dovolím si kecat do diskuze o něčem, co jsem nezkoušel.
Na vyvažovačce s vodorovnou osou otáčení do toho budou určitě na 99% kecat ty dva spodní listy,
To zbývající jedno procento bych hodil na ten třetí list.
Pokud bych to zkoušel, asi bych ubíral vždy současně z obou spodních listů, v poměru podle úhlu od svislé osy (ramene vyvažovačky). Ten list, co bude svislici blíže, bude chtít ubrat víc. Poměr očkinovou metodou, skutečný nevývažek bude na kolmici k podložce, tedy mimo listy vrtule. Podle vzdálenosti, bych se jej snažil rozdělit mezi dva "sousedy" svislice.
Raději zůstanu u dvoulistých, tohle vyvážit, byť jen staticky bude slušná pakárna a zkouška nervů.
Na vyvažovačce s vodorovnou osou otáčení do toho budou určitě na 99% kecat ty dva spodní listy,
Pokud bych to zkoušel, asi bych ubíral vždy současně z obou spodních listů, v poměru podle úhlu od svislé osy (ramene vyvažovačky). Ten list, co bude svislici blíže, bude chtít ubrat víc. Poměr očkinovou metodou, skutečný nevývažek bude na kolmici k podložce, tedy mimo listy vrtule. Podle vzdálenosti, bych se jej snažil rozdělit mezi dva "sousedy" svislice.
Raději zůstanu u dvoulistých, tohle vyvážit, byť jen staticky bude slušná pakárna a zkouška nervů.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Ono stačí aby kolem takové plachty chodil, dýchal, topilo se tam či rozsvítil žárovku a může si ty nálepky nalepit třeba někam.rostap píše: pát 14.02.2025 21:03 Třeba pomůže tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=L61alhiqsfU
Jakýkoliv pohyb vzduchu ,mu to vyvažování rozbije.
To je pravda,vyvažoval jsem 22/8 a musel jsem okolo chodit opatrně, chce to klidné prostředí a počkat si kam ji to opravdu "tíží"zdzd píše: pát 14.02.2025 22:19
Ono stačí aby kolem takové plachty chodil, dýchal, topilo se tam či rozsvítil žárovku a může si ty nálepky nalepit třeba někam.
Jakýkoliv pohyb vzduchu ,mu to vyvažování rozbije.
Keď som prišiel domov, tak som vyfotil presne tú vyvažovačku, ktorú mám.
Má kopec vecí, o ktorých neviem, ako použiť. Má aj tú libelu, ale asi to nie je tá, na zvislé vyvažovanie.
Má kopec vecí, o ktorých neviem, ako použiť. Má aj tú libelu, ale asi to nie je tá, na zvislé vyvažovanie.
No v první řadě do toho bude kecat cokoli (jakákoli hmota) co je součástí vrtule. Jestli je dole, nebo nahoře, vlevo, vpravo, je to list, náboj, odtokovka, náběžka...... je fakt jedno.Kuta33 píše: pát 14.02.2025 12:28 Dovolím si kecat do diskuze o něčem, co jsem nezkoušel.![]()
Na vyvažovačce s vodorovnou osou otáčení do toho budou určitě na 99% kecat ty dva spodní listy,To zbývající jedno procento bych hodil na ten třetí list.
![]()
Raději zůstanu u dvoulistých, tohle vyvážit, byť jen staticky bude slušná pakárna a zkouška nervů.![]()
Vrtule prostě má nevývahu a tu je třeba vykompenzovat tak, aby nebyla. U dvoulisté vrtule, je to celkem jednoduché, protože se vyvažuje (obvykle) pouze v směru osy listu - takže stačí ubírat a nebo přidávat. U předmětu tvaru disku (třeba brusný kotouč na přírubě, je to svým způsobem stejný, ale rozdíl je v tom, že kromě velikosti nevývahy musím znát i úhel v němž nevývaha má maximum. Tam to pak vykompenzuju. Závaží jsou pevný, jejich "rozptýlením" v té drážce to doženu do nuly. Rozptylovat můžu kolem dokola, omezení není.
Třílistá vrtule je svým způsobem to samý (jako kotouč), akorát jaksi s těma listama nemůžu hýbat, takže (teda pokud nevyjde úhel nevývahy přesně do listu) musím dělat kompenzaci dvěma rozdílnýma hodnotama s správnou velikostí na správných listech.
