LS Model 2025 - Etalon, Vektor nebo něco jiného?
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
LS Model 2025 - Etalon, Vektor nebo něco jiného?
Pánové (jsou zde i dámy?),
před mnoha léty jsem měl dva modely od Leoše Svobody. Konkrétně Basic a Optimka (prakticky stejná věc) a byly to skvělé éra s precizní kvalitou. Měl jsem také možnost vidět Optimu a nějaké házedlo (Mikron?).
Chybí mi ve výbavě nějaký termický eletrovětroň. Mám sice MiniCorado, ale rád bych opravdu nějakého "lehouše". Vím, že teď jsou populární modely kategorie RES a jejich elektrické deriváty. Jsou to letadla pěkné, ale raději bych nějaký létající nábytek potažený dýhou. Je to přeci jen trochu robustnější potah.
Požadavky:
- Klasické ocasní plochy (né motýl)
- Dělené křídlo, rozpětí 220cm a více (můj zrak není zrovna super)
- Řízená směrovka, výškovka, křidélka a možná klapky, pokud to bude dávat smysl (spíše ne).
- Výroba v Evropě, ideálně v ČR
- cena do 10k za prázdný ARF model
Ze současné nabídky LS mi z toho vychází buď Etalon nebo Vektor. Chápu to tak, že Vektor je obecně trochu těžší universál, zatímco Etalon je čistě termický větroň.
Ty Etalony existují ve třech provedeních
-3000
-XXL
-XL.
Je zlatá střední cesta (XXL) to pravé? Ta verze 3000 se mi zdá už trochu nakynulá.
Existují nějaké alternativy? Takové Django vypadá docela hezky, nato že je to lítající izolace, ale tam se asi nevlezu do požadované ceny.
Díky za tipy.
Jirka
před mnoha léty jsem měl dva modely od Leoše Svobody. Konkrétně Basic a Optimka (prakticky stejná věc) a byly to skvělé éra s precizní kvalitou. Měl jsem také možnost vidět Optimu a nějaké házedlo (Mikron?).
Chybí mi ve výbavě nějaký termický eletrovětroň. Mám sice MiniCorado, ale rád bych opravdu nějakého "lehouše". Vím, že teď jsou populární modely kategorie RES a jejich elektrické deriváty. Jsou to letadla pěkné, ale raději bych nějaký létající nábytek potažený dýhou. Je to přeci jen trochu robustnější potah.
Požadavky:
- Klasické ocasní plochy (né motýl)
- Dělené křídlo, rozpětí 220cm a více (můj zrak není zrovna super)
- Řízená směrovka, výškovka, křidélka a možná klapky, pokud to bude dávat smysl (spíše ne).
- Výroba v Evropě, ideálně v ČR
- cena do 10k za prázdný ARF model
Ze současné nabídky LS mi z toho vychází buď Etalon nebo Vektor. Chápu to tak, že Vektor je obecně trochu těžší universál, zatímco Etalon je čistě termický větroň.
Ty Etalony existují ve třech provedeních
-3000
-XXL
-XL.
Je zlatá střední cesta (XXL) to pravé? Ta verze 3000 se mi zdá už trochu nakynulá.
Existují nějaké alternativy? Takové Django vypadá docela hezky, nato že je to lítající izolace, ale tam se asi nevlezu do požadované ceny.
Díky za tipy.
Jirka
Re: LS Model 2025 - Etalon, Vektor nebo něco jiného?
Ten etalon XL rozpětí 2,5m --určitě v provedení i klapky mi přijde na rekreační nesoutěžní létání nejideálnější---2,5m rozpětí je tak akorát--už je to vidět, ale pořád je to velikost na kdejaký trochu zatravněný plácek.
Váha něco pod 1kg je tak akorát, že v termice je to váhově stále pohoda, ale není to uplně zadarmo--jako třeba u Djanga---mám něco podobného--Thilia, už s ní nelétám, je to s motorem nesoutěžně docela nuda .
Už jen kuli přistávání určitě klapky a i při létání taky ty ruzné letové režimy odtokovky to řízení trochu zpestří.
https://lsmodel.cz/index.php?page=model&model=etalon-xl
Baterky 3 článek 1300ma, né tam narvat 2200-3500ma baterku.
Váha něco pod 1kg je tak akorát, že v termice je to váhově stále pohoda, ale není to uplně zadarmo--jako třeba u Djanga---mám něco podobného--Thilia, už s ní nelétám, je to s motorem nesoutěžně docela nuda .
Už jen kuli přistávání určitě klapky a i při létání taky ty ruzné letové režimy odtokovky to řízení trochu zpestří.
https://lsmodel.cz/index.php?page=model&model=etalon-xl
Baterky 3 článek 1300ma, né tam narvat 2200-3500ma baterku.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Díky za vstup. Moje minicorado je plně obsazené a s odtokovkou si občas také hraji, ale čím jsem starší, tak chci méně řešit. Ono vůbec seřídit potom takový model, včetně diferenciace motýla, není na jedno odpoledne. Hledám spíše oddychovku na podvečerní termiku. Hodím model, sednu do židle, otevřu si nápoj (nealko) a budu se kochat stoupákem, které mi me netelemetrické rádio nebude hlásit
S těmi klapkami si mě trochu nahlodal. Přemýšlel jsem o křídle bez klapek. Z mé zkušenosti, i dle toho co jsem viděl na jiných érech, má oklapkované éro vždy trochu gumovou odtokovku a serva dostávají při převozu více zabrat. Klapky nejčastěji používám při přistání, abych to dostal na zem. U takového etalona neočekávám zrovna letové režimy, jako na MiniCoradu (motor, termika, rychlost, normal...)
Každopádně díky za tipy.
Jirka
S těmi klapkami si mě trochu nahlodal. Přemýšlel jsem o křídle bez klapek. Z mé zkušenosti, i dle toho co jsem viděl na jiných érech, má oklapkované éro vždy trochu gumovou odtokovku a serva dostávají při převozu více zabrat. Klapky nejčastěji používám při přistání, abych to dostal na zem. U takového etalona neočekávám zrovna letové režimy, jako na MiniCoradu (motor, termika, rychlost, normal...)
Každopádně díky za tipy.
Jirka
Vem to ve verzi s klapkama, dostat to na zem bez klapek bude peklo. Pokud nějaký jiný letový režim odtokovky---na pohodu a moc neřešit--termika dolu jen trochu klapky--když dáš dolu i křidélka, bude to mít tendenci jak se to přibrzdí ve stoupáku při kroužení vrtat.
jako rychlost v poho jak klapky, tak křidélka trochu--nepatrně nahoru--nastavuju to takto ale spíš než pro rychlost na modelech větronu kde to pak používám pro akrobacii kdy tím tak trochu přenastavím profil na souměrnější pro let na zádech.
Poslední dobou používám na něco podobného serva corona , zatím spokojenost a bez problému.
https://www.bighobby.cz/digitalni-servo ... kEQAvD_BwE
jako rychlost v poho jak klapky, tak křidélka trochu--nepatrně nahoru--nastavuju to takto ale spíš než pro rychlost na modelech větronu kde to pak používám pro akrobacii kdy tím tak trochu přenastavím profil na souměrnější pro let na zádech.
Poslední dobou používám na něco podobného serva corona , zatím spokojenost a bez problému.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Díky za tip na serva, taky jsem na ně koukal. Ještě na Atlas 09 od Hyperionu (coreless)
Motor jsem si říkal buď nějakou Megu (16/15 nebo dokonce 16/7) nebo Dualsky má zajímavé oběžky pro větroně. Ale dal bych raději "vydělat" české firmě.
Motor jsem si říkal buď nějakou Megu (16/15 nebo dokonce 16/7) nebo Dualsky má zajímavé oběžky pro větroně. Ale dal bych raději "vydělat" české firmě.
S motorem já neporadím, moc je neprožívám, pokud je v trupu na obyč oběžku moc těsno, kabely od motoru vylezu z trupu ven hned za přepážkou a do trupu se vrátim k réglu přez konektory až za motorem--třeba větracím otvorem.
Ta lepenka je tam ted na zimu, aby mi v modelu nezmrzla baterka.
Ta lepenka je tam ted na zimu, aby mi v modelu nezmrzla baterka.
A používáš je na to vyšší napětí? 6-7.4V ?pepin píše: čtv 13.02.2025 14:19...
jyrry.webnode.cz
Ale prdlajs, jsem přehlédnul že tady ty jsou HV
Kupuju ty obyč 4,8/6V bud analog, nebo digitál--většinou u hnízdila, pokud jsem někam omylem koupil a použil ty HV, napájím je také z klasického becu--5v
https://2114988612.s1.eshop-rychle.cz/C ... -d1784.htm
Mám asi 6-7 let Etalon XXL s klapkama (rozpětí cca 2,7m) a nějak mi to nekoresponduje s tvou představou "Hledám spíše oddychovku na podvečerní termiku". Zas tak super éro to není, tohle mi mnohem víc splnila (asi slovenská) Ambrosia cca 2,2m, kterou jsem kdysi koupil z druhé ruky a svoje termický kvality potvrdila na 100%, když mi v termice ulítla. Měla řízené jen S+V+M+KL, tedy bez křidélek, ale nevadilo to (tedy do chvíle, kdy kochání z autonomního kroužení v termice nenápadně přešlo po deseti minutách v boj o model a neměl jsem srdce model střemhlav rozlámat). Modelářskou termiku nepříliš úspěšně hledám přes různé větroně/elektrovětroně posledních cca 25 let kdy jsem se okolo třicítky k modelům vrátil, ale doopravdy jsem si termiku začal užívat až když jsem nevím jak překonal zbabělost a loni začal samostatně lítat na rovině přes odviják na padáku (hory mě nikdy nebraly) a ten prožitek termiky a vztlaku na vlastní kůži přeju zažít jako další/mnohem vyšší level každýmu modeláři koho termika baví. Jen jsem v problému, že už skoro dva roky jsem s modely neletěl, nedokážu se v hlavě přepnout z něčeho skvělýho co je doopravdy na jen jako, koukat na hračku zespodu. Ten Etalon mi rozhodně nevyšel do kila, myslím, že mi to váží cca 1200g. Taky se mi pořád postupně kroutí ocasní trubka, už jsem to jednou nahříval a překrucoval, ale je to, zdá se, trvalý jev. S klapkama jsem schopen přistát k noze, letový režimy mám nastavený. Jako zalítám si s tím slušně, ale nadřu se u toho, nekrouží to samo. Pojem "podvečerní termika" mi vždy přišel jako protimluv, souhlasím ale s "večerníčkem" prodlužujícím kluz.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Díky za odpověď. To je asi poprvé, kdy slyším o nespokojenosti s kvalitou modelů od Leoše Svobody. Ale může se samozřejmě stát. Rovněž souhlasím, že podvečerní termika je taková "Kroufkovina" (jak se u nás říkalo). Ono to tedy jde, když večer ochladne vzduch a točíš to nad rozpálenýma továrníma halama. Ale tam pak létají i vrata od chléva.