Ty buď ta vyvažovačka dokáže rovnou spočítat (to je ta efektivní metoda, co tolik dráždila) a nebo si to musím spočítat sám a nebo to musím udělat metodou pokus omyl.
Uplne rovnako ako dvojlistu ...leone píše: pát 14.02.2025 9:33 Prosím, máte niekto niekde postup ako efektívne vyvážiť 3-listú vrtulu?
Potrebujes ale vyvazovacku ktora nema na vrtuili doraz, cize ako tu tvoju ale dostatocne vysoku aby spodny list presiel a nesekol sa o stojan.
Potom postupujes ako u dvojlistej - bud pridavas alebo uberas, asi budes uberat, takze uberas z listu ktory co najviac dole. Mohol by si aj pomerne z oboch, ale to sa zbytocne komplikuje odhadom kde a kolko. Ja riesim vzdy len jeden list.
Ak mas tu vyvazovacku mechanicky OK, nebude s tym problem (ak ti nehadzu loziska, tie kuzely, sisata diera vo vrtuli, sikmo vyvrtana diera atd) ale to uz nie je problem 2 alebo 3 listov, ale mechaniky.
Yo a u takychto vrtul (viac ako 2 listy) je dost dolezite mat ich rovne. Takze polozis spodom vrtule na stol a zmerat konce listov ci su v rovnakej vzdialenosti od stola. Inak povedane skontrolovat ci konce vrtul idu v jednej rovine. To kontroluj aj pocas vyvazovania, ak to smatle pri vyvazovani, nic nevyvazis - aj keby si ju staticky perfektne vyvazil, bude to stale vibrovat (bude dynamicky rozvazena).
Igore já jsem to sice nikdy nedělal, ale asi bych postupoval takto.
Jeden list kolmo dolů. Pokud se pohne vpravo, uberu horní list vlevo. A naopak...
Další list kolmo dolů a stejný postup.
Vidíš v tom chybu?
(Mám jen dvoulisty a pro zvýšení citlivosti vyvažovačky poklepávám vedle ní na desku stolu prstem)
Jeden list kolmo dolů. Pokud se pohne vpravo, uberu horní list vlevo. A naopak...
Vidíš v tom chybu?
(Mám jen dvoulisty a pro zvýšení citlivosti vyvažovačky poklepávám vedle ní na desku stolu prstem)
Ono záleží i na výrobci těch vrtulí. Měl jsem řadu dvoumotoráků s trojlisty od Master Airscrew a od APC ve velikostech 10 až 16 palců a necítil jsem potřebu je vyvažovat.
Na kopie jsem neměl odvahu je vůbec koupit.
Na kopie jsem neměl odvahu je vůbec koupit.
jyrry.webnode.cz
Principialne OK, ale ked to "pustis" vzdy tam moze byt nejaky impulz a moze byt dost velky aby to slo na opacnu stranu ako by malo, lepsie je nechat to ukludnit bez dotyku a ten list co zostane najnizsie je jasne najtazsi, tak vies kde brat.ellet píše: ned 23.02.2025 17:17 Igore já jsem to sice nikdy nedělal, ale asi bych postupoval takto.
Vidíš v tom chybu?
(Mám jen dvoulisty a pro zvýšení citlivosti vyvažovačky poklepávám vedle ní na desku stolu prstem)![]()
Pokial zostanu dole dva narovnako, tak si jeden vyberies a pri dalsom merani uz bude ten nevybrany nizsie a automaticky uz beries z toho.
No ono to niekdey ani nejde, mal som APC kde bola tak blbo vyvrtana diera, ze keby si to dal na vyvazovacku tak padne do mrakot, pri tom ta cast diery v ktorej bola vlozka (vymedzovaci kruzok) bola OK, takze ak si ju slusne pouzil tak ze stredila vlozka, vsetko bolo fajn, ak si to dal na kuzeliky do tej vrchnej sisatej diery tak jeden list padol ako kamenjyrry píše: ned 23.02.2025 17:38 Ono záleží i na výrobci těch vrtulí. Měl jsem řadu dvoumotoráků s trojlisty od Master Airscrew a od APC ve velikostech 10 až 16 palců a necítil jsem potřebu je vyvažovat.