Mám nějak v životě asi trochu více vzrušení, než je třeba, takže plánuji model, u kterého můžu trochu relaxovat. Jaký je tvůj pohled na ty klapky? Jsou u tohoto modelu třeba?
Jinak zajímavostí je to, že Etalon XL a XXL mají jiný profil. Tedy nejsem si jist, na kolik lze dodržet profil u takto dělaného křídla, ale třeba ta menší verze létá lépe.
Mám v plánu p. Svobodovi zavolat, ale nejdříve jsem chtěl vědět co a jak.
Mám nějak v životě asi trochu více vzrušení, než je třeba, takže plánuji model, u kterého můžu trochu relaxovat. Jaký je tvůj pohled na ty klapky? Jsou u tohoto modelu třeba?
Jinak zajímavostí je to, že Etalon XL a XXL mají jiný profil. Tedy nejsem si jist, na kolik lze dodržet profil u takto dělaného křídla, ale třeba ta menší verze létá lépe.
Mám v plánu p. Svobodovi zavolat, ale nejdříve jsem chtěl vědět co a jak.
Toho etalona XL jsem doporučil na základě tvého prvního dotazu, z kterého ještě nevyplynulo že chceš termického větroně se kterým budeš létat až v podvečer když už nebude termika---stoupavé bubliny, které budeš muset hledat a snažit se v nich ustředit a muset model řídit.
Na to podvečerní létání tedy určitě spíš něco pouze ušatého bez křidélek--nejspíš foliovaného--klasická konstrukce a místo klapky jen nahoře takový ty brzdící klesací klapkoštíty rušící vztlak.
Na to podvečerní létání tedy určitě spíš něco pouze ušatého bez křidélek--nejspíš foliovaného--klasická konstrukce a místo klapky jen nahoře takový ty brzdící klesací klapkoštíty rušící vztlak.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
já to chápu a je mi jasné, že těžko najdu model, který bude univerzální. Zase jich však nechci několik.
Spíše by mě pepine zajímalo, proč tíhneš více k Etalon XL a ne XXL ?
Spíše by mě pepine zajímalo, proč tíhneš více k Etalon XL a ne XXL ?
To rozpětí plus minus 2,5m tady u těch typu letadel mi tak nějak nejlíp sedí--vejde se to ještě v poho do auta, i když při přistání škrtneš jedním křídlem o bodlák, nejsou tam takové setrvačné síly, kdy už hrozí, že třeba napraskne trup, do vzduchu to alespon tak nějak dostane i měkčí už starší baterka, prostě takové vozembouchové rozpětí do skoro všech podmínek a nenáročné na plochu kde s tím přistáváš ale už dost veliké na to, aby to bylo už dobře vidět i ve větších výškách.warhawk píše: čtv 13.02.2025 22:49 Spíše by mě pepine zajímalo, proč tíhneš více k Etalon XL a ne XXL ?
Ale jestli chceš to ero opravdu na podvečerní --spíš relaxaci, tak to bych asi do etalona je jedno jak velikého nešel.
Netušim jak moc tě baví lepit a jestli by se ti pohonná baterka 450ma nezdála málo.Nevím jaké má ten model rozpětí, ale něco v tomto duchu s rozpětím cca 2,5m max si myslím že je asi možná to, co chceš.
viewtopic.php?t=93284
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
RESku jsem zvažoval, na výběr je toho více. Ale bude muset počkat na příští rok. Realně to letos nezvládnu postavit. Mám tady nějaké rozdělané projekty a čeká mě něco okolo baráku. Musím se pro letošní sezonu spokojit s něčím ARF.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Na to, co chceš (podvečerní lítání) bych šel do Djanga spíš než do Etalona. Etalona jsem měl, Django lítám teď (dvě verze - starší a novou) a je to fakt jinde. Do těch 10tis za holý drak se vejdeš v pohodě. Kdybys chtěl vic info, ptej se, klidně i přes SZ
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